Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Assassin's Creed Movie Review

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    16+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Justin Kurzel

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Θανατοποινίτης γλιτώνει από την ηλεκτρική καρέκλα, για να μεταφερθεί σε hi-tech εργαστήριο, όπου μέσω επαναστατικής τεχνολογίας βιώνει τις μνήμες προγόνου του στην Ισπανία του 15ου αιώνα, με σκοπό την ανακάλυψη του μυθικού «Μήλου της Εδέμ», το οποίο κρύβει πολύτιμα μυστικά.

Αφού ούτε τώρα κατορθώθηκε να σπάσει η «κατάρα» που θέλει τις κινηματογραφικές μεταφορές των κάθε λογής video games, να είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριες, δεν ξέρω πότε θα δούμε μια πραγματικά καλή ταινία σ’ αυτό το είδος. Οι προϋποθέσεις φάνταζαν ιδανικές. Δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί και ταυτόχρονα πρωτοκλασάτοι stars στους πρωταγωνιστικούς ρόλους κι ένας σκηνοθέτης ο οποίος είχε ξανασυνεργαστεί μαζί τους τόσο πρόσφατα, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, με τη ματιά του στο σαιξπηρικό «Macbeth» (2015). Οι ελπίδες, όμως, αποδεικνύονται φρούδες, μιας και ο περί ου ο λόγος Τζάστιν Κερζέλ δεν μπορεί να φτιάξει σε αυτήν την περίπτωση ένα ολοκληρωμένα καλό φιλμ, παρά μόνο μερικές καλές σεκάνς δράσης, συνοδεία των πετυχημένων γραφικών. Δεν πρόκειται ασφαλώς (και ευτυχώς) για κάτι αντίστοιχο του «Need for Speed» (2014) ή του «Μax Payne» (2008), για να αναφέρω μόνο δύο από τις κάκιστες ταινίες βασισμένες σε βιντεοπαιχνίδια, αλλά δεν νομίζω πως ο στόχος ήταν να ξεπεραστούν απλά οι προαναφερθείσες.



Σε σχέση με το πρόσφατο «Warcraft: Η Σύγκρουση Δύο Κόσμων» (2016), ο Κερζέλ δείχνει πως έχει ενδιαφερθεί κάπως περισσότερο για τον θεατή που δεν έχει καμιά απολύτως ιδέα για το τι μέρος του λόγου είναι το video game πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία του. Δεν θεωρεί δεδομένη τη γνώση του καθενός για το ποιος είναι και τι στην υπόθεση του έργου (κάτι που οι αμέτρητοι φανατικοί παίχτες του game ασφαλώς και θα γνωρίζουν απ’ έξω κι ανακατωτά), αλλά εισάγει σιγά σιγά τους χαρακτήρες (με την ευρεία έννοια η χρήση του όρου), δίνοντας σχετικές επεξηγήσεις, σε αντίθεση με τους αμέτρητους μάγους και πολεμιστές του «Warcraft», οι οποίοι μπαινόβγαιναν στην οθόνη από το πρώτο λεπτό με χαρακτηριστική ευκολία, σα να τους ξέραμε όλους από χθες. Όχι πως το σενάριο του «Assassin’s Creed» αποτελεί μνημείο ευκρίνειας, φυσικά, αλλά μια προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει.



Ο Κάλουμ Λιντς σώζεται από θάνατο από έναν μυστηριώδη τύπο, ιδιοκτήτη τεχνολογικής εταιρείας, η κόρη του οποίου είναι επικεφαλής ενός προγράμματος εικονικής πραγματικότητας ονόματι Άνιμους. Μεταφερόμενος στις εγκαταστάσεις της στη Μαδρίτη, θα συνδεθεί με το συγκεκριμένο μηχάνημα, προκειμένου να ζήσει τις μνήμες του προγόνου του, Αγκιλάρ, μέλους της ομάδας των Ασασίνων, αφού μόνο αυτός γνώριζε που είχε κρυφτεί το περιβόητο «Μήλο της Εδέμ», στο οποίο βρίσκεται ο σπόρος της πρώτης ανθρώπινης ανυπακοής. Η εύρεση και κτήση του εν λόγω αντικειμένου θα σημάνει αυτόματα τον έλεγχο της βούλησης και της αυτόματης κατάργησης της οποιασδήποτε φωνής αντίδρασης, με επιθυμητό αποτέλεσμα τη διασφάλιση μιας ιδιότυπης, αν μη τι άλλο, παγκόσμιας ειρήνης. Με τους Ασασίνους από τη μια μεριά, υπέρμαχους της ελευθερίας του μυαλού, και τους Ναΐτες από την άλλη, πρεσβευτές του ελέγχου της σκέψης, δημιουργείται το δίπολο που μάχεται αιώνες τώρα για την τελική επικράτηση.



Ενώ οι σκηνές που διαδραματίζονται στην εποχή της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, στα τέλη του 15ου αιώνα, προσφέρουν καλά ενορχηστρωμένη δράση, βοηθούμενες από το άνω των 100 εκατομμυρίων budget και τα άψογης ποιότητας CGI, που φτιάχνουν έναν εντυπωσιακό κόσμο φανταστικού εξωτικού παραμυθιού (και αχρείαστου για ακόμα μια φορά σε 3D), το κομμάτι της ιστορίας που διαδραματίζεται στο σήμερα πάσχει σημαντικά, σχεδόν από την αρχή. Όσο, μάλιστα, προχωρά η πλοκή, φλερτάρει με την γραφικότητα, καθώς οι βαρύγδουποι διάλογοι που αποκαλύπτουν τις προθέσεις αλλά και τις προσδοκίες των υπολοίπων «τροφίμων» του ερευνητικού κέντρου στο οποίο ζει το παρελθόν του ο Κάλουμ, γκρεμίζουν άγαρμπα όσα έχουν χτιστεί στην ηλιόλουστη Ισπανία του Μεσαίωνα.



Ο Μάικλ Φασμπέντερ από την πλευρά του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, δείχνει να έχει πάρει στα σοβαρά τον ρόλο του (συχνά οι ηθοποιοί της κλάσης του αντιμετωπίζουν ταινίες σαν κι αυτήν σαν πρώτης τάξεως… αρπαχτές), αποδεικνύοντας πως έχει το χάρισμα να δώσει έναν δραματικό τόνο, ακόμα και στον πιο «χάρτινο» χαρακτήρα. Μην περιμένετε, βέβαια, και τίποτα ερμηνευτικά θαύματα, αλλά εάν υποθέσουμε πως έπαιζε στην κονσόλα του το «Assassin’s Creed» και σας καλούσε να τον βοηθήσετε να φέρει εις πέρας την αποστολή του, θα σας έπειθε να λάβετε θέση δίπλα του. Απλά, από ένα σημείο και μετά, ίσως θα βαριόσασταν, αφού οι δυνατότητες που δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση των δύο κόσμων και των δύο εποχών δεν «κεφαλοποιούνται» με τρόπο που θα τις έκανε δελεαστικές, ενώ το απογοητευτικά χλιαρό και άτσαλο φινάλε θα σας κάνει να σηκωθείτε από την καρέκλα χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για έναν δεύτερο γύρο παιχνιδιού…



ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Όσοι έχουν ξημεροβραδιαστεί μπροστά στην οθόνη τους παίζοντας «Assassin’s Creed», μάλλον θα βρουν ενδιαφέρουσα την κινηματογραφική εκδοχή του, παρά το γεγονός ότι αλλάζει το «ιστορικό πλαίσιο» που κινείται το βιντεοπαιχνίδι, από τις Σταυροφορίες στον καιρό της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Από πλευράς θεάματος και παραγωγής, το σχετικά ανάλογο «Σινικό Τείχος» που προβάλλεται αυτήν την περίοδο, είναι σίγουρα ανώτερο, δεν θα αισθανθείτε όμως και οι εντελώς φτωχοί συγγενείς της φανταστικής περιπέτειας εάν το επιλέξετε, χάρη και στα ονόματα του καστ. Εάν έχετε την απαίτηση για βαθιά νοήματα και αναλύσεις χαρακτήρων, τέτοιο video game δεν νομίζω να έχει εφευρεθεί ακόμα, οπότε προσπεράστε.

Του Νίκο Παλάτου, σε συνεργασία με το freecinema.gr
Βρείτε το freecinema.gr στο facebook 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
24 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Georgebor
    • Θα σταθώ σε μια φράση!"Εάν έχετε την απαίτηση για βαθιά νοήματα και αναλύσεις χαρακτήρων, τέτοιο video game δεν νομίζω να έχει εφευρεθεί ακόμα, οπότε προσπεράστε." Αυτό το review έπρεπε να το κάνει κάποιος που παίζει video games και ξέρει ότι υπάρχουν παιχνίδια με βαθιά νοήματα!Δεν την έχω δει την ταινία ούτε μπορώ να εκφέρω άποψη αλλά αυτό το σχόλιο δείχνει ότι το review το έκανε κάποιος άσχετος από gaming και ακόμα και του ίδιου του παιχνιδιού!

    • Kafroc
    • Να φανταστώ ότι για τον κριτικό δεν έχει βαθύ νόημα το «When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it. Many decades would pass before I understood the meaning of all three. And now, the twilight of my life, this understanding has passed into contentment.»

      Άσ'το καλύτερα μεγάλε κάνε reviews σε πατατάκια. Δεν με ενδιαφέρει αν η ταινία είναι κάτω των προσδοκιών αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει που ο κινηματογράφος είναι γεμάτο σνομπαρία και προκατειλλημένους κριτικούς.

    • Roronoa
    • "Εάν έχετε την απαίτηση για βαθιά νοήματα και αναλύσεις χαρακτήρων, τέτοιο video game δεν νομίζω να έχει εφευρεθεί ακόμα, οπότε προσπεράστε."

      Epic

    • iankysyrath
    • Αν το revenant πηρε 2 και αυτό πηρε 4, θα εχει ενδιαφερον η ταινια!όσο για τα βαθιά νοήματα στα video games..τόσα ξέρει τόσα λέει ο άνθρωπος, μην είστε σκληροί μαζί

    • bladerunner
    • Εάν έχετε την απαίτηση για βαθιά νοήματα και αναλύσεις χαρακτήρων, τέτοιο video game δεν νομίζω να έχει εφευρεθεί ακόμα, οπότε προσπεράστε.

    • abaddon77
    • Την ταινία δεν την έχω δει αλλά ρε φίλε, αφού έχεις σε τόσο χαμηλή εκτίμηση τα video games, γιατί κάνεις κριτική σε ταινία βασισμένη σε video game?.....Δηλαδή ήμαρτον......

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Και μόνο για αυτή τη φράση του reviewer σαν gaming site θα έπρεπε να μην βάλατε το συγκεκριμένο review.Μας προσβάλει όλους νομίζω.

    • majorfox
    • Μετα το Silent Hill του Γκανς οι υπολυπες videogame μεταφορες σε σινεμαδες μου φαινονται σαν το παιδικο ματριξ με ερμηνείες για τα παιδία και μακρόσυρτες για χαμηλό IQ δεκαχρονου.


      Που εισαι ρε Κριστοφερ Νολαν

    • Dragonrider
    • Δώστε αυτού του κριτικού το the last of us να παίξει τα πρώτα 10 λεπτά και μετά ξαναρωτήστε τον για το αν τα video games εχουν βαθιά νοήματα και αναλύσεις χαρακτήρων...εγώ προσωπικά είδα την ταινία και μου άρεσε όπως επίσης άρεσε και στην παρέα μου που αποτελούταν απο άτομα που δεν ήξεραν την πλοκή των βιντεοπαιχνιδιών

    • Donatello
    • "Εάν έχετε την απαίτηση για βαθιά νοήματα και αναλύσεις χαρακτήρων, τέτοιο video game δεν νομίζω να έχει εφευρεθεί ακόμα, οπότε προσπεράστε." ....Πραγματικά ήταν αυτό το κάτι που με έκανε να σχολιάσω για πρώτη φορά, καθώς τέτοιες απόψεις υποβαθμίζουν τα video games και εμάς σαν gamers γενικότερα και μόνο κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με τον χώρο θα έλεγε κάτι τέτοιο. Πολλά παιχνίδια έχουν επιδείξει βάθος και χαρακτήρες υπέρ του δέοντος ποιοτικούς και πολυδιάστατους. Η γνώμη του καθενός βέβαια είναι σεβαστή.

    • Sephiroth
    • Την ταινία την είδα χθες, δεν θα της έβαζα 4/10, αλλά δεν τη λες και αριστούργημα. Είχε κάποια αρκετά ενδιαφέροντα σημεία, αλλά σε γενικές γραμμές κινήθηκε στη μετριότητα. Στα σημεία που οι χαρακτήρες τραβιούνται μέσα στις πόλεις και δείχνουν τις χορογραφικές κινήσεις που μας έχουν συνηθίσει τα παιχνίδια της σειράς ήταν πολύ καλή και τα πλάνα και το μοντάζ ιδανικά. Με τα όσα είχα δει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (όσα έβγαιναν στη δημοσιότητα), θα περίμενα να δώσει η ταινία μεγαλύτερη σημασία στο leap of faith. Γενικά, πέρασα ευχάριστα τη 1,5 ώρα (περίπου) και προτείνω σε όσους δεν την έχετε δει να προτιμήσετε την Dolby Atmos έκδοση. Σε αντίθεση με το πρόσφατο Star Wars (που η Dolby Atmos έκδοση ήταν απαράδεκτη), ο ήχος βοηθάει πολύ στο πως θα βγείτε από την αίθουσα.

      Στα του review και επειδή βλέπω αρκετές αντιδράσεις για την τελευταία φράση του συντάκτη, διαφωνώ κι εγώ (κόσμια μεν), ωστόσο σέβομαι απόλυτα το γεγονός ότι η συμφωνία μας με το freecinema είναι να δημοσιεύονται τα κείμενα των συντακτών του αυτούσια.

    • Altair
    • Δεν είναι στις σταυροφορίες λέει.Για μια σειρά που έχει να ασχοληθεί με αυτές από το 2007.Οκ βλέπω πόσο σχετικός είναι ο συντάκτης.Το προσπερνάω βέβαια και πάμε παρακάτω.Μηδέν νόημα σε videogames...Οκ,βλέπουμε ότι πέρα από άσχετος είναι προσβλητικός για μια ολόκληρη βιομηχανία και άπειρες δημιουργίες που πατάνε κάτω κινηματογραφικές παραγωγές (βλέπε horror πχ.)Κλασσικός σνομπισμός των κουλτουριάρηδων κινηματογραφόφιλων.
      Άστο,το άθλημα,απλά δεν το'χεις.Κάθεσαι και το συγκρίνεις με το Σινικό Τείχος που το cgi του βγάζει μάτι.Αχ οι κουλτουριάρηδες και τα κολλήματά τους.

    • vonzuchter
    • Μολις επεστρεψα απο το σινεμα. Μετρια η ταινια. Βαζω ενα εξαρακι. 4 σε καμια περιπτωση ομως. Το φιναλε ηταν μπουρδα και οντως ατσαλο. Για ενα απο τα επικα παιχνιδια ολων των εποχων η κινηματογραφικη μεταφορα ηταν απογοητευτικη. Ξαναλεω ομως 4 σε καμια περιπτωση. Μη δινετε σημασια σε θολωκουλτουριαρηδες σινεφιλ κριτικους. Εχουν καει απο τη πολυ θολοκουλτουρα εδω και χρονια.

    • majorfox
    • Οι κριτικοι κινηματογράφου δεν ξερουν που πανε τα τέσσερα. Πληρώνονται μονο και μονο για να θάβουν ταινιες και την καλυτερη βαθμολογια να βαλουν δεν ξερουν το γιατι. Τοσο ασχετοι ειναι .

    • darthneon
    • Καταρχάς δεν έχω δει την ταινία και ούτε πρόκειται παρότι έχων παίξει όλη τη σειρά. 2ον θεωρώ ότι στην Ελλάδα τα κάνουμε όλοι όλα. Είμαστε από γιατροί και ποδοσφαιριστές μέχρι πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι. 3ον όταν κάποιος διαφωνεί με εμάς δε συζητάμε κάνουμε επίθεση. Είμαι από τους πρώτους που θεωρούν τα video games μορφή τέχνης καθότι gamer από παιδί, παρόλ' αυτά συμφωνώ μέσες άκρες με τον εν λόγω κριτικό και θεωρώ ότι οι μεταφορές video games στον κινηματογράφο είναι σκέτη αποτυχία. Γενικά πάντως πιστεύω ότι όσο πιο πολύ κάνεις κάτι πιο εκλεκτικός και πιο αυστηρός γίνεσαι. Γι αυτό εμπιστεύομαι τις κριτικές γενικότερα είτε αφορούν ταινίες είτε video games λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και ποιος τη γράφει και προσπαθώντας να ενημερωθώ από διαφορετικές πηγές.

    • Solidgamer
    • Ρε admins του enternity δεν λεω αυτα τα reviews εχουν επισκεψημοτητα ...αλλα μηπως κανουν κακο στην σελιδα με αυτα που γραφουν ?Δεν νομιζω να λειψουν σε κανεναν αμα σταματησει η στηλη με τα reviews ταινιων...

    • Raphael
    • Η ταινία ήταν πολύ καλή. Όχι άριστη. Πολύ καλή. Εγώ σαν μέτριος φαν των παιχνιδιών (έχω παίξει μέχρι το III μετά βαρέθηκα) βρήκα την ταινία πολύ ενδιαφέρουσα και πορώθηκα λίγο για την συνέχεια που πιστεύω θα ναι ακόμα καλύτερη!

      Εγώ θα έβαζα ένα 8 η ταινία μου άρεσε πολύ!

    • Powell
    • Ηθελα να το δω και λογω του 4 πηγα στο σινεμα με διαθεση οτι θα ναι μαπα και πηρα και ενα τεραστιο κουβα popcorn to pass the time :P ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ! πωρωθηκα μακαρι να βγει και συνεχεια. Γενικα απο μουσικη δεν ειχε κατι ιδιαιτερο να σου μεινει να σε πωρωσει αλλα ενταξει το ευχαριστηθηκα.

      Justice - Genesis κριμα επρεπε να παιχτει σε καποια μαχη
      https://youtu.be/VKzWLUQizz8

    • Powell
    • Ομως δεν το ειδα σε Dolby Atmos, σιγουρα θα ειχα καλυτερη ακουστικη εμπειρια.. Δειτε το σε dolby! ;)

*