* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Nintendo Switch: Το δέντρο του System Software

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Nintendo

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Nintendo

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  12+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με την άφιξη του Nintendo Switch μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια πως ήρθε πλέον η εποχή κατά την οποία, από γενιά σε γενιά, δεν θα έρχονται τα πάνω κάτω, δεν θα ξεκινά το hardware και το software από τη μηδέν, αλλά κάθε πλατφόρμα θα διατηρεί μια κάποια συγγένεια με το παρελθόν της. Αυτό σημαίνει ότι η έννοια “πλατφόρμα” παίρνει σιγά σιγά τη διάσταση που έρχεται κατά νου στον κόσμο του computing. Δεν περιμένουμε πολύπλοκα λειτουργικά συστήματα, πάνε όμως και οι εποχές που δεν είχαμε ιδιαίτερες απαιτήσεις πέρα από “βάζω παιχνίδι και ξεκινάω να παίζω”. Για αυτό θα δούμε λίγο πιο σοβαρά το System Software του Nintendo Switch, σίγουρα σε αισθητικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε πρακτικό και εργονομικό.

Ο πυρήνας
Το λειτουργικό σύστημα του Switch, System Software το λέει η εταιρεία διότι αν πει Operating System κανείς σε αυτήν την κατηγορία μάλλον ανησυχεί για άλλους τύπου συγκρίσεις, βασίζεται σε πυρήνα FreeBSD. Το FreeBSD είναι περίπου Unix, με το “περίπου” να σημαίνει ότι είναι κατά βάση Unix με τη διαφορά ότι δεν κοπιάζει ώστε να ακολουθεί όλες τους τις επιταγές. Το σημαντικό είναι πως το Unix και οι παραλλαγές του φημίζονται για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία τους, όχι όμως για τη φιλικότητά τους για τον τελικό χρήστη. Αυτό δεν είναι θέμα εδώ διότι σε κάθε κονσόλα είναι δεδομένο ότι θα σχεδιαστεί κάποιο ειδικό UI για το χρήστη, άσχετα με το τι συμβαίνει στο υπόβαθρο.Βέβαια η Nintendo δεν έχει στήσει τα πάντα από το μηδέν, αφού φαίνεται να έχει ενσωματώσει κάποια τμήματα του Android για να μην παιδεύεται. Μη σκεφτείτε βέβαια την εμπορική εικόνα του Android, διότι η έκδοση που διατίθεται δωρεάν για τον καθένας, στερείται πολλών υποσυστημάτων της Google που παραμένουν δικά της και όχι μέρος του συστήματος. Τα δάνεια εδώ ήταν και κάπως αναγκαία υποθέτουμε, δεδομένου του επεξεργαστή της Nvidia, που ήταν έτσι ευκολότερο να υποστηριχθεί στα γρήγορα. Πάντως δεν έχει νόημα να λέμε ότι η αισθητική αποδεικνύει αυτά τα δάνεια, διότι αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε στην πραγματικότητα. Απλά η Nintendo είπε να εκσυγχρονιστεί επιτέλους, ή έστω να ξεφύγει από κάποιες παραδόσεις στις οποίες επέμενε πεισματικά τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.

Η αισθητική
Κάπως έτσι φτάνουμε στην αισθητική του UI. Για πρώτη φορά βλέπουμε την Nintendo να ξεφεύγει από τη λογική ότι πρέπει να υπάρχουν παντού και πάντα καμπύλες και μάλιστα έντονες. Η εμμονή αυτή έκανε, θεωρητικά, τα πάντα να δείχνουν φιλικότερα, συχνά όμως απλά έδειχναν πιο παιδικά, ακριβώς επειδή οι καμπύλες ήταν έντονες, όχι διακριτικές όπως στο software της Apple (άλλη εμμονή εκεί που κρατά από την δεκαετία του 1980). Όλα αυτά πάνε περίπατο τώρα, αφού οι γωνίες δίνουν και παίρνουν. Το σημαντικό είναι πως δείχνουν όλα πιο “καθαρά”. Η Nintendo είχε τη συνήθεια να μη χρησιμοποιεί και πολύ μονοκόμματα backgrounds. Είχε πάντα ένα περίεργο μοτίβο που ταίριαζε ουσιαστικά με εκείνο το αχνό που πρόσθετε πάντα η στρώση του digitizer στην οθόνη αφής. Είχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον αφού το UI ενσωμάτωνε στην αισθητική του κάτι που έβλεπε αλλού στο σύστημα ο χρήστης λόγω ιδιαιτερότητας του hardware, μαζί όμως με τις έντονες καμπύλες καταλήγαμε απλά σε βαρύ οπτικό αποτέλεσμα κι ας ήταν τα δομικά στοιχεία φιλικά στη θεωρία.

Το νέο UI παρέχει επιλογή για Light και Dark Mode, που σίγουρα εκτιμούμε, αφού σε έντονο φωτισμό το πρώτο είναι ό,τι πρέπει και σε χαμηλό φωτισμό ή σε σκοτάδι το δεύτερο σώζει μάτια και μυαλά από κάψιμο χωρίς λόγο. Θα θέλαμε βέβαια να υπάρχει επιλογή για αυτόματη μετάβαση από το ένα στο άλλο, αν όχι με βάση κάποιον αισθητήρα, έστω με βάση του χρόνους ανατολής και δύσης του ηλίου σε κάθε περιοχή. Έτσι κι αλλιώς δηλώνουμε χώρα και ζώνη ώρας στο σύστημα όταν το ρυθμίζουμε. Στην αισθητική του UI εντάσσονται και τα ηχητικά εφέ. Κατά κανόνα, ο γράφων απλά απενεργοποιεί τα ηχητικά εφέ σε κάθε νέο σύστημα. Όλα ξεκινούν σχετικά χαριτωμένα πριν σπάσουν νεύρα στην πράξη. Και η Nintendo έχει σίγουρα βεβαρημένο παρελθόν σε αυτόν τον τομέα, με ανείπωτα εκνευριστικά εφέ σε Wii, DS, 3DS και Wii U. Καμία άλλη εταιρεία δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει το μετρητή ενός download σε πηγή θλίψης.Το αστείο είναι πως και αυτήν τη φορά υπάρχει ηχητικό εφέ για τα downloads, το οποίο όμως χρησιμοποιείται σε έναν τρόπο προβολής της προόδου, που δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε διότι μας εμποδίζει από το να κάνουμε άλλες εργασίες και κινήσεις στο σύστημα. Ευτυχώς η πρόοδος φαίνεται και αλλού και είναι…αθόρυβη. Τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ όμως είναι ταυτόχρονα ευχάριστα και διακριτικά, τόσο ώστε για πρώτη φορά να μη βιαζόμαστε να τα απενεργοποιήσουμε. Έχουμε ένα μήνα και κάτι το σύστημα στα χέρια μας πλέον και αν ήταν να εκνευριστούμε από κάτι τέτοιο θα είχε συμβεί προ πολλού. Βέβαια, ευτυχώς που είναι έτσι τα πράγματα διότι η Nintendo θεώρησε λογικό να μην παρέχει επιλογή απενεργοποίησης των εφέ αυτών.

Μια από τις λεπτομέρειες που φωνάζουν “Nintendo” πάντως συνδέει τη χρήση της οθόνης αφής με τα ηχητικά εφέ. Αν κάνετε διαδοχικά πατήματα σε οποιοδήποτε σημείο, είτε υπάρχει “πλήκτρο” είτε όχι, δεν ακούγεται κάθε φορά ακριβώς το ίδιο ηχητικό εφέ. Η αποφυγή της επανάληψης κάνει καλό στο αυτί, ενώ οι παραλλαγές αφήνουν την αίσθηση της οργανικότητας, την αίσθηση ότι έχουμε μπροστά μας ένα ζωντανό οικοσύστημα. Το σημαντικό συμπέρασμα πάντως είναι το προφανές. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο καλαίσθητο UI από την Nintendo. Η απλή του δομή διευκολύνει βέβαια. Το άλλο σημαντικό που θα θυμάστε, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι ότι για λόγους που μάλλον είναι καλύτερο να μείνουν κρυφοί ώστε να διαφυλαχθεί η ψυχική μας ηρεμία, όλο το UI εξακολουθεί να τρέχει σε ανάλυση 720p ακόμη και όταν το σύστημα είναι στο dock. Εννοείται πως δεν τίθεται θέμα ισχύος στο…μενού, οπότε είτε είναι αποτέλεσμα παράλειψης η κατάληξη αυτή είτε πολύ κακής υπόθεσης για το τι είναι λογικό να περιμένει κανείς όταν συνδέει το μηχάνημα σε οθόνη με ανάλυση 1080p.
 
Nintendo Switch: Το δέντρο του System Software - Σελίδα 2

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!

Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity