Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Last of Us: Part II Remastered Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Naughty Dog

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το The Last of Us: Part II Remastered πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός πραγματικά αξιόλογου πακέτου αναβάθμισης και έρχεται με μια σειρά από ενδιαφέρουσες και άκρως διασκεδαστικές προσθήκες.

Δε χωρά αμφιβολία πως το The Last of Us αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα IPs της Sony Interactive Entertainment. Είναι ένα franchise που με μόλις δύο original games, έχει κατορθώσει να συνεπάρει και να συγκινήσει εκατομμύρια gamers, να διχάσει ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, αλλά και να δημιουργήσει ένα από τα πιο αναμενόμενα τηλεοπτικά shows των τελευταίων ετών. Η ομώνυμη παραγωγή του HBO με τον Pedro Pascal στον ρόλο του Joel και την Bella Ramsey στον ρόλο της Ellie, γνώρισε στον κόσμο την ιστορία του πρώτου The Last of Us που κυκλοφόρησε το 2013 και που 9 χρόνια αργότερα, επέστρεψε με το remake The Last of Us Part I. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από την καταπληκτική πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς και σε μια περίοδο που το brand της ανοίγεται σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό, η Naughty Dog φέρνει το The Last of Us Part II Remastered. Η καθηλωτική συνέχεια του έπους που έκανε ντεμπούτο το 2020, έρχεται στο PlayStation 5 με μια native έκδοση που συμπεριλαμβάνει επιπρόσθετο περιεχόμενο και προσφέρει το απόλυτο πακέτο, τόσο σε όσους είναι φανατικοί του κόσμου του, όσο και σε εκείνους που μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να το πιάσουν στα χέρια τους.




Οι διθύραμβοι κριτικών που συνόδευσαν την αρχική κυκλοφορία του sequel 3,5 χρόνια πριν, ακολουθήθηκαν από τα μεγαλύτερα review bombings από gamers. Ο λόγος ήταν μια σειρά από αντισυμβατικές αποφάσεις σχετικά με το σενάριο της συνέχειας του πρωτότυπου αριστουργήματος, για τη συγγραφή του οποίου ο Neil Druckmann χρησιμοποίησε προσωπικά βιώματα και προβληματισμούς, ώστε να δημιουργήσει μια υπερβατική ιστορία δίχως προηγούμενο. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα κρίθηκε από πολλούς ως αμφιλεγόμενο, όμως εάν αρθούν τα κριτήρια του πολιτικά ορθού, της σεξουαλικότητας και του ποια θα προτιμούσε ο καθένας από εμάς να είναι η μοίρα του κάθε χαρακτήρα, τότε το The Last of Us Part II αποδεικνύει ολοφάνερα τα θεόρατα standards της δραματικής αφήγησης που θέτει σ’ αυτό το καλά εδραιωμένο post-apocalyptic σκηνικό που γνωρίσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Όλα ξεκινούν λίγα χρόνια μετά το φινάλε του πρώτου παιχνιδιού (και της τηλεοπτικής σειράς), με την Ellie να βλέπει πια με διαφορετικό μάτι τον Joel, καθότι δυσκολεύεται να χωνέψει τις πράξεις στις οποίες προέβη προκειμένου να της σώσει τη ζωή.



Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Abby, η κόρη του γιατρού που υποτίθεται πως θα έβρισκε το αντίδοτο του Cordyceps - με τίμημα τη ζωή της Ellie - ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Joel. Οι κόσμοι των δύο πλευρών συγκρούονται, οι κίνδυνοι του θανατηφόρου μύκητα υφέρπουν και το δράμα εναλλάσσεται με την αγωνιώδη δράση ακατάπαυστα για σχεδόν 25 ώρες. Κάθε χαρακτήρας συνεισφέρει στον συναισθηματικό πλούτο του παιχνιδιού, με διαλόγους και σκηνές που θα μπορούσαν να στηρίξουν μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή, δίχως να στερούν το παραμικρό από το κομμάτι του gameplay.



Το The Last of Us Part II έφερε αναβαθμίσεις σε όλους τους μηχανισμούς του gameplay που είδαμε στον προκάτοχό του και αποτελεί ένα από τα απολαυστικότερα action-adventure games της προηγούμενης γενιάς κονσόλων. Το shooting είναι αλάνθαστο, το crafting γρήγορο και απλό, το stealth ενισχύει ακόμα περισσότερο την αγωνιώδη ατμόσφαιρα και τα physics διέπονται από τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια, επηρεάζοντας τα πάντα. Όντας το κύκνειο άσμα του PlayStation 4 - σε ότι έχει να κάνει με μεγάλα exclusives – ο πιο πρόσφατος original τίτλος της Naughty Dog φτάνει το hardware στα όριά του. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα ομορφότερα games του καταλόγου του PS4. Το The Last of Us Part II Remastered φέρει αναβαθμισμένα γραφικά, βελτιωμένα textures, πιο λεπτομερές draw distance και καλύτερο σύστημα φωτισμού, και έτσι κάνει εμφανή τη διαφορά με το πρωτότυπο.



Μια native PS5 έκδοση ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν, ώστε να φτάσει ο συγκεκριμένος τίτλος στο εφικτό ζενίθ του. Debate για το αν δικαιολογείται η κυκλοφορία ενός remaster μόλις 3 χρόνια μετά το original δεν έχει νόημα πλέον, σε μια εποχή στην οποία ζητάμε next-gen upgrades για όλο και περισσότερους τίτλους που κυκλοφόρησαν από το 2013 κι έπειτα. Όσο για το αν θα έπρεπε να κυκλοφορήσει ως αυτό ακριβώς – δηλαδή ως next-gen upgrade και όχι ως remaster, πρόκειται για κάτι που στην προκειμένη δε μας απασχολεί. Ως έχει, προσφέρει δύο επιλογές αναπαραγωγής: την Quality, με ανάλυση 4K (2160p) στα 30fps και την Performance, με ανάλυση 1440p στα 60fps. Οθόνες που υποστηρίζουν VRR θα εκμεταλλευτούν και τη δυνατότητα του unlocked frame rate που συμπεριλαμβάνεται. Όποιο και αν είναι το mode που διαλέγουμε, ο τεχνικός τομέας είναι θωρακισμένος με ακρίβεια και το haptic feedback του DualSense μας να βυθίζει ακόμα περισσότερο στον κόσμο του.



Πλην του story mode, στη νέα έκδοση υπάρχουν και τρία Lost Levels – πίστες που κόπηκαν από το αρχικό παιχνίδι και εδώ παρουσιάζονται σε μια μη ολοκληρωμένη μορφή, στο build που βρίσκονταν όταν ακυρώθηκαν. Δηλαδή χωρίς διαλόγους, πλήρη animations και cut-scenes, αλλά και χωρίς σύνθετες δραστηριότητες. Καθότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο υλικό, δεν εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους, όμως αποτελούν ενδιαφέρον κομμάτι του remaster, κυρίως λόγω του developer commentary που συμπεριλαμβάνεται. Οι developers έχουν ακόμα πιο “φανερό” ρόλο τώρα, με την προσθήκη podcasts σχετικά με τη δημιουργία του τίτλου, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και documentary για την όλη διαδικασία και για το οποίο βλέπουμε για πρώτη φορά trailer μέσα από τα περιεχόμενα του συγκεκριμένου remaster. Επιπλέον, έχουμε το No Return mode. Μια σειρά από προκλήσεις σε στυλ roguelike – κάτι που είδαμε και με το God of War Ragnarok Valhalla. Οι προκλήσεις έρχονται με μια random σειρά από πίστες και εχθρούς, που επιβραβεύουν με το ξεκλείδωμα νέων playable χαρακτήρων.



Χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο story mode παίρνουν το spotlight και μας δίνουν μια έξτρα ευλυγισία στις προκλήσεις του No Return, ενώ η δυνατότητα προσαρμογής τους (των προκλήσεων) κάνει τα πράγματα ακόμα καλύτερα. Τις προσθήκες του remaster συμπληρώνουν το ελεύθερο παιχνίδι κιθάρας, το Speedrun mode (που καταγράφει τις επιδόσεις μας σε κάθε κεφάλαιο του story mode) και μια τεράστια συλλογή από unlockable art που γίνεται δική μας καθώς συλλέγουμε πόντους παίζοντας. Σε αυτό το κομμάτι συμπεριλαμβάνονται μοναδικές εμφανίσεις για τους χαρακτήρες και για τα όπλα τους, φίλτρα για το story mode και cheats, όπως το kill με μια σφαίρα ή άπειρα πυρομαχικά.



Το The Last of Us Part II απέσπασε το δικό μας 10άρι, αλλά και το Game of the Year award στα The Game Awards του 2020, απολύτως δικαιολογημένα. Το The Last of Us: Part II Remastered πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός πραγματικά αξιόλογου πακέτου αναβάθμισης και έρχεται με μια σειρά από ενδιαφέρουσες και άκρως διασκεδαστικές προσθήκες που μας κάνουν να επιστρέψουμε στον κόσμο του για αρκετές επιπλέον ώρες. Όσο για όλους όσους δεν μπόρεσαν, για τον οποιοδήποτε λόγο, να παίξουν το original, το The Last of Us Part II Remastered αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να το κάνουν και να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία που μπορεί να τους χαρίσει. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

10

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μια πραγματικά αξιόλογη αναβάθμιση, μαζί με πληθώρα νέων επιλογών
  • Το roguelike No Return mode και οι νέοι playable χαρακτήρες του
  • Τεράστια συλλογή από unlockable art και πλούσιο developer commentary
  • Η ιστορία του – ένα τεράστιο selling point από μόνη της
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*