Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xbox Series X Review: Ένα «τέρας» στο σαλόνι σας

*
Το Xbox Series X είναι η πιο ισχυρή από τις δύο κονσόλες της Microsoft για την επόμενη γενιά και έρχεται με πάρα πολλά όπλα στη φαρέτρα του. Η κονσόλα έφτασε στα χέρια του Enternity πριν από μερικές ώρες και ξοδέψαμε σχεδόν όλο το 24ωρο μας (πέραν κάποιων ωρών για ξεκούραση) για να ανακαλύψουμε τι έχει να προσφέρει. Ας τα δούμε λοιπόν όλα με τη σειρά.

Το όραμα της Microsoft και για τη νέα γενιά είναι να έχει το πιο ισχυρό σύστημα και κάτι τέτοιο, διαβάζοντας τα απόλυτα τεχνικά χαρακτηριστικά το έχει πετύχει. Όπως όμως γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με τα videogames, το μεγάλο πρόβλημα της αμερικανικής εταιρείας δεν είναι το hardware, αλλά το software. Και προς αυτήν την κατεύθυνση (ορθώς) κινείται. Το Xbox Series X θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «τούμπανο» PC που θα θέλατε πάντα να κάθεται κάτω από την τηλεόραση του σαλονιού σας. Είναι αθόρυβο και προσφέρει επιδόσεις ενός high-end PC.


Το δυσάρεστο είναι πως λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό ήρθαμε μπροστά σε ένα μπερδεμένο χρονικό project παρουσίασης της κονσόλας. Τα games που είχαμε στα χέρια μας ήταν ελάχιστα, τα Xbox One games δεν έχουν ακόμη τα next-gen upgrades τους και γενικότερα σε επίπεδο επιδόσεων είχαμε ελάχιστα πράγματα να παρατηρήσουμε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 15.1x15.1x30.1cm
Βάρος: 4,4 κιλά
CPU: Custom Zen 2 CPU, 8 cores @ 3.8 GHz (3.6GHz w/SMT)
GPU: Custom RDNA 2 CPU, 52 CU @ 1.825GHz, 12 TFLOPS
Μνήμη: 16GB GDDR6 (320 bit bus), 10GB @ 560GB/s, 3.5GB @336GB/s
Αποθηκευτικός χώρος: Custom 1TB NVME SSD, PCIe Gen 4x2, I/O Bandwidth: 2.4GB/s
Εξωτερική σύνδεση δίσκου: 1TB Seagate, USB 3.1 HDD ή SSD
Αναλύσεις: 4K @ 120Hz, 8K @ 24Hz-60Hz, HDMI VRR, AMD FreeSync

Κουτί αγοράς
Στο κουτί αγοράς που ανοίγει προς τα επάνω και εξοικονομεί αρκετό χώρο, βρίσκεται η κονσόλα ξαπλωμένη και τυλιγμένη σε μια ειδική μεμβράνη, ενώ στο επάνω μέρος σε μια ειδική θήκη είναι τοποθετημένο το καλώδιο τροφοδοσίας, ένα καλώδιο HDMI 2.1 και ένα ασύρματο χειριστήριο με ένα σετ μπαταριών (το Play & Charge Kit πωλείται ξεχωριστά).



Design
Από πλευράς design, η κονσόλα είναι ιδιαίτερα όμορφη, αν και ογκώδης. Το ορθογώνιο σχήμα της την κάνει εύκολη στην τοποθέτηση είτε οριζόντια, είτε κάθετα, ενώ η βάση στο κάτω μέρος της είναι μόνιμα τοποθετημένη και δεν αφαιρείται (αν και μικρή σε μέγεθος, σε τέτοιο βαθμό που από την μέση απόσταση από τον καναπέ, δεν θα τη βλέπετε καν). Τα 4,5 κιλά βάρους της είναι απόλυτα λογικά αν υπολογίζεται τι κρύβεται μέσα. Στο μπροστινό επάνω μέρος βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης (που φωτίζει όταν η κονσόλα είναι ανοιχτή) και ακριβώς πιο κάτω βρίσκουμε το Blu-ray drive, το eject button, ένα USB 3.2 port και το πλήκτρο pairing για τη σύνδεση με τα διάφορα περιφερειακά. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα μέρος του εξαερισμού και όλες τις σχετικές θύρες. Εκεί συναντάμε μια HDMI 2.1 έξοδο, δύο USB 3.2, μια θύρα Ethernet, την υποδοχή του καλωδίου τροφοδοσίας και την υποδοχή του Storage Expansion.

Στα πλαϊνά τμήματα δεν υπάρχει το παραμικρό, ενώ στο κάτω μέρος τέσσερις ελαστικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για να έρχεται σε επαφή με τα τραπέζια και τα γραφεία, όταν τοποθετείται οριζόντια. Στο επάνω μέρος, τέλος, υπάρχει άλλο ένα τμήμα του εξαερισμού που βοηθάει να απομακρύνεται όλη η θερμότητα. Στο σημείο αυτό είναι και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που θα συναντήσετε και στο εξώφυλλο του retail box.



Λειτουργία
Σε επίπεδο λειτουργίας, η κονσόλα είναι σχεδόν αθόρυβη όσο κι αν ζορίστηκε (που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ζορίστηκε και αρκετά με τα games που δοκιμάσαμε). Σετάροντας την κονσόλα θα έρθετε αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη που λέγεται Xbox mobile app. Η εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Microsoft για τα κινητά βοηθάει στο να καθορίσετε τα πάντα για το λογαριασμό και τις βασικές επιλογές, όσο η ίδια η κονσόλα κατεβάζει και εγκαθιστά τα σχετικά firmware updates. Με το που τελειώνει η διαδικασία, είναι έτοιμη για χρήση με το προφίλ και τη βιβλιοθήκη τίτλων σας φορτωμένα στην κεντρική οθόνη του UI.

Το δυστυχές για την Microsoft (και ευτυχές από άλλες απόψεις) είναι πως το dashboard του Xbox Series X είναι ίδιο με αυτό των κονσολών περασμένης γενιάς, κι αυτό γιατί αυτή ήταν η πρόθεση της εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία του Redmond θέλει να δώσει την έννοια της συμβατότητας και του οικοσυστήματος, οπότε αν είχατε Xbox One και είχατε περάσει το τελευταίο firmware update, η εικόνα που θα συναντήσετε θα σας φανεί οικεία. Το UI έχει όλα τα κλασικά tiles και τις βασικές επιλογές στα αριστερά, ενώ με το πάτημα πάνω στο προφίλ σας εμφανίζετε και όλες τις υπόλοιπες επιλογές. Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν τη σειρά που θέλουν να εμφανίζονται τα pins τους, αλλά και να περάσουν κάποια profile themes και δυναμικά backgrounds. Σημαντική διαφορά σε σχέση με τα συστήματα Xbox One είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία κινείται στο μενού ο χρήστης του Xbox Series X, αφού πραγματικά το UI… «πετάει».

Ο σκληρός δίσκος της κονσόλας προσφέρει 802GB καθαρού εκμεταλλεύσιμου χώρου από το 1TB που αναφέρεται στο πακέτο αγοράς, κι αυτό γιατί το λειτουργικό δεσμεύει σχεδόν 198GB. Αν θέλετε πάντως να γλιτώσετε χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν σκληρό δίσκο ή ένα USB drive που θα συνδεθεί σε κάποια θύρα USB και θα περιλαμβάνει μόνο τα Original Xbox, Xbox 360 και Xbox One games που «τρέχουν» απευθείας από εκεί. Τα παιχνίδια του Xbox Series X, δυστυχώς, πρέπει να εγκαθίστανται μόνο στον εσωτερικό δίσκο ή σε κάποιο Expansion Storage Card, όπως αυτό της Seagate. Στη διαχείριση βοηθάει επίσης και η δυνατότητα εγκατάστασης μέρους ενός τίτλου, όπως πχ. μόνο το single ή το multiplayer τμήμα του.



Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη λειτουργία Quick Resume που αν και δεν υποστηρίζεται ακόμη από όλα τα παιχνίδια που δοκιμάσαμε, δείχνει τι ακριβώς επιθυμεί να κάνει η Microsoft σε αυτό το επίπεδο. Αφού «τρέξετε» διάφορα games, μπορείτε με απλό πάτημα της σχετικής εντολής να μεταβείτε από ένα παιχνίδι σε ένα άλλο, συνεχίζοντας από εκεί ακριβώς που βρισκόσασταν. Το λειτουργικό βάζει το εκάστοτε game σε μια διαδικασία λειτουργίας στο παρασκήνιο και καταφέραμε να δοκιμάσουμε μέχρι και 4 games ταυτόχρονα χωρίς να δούμε ιδιαίτερα προβλήματα για την κονσόλα. Σίγουρα όσο θα έρχονται τα σχετικά patches στο μέλλον, η κατάσταση θα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο.



Επιδόσεις
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το θέμα των επιδόσεων. Σε αυτά που καταφέραμε να δούμε στις πρώτες ώρες λειτουργίας της κονσόλας είναι πως ο NVMe SSD είναι ταχύτατος και ως αποτέλεσμα του παραπάνω είναι οι σαφώς μικρότεροι χρόνοι φορτώματος, για τους οποίους σίγουρα θα έχετε διαβάσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα. Τόσο στο boot, όσο και μέσα στα ίδια τα games, η διαδικασία μετάβασης από ένα σημείο σε ένα άλλο είναι πλέον θέμα δευτερολέπτων και σίγουρα ο χρήστης καταφέρνει να απολαύσει περισσότερο «καθαρό» χρόνο gaming.

Στόχος του Xbox Series X είναι να προσφέρει δράση σε 4K και μέχρι 120fps, κάτι που ωστόσο για να πετύχετε θα πρέπει να έχετε και τη σχετική τηλεόραση. Για τους περισσότερους χρήστες πάντως και μόνο πως πλέον θα μιλάμε για 4K 60fps στα περισσότερα παιχνίδια, είναι ένα βήμα μπροστά. Αν και μένει να δούμε αν τουλάχιστον μετά τους πρώτους μήνες θα μπορούμε να ισχυριστούμε πως κάτι τέτοιο είναι όντως η νέα σταθερά για τη νέα γενιά. Η σχετική ρύθμιση γίνεται μέσα από το ίδιο το μενού, ενώ για άλλη μια γενιά, η Microsoft προσφέρει την πληρέστατη ενημέρωση του χρήστη για τις δυνατότητες της τηλεόρασής του και το ποιες από τις τεχνολογίες απεικόνισης αυτή υποστηρίζει.



Αυτό που πραγματικά καταφέρνει να αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό είναι το Auto HDR που ουσιαστικά προσθέτει HDR ακόμη και σε τίτλους του παρελθόντος και μάλιστα του μακρινού παρελθόντος. Λόγω του ότι δεν είχαμε πολλά παιχνίδια next-gen να δοκιμάσουμε είδαμε πως η δουλειά που έχει κάνει η Microsoft εδώ είναι εκπληκτική. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι απολαμβάνει εμπειρία ενός καθαρού HDR στα games, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει και σίγουρα προσφέρει το κάτι παραπάνω. Για όσους τώρα θέλουν και το κάτι παραπάνω από τα νέα games τους, μέσω του μηχανισμού Smart Delivery, μπορούν να απολαύσουν στο Xbox Series X τους την κατάλληλη έκδοση ενός τίτλου, αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει ο δημιουργός. Για παράδειγμα, αν έχετε αγοράσει το Watch Dogs: Legion στο Xbox One και συνδεθείτε στο Xbox Series X στο library σας και εντοπίσετε το game, η κονσόλα θα κατεβάσει την έκδοση του Xbox Series X.

Στα του ήχου, αξίζει να σημειώσουμε ακόμη πως το σύστημα υποστηρίζει DTS και Dolby Atmos, μέσω των σχετικών apps που θα βρείτε στο Store.

Χειριστήριο
Η αλήθεια είναι πως το χειριστήριο του Xbox Series X δεν προσφέρει κάτι τρομερά διαφορετικό από αυτό της περασμένης γενιάς. Σχεδιαστικά κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα, είναι το ίδιο ανθεκτικό και εργονομικό και χαρακτηρίζεται από ένα κλασικό ματ φινίρισμα. Μικρότερα είναι σε μέγεθος τα πίσω πλήκτρα και οι σκανδάλες για να προσαρμόζονται καλύτερα στο κράτημα. Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται εκεί που βρισκόταν το D-Pad, όπου πλέον έχουμε πάει σε μια υβριδική λύση που συνδυάζει στοιχεία του Xbox One Controller και του Xbox Elite Wireless Controller Series 2.  

Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει ακόμη το Share button που σας επιτρέπει να μοιραστείτε εύκολα και άμεσα τα captures σας από τα games. Στο κάτω μέρος θα βρείτε ακόμη μια κλασική θύρα 3.5mm για τα ακουστικά, ενώ η φόρτιση της μπαταρίας (αν πάρετε το play & charge kit) γίνεται μέσω του σχετικού USB-C port στο επάνω μέρος του χειριστηρίου. Αν κάτι παρατηρήσαμε ακόμη είναι η μικρότερη καθυστέρηση που υπάρχει σε κάθε εντολή που δίνει ο χρήστης και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει κάνει η Microsoft και σε αυτόν τον τομέα. Στο κουτί αγοράς, όπως σημειώσαμε, θα βρείτε δύο μπαταρίες ΑΑ, με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη νέα γενιά.

Υπενθυμίζεται πως το Xbox Series X είναι συμβατό και με όλα τα Xbox One Controllers που έχετε στην κατοχή σας ήδη.


 
Multimedia
Στα του multimedia, η κονσόλα υποστηρίζει όλες τις βασικές υπηρεσίες video streaming, όπως το Netflix (με υποστήριξη και Dolby Vision μάλιστα), ενώ στην πορεία θα προστεθούν και άλλες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ακόμη κάποια apps δεν λειτουργούν σωστά, ενώ και το Xbox Store δεν είναι γεμάτο με τα σχετικά αρχεία. Υπενθυμίζεται πως στις 10 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμη και εφαρμογή Apple TV+. Πέραν όλων αυτών, η κονσόλα μπορεί να αναπαράγει 4K Blu-ray discs που θα βρείτε στο εμπόριο.

Υπηρεσίες
To Xbox Series X είναι έτοιμο να αξιοποιήσει και όλες τις υπηρεσίες της Microsoft που έχετε ενεργοποιημένες στο προφίλ σας. Με το που σετάρετε την κονσόλα θα περαστεί η πρόσβασή σας στο Xbox Live Gold και στο Xbox Game Pass, εμφανίζοντας και όλα τα σχετικά προνόμια (όπως τα extra games) στις ανάλογες καρτέλες του UI. Μάλιστα, στην κεντρική σελίδα του Xbox Game Pass υπάρχει ήδη και ειδικός τομέας που προσφέρει και φιλτράρισμα στα Xbox Series S/X optimized games για να ξέρετε άμεσα τι να δοκιμάσετε μόλις αγοράσετε το σύστημα.



Συμπέρασμα
Το Xbox Series X είναι αυτή τη στιγμή μια πληρέστατη πρόταση από πλευράς Microsoft για όσους θέλουν να απολαύσουν μια next-gen κονσόλα με εξαιρετικές επιδόσεις. Βελτιώνει τόσο τα παλαιότερα games και «τρέχει» με άνεση όλα τα νέα, με τρόπο που ίσως να χρειαζόταν πολλαπλάσια χρήματα για να απολαύσετε σε ένα gaming PC. Ναι, δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα συγκρίσεις, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοούμε. Με μοναδικό παράπονο τις λίγες βελτιώσεις στο default χειριστήριο και την απουσία ενδείξεων για το πότε ένα game που έχετε στο δίσκο σας είναι patchαρισμένο για να προσφέρει next-gen επιδόσεις (θέμα που θα λυθεί όπως φαίνεται), η νέα πρόταση της Microsoft είναι εδώ, κάνει δυναμική είσοδο στη νέα γενιά και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • vonzuchter
    • Πονος τρομερος. Αν ξυπνησουν και τα στουντιος της μαηκροσοφτ και βγαλουν παιχνιδαρες οπως στη γενια του 360 θα ζησουμε ωραια γενια Xbox

*