Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xbox @ E3 2019: Περιοδικό το «Τρίτο Πάρτυ»

*
Στην εκκίνηση της φετινής παρουσίαση της Microsoft στην E3 2019, πριν καν εμφανιστεί οτιδήποτε και οποιοσδήποτε στο πλάνο, είδαμε το λογότυπο των Xbox Game Studios. Ήταν σημάδι πως οι εσωτερικές παραγωγές θεωρούνται πλέον (και επιτέλους) αιχμή του δόρατος της Microsoft. Απόδειξη ότι έμαθε το μάθημά της η αμερικανική εταιρεία πριν κλείσει δεύτερη δεκαετία συστηματικής κωφότητας για το θέμα. Το λογότυπο αυτό ήταν, ενδεχομένως, και υπόσχεση για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Όποιος σκέφτηκε έτσι, λογικά σκέφτηκε. Όποιος θεωρούσε αυτονόητο ότι θα του κάνει το χατίρι η Microsoft, όμως, μάλλον το παρατράβηξε με τους ευσεβείς πόθους.

Το ένα αυτονόητο για αυτήν την παρουσίαση, πριν καν εκείνη ξεκινήσει, ήταν πως θα χώραγαν πολλοί τίτλοι τρίτων σε αυτήν, ειδικά από τη στιγμή που αυτοί οι τρίτοι δεν είχαν την επιλογή να διαλέξουν μεταξύ της σκηνής της Microsoft και εκείνης της Sony για φέτος. Και αυτό ακριβώς έγινε. Ο Phil Spencer εμφανίστηκε επί σκηνής, αφού πρώτα είχαν προβληθεί μερικοί τίτλοι, για να πει ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση έχει 60 παιχνίδια να αναδείξει, μεταξύ των οποίων 14 παραγωγές των Xbox Game Studios, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό προφανώς. Είδαμε νέους τίτλους από την ίδια μα και άλλους, είδαμε γνωστούς τίτλους να αποκτούν το πρώτο gameplay trailer τους, άλλους, επίσης γνωστούς, να αποκτούν ημερομηνία κυκλοφορίας (μόνο ένας εκλεκτός είχε τον Keanu Reeves να προλογίζει την ημερομηνία βέβαια), κάποιοι απλά εμφανίζονταν για να δείξουν ένα ακόμη trailer χωρίς πολλά πολλά. Ως είθισται σε μια τέτοια παρουσίαση βέβαια, δεν χωρούν πραγματικά 60 games. Δεν θα χωρούσαν σε 90 λεπτά, δεν θα χωρούσαν ούτε σε 120. Οπότε μετριούνται κι εκείνοι που εμφανίζονται σε sizzle reels. Ως προς τους αριθμούς, πάντως, η Microsoft έκανε το λόγο της πράξη.




Σε αυτό το σημείο καλό είναι να χωρίσουμε με λογικό τρόπο όλους τους τίτλους σε ομάδες, ανάλογα με την προέλευσή τους και το ποιόν της συνεισφοράς τους, αφού έτσι θα είναι ευκολότερο τόσο να ορίσουμε όσο και να αποκρυπτογραφήσουμε τη μεγάλη εικόνα. Φυσικά η λίστα δεν περιλαμβάνει 60 τίτλους, αλλά εκείνους στους οποίους έγινε ειδική και ευθεία αναφορά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έτσι φτάνουμε σε μια λίστα με 29 τίτλους και expansion packs. Επιπλέον, ό,τι πληροφορία βλέπετε σε παρένθεση αναφέρεται όπως τη δηλώνει η Microsoft. Την αφήνουμε έτσι επίτηδες και θα εξηγήσουμε γρήγορα τους λόγους.


Τίτλοι τρίτων

Στις δυο κατηγορίες που ακολουθούν θα δείτε σε παρένθεση την εταιρεία ανάπτυξης/έκδοσης. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπετε και αναφορά στο Xbox Game Pass. Η παρουσίαση της πληροφορίας από την Microsoft δεν είναι τυχαία. Ουσιαστικά με το να μη διευκρινίζεται format, αποκλείεται και οποιουδήποτε είδους αποκλειστικότητα. Διευκρινίστηκε μόνο μια ορισμένης διάρκειας αποκλειστικότητα (CrossfireX). Επιπλέον, όπου αναφέρεται η συμπερίληψη στις λίστες του Xbox Game Pass, σημειώνεται για να παρουσιαστεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τίτλοι τρίτων με νέα trailer ή/και ανακοίνωση ημερομηνίας κυκλοφορίας
Borderlands 3 (2K)
Cyberpunk 2077 (CD Projekt Red)
Dying Light 2 (TechLand)
Psychonauts (Xbox One, Windows 10, Mac, Linux, PS4)
Star Wars Jedi: Fallen Order (Electronic Arts)
The Outer Worlds (Obsidian Entertainment, Private Division, Xbox Game Pass)
Wasteland 3 (Deep Silver, Xbox Game Pass)
Way to the Woods (One Pixel Dog)

Προφανώς και η σημαντικότερη παρουσία ήταν το Cyberpunk 2077 με το νέο trailer να είναι το λιγότερο, μιας και ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του, η 16η Απριλίου 2020. Και ανακοινώθηκε από τον αγαπητό Keanu Reeves, αφότου είχε αποκαλυφθεί και ως χαρακτήρας εντός του παιχνιδιού.



Τίτλοι τρίτων με επίσημα αποκαλυπτήρια
10 τίτλοι, είτε είχε διαρρεύσει προηγουμένως η ύπαρξή τους είτε όχι, ανακοινώθηκαν επισήμως στην παρουσίαση της Microsoft.

Blair Witch (Bloober Team, Xbox Game Pass)
CrossfireX (First to Console on Xbox One, Xbox Game Pass)
Dragon Ball Z: Kakarot (Bandai Namco Entertainment Inc.)
Elden Ring (Bandai Namco Entertainment Inc.)
LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (Warner Bros. Interactive Entertainment)
Phantasy Star Online 2 (SEGA)
RPG Time: The Legend of Wright (Deskworks)
Spiritfarer (Thunder Lotus, Xbox Game Pass)
Tales of Arise (Bandai Namco Entertainment Inc.)
Twelve Minutes (Annapurna Interactive)

10 ανακοινώσεις τίτλων δεν είναι λίγες για καμιά παρουσίαση, βέβαια 100 ανακοινώσεις τίτλων σε παρουσίαση platform holder δύσκολα θα πετύχαιναν ό,τι μπορούν να πετύχει η αποκάλυψη 2 γερών αποκλειστικοτήτων οποιουδήποτε είδους. Σε βάθος χρόνου λοιπόν, με εξαίρεση την όποια συμπερίληψη στο Xbox Game Pass με το λανσάρισμα, δεν υπάρχει πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα που να εξασφαλίζουν τέτοιες ανακοινώσεις. Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος έχει μια τάση να υποθέτει πως εκεί που εμφανίστηκε πρώτα ένα παιχνίδι ενδέχεται να υπάρχει και κάποια ειδική σχέση ή συμφωνία, ενώ η μη αναφορά άλλων συστημάτων, για προφανείς λόγους, σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος για να ξεκαθαριστεί σε πόσα και ποια κυκλοφορεί τελικά ένα παιχνίδι. Και όσο περισσότερο κρατά αυτό το μπέρδεμα, τόσο καλύτερα για εκείνον που ελέγχει την παρουσίαση.

Ειδική περίπτωση φαίνεται να αποτελεί το Blair Witch της Bloober Team, που ανακοινώθηκε μονομιάς με ημερομηνία κυκλοφορίας για PC και Xbox One, ωστόσο η Microsoft δεν το επικοινωνεί επισήμως (γραπτώς) ούτε ως κανονική αποκλειστικότητα, ούτε ως αποκλειστικότητα ορισμένης διάρκειας.

Κατά τα άλλα κρύβεται μια μικρή ιστορία στη λίστα με τους 10 νέους τίτλους. Αγνοώντας το ποιόν του καθενός, σημειώστε ότι 5 προέρχονται από την Ασία, 4 από Ιαπωνία. Από αυτούς τους 4 ένας είναι της SEGA και 3 είναι της Bandai Namco Entertainment. Ο Phil Spencer στάθηκε στην περίπτωση του Phantasy Star Online 2 της SEGA, αναφέροντας ότι ο τίτλος έρχεται πρώτη φορά στη Δύση (εννοώντας στις ΗΠΑ αφού παραμένει άγνωστη η τύχη της Ευρώπης στη συγκεκριμένη περίπτωση) σε PC και Xbox One και αφήνοντας άρα την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιου είδους αποκλειστικότητα. Με βάση όσα είπαμε παραπάνω για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί γραπτώς η εταιρεία όσα παρουσίασε, αποκλειστικότητα δεν υπάρχει. Πώς δικαιολογείται η ειδική αναφορά; Δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι υποστηρίζεται crossplay. Ο Phil Spencer αναφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις στο crossplay, χωρίς να είναι δηκτικός, σίγουρα όμως με τη λογική ότι πρόκειται για συγκριτικό πλεονέκτημα. Είδαμε τον όρο να εμφανίζεται και σε trailers οπότε σίγουρα χρησιμοποιείται ως ήπιο επικοινωνιακό όπλο πλέον.

Τη μερίδα του λέοντος ως προς τις ασιατικές και δη ιαπωνικές συνεισφορές στην παρουσίαση της Microsoft πήγε στην Bandai Namco, η οποία δεν έχει ξεχωριστή παρουσίαση στο πρόγραμμα και, ταυτόχρονα, είχε τρεις τίτλους που δικαίως έπρεπε να μπουν στη συζήτηση της φετινής E3. Η σειρά Tales είναι σταθερά σημαντική για την εταιρεία, για το Dragon Ball δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε, ενώ το Elden Ring είναι φτιαγμένο για να κερδίζει εντυπώσεις χωρίς να έχει να δείξει τίποτα πέρα από CGI, μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για το νέο πόνημα του Hidetaka Miyazaki στο οποίο συνεισέφερε και ο George R.R. Martin.

Οι λοιποί εκ των Ιαπώνων μπορούν να θεωρηθούν άφαντοι. Η Square Enix δικαιολογείται, αφού έχει να κάνει ξεχωριστή παρουσίαση αυτές τις μέρες, οι υπόλοιποι εξαρτάται. Κάποιοι δεν θα είχαν πολλά να πουν, κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να μην είναι «κοντά» στην Microsoft, όσο κι αν τους κυνηγά ο Phil Spencer (αν υποθέσουμε ότι τους έχει πάρει πραγματικά στο κυνήγι βέβαια - ουδείς μας ξέρει στα αλήθεια). Ως προς το ασιατικό μέτωπο, λοιπόν, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. Κι αν έχει αλλάξει, δεν είναι ώρα του να φανεί.


Εσωτερικές παραγωγές

Η Microsoft έταξε 14 παραγωγές, επικοινωνεί 12, με τις δυο που λείπουν να μην είναι ουσιαστικά εσωτερικές παραγωγές αλλά συμφωνίες διανομής (π.χ. CrossfireX), αλλά έδειξε 11. Για κάποιο άγνωστο λόγο η Microsoft ισχυρίζεται ότι στα όσα ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση συμπεριλαμβάνεται και αναφορά στο Anniversary Update και το Tall Tales DLC του Sea Of Thieves. Προφανώς και είναι εσωτερική παραγωγή όλη αυτή η προσπάθεια, μόνο που δεν αναφέρθηκε καν στο πλαίσιο της παρουσίασης.

Γεύση από γνωστούς τίτλους
Age Of Empires II: Definitive Edition (Windows 10)
Battletoads (Xbox One)
Gears 5 (Xbox One, Windows 10, Steam)
Gears POP! (iOS, Android)
Halo Infinite (Project Scarlett, Xbox One, Windows 10)
Ori and the Will of The Wisps (Xbox One, Windows 10, Steam)

Για όλους αυτούς τους τίτλους γνωρίζαμε, μάθαμε επιπλέον πληροφορίες και σε κάποιες περιπτώσεις ημερομηνίες κυκλοφορίας, ωστόσο, αναπόφευκτα, ξεχωρίζει το Halo Infinite διότι είναι ο μόνος τίτλος που αναφέρεται από τώρα και ως τίτλος για το Project Scarlett (βλ. το επόμενο Xbox ή την επόμενη οικογένεια συστημάτων Xbox). Κοιτώντας πάντως τη λίστα, η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Microsoft έχει μεγάλο τίτλο για φέτος (Gears 5), έχει κάτι ιδιαίτερο για τις αρχές του 2020 (Ori And The Will Of The Wisps) και «κράχτη» για το τέλος του 2020 (Halo Infinite) κι ας έχουμε να κάνουμε με τίτλους που δεν αποκαλύφθηκαν τώρα. Οι υπόλοιποι τρεις τίτλοι είναι πιο ειδικές περιπτώσεις, αφού ένας προορίζεται για smartphones (Gears POP!), το Battletoads δεν έχει ακόμη συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για τη διάθεσή του και πρώτη φορά είδαμε gameplay από το παιχνίδι, ενώ το Age Of Empires II: Definitive Edition είναι μόνο για PC. Και να μην ήταν, πρόκειται για remaster τίτλου με πολύ, πολύ συγκεκριμένο κοινό και χωρίς μεγάλα εμπορικά όνειρα. Ως έχουν τα πράγματα η παραπάνω λίστα είναι ο σκελετός του πλάνου της Microsoft για φέτος και του χρόνου, όπως αυτός αποκαλύφθηκε πέρυσι βέβαια. Και εξακολουθεί να βγάζει νόημα, άσχετα με το αν θα θεωρηθεί αρκετός ή όχι.



Τίτλοι και περιεχόμενο που αποκαλύφθηκαν επισήμως
Bleeding Edge (Xbox One, Windows 10)
Forza Horizon 4 LEGO Speed Champions Expansion (Xbox One, Windows 10)
Microsoft Flight Simulator (Xbox One, Windows 10)
Minecraft Dungeons (Xbox One, Windows 10, Switch, PlayStation 4)
State of Decay 2: Heartland (Xbox One, Windows 10)

Εδώ βρίσκεται το πραγματικό αφήγημα αυτής της παρουσίασης όμως, στις νέες εσωτερικές παραγωγές που αποκαλύφθηκαν. Έχουμε 5 παραγωγές και οι δύο (State Of Decay 2: Heartland και Forza Horizon 4 LEGO Speed Champions) είναι expansions. Όχι μόνο αυτό αλλά ουσιαστικά διατίθενται και άμεσα, από σήμερα το πρώτο και εντός της εβδομάδας το δεύτερο. Το σημαντικότερο σχετικό σχόλιο είναι πως δεν είδαμε νέο Forza Motorsport, οπότε σπάει το σερί των τελευταίων ετών, κατά το οποίο είχαμε συνηθίσει τη μια χρονιά να έχουμε νέο Forza Motorsport και την άλλη νέο Forza Horizon. Η Playground Games καλύπτει το κενό με νέο expansion για το Horizon και ο καθένας μπορεί να φανταστεί ότι παίρνει το χρόνο της η Turn10 καθώς ετοιμάζεται για το Project Scarlett που θα μας απασχολήσει παρακάτω.

Από εκεί και πέρα έχουμε τρεις όντως νέες παραγωγές. Το Minecraft Dungeon είναι της Mojang ασφαλώς και ακολουθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει από τότε που το Minecraft πέρασε στα χέρια της Microsoft. Δηλαδή το Minecraft Dungeon μπορεί να είναι νέο, μπορεί να είναι της Microsoft, βγαίνει όμως παντού, οπότε και ανακοινώθηκε για Switch και PS4, όχι μόνο για Windows 10 και Xbox One.



Η αναβίωση του Flight Simulator και δη για Xbox One, όχι μόνο για PC, ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι η Microsoft είδε διαλύσει το στούντιο που παραδοσιακά στήριζε τη σειρά. Το άλλο πραγματικά νέο είναι το Bleeding Edge της Ninja Theory. Ανταγωνιστικό gameplay, 4vs4, όχι αυτό που έχουμε συνδέσει τα τελευταία χρόνια με την ομάδα από την Αγγλία, ωστόσο η παραγωγή βρίσκεται στα χέρια της combat director του DmC: Devil May Cry οπότε δεν αποκλείουμε τίποτα. Βέβαια, σαν να μας έκλεινε το μάτι, η Ninja Theory διευκρίνιση κατά την παρουσίαση του παιχνιδιού πως πρόκειται για παραγωγή που τρέχει εδώ και χρόνια, άρα προσπάθεια που προηγήθηκε της εξαγοράς του στούντιο από την Microsoft. Με λίγα λόγια το Bleeding Edge, ό,τι και αν είναι στο τέλος, σίγουρα δεν είναι προϊόν της «νέας» Microsoft και της «νέας» Ninja Theory. Αυτή η σκέψη μας οδηγεί στην επόμενη διαπίστωση, ότι δεν είδαμε ούτε ένα δείγμα των προσπαθειών των ομάδων που εξαγοράστηκαν. Έτσι κι αλλιώς η inXile έδειχνε το Wasteland 3 που δεν εντάσσεται στη συμφωνία της με την Microsoft, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το The Outer Wilds της Obsidian Entertainment. Αναμενόμενα, όταν δεν έχει τελειώσει καν η προηγούμενή τους σημαντική παραγωγή, πώς να πάρει φόρα η όποια επόμενη υπό τη νέα διεύθυνση; Ούτε και κανένας άλλος από τους «νέους» των Xbox Game Studios είχε να δείξει κάτι βέβαια. Μην ξεχνάτε ότι κάποιες από αυτές τις εξαγορές δεν είχαν καν ολοκληρωθεί όταν ανακοινώθηκαν. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχει να δείξει κάτι από όλες αυτές τις ομάδες η Microsoft. Αν είχε, θα ανησυχούσαμε μιας και θα υπονοείτο δουλειά του ποδαριού και για τις εντυπώσεις πάνω από όλα.

Είναι επίσης λογικό να μένουν πράγματα στην άκρη για την πραγματική παρουσίαση του επόμενου Xbox. Διότι δεν γίνεται αυτήν τη φορά να λειτουργήσει η τακτική που ακολουθήθηκε καταναγκαστικά με το Xbox One X. Τότε η Microsoft έπρεπε να αποδείξει ότι έχει το καλύτερο hardware και το έκανε. Τώρα δεν αρκεί αυτό από μόνο του, εφόσον το καταφέρει βέβαια, αλλά πρέπει να έχει και τίτλους που θα ωθήσουν τον κόσμο μια ώρα αρχύτερα σε hardware που δεν υφίσταται ακόμη και σε υπηρεσίες (Project xCloud) που δεν υφίστανται ακόμη.

Πάντως, είτε μιλάμε για τίτλους που είδαμε πρώτη φορά είτε για γνώριμες ποσότητες, το ενθαρρυντικό είναι πως αν ήταν τίτλος της Microsoft τότε είχαμε και δείγμα κανονικού gameplay. Αντίθετα είδαμε αρκετό CGI από τις μεγαλύτερες παραγωγές τρίτων. Η Microsoft στράφηκε μερικώς σε CGI για το Gears 5, κυρίως λόγω στιλ, μιας και ξέρουμε πια πού κινείται ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού ενώ η επίδειξη του Halo Infinite είχε μεν ελάχιστο gameplay, ωστόσο αυτό που είδαμε δεν ήταν CGI κατά τις υπάρχουσες -αν και όχι απολύτως επιβεβαιωμένες- πληροφορίες.

Εξαγορών συνέχεια

Η Microsoft δεν σταμάτησε να ψάχνει πάντως μετά τα περσινά ξεσπάσματα και ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι και η Double Fine Productions έγινε μέρος των Xbox Game Studios, αν και αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το Psychonauts 2 που εμφανίστηκε και αυτό στην παρουσίαση. Η εξαγορά της Double Fine Productions, η οποία δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο οικονομικά, ενώ έχει εκνευρίσει και κόσμο με καμώματά της σε Kickstarter campaigns, φαίνεται να κινείται στην ίδια γραμμή που έφερε inXile και Obisidian στην ίδια οικογένεια. Από την άποψη ότι και οι τρεις εταιρείας έχουμε πιο ειδική σχέση με το PC παρά με τις κονσόλες, έχουν πολύ συγκεκριμένο κοινό και δημιουργούς που διατηρούν cult following άσχετα με την πρόσφατη συνεισφορά τους. Κατά μία έννοια καθεμιά από τις τρεις ομάδας είναι κάτι σαν Gearbox από άποψη νοοτροπίας, αλλά χωρίς τον Randy Pitchford (άρα με… δικαίωμα στη ζωή ακόμη). Δεν είναι δηλαδή ομάδες που αναδεικνύονται ως προφανείς στόχοι για εξαγορά από εταιρεία που στηρίζεται σε κονσόλα. Αυτά τα πειράματα της Microsoft είναι τα, θεωρητικά, πιο ενδιαφέροντα, αλλά είναι κι εκείνα που θα χρειαστούν περισσότερο για να αποδώσουν οτιδήποτε. Μέχρι τότε βλέπουμε την Ninja Theory να συντονίζεται γρηγορότερα, μιας και έχει δείξει υπευθυνότητα αλλά και αποτελεσματικότητα υπό δυσκολότερες συνθήκες, τους συνήθεις υπόπτους όπως Turn 10 Studios, 343 Industries, The Coalition και Playground Games, ενώ αισθανόμαστε πως μας περιμένει σε κάποια γωνία η μυστηριώδης The Initiative που δεν έχει «μπαγκάζια» από το παρελθόν και χτίστηκε για αφηγηματικές παραγωγές που λείπουν παραδοσιακά από τις πλατφόρμες της Microsoft. Κοινώς, καλές οι εξαγορές, αλλά πριν την E3 του 2020 δεν ήταν ποτέ γραφτό να δούμε πού υποτίθεται ότι οδηγούν.

Η πραγματική τακτική της βραδιάς και της χρονιάς
Στην επίσημη επικοινωνία της Microsoft, όπως δημοσιεύθηκε μετά την παρουσίαση, τα games είναι στο τέλος. Οτιδήποτε άλλο, από την αγορά της Double Fine Productions μέχρι την τελευταία αναφορά σε hardware και υπηρεσίες προηγείται. Αυτά θα βάλουμε σε μια σειρά και θα τα ερμηνεύσουμε για να βγει τελικά άκρη.


Υπηρεσίες

Αν αυθαίρετα κωδικοποιήσουμε μια τέτοια συνέντευξη Τύπου ως μια σειρά από κινήσεις σε σκακιέρα κόντρα στον ανταγωνισμό, καμιά κίνηση της Microsoft δεν ήταν πιο σαφής, πιο αποτελεσματική και πιο «τρομακτική» από την έμφαση στις συνδρομητικές της υπηρεσίες.

Xbox Game Pass for PC
Το Xbox Game Pass for PC (δεν θα σχολιάσουμε ακόμη) είναι πλέον σε beta, διατίθεται προς 1 ευρώ το μήνα σε όποιον θέλει να το δοκιμάσει, κοστίζει 10 ευρώ το μήνα κανονικά, κι εξασφαλίζει πρόσβαση σε πάνω από 100 games για PC. Η Microsoft στάθηκε στο Football Manager 2019, στο Imperator: Rome και το Metro Exodus για να αναδείξει τη χρησιμότητα της υπηρεσίας.

Xbox Game Pass for Console
Φυσικά ανακοινώθηκαν οι προσθήκες των ημερών στη συλλογή του Xbox Game Pass for Console (λίγη υπομονή ακόμη): Metro Exodus, Hollow Knight: Voidheart Edition, Borderlands: The Handsome Collection και Batman: Arkham Knight.



«On Xbox Game Pass at launch»
Η πιο συχνή σημείωση και η πιο συχνή φράση σε όλη την παρουσίαση της Microsoft. Και δεδομένου ότι ήδη λέμε αυτές τις μέρες ότι ο ένας ή ο άλλος τίτλος ανακοινώθηκε για Stadia, είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει να θεωρείται «πλατφόρμα» το Xbox Game Pass. Ναι, τραβηγμένη η σκέψη ως προς την ουσία της, αλλά τα επικοινωνιακά θέματα είναι διαφορετικό άθλημα. Σημασία έχει πως σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Microsoft δεν έχανε ευκαιρία να αναφέρει ποιος επερχόμενος τίτλος θα μπει στο Xbox Game Pass από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του. Λίγους μήνες πριν η παράγραφος αυτή θα έμπαινε μαζί με την προηγούμενη, αλλά, πλέον, όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις, άλλοτε αναφέρονται στο Xbox Game Pass for Console και άλλοτε στο Xbox Game Pass for PC. Για την ώρα οι παρεξηγήσεις είναι εύκολες. Αλλά…

Xbox Game Pass Ultimate
Η νέα «γεύση» της υπηρεσίας Xbox Game Pass είναι η Ultimate, για την οποία γνωρίζαμε εδώ και μήνες αλλά άρχισε να διατίθεται τις τελευταίες μέρες και επίσης μπορεί να δοκιμαστεί με 1 ευρώ. Το τελικό της κόστος σε ευρώ είναι 13 ευρώ, οπότε κοστίζει 3 ευρώ παραπάνω το μήνα από το Xbox Game Pass for Console. Ωστόσο περιλαμβάνει τόσο την υπηρεσία Xbox Live Gold όσο και το Xbox Game Pass for PC και κάπως έτσι καταλήγουμε σε ένα πακέτο που, σε μηνιαίο βήμα χρέωσης τουλάχιστον, κοστίζει τα μισά από ότι η ξεχωριστή χρέωση για κάθε υπηρεσία. Σαφώς σε ετήσια δέσμευση, ειδικά στην περίπτωση του Xbox Live Gold η οικονομία είναι μικρότερη αλλά πάλι ουσιώδης. Αν μάλιστα κάποιος ενδιαφέρεται όντως να παίζει και σε Windows και σε Xbox, είναι εύκολο να δει με πολύ καλό μάτι το Xbox Game Pass Ultimate.

Με το Xbox Game Pass Ultimate να είναι προφανώς η καλύτερη περίπτωση ως προς τη σχέση απόδοσης τιμής και με την αγορά ήδη αρκετά εξοικειωμένη με τη χρέωση των 10 ευρώ το μήνα για ένα υποσύνολο μόνο αυτών των παροχών, η πιο ολοκληρωμένη αυτή υπηρεσία είναι η πραγματική πρόταση και προτεραιότητα της Microsoft. Προς αυτή θα δούμε να ωθεί τον καταναλωτή προχωρώντας και δεν βλέπουμε να αντέχει για πολύ ακόμη ως ξεχωριστό προϊόν το Xbox Live Gold.

Το επόμενο σημείο καμπής θα είναι ο ερχομός του Project xCloud. θα ενσωματωθεί στη δέσμη του Xbox Game Pass Ultimate χωρίς αλλαγή τιμής; Θα εμφανιστεί κι άλλο, ακριβότερο πακέτο που θα το περιλαμβάνει; Θα είναι κάτι ξεχωριστό; Όλα είναι πιθανά. Για την ώρα αυτό είναι αρκετό.



Project xCloud
Μέχρι τώρα το Project xCloud είναι στο μυαλό όλων μιας υπηρεσία που επιτρέπει ότι και το Google Stadia: το game streaming μέσω εταιρικών servers προς τη συσκευή που μας εξυπηρετεί. Εξακολουθεί να υπόσχεται κάτι τέτοιο η Microsoft αλλά φαίνεται ότι δεν είναι δεδομένο πως θα ξεκινήσει έτσι στην αγορά το Project xCloud. Ή και να ξεκινήσει έτσι, δεν θα είναι αυτή η μόνη πιθανή εφαρμογή του. Αυτήν τη φορά η Microsoft ανακοίνωσε το δικό της Remote Play ουσιαστικά, για χρήση εντός κι εκτός βάσης. Συνεπώς το Xbox του παίκτη θα μπορεί να αναλαμβάνει χρέη server και να στέλνει βίντεο εκεί που θέλει ο χρήστης, σε κινητό, tablet ή όπου αλλού θέλει και έτσι έχει πρόσβαση στους τίτλους που έχει αγοράσει αλλά και σε ό,τι περιλαμβάνεται στο Xbox Game Pass. Σε αυτό το σενάριο μειώνεται σε κάποιο βαθμό η εμπλοκή της Microsoft σε όλη αυτήν την αλυσίδα, γλιτώνοντας ρεύμα, bandwidth και πόρους. Φυσικά όλο αυτό δεν ακούγεται και τόσο όπως η ευρύτερη υπόσχεση του game streaming. Και λογικό είναι. Ωστόσο αυτή η μέθοδος μπορεί κάλλιστα να είναι, από τη μία, η εκδοχή του xCloud που θα προσφέρεται δωρεάν χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς σε αναλύσεις και frame rate, όχι πέραν αυτών που θέτει το ίδιο το hardware, η κονσόλα δηλαδή, που αναλαμβάνει την κωδικοποίηση του βίντεο σε πραγματικό χρόνο και άρα επιβαρύνεται μέχρι εκεί που μπορεί και καταφέρνει αυτό που μπορεί. Υποψιαζόμαστε πως αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα Xbox θα είναι σχεδιασμένα και επί τούτου, δηλαδή σχεδιασμένα να διαχωρίζουν την κωδικοποίηση του βίντεο, όσο μπορούν, από τη διαδικασία εκτέλεσης ενός παιχνιδιού, για να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ενδεχομένως αυτός να είναι κι ένας διαφοροποιητικός παράγοντας για τα διαφορετικά μοντέλα που θα υπάρχουν ανά πάσα στιγμή στο line-up της εταιρείας.

Από εκεί και πέρα το Project xCloud μπορεί να είναι και κάτι που ζει στους servers της Microsoft συγκεκριμένα, να διατίθεται και να λειτουργεί ανεξάρτητα από την ύπαρξη κονσόλας ή υπολογιστή, κάτι αυτοτελές δηλαδή, για να καλύπτονται όλα τα άλλα σενάρια. Τότε θα έχει και υψηλότερο λειτουργικό έξοδο βέβαια, ενώ τίθεται και ένα κάποιο θέμα για το τι μπορεί να σημαίνει κατά περίπτωση, ως προς την απόδοση, η εξάρτηση από κονσόλα χρήστη ή από server της Microsoft. Είναι ένα ζήτημα που θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αργά ή γρήγορα η εταιρεία.



Το σημαντικό βέβαια είναι πως θα μπορεί να πουλήσει αυτόνομη υπηρεσία σε όποιον δεν έχει κονσόλα, θα έχει το Xbox Game Pass, μαζί ή χωριστά, για να ξέρει ο χρήστης ότι αποκτά άμεσα πρόσβαση σε αρκετούς τίτλους, θα μπορεί επίσης να πουλά τίτλους κανονικά σε χρήστες που δεν έχουν κονσόλα, όπως σκοπεύει να κάνει και η Google, ωστόσο μαζί με την υπόσχεση (και το κίνητρο) να τον περιμένουν όλα ως downloads τη στιγμή που θα αποφασίσει να αγοράσει Xbox. Ένας συνδρομητής του Project xCloud λοιπόν είναι πιθανότερο να προτιμήσει το οικοσύστημα της Microsoft όσο πιο ευχαριστημένος μένει από όσα του προσφέρονται χωρίς να έχει επενδύσει σε hardware. Ειδάλλως μένει χωρίς σύστημα και, σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως, δίνει τα ίδια και περισσότερα προς τις ίδιες τσέπες.

Όπως και να ΄χει, η χρήση κονσόλας ως server φαίνεται πως κατέστησε και δυνατή τη δοκιμή streaming, με Halo 5: Guardians και άλλους τίτλους, στον εκθεσιακό χώρο, αφού δεν απαιτείται σύνδεση με τον έξω κόσμο, οι αποστάσεις είναι μικρές και τα αποτελέσματα πιο σίγουρα.

Η Microsoft κατάφερε να μην πει τίποτα δηλαδή για το game streaming ως ιδέα και, ταυτόχρονα, κατάφερε να το φέρει πιο κοντά στην καθημερινότητα. Η νέα αυτή μέθοδος που ανακοινώθηκε θα αρχίσει να δοκιμάζεται στην αγορά τον ερχόμενο Οκτώβριο.


Hardware

Η παρουσίαση είχε και hardware. Από τη μία είδαμε το Xbox Elite Wireless Controller Series 2, που βρίσκεται στο κοντινό μας μέλλον. Από την άλλη ακούσαμε λίγα λόγια, χωρίς να δούμε κάτι συγκεκριμένο, για το Project Scarlett, το νέο Xbox δηλαδή (ή τα νέα Xbox).

Xbox Elite Wireless Controller Series 2
Το Xbox Elite Wireless Controller είχε ήδη πολύ καλή φήμη παρά το ιδιαίτερα υψηλό του κόστος. Κοινώς ο κόσμος, ακόμη και όταν δεν το επέλεγε, αντιλαμβανόταν συχνά γιατί κοστίζει όσο κοστίζει, πράγμα σημαντικό για οποιοδήποτε προϊόν σε κατηγορία premium. Με το Series 2 γίνονται 30 αλλαγές, προσθήκες και βελτιώσεις. Για παράδειγμα η ένταση στους μοχλούς είναι πλέον ρυθμιζόμενη, η αντιολισθητική λαβή ευρύτερη και πολλά άλλα. Η αξία κάθε αλλαγής θα είναι διαφορετική για τον καθένα, ωστόσο είναι και δυο με προφανή και άμεσα πλεονεκτήματα για όλους. Το Series 2 έχει, επιτέλους, ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία που υπόσχεται 40 ώρες αυτονομίας, ενώ υποστηρίζει και Bluetooth, κάτι που προλάβαμε να δούμε σε χειριστήρια της φουρνιάς του Xbox One S και του Xbox One X, όχι όμως στην πρώτη έκδοση του Xbox Elite Wireless Controller. Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική και για την Microsoft αλλά και για το χρήστη, αφού καθιστά το εξωτικό αυτό χειριστήριο βιώσιμη επιλογή σε ακόμη περισσότερες πλατφόρμες, χωρίς να είναι μονόδρομος το καλώδιο. Γίνονται ευκολότερα τα πράγματα σε Mac για παράδειγμα, είναι αυτονόητη η συνεργασία με iOS, iPadOS και tvOS, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του ακόμη και με Google Stadia που, εκτός από το χειριστήριο της Google, λειτουργεί γενικότερα και με χειριστήρια Bluetooth άλλων κατασκευαστών. Κατά μία έννοια το Series 2 είναι άλλο ένα βήμα προς τη μετατροπή του «Xbox Controller» γενικότερα σε de facto standard ασχέτως πλατφόρμας. Αρκεί να συνεχίσει με το ίδιο σκεπτικό η Microsoft.

Το Xbox Elite Wireless Controller Series 2 θα φτάσει σε 24 αγορές (άρα μάλλον και στην Ελλάδα) στις 4 Νοεμβρίου και θα κοστίζει, αναμενόμενα, 180 ευρώ.

Project Scarlett
Περιμέναμε ότι δεν θα δούμε όντως νέα κονσόλα, περιμέναμε ότι δεν θα μάθουμε πολλές λεπτομέρειες, δεν περιμέναμε ότι θα ακούσουμε τόσο λίγη πληροφορία όμως. Η Microsoft είπε ακόμη λιγότερα από τη Sony για το νέο της σύστημα, εστιάζοντας σε μερικά ατυχή buzzwords σε μερικές γενικότητες αλλά και σε ορισμένες σαφείς υποσχέσεις. Σε τελική ανάλυση βέβαια κινήθηκε ακριβώς στο πλαίσιο που κινήθηκε η Sony, πράγμα καθόλου περίεργο αφού εξαρτώνται αμφότεροι από τους ίδιους προμηθευτές για την καρδιά των συστημάτων τους και από εκεί και πέρα η διαφορά κρίνεται στις λεπτομέρειες και το αποτέλεσμα της σώρευσής τους.

Αστειότητες γενικού ενδιαφέροντος:
• Μέχρι 120fps (φυσικά δεν ξέρουμε με τι ανάλυση καθίσταται εφικτό κάτι τέτοιο και μπορεί να είναι καλύτερο να μη μάθουμε)
• Ανάλυση 8K (Scaler είναι η λέξη που ψάχνετε, αφού τόσα πραγματικά pixels δεν πρόκειται να βρείτε)
• Τετραπλάσια απόδοση από το Xbox One X

Όπως λέγαμε όταν μοιράστηκε κάποια στοιχεία για το επόμενο PlayStation η Sony, κάθε ισχυρισμός για «8K graphics» πρέπει να θεωρείται ανεύθυνος, παραπλανητικός και ανούσιος. Δεν νοείται να περιμένουμε στα σοβαρά φυσικές αναλύσεις πάνω από 4K από κάρτες γραφικών που δεν αντέχουν να πετύχουν κάτι τέτοιο μόνες τους, σε PC, με όλα τα watt του κόσμου, τα οποία watt του κόσμου δεν είναι διαθέσιμα σε κονσόλες γιατί δεν σχεδιάζονται ποτέ με τέτοιο σκεπτικό έτσι κι αλλιώς. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για 8K image διότι η εικόνα και τα γραφικά είναι διαφορετική υπόθεση. Η εικόνα μπορεί να φτάσει σε 8K με τον κατάλληλο scaler που καλό είναι να διατίθεται αφού ξεκινά σιγά σιγά η διάθεση τηλεοράσεων με τέτοια ανάλυση και κανείς δεν θέλει να έχει θολούρες με τέτοιο εξοπλισμό στη δούλεψή του. Ως εκεί όμως. Άλλο «παίζει σε 8K», άλλο «προβάλει σε 8K». Και για τα 120fps κρατάμε μικρό καλάθι μιας και έχουμε να κάνουμε με βιομηχανία που συχνά προτιμά τα καλύτερα γραφικά ακόμη κι από τα 30fps. Ας γίνουν συχνότερο φαινόμενο τα 60fps και κανείς δεν θα αισθανθεί ριγμένος χωρίς τα 120fps.
Όσο για την τετραπλάσια απόδοση του Project Scarlett έναντι του Xbox One X, είμαστε σίγουροι ότι κάποια μέτρηση κάποιας παραμέτρου θα στηρίζει τον ισχυρισμό, αλλά, γενικά, μην περιμένετε τετραπλάσια teraflops (που και τα teraflops είναι μπούσουλας όχι μέτρηση που μεταφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες επιδόσεις) γιατί το απαιτούμενο hardware για να φύγουμε από τα 6 TFLOPS και να φτάσουμε στα 24 TFLOPS σε single precision απαιτείται hardware που δεν χωρά σε κουτί κονσόλας, ούτε στο οικονομικό μοντέλο κονσόλας. Ενδεικτικά, χρειάζονται δύο Radeon VII για κάτι παραπάνω από αυτά τα TFLOPS και, τι κρίμα, καθεμιά χρειάζεται 300W στην τροφοδοσία για να λειτουργήσει και ας μην πούμε για το κόστος καλύτερα. Από φέτος μέχρι του χρόνου τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν αλλά όχι τόσο. Εκτός αν το έχουμε ρίξει στη δημιουργική λογιστική.

Τα σαφή:
• Επεξεργαστής αρχιτεκτονικής Zen 2 από την AMD
• GPU αρχιτεκτονικής Radeon RDNA (δηλαδή Navi)
• SSD νέας γενιάς (κοινώς κάτι σε PCI Express 4.0)
• Ray tracing με hardware acceleration
• Μνήμη GDDR6
• Variable Frame Rate (VRR/FreeSync)
• Υποστήριξη τίτλων από κάθε προηγούμενη γενιά Xbox
• Υποστήριξη περιφερειακών όλης της οικογένειας Xbox One

Στην περίπτωση της Microsoft η συμβατότητα με παλιότερα περιφερειακά και τίτλους δεν είναι κάποιου είδους πρόοδος όπως είναι για την Sony. Είναι πλέον στο DNA της πλατφόρμας, οπότε καμία έκπληξη από την καθόλα θετική αυτή αναφορά του αυτονόητου. Για CPU, GPU και SSD ακούσαμε τα λιγότερα από όσα είχε πει η Sony. Η Microsoft δεν είχε κάποιου είδους επίδειξη η υπόσχεση με αριθμούς ως προς το άλμα που φέρνει το γρήγορο SSD, στάθηκε βέβαια στο ότι η νέα γενιά θα αλλάξει για πάντα την επίπτωση της φόρτωσης δεδομένων και της αναμονής που τη συνόδευε πάντα. Και οι δυο εταιρείες προς τον ίδιο στόχο κινούνται γενικά. Ως προς τη CPU, η Sony είπε ότι θα έχει 8 πυρήνας το chip του νέου PlayStation, η Microsoft δεν έγινε τόσο συγκεκριμένη. Είναι μάλλον απίθανο να δούμε στο τέλος κάποια διαφοροποίηση εδώ, αλλά όσο κρατάει τα πράγματα φλου η Microsoft, ποτέ δεν ξέρει κανείς. Εκεί που έγινε πιο συγκεκριμένη ήταν στη μνήμη GDDR6 που θα χρησιμοποιεί το σύστημα, ενώ η Sony είπε κάτι ως προς αυτό. Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι οι Navi GPU υποστηρίζουν PCI Express 4.0 και GDDR6 οπότε είναι σχεδόν αυτονόητο να μην τα αφήσει κανείς από τους να πάνε χαμένα.

Δύο είναι οι μόνες πραγματικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που προκύπτουν από τις δηλώσεις της Microsoft.

Ray tracing με hardware acceleration
Μετά την Sony και η Microsoft κάνει λόγο για ray tracing, αυτήν τη φορά με συγκεκριμένη αναφορά σε hardware acceleration. Ωστόσο η AMD δεν έχει πει κάτι συγκεκριμένο για το ray tracing και τη νέα οικογένεια GPU που έχει ήδη ανακοινώσει. Ωστόσο, λογικά, θα μάθουμε περισσότερα αυτές τις μέρες μιας και η AMD έχει παρουσίαση στην E3 φέτος. Με τους δυο κατασκευαστές να κάνουν τέτοιες αναφορές βέβαια, τότε είναι ασφαλές το συμπέρασμα ότι η AMD ετοιμάζεται για ray tracing. Στην πρώτη παρουσίαση της σειράς AMD Radeon RX 5000 δεν έγινε λόγος για ray tracing οποιουδήποτε είδους, χωρίς όμως να αποκλείεται κάτι και με την Lisa Su, CEO της AMD, να παραπέμπει στην παρουσίαση της E3.

Χρήση SSD ως virtual RAM
Θυμάστε που όταν ένας υπολογιστής γεμίζει όλη τη RAM αρχίζει το disk swapping και χρησιμοποιεί HDD ή SSD συστήματος ως εικονική μνήμη για να τα καταφέρει; Αυτό έταξε η Microsoft για το επόμενο Xbox. Φυσικά όσο πιο γρήγορο το SSD τόσο πιο ανώδυνο το swap ενώ, από μια ταχύτητα SSD και πέρα, η πτώση στην απόδοση μπορεί κάλλιστα να είναι αμελητέα για το χρήστη άρα η λειτουργία μπορεί επίσης να είναι σωτήρια για ένα παιχνίδι χωρίς να φέρνει τα πάνω κάτω. Χωρούν πολλά «αν» βέβαια σε τέτοια συζήτηση και δεν είναι ακριβώς η ώρα τους. Δεδομένου ότι τέτοια προσέγγιση δεν είναι ιδανική στο μυαλό κανενός πάντως, εννοείται ότι προτιμάται η επιπλέον RAM, ίσως αυτές οι κουβέντες να είναι σημάδι πως η Microsoft ή/και η Sony δυσκολεύονται να πιάσουν διαφορετικά την ισορροπία κόστους που θέλουν με τα δεδομένα που έχουν για τις τιμές της μνήμης GDDR6. Θα δείξει.

Κυκλοφορία, Halo Infinite και εστίαση στο gaming
Πριν μπει σε «λεπτομέρειες» ο Phil Spencer είπε πως η εταιρεία πήρε το μήνυμα από τους καταναλωτές πως θέλουν ένα σύστημα που να είναι σχεδιασμένο για gaming πάνω από όλα. Το λιγότερο, η δήλωση αυτή επιχειρεί να υπογραμμίσει πως η νοοτροπία που οδήγησε στην παρουσίαση και λανσάρισμα-τραγέλαφο του Xbox One βγήκε τη θέση που της αξίζει στον Τάρταρο. Δεν αποκλείεται βέβαια να είναι και υπονοούμενο για κάποιες ακόμη επιλογές για το επόμενο σύστημα και την ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από λειτουργίες όπως αναπαραγωγή UHD BD, από media player apps (που αυτά της Microsoft είναι εδώ και χρόνια λειψά στο Xbox) κ.λπ. Μπορεί να είναι και υπονοούμενο για την τύχη του optical drive, για το οποίο δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα στην παρουσίαση.

Η σύνδεση της κυκλοφορίας του Project Scarlett με την κυκλοφορία του Halo Infinite μας επιστρέφει συμβολικά στην εποχή του πρώτου Xbox, στην εποχή δηλαδή που η Microsoft πάσχιζε για να χτίσει IP, να για πάρει developers με το μέρος και φώναζε με κάθε ευκαιρία ότι δίνει προτεραιότητα στα games. Η ομάδα του πρώτου Xbox έδωσε χαρακτήρα και στο Xbox 360. Αργότερα έγινε η στροφή που όλοι ένιωσαν. Και δεν έγινε για καλό όπως αποδείχθηκε. Τότε, λοιπόν, όλα ξεκίνησαν με ένα μεγάλο μαύρο κουτί και ένα άσημο FPS ονόματι Halo: Combat Evolved, σε εποχή που η σκέψη «FPS σε κονσόλα» αντιμετωπιζόταν ως κακόγουστο αστείο. Μέχρι που γέλασε τελευταία η Bungie. Ο παραλληλισμός αυτός δεν είναι αστεία υπόθεση κι ελπίζουμε να μη γίνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά να καταλήξει να σημαίνει αυτό που πρέπει να σημαίνει. Το Halo Infinite είναι ο πρώτος τίτλος που συγκεκριμένα αναφέρεται ως τίτλος και για το Project Scarlett, αν και δεν ισχυρίστηκε κανείς πως το δείγμα που είδαμε έτρεχε στην ακυκλοφόρητη κονσόλα (άρα έτρεχε σε PC όπως αναμενόταν). Αυτό που μάθαμε όμως είναι ότι θα δούμε και τα δύο στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Αν θυμάστε η Sony είχε πει πως το επόμενο PlayStation θα κυκλοφορήσει είτε την άνοιξη του. 2020 είτε προς το τέλος του. Είπαμε τότε ότι η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από προμηθευτές αλλά και από τις οικονομικές συγκυρίες. Με την Microsoft να στοχεύει απευθείας στο τέλος του 2020, η εταιρεία δείχνει ότι δεν τη νοιάζει να βγει πρώτη στην αγορά, τουλάχιστον όχι όσο τη νοιάζει να προλάβει το καλύτερο δυνατό hardware στις καλύτερες δυνατές τιμές. Έτσι ασκείται λίγη πίεση παραπάνω στη Sony που, αν δεν είχε αποφασίσει ήδη, τώρα πρέπει να αποφασίσει πώς θέλει να κινηθεί γνωρίζοντας αυτό το στόχο της Microsoft.


Απολογισμός της παρουσίασης

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε απλά συμπεράσματα. Η Microsoft προηγείται όλων στις υπηρεσίες, σίγουρα ετοιμάζει καλό hardware και σίγουρα έχει μια χούφτα καλούς τίτλους για το τη σεζόν που έρχεται. Παράλληλα, πάλι βασίζεται υπέρ του δέοντος σε τρίτους, δεν αποκάλυψε ούτε έναν πραγματικά σημαντικό τίτλο, γεγονός που είναι μεν κατανοητό, μας οδηγεί δε στο ότι η εικόνα του Xbox δεν έχει αλλάξει ακόμη και δεν είναι ώρα του να αλλάξει. Μάχες σε πολλαπλά μέτωπα θα εκτυλιχθούν με σημαιοφόρο το Project Scarlett όπως φαίνεται και τότε είναι που πρέπει να πείσει η Microsoft. Του χρόνου δηλαδή.

Δεν θεωρούμε ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο δεδομένων των περιστάσεων. Όχι σε περιεχόμενο τουλάχιστον. Μπορούσε κι έπρεπε να σταθεί καλύτερα στην επικοινωνία όμως. Πέρυσι δεν κέρδισε τις εντυπώσεις επειδή έδειξε πάνω από 40 τίτλους στην παρουσίασή της. Τις κέρδισε επειδή έκανε επιτέλους αυτό που όλοι περίμεναν τόσα χρόνια: δέχτηκε ότι είναι αδύναμη στις εσωτερικές παραγωγές και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο η αδυναμία αυτή. Πέρυσι είδαμε μια εταιρεία να ξυπνάει. Δεν είχαμε δει «μαγικούς» τίτλους από το πουθενά.

Ούτε φέτος θα βλέπαμε «μαγικούς» τίτλους από το πουθενά, για λόγους που αναφέραμε προηγουμένως. Σε αυτό το στάδιο όμως, μετά το ξύπνημα που της αναγνωρίστηκε και της εξασφάλισε επαίνους πέρυσι, η Microsoft δεν έπρεπε να επιχειρήσει επίδειξη δύναμης με βάση ακόμη περισσότερες παραγωγές τρίτων. Έπρεπε να είναι ταπεινότερη, να αφιερώσει χρόνο στο να μιλήσει πιο ανοιχτά για τις προσπάθειές της, να ευχαριστήσει τον κόσμο για τον περσινό ενθουσιασμό και για την υπομονή του καθώς κάνει το πάθημα μάθημα με τη γενιά που έρχεται. Δεν χρειαζόταν να δείξει καν τίτλους. Έπρεπε να πείσει πως αναγνωρίζει το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται αλλά, μα τον Τουτατή, ξέρει τι στόχο έχει βάλει, γιατί τον έχει βάλει και κανείς δεν θα την εμποδίζει να τον κυνηγήσει.



Ακόμη και η προβολή του Cyberpunk 2077 γύρισε μπούμερανγκ. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε, σαφώς, η παρουσία του Keanu Reeves (άντε και του Tim Schafer αργότερα) ήταν η λιγότερο «εταιρική» και «κονσερβοποιημένη» σε όλη την παρουσίαση. Και όλοι θυμούνται το Cyberpunk 2077 (δικαίως), κανείς δεν θυμάται το Gears 5 (που θα έπρεπε), κανείς δεν θυμάται -ούτε και πιστεύει- πως με το Halo Infinite είδε το πρώτο δείγμα μια νέας γενιάς. Το μέγεθος της επικοινωνιακής αποτυχίας, με τέτοια όπλα πρόχειρα, ήταν αναπάντεχο.

Κι εδώ που τα λέμε, γιατί να προβληθούν τόσοι τίτλοι άλλων όταν οι μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι από αυτούς είχα να δείξουν μόνο CGI trailer, ενώ θα μπορούσε να είχε ένα πραγματικά ενιαίο τμήμα η παρουσίαση αποκλειστικά και μόνο για τα πονήματα των Xbox Game Studios. Γιατί να μη γίνει περισσότερο «event» η αναβίωση του Flight Simulator; Δεν πρόκειται να είναι μεγάλη εμπορική επιτυχία, λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά είναι ιστορικός τίτλος για την εταιρεία ολόκληρη. Γιατί να μη δούμε καλύτερο δείγμα gameplay του Gears 5 που ήταν εκεί, έτρεχε και μας έταζαν ματσάκια μεταξύ γνωστών παικτών αλλά κατόπιν εορτής; Γιατί να μη μάθουμε περισσότερα ακόμη και για το Bleeding Edge; Είναι δηλαδή έτοιμο για public test στο τέλος του μήνα αλλά δεν έχει πράγματα να μας πει από τώρα, σε μια τέτοια παρουσίαση; Γιατί να λείπει ακόμη και η πιο εύκολη θεατρικότητα; Δεν γινόταν ένα live demo του Project xCloud αφού δεν απαιτούσε, τελικά, σύνδεση προς τα έξω; Γιατί να μη δούμε ένα νέο παιχνίδι ή νέο δείγμα gameplay και στο τέλος να μας ξεφουρνίσει κάποιος πως ό,τι είδαμε περνούσε από το Project xCloud; Αν είναι έτοιμο για hands-on από ιδιώτες και δημοσιογράφους, ε, μάλλον είναι έτοιμο και για live demo.

Ταυτόχρονα η Microsoft έμαθε ότι δεν πρέπει να παίζει πια με τον όρο «αποκλειστικότητα» οπότε φέτος δεν είχαμε ούτε ένα σχετικό παρατράγουδο. Έδειξε ορισμένους σημαντικούς τίτλους. Ανακοίνωσε νέους. Ανακοίνωσε εξαγορά. Μίλησε για νέο hardware. Έκανε τις υπηρεσίες της καλύτερες. Αν δούμε όσα έκανε σε λίστα, η παρουσίαση ήταν ό,τι έπρεπε, δεδομένων των περιστάσεων. Κι όμως. Η Microsoft φέτος κατάφερε το αντίθετο από εκείνο που πέτυχε πέρυσι: κατέληξε με μια παρουσίαση κατώτερη του αθροίσματος των επιμέρους τμημάτων της. Έχει ένα χρόνο μπροστά της για να μάθει ένα -ακόμη- μάθημα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • paulgouv
    • Θα διαφωνήσω με την αναφορά στα νέα studio οτι είναι λογικό που δεν έδειξαν κάτι.Εναν χρόνο μετά θα έπρεπε να δείξουν ενα απλό teaser έστω με concept των κόσμων που ετοιμάζουν.Ειδαμε πριν 3 χρονια τον Κοτζιμα να έχει έτοιμο στο εξάμηνο της συνεργασίας με Sony το πρώτο trailer , προφανώς για να κερδισει τις εντυπώσεις,αλλά οπως φαίνεται δεν είναι καθόλου δουλειά του ποδαριού :p Δεν θέλω να συγκρίνω βέβαια τα μεγέθη αλλά είναι λίγο ανησυχητικό που κανένα απο τα 5 studio δεν δούλευε ήδη σε μια ιδέα ωστε με το ρευστό της Microsoft να ήταν έτοιμοι να την "σπρώξουν" το διβελοπμεντ για να προλάβουν το hype train της Ε3 :p Μονο η Ninja Theory αφησε υπαινιγμούς οπως σωστά επισημαίνεις , αλλά και αυτή με το online Bleeding Edge πέφτει ήδη πολύ χαμηλά στα μάτια μου...Γενικά μετριότατη παρουσίαση με ελάχιστο gameplay και άπειρο CGI φέτος.Όλες οι ελπίδες στην Square Enix πχια.Εκει μας κατάντησαν :p

      • yaponvezos
      • Δεν νομίζω ότι η Microsoft θα ωφελείτο από το να δείξει τώρα ένα μάτσο παιχνίδια που θα είχαν χρόνια μπροστά τους ενώ έχει να βγάλει νέο σύστημα του χρόνου.

        Η Sony έκανε ό,τι έκανε και το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος προτίμησε να μην ανακοινώσει τίποτα για ακόμη παραπέρα.

        Έχει κι εκείνη να ετοιμαστεί για νέο σύστημα άλλωστε και δεν είναι ότι δεν έχει κυκλοφορίες για τη νέα σεζόν.

        • sdragon
        • Το μόνο κακό στην παρουσίαση ήταν ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου πλάνα από gameplay.

        • yaponvezos
        • Οι τρίτοι το έκαναν περισσότερο από την MS αυτό.

          Και το χρεώνεται κι η ίδια.

          Βέβαια μακάρι να ήταν αυτό το μόνο κακό κατ' εμέ.

    • PORTAL
    • Αυτο που ελειπε απο την παρουσιαση της Microsoft ηταν ενας κραχτης για οσους εχουν ps4 αλλα δεν εχουν αποφασισει αν θα μεινουν στην πλατφορμα της Sony και την επομενη γενια. Προσωπικα ειμαι ενας απο αυτους. Θετικο οτι βαζουν το gaming προτεραιοτητα, παρα πολυ ωραιο το καινουργιο χειριστηριο και πολυ ενδιαφερον το Ultimate Game Pass. Δεν ειδα ομως κατι τοσο δελεαστικο ωστε να παρατησω την υπαρχουσα συλλογη μου παιχνιδιων στο ps4. Πως περιμενουν να παρουν πελατες απο τη Sony;

      • sdragon
      • Προσπαθούν να τραβήξουν με το Game Pass και το BC. Αλλά στην τελική αυτός δεν είναι ο κυριότερος λόγος αγοράς της κονσόλας. Πάσχουν ακόμα από 1st party τίτλους.

    • Konstasos
    • Νηφάλια προσέγγιση Μάνο. Ας χαλαρώσουμε λίγο. Βλέπω μια βιασύνη να απογοητευτούμε. Υπάρχει E3 και το 2020, ή έστω κάποιου τύπου event πριν το λανσάρισμα της νέας κονσόλας. Έχουμε ακόμα ενάμιση χρόνο και δεν ξέρουμε τι ετοιμάζει κι η Sony με τα δικά της στούντιο, και κυρίως ποιο είναι το δικό της χρονοδιάγραμμα. Ούτε για εμένα είναι δελεάρ οι υπηρεσίες ώστε να προτιμήσω το Xbox αντί του PS5, του οποίου το βασικό πλεονέκτημα ξέρουμε όλοι ποιο θα είναι, και με χαλάει άσχημα το γεγονός ότι η MS δεν δείχνει, μέχρι στιγμής, να κατανοεί πλήρως το επικοινωνιακό λάθος που έκανε με το Xbox One (ενδεικτικό το ότι θεώρησε λογικό να μη μάς καθησυχάσει περαιτέρω για το τι παίζει με τη Ninja Theory), γιατί φοβάμαι και σε τι θα μεταφραστεί αυτό. Αλλά περιμένω. Ελέω hype (φταίει κι ο Σπένσερ εδώ), αντιδρούμε λίγο σαν να έρχεται φέτος η νέα γενιά. Να κλείσει ο κύκλος των εντυπώσεων τουλάχιστον και μετά ορμάμε για να κατακρίνουμε όποιον του αξίζει, όπως του αξίζει, αν του αξίζει.

*