Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Bloodborne Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    From Software

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η σχέση του ανθρώπου με το αίμα ανέκαθεν ξεπερνούσε αυτήν της συμβατικής. Σύμβολο ζωής, μυστικιστικής δύναμης, ένωσης αλλά και διαχωρισμού, από απαρχής του είδους το αίμα αποτέλεσε κάτι ανώτερο, φτάνοντας πολλές φορές στην αντίληψη σε ίδιο επίπεδο με έννοιες αφηρημένες και πολλές φορές απόκρυφες. Με τα χρόνια η επιστήμη μπορεί να «αποκάλυψε» την ακριβή φύση του αίματος και τις ιδιότητες αυτού, αυτό όμως ποτέ δεν απέτρεψε τους ανθρώπους από το να διατηρούν αυτόν το δεσμό, τόσο λόγω της ίδιας της μορφής και της εμφάνισής του, όσο και λόγω των συναισθηματικών εννοιών που αυτό συμβολίζει. Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί έκπληξη και η επιλογή του αίματος ως κεντρικό πυλώνα της θεματολογίας του νέου τίτλου της ομάδας του Hidetaka Miyazaki. Ο Ιάπωνας δημιουργός έχει πλέον συνδέσει το όνομά του με τη σειρά Souls και το cult status από το οποίο αυτή συνοδεύεται, έτσι η ανακοίνωση ενός νέου τίτλου από την ομάδα του Miyazaki ήταν από μόνη της αρκετή για να προκαλέσει ενθουσιασμό - πόσο μάλλον όταν το αίμα αποτελεί συνθετικό του τίτλου. Βέβαια, η είδηση της επερχόμενης κυκλοφορίας είχε ήδη γίνει γνωστή, με την ονομασία Project Beast και τις φήμες να κάνουν λόγο για τον πνευματικό διάδοχο του Demons’ Souls. Τελικά η αποκάλυψη έγινε στην Ε3 2014 και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο το Bloodborne είναι πλέον γεγονός.

Bloodborne Image 01
Πολλοί από τους ήδη γνωστούς μηχανισμούς κάνουν τη μετάβαση και ταυτόχρονα το ντεμπούτο τους στην τρέχουσα γενιά συστημάτων ουσιαστικά αυτούσιοι, αν και με διαφορετική ονομασία
Πολλοί από τους ήδη γνωστούς μηχανισμούς κάνουν τη μετάβαση και ταυτόχρονα το ντεμπούτο τους στην τρέχουσα γενιά συστημάτων ουσιαστικά αυτούσιοι, αν και με διαφορετική ονομασία

Παραμένοντας πιστό στο πνεύμα της σειράς, το Bloodborne αποκαλύπτει ελάχιστα πράγματα όσον αφορά την πλοκή του, τουλάχιστον με τη συμβατική έννοια. Ο τίτλος πραγματεύεται την ιστορία ενός κυνηγού και πιο συγκεκριμένα την άφιξή του στην πόλη Yarnham. Το κυνήγι όμως δεν είναι απλή υπόθεση, έτσι ο πρωταγωνιστής δέχεται την μετάγγιση αίματος από ένα βετεράνο, ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί των ευεργετικών ιδιοτήτων αυτού και να δώσει στις ικανότητές του την απαραίτητη ώθηση που θα τον βοηθήσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο. Η συνέχεια…αφήνεται στη διαίσθηση και την αντίληψη των ίδιων των παικτών, αφού τα κομμάτια της ιστορίας βρίσκονται διάσπαρτα παντού, περιμένοντας να υφανθούν με τον τρόπο που ο καθένας θα επιλέξει. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, το Bloodborne πάει ένα βήμα παραπέρα, υιοθετώντας σε αρκετές περιπτώσεις τη χρήση cutscenes ούτως ώστε να δώσει το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται η περιπέτεια, αλλά κάτι τέτοιο είναι μάλλον αναμενόμενο, δεδομένων των μεγαλύτερων περιορισμών που τίθενται από την επιλογή της θεματολογίας. Για την ακρίβεια αυτή αφήνει έντονο το στίγμα της σχεδόν σε όλες τις πτυχές του τίτλου αφού επηρεάζει όχι μόνο τα επίπεδα και την ιστορία, αλλά ακόμα και τους ίδιους τους μηχανισμούς του gameplay.

Bloodborne Image 02

Και φυσικά το gameplay είναι αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους - και πιο συγκεκριμένα ο βαθμός της σύνδεσης του Bloodborne με τους προκατόχους του, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αναπτύσσει τις φόρμες και τις δομές του παρελθόντος. Εν προκειμένω, δεν θα ήταν υπερβολή για κάποιον να πει πως το Bloodborne είναι ένα “Souls” στον πυρήνα του. Εξάλλου πολλοί από τους ήδη γνωστούς μηχανισμούς κάνουν τη μετάβαση και ταυτόχρονα το ντεμπούτο τους στην τρέχουσα γενιά συστημάτων ουσιαστικά αυτούσιοι, αν και με διαφορετική ονομασία. Το universal currency από “souls” πλέον ονομάζεται “blood echoes”, ο αναπόφευκτος θάνατος, η απώλεια και η ανάκτηση των echoes υφίστανται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ενώ πληθώρα animations και movesets παρουσιάζονται πανομοιότυπα με τους προηγούμενους τίτλους. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και παρεκκλίσεις από το παρελθόν, με μια από αυτές να είναι η ίδια η διαδικασία του θανάτου και της επιστροφής, αφού αυτή πλέον δεν επιφέρει κάποιου είδους ποινή όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
To Bloodborne πραγματεύεται την ιστορία ενός κυνηγού και πιο συγκεκριμένα την άφιξή του στην πόλη Yarnham.
Επιπρόσθετα, τα bonfires αντικαθίστανται από τα lamps, τα οποία και αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους παίκτες στο “Hunter’s Dream”, το κεντρικό hub που λειτουργεί ως καταφύγιο από τον εφιάλτη και επιτρέπει την αναβάθμιση και την αγορά εξοπλισμού, το levelling αλλά και την επιλογή του επόμενου προορισμού. Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ο τρόπος ή μάλλον ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι παίκτες μπορούν να αναπληρώσουν τη χαμένη τους ενέργεια εκτός μάχης. Τα Estus Flasks πλέον δίνουν την θέση τους στα Blood Vials, μια μη ανανεώσιμη -αλλά σχετικά άφθονη- πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να αγοραστεί έναντι blood echoes ή να βρεθεί ως drop. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβάλλεται μια διαφορετική στρατηγική από πλευράς παικτών όσον αφορά τη συγκεκριμένη πτυχή του gameplay, αφού με την απουσία bonfires και estus flasks η διαχείριση της ενέργειας απαιτεί αυτόματα μια διαφορετική προσέγγιση. Από την άλλη η ενέργεια και η ανάκτηση αυτής επηρεάζεται και από την μεγαλύτερη ίσως παρέκκλιση του Bloodborne από τις φόρμες του παρελθόντος - και αυτή δεν είναι άλλη από το σύστημα μάχης.

Bloodborne Image 03

Η πρώτη αναμέτρηση είναι θέμα δευτερολέπτων - και εκεί είναι που το Bloodborne «ρίχνει» τον μανδύα του και αποκαλύπτει την πραγματική του φύση. Με το πρώτο lock σε αντίπαλο γίνεται σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εξερεύνηση και μάχη, αφού αυτόματα αλλάζει η κίνηση και ο τρόπος αποφυγής, με το roll να αντικαθίσταται από ένα γρήγορο sidestep που επιτρέπει την απομάκρυνση αλλά και την κάλυψη της απόστασης σε ελάχιστο χρόνο. Βέβαια η αποφυγή και η απόσταση είναι ένα μόνο συστατικό της μάχης. Το άλλο είναι η επαφή και ο τρόπος επίτευξης (αλλά και αποδοχής) damage, όπου εν προκειμένω αυτός γίνεται -σχεδόν αποκλειστικά- μέσω melee όπλων. Τα τελευταία ονομάζονται trick weapons, λόγω τις διττής φύσης τους και του τρόπου με τον οποίο εναλλάσσουν την μορφή τους, επιτρέποντας δύο διαφορετικά movesets, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την εναλλαγή τους εν τω μέσω του combo, αποκαλύπτοντας μια νέα γκάμα επιθέσεων και εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριο κινήσεων στη διάθεση του παίκτη.
Η πλήρης έλλειψη ασπίδων (με μοναδική εξαίρεση μια ξύλινη ασπίδα που περισσότερο λειτουργεί ως φάρσα παρά ως εργαλείο βιώσιμης τακτικής) επιβάλλει την αποφυγή ως μοναδική άμυνα στις επιθέσεις των αντιπάλων, κρατώντας τους παίκτες πάντα σε εγρήγορση. Το κενό καλύπτουν τα όπλα, τα οποία λειτουργούν περισσότερο συμπληρωματικά και ανακόπτουν τις επιθέσεις των εχθρών (αν και κάποιες φορές ανεπιτυχώς), δημιουργώντας ανοίγματα για critical hits, ή αλλιώς visceral attacks. Την απώλεια των αμυντικών αντικειμένων έρχεται να «χρυσώσει» το regain system, ένα σύστημα που επιτρέπει την ανάκτηση χαμένης ενέργειας με την επιτυχή αντεπίθεση μέσα σε ένα μικρό χρονικό «παράθυρο». Φυσικά, οι αντίπαλοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εύκολη εκμετάλλευση του παραπάνω περιθωρίου, δυσκολεύοντας το έργο των παικτών με αποφυγές και άμεσα follow-ups μετά από σχεδόν κάθε επιτυχή επίθεσή τους.

Bloodborne Image 04
Όλα τα συστατικά του συστήματος μάχης δένουν μεταξύ τους και συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο, όπου η κάθε μάχη χαρακτηρίζεται από μια περίεργη αρμονία και ομορφιά, η οποία και πολλαπλασιάζεται με τη βιαιότητα και την ένταση της
Όλα τα συστατικά του συστήματος μάχης δένουν μεταξύ τους και συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο, όπου η κάθε μάχη χαρακτηρίζεται από μια περίεργη αρμονία και ομορφιά, η οποία και πολλαπλασιάζεται με τη βιαιότητα και την ένταση της

Γρήγορα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως το σύστημα μάχης δομείται σε εντελώς διαφορετικά θεμέλια από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς Souls, με το Bloodborne να θέτει τον παίκτη πάντα στο ρόλο του επιτιθέμενου, όχι μόνο υπαγορεύοντας, αλλά και αναγκάζοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας. Όλα τα επιμέρους συστατικά δένουν μεταξύ τους και συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο, όπου η κάθε μάχη χαρακτηρίζεται από μια περίεργη αρμονία και ομορφιά, η οποία και πολλαπλασιάζεται με τη βιαιότητα και την ένταση της. Όπως είναι προφανές, η αρχή είναι πάντα δύσκολη και η εξοικείωση είναι επιβεβλημένη, με τον τίτλο να φροντίζει για αυτό με τη σταδιακή παρουσίαση των εχθρών και το πώς ο καθένας από αυτούς λειτουργεί ως «ζωντανό παράδειγμα» εξάσκησης, ως προετοιμασία για πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, συνεχώς αυξανόμενης δυσκολίας και περιπλοκότητας. Τα παραπάνω σίγουρα ακούγονται ενδιαφέροντα, όμως κατόπιν προσεκτικής εξέτασης κανείς θα μπορούσε να διατυπώσει ορισμένες ενστάσεις όσον αφορά παραφωνίες στους ίδιους τους θεμελιώδεις μηχανισμούς της δράσης και το πώς αυτοί μεταφράζονται κατά την διάρκεια του gameplay. Ο νέος προσανατολισμός της ομάδας ανάπτυξης είναι αν μη τι άλλο σαφής, ενώ η εστίαση στην επίθεση και την κινητικότητα αναπόφευκτα ανοίγει το δρόμο για μια νέα γκάμα διαφορετικών προσεγγίσεων. Ο ισχυρισμός του μικρού αριθμού όπλων θα μπορούσε να αντικρουστεί από τη διττή φύση αυτών και των πολλαπλάσιων movesets που «ξεκλειδώνονται» κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ ακόμα και ο μικρός αριθμός των outfits θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, δεδομένου του νέου προσανατολισμού της From Software.

Bloodborne Image 05

Η παραφωνία εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε έναν τίτλο που διαθέτει έντονο το άρωμα των προκατόχων του και ισχυρή εστίαση στη μάχη, προωθείται ένας εκλεπτυσμένος τρόπος δράσης, ο οποίος όμως δεν υποστηρίζεται από παραδοσιακά στοιχεία όπως η πληθώρα των attributes και ο τρόπος με τον οποίο ο εξοπλισμός επιδρά στην κινητικότητα του παίκτη. Πιο συγκεκριμένα, η υπαγόρευση της επιθετικής νοοτροπίας δίνει προτεραιότητα στην επένδυση σε συγκεκριμένα attributes, με τον συνολικό αριθμό αυτών να είναι ήδη μικρός (6). Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η ένδυση και ο οπλισμός/εξοπλισμός του χαρακτήρα δεν έχουν απολύτως κανέναν αντίκτυπο στο βάρος (και την κινητικότητα του χαρακτήρα) δεν μπορεί παρά να αποπνέει την αίσθηση ότι προς χάριν της γρήγορης δράσης γίνονται θυσίες στην γκάμα των πιθανών προσεγγίσεων, με μια μονομερή εμβάθυνση στους μηχανισμούς.
Το σύστημα μάχης δομείται σε εντελώς διαφορετικά θεμέλια από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς Souls, με το Bloodborne να θέτει τον παίκτη πάντα στο ρόλο του επιτιθέμενου, όχι μόνο υπαγορεύοντας, αλλά και αναγκάζοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας.
Τέλος, το online multiplayer βρίσκει και αυτό τη θέση του στην δομή του Bloodborne με τρόπο οικείο αλλά και συνάμα διαφορετικό. Τα stones αντικαθίστανται από καμπάνες οι οποίες χρησιμεύουν για την πρόσκληση, την παροχή βοήθειας και την εισβολή. Η ελεγχόμενη αλληλεπίδραση επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ειδικού κωδικού, ενώ η πρόσκληση άλλων σε βοήθεια ταυτόχρονα πυροδοτεί την εμφάνιση ενός NPC κάπου στον χάρτη, ο οποίος και χτυπάει μια αντίστοιχη καμπάνα, και προσκαλεί αντίπαλους παίκτες στον κόσμο για να εισβάλλουν. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση το αντικείμενο που καλεί συμμάχους, είναι απαραίτητη η αγορά του αντικειμένου που επιτρέπει την προσφορά βοήθειας και την εισβολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία, όπως και το PvP, επιτρέπεται από ένα επίπεδο εξοικείωσης και μετά, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της εμπειρίας στο multiplayer.

Bloodborne Image 06

Όλα τα παραπάνω φιλοξενούνται σε έναν κόσμο με γοτθική αισθητική και εμπνευσμένο από την Βικτοριανή εποχή, με έντονη όμως τη σφραγίδα του Hidetaka Miyazaki. Τα εναρκτήρια λεπτά φέρουν άρωμα από Boletaria και Lordran, με μια σαφέστερη ίσως εστίαση, ενώ η εξερεύνηση δίνει αίσθηση καθόδου σε δίνη, σαν την πρόοδο σε έναν ολοένα και πιο τρομακτικό εφιάλτη. Ο τελευταίος, δηλαδή ο εφιάλτης και η διαδικασία του ονείρου, αποτελεί επίσης έναν από τους βασικούς πυλώνες της αφήγησης, δίνοντας την ιδανική αφορμή στην ομάδα της From Software να δημιουργήσει μια αλληλουχία επιπέδων και μια εκπληκτική συνέχεια στην αφήγηση, η οποία επιτυγχάνεται πολλές φορές αποκλειστικά μέσα από τα στοιχεία του περιβάλλοντος και εμπνέει τους παίκτες με τρόπο αριστοτεχνικό. Δεν θα ήταν υπερβολή για κάποιον να αναγνωρίσει το νεύμα της From Software προς το horror και τους τίτλους-σταθμούς του είδους, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν, αλλά πλέον αποτυπώνεται με τρόπο ξεκάθαρο. Οι επιρροές από τίτλους όπως το Resident Evil 4 είναι ολοφάνερες, ενώ τόσο τα οπτικά όσο και τα ηχητικά σύμβολα δίνουν έναν σαφή horror τόνο, θυμίζοντας -αλλά και αναπτύσσοντας- σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα του Tower of Latria.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στα Chalice Dungeons, μια σειρά από semi-procedurally generated επίπεδα, τα οποία προσφέρουν όχι μόνο ένα διάλειμμα από τη ροή της ιστορίας, αλλά και συνεχή πρόκληση, επιτρέποντας στους παίκτες να επιστρέφουν στον κόσμο του Bloodborne και να αντιμετωπίζουν κάθε φορά μια φρέσκια εμπειρία. Ιδιαίτερα εμπνευσμένος αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο όλα τα παραπάνω συνδέονται μέσω ενός resource/στατιστικού που επιδρά καταλυτικά στο gameplay, του Insight. Το Insight, σε ελεύθερη ερμηνεία, αντικατοπτρίζει την αντίληψη του περιβάλλοντος και τη βαθύτερη γνώση του κόσμου και των καταστάσεων που ο πρωταγωνιστής αντιμετωπίζει. Σε όρους gameplay το Insight επιτρέπει την εμφάνιση συγκεκριμένων NPCs, αλλά και την αλλαγή στις κινήσεις και τη συμπεριφορά των αντιπάλων, ενώ με τη σταδιακή αύξησή του αλλάζουν και στοιχεία της δομής του ίδιου του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, όσο η τιμή του αυξάνεται ο κυνηγός γίνεται μάρτυρας της παράνοιας και του τρόμου που τον περιβάλλει, κάτι που κάνει ακόμα και την όψη συγκεκριμένων εχθρών να τον οδηγούν σταδιακά στην παραφροσύνη (frenzy).

Bloodborne Image 07

Οπτικά, το επίπεδο λεπτομέρειας στο περιβάλλον και ειδικά στις αστικές περιοχές είναι εντυπωσιακό και φανερώνει την προσοχή που έχει δοθεί από πλευράς From Software. Οι σκοτεινοί τόνοι κυριαρχούν και ταυτόχρονα η πρόοδος στην ιστορία αντικατοπτρίζεται τόσο από την πρόοδο της νύχτας όσο και από την εναλλαγή του σκηνικού, με τις ανάλογες παύσεις και κλιμακώσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από πλευράς art direction και τρόπου με τον οποίο η τελευταία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αφήγηση, η ομάδα ανάπτυξης εργάζεται με τρόπο υποδειγματικό, δημιουργώντας ένα σύνολο που λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση. Από καθαρά τεχνική σκοπιά όμως, τα ατοπήματα είναι δυστυχώς αρκετά.
Οι επιρροές από τίτλους όπως το Resident Evil 4 είναι ολοφάνερες, ενώ τόσο τα οπτικά όσο και τα ηχητικά σύμβολα δίνουν έναν σαφή horror τόνο, θυμίζοντας -αλλά και αναπτύσσοντας- σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα του Tower of Latria.
Ο περιορισμός στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο αποδεικνύεται ως αναγκαία κίνηση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο τίτλος δυσκολεύεται να κρατήσει την παραπάνω τιμή, με προβληματικό pacing, stuttering και συχνές πτώσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του online multiplayer. Επιπλέον οι χρόνοι φόρτωσης αποδεικνύονται χαρακτηριστικά μεγάλοι, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι ο θάνατος είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, ενώ χωρίς τη δυνατότητα απευθείας μετάβασης από μια περιοχή σε μια άλλη διπλασιάζεται αυτόματα η ήδη μεγάλη αναμονή μπροστά σε loading screens. Από ηχητικής πλευράς έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, με όμορφες συνθέσεις που δένουν αρμονικά με την ατμόσφαιρα και την δράση, πολύ καλής ποιότητας ηχητικά εφέ και ambient ήχους που εντυπωσιάζουν αλλά και κόβουν την ανάσα, όταν αυτό επιβάλλεται από το horror στοιχείο.

Bloodborne Image 08
Οι σκοτεινοί τόνοι κυριαρχούν και ταυτόχρονα η πρόοδος στην ιστορία αντικατοπτρίζεται τόσο από την πρόοδο της νύχτας όσο και από την εναλλαγή του σκηνικού, με τις ανάλογες παύσεις και κλιμακώσεις
Οι σκοτεινοί τόνοι κυριαρχούν και ταυτόχρονα η πρόοδος στην ιστορία αντικατοπτρίζεται τόσο από την πρόοδο της νύχτας όσο και από την εναλλαγή του σκηνικού, με τις ανάλογες παύσεις και κλιμακώσεις

Είναι πολύ δύσκολο να συνοψίσει κανείς το Bloodborne μέσα σε λίγες γραμμές και να καταφέρει να αποτυπώσει την πλήρη έκτασή του. Κατά βάση πρόκειται περί ενός τίτλου που δεν ακολουθεί πολλές από τις επιταγές του σύγχρονου σχεδιασμού. Αναπόφευκτα τοποθετείται στην κατηγορία των τίτλων που τυγχάνουν της θερμής υποδοχής μιας συγκεκριμένης μερίδας του κοινού, ταυτόχρονα όμως απολαμβάνουν αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτού - και όχι άδικα. Η ομάδα του Hidetaka Miyazaki καταφέρνει για ακόμη μια φορά να παρουσιάσει ένα άρτιο παράδειγμα σχεδιασμού και πως ένας δημιουργός μπορεί να δομήσει ένα ζωντανό κόσμο που στα χέρια του παίκτη γίνεται εργαλείο για τη δημιουργία της δική του ιστορίας. Από ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα βέβαια δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και κάποια ατοπήματα. Πέραν του τεχνικού τομέα και του μάλλον…«μικρού» άλματος στην τρέχουσα γενιά, ορισμένοι από τους ίδιους τους μηχανισμούς του Bloodborne παρουσιάζονται λιγότερο ραφιναρισμένοι απ’ ότι η κληρονομιά της σειράς Souls έχει επιδείξει, αλλά και συνάμα επιβάλλει.



Τα όποια ατοπήματα όμως δεν είναι σε θέση να αλλοιώσουν την εικόνα ενός πραγματικά αξιόλογου τίτλου, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του τόσο δίπλα στους προκατόχους του, όσο και δίπλα στους κορυφαίους τίτλους της τρέχουσας γενιάς. Το Bloodborne είναι ένα παράδειγμα ωρίμανσης και ταυτόχρονα ανοίγματος σε μια νέα ομάδα, προσκαλώντας με το δικό του τρόπο αυτούς που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία που έχει να προσφέρει. Ο δρόμος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, το ταξίδι όμως εν τέλει θα αποδειχθεί από τα πλέον συναρπαστικά.


 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εμπειρία Souls
  • Περιβάλλον/Art Direction
  • Σχεδιασμός
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Εύρος μηχανισμών
  • Τεχνικός τομέας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
122 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Uzername
    • Επιτελους καπου που δεν εχει 9 η 9,5, ειπαμε φανταστικο παιχνιδι αλλα το εχουν παραβαθμολογησει σε γενικες γραμμες. Πιστευω οτι στο 8 παιζει να εχεις συμπεριλαβει και το μιση ωρα waiting time με την καμπανα εξω απο την αραχνη boss ενω ειχες βαλει κωδικο προσβασης :P the shadow moses salute you sir!

    • amonra
    • Ωραία παρουσιαση! Συμφωνώ με το φιλο παραπάνω. Είπαμε καλό παιχνίδι αλλά έχει και θεματάκια αρκετά. Χθες λίγο πρόλαβα να δω το live στο Twitch όπου άκουσα απο κοντά διάφορους προβληματισμούς σχετικα με τα θεματάκια του bloodborne.
      Η απορία που έχω είναι η εξής:

      δεν εχω παίξει Dark Souls παρά μόνο λίγο Demon Souls. Το Bloodborne είναι πιό βατό σαν παιχνίδι από θέμα δυσκολίας? Το ρωτάω γιατί δεν έχω δυστυχώς το χρόνο να ασχοληθώ εκτενέστατα συνεχόμενες ώρες λόγω οικογένειας αλλα θα ήθελα να το παίξω αν είναι πιό βατό.

    • yaponvezos
    • Το λες πιο βατό. Αλλά όχι αρκετά πιο βατό ώστε να μη δημιουργήσει θέμα με τα δεδομένα που αναφέρεις.

    • Connie GR
    • Εξαρτάται από την σκοπιά που το εξετάζεις. Αν μπορούσε κάποιος να το ποσοτικοποιήσει, θα έλεγε πως μάλλον ναι. Από την άποψη ότι είναι ανοιχτό σε ένα μεγαλύτερο κοινό, γρηγορότερο και αμεσότερο. Οπότε πιστεύω πως στην περίπτωσή σου θα σε καλύψει, δεδομένου ότι σου άρεσε το Demon's Souls και θέλεις μια αμεσότερη εμπειρία. Σίγουρα, θέλει αρκετή αφοσίωση, αλλά πιστεύω πως αν ξεκινήσεις να ασχολείσαι μαζί του, θα "κολλήσεις"! :D

    • Scott_Pilgrim
    • Καλογραμμένο και χορταστικό review. Έφαγα χθες το Cleric beast και προσπαθώ να μάθω την περιοχή όσο περισσότερο καλύτερα μπορώ. Σκέφτομαι να πάω από τα sewers τώρα.

      Όσο έπαιζα συνάντησα κάποιες μικρές πτώσεις στο frame rate χωρίς να ενοχληθώ βέβαια. Μέχρι στιγμής την έχω παλέψει κάπως με τους χρόνους φόρτωσης. Ένα freezing το έπαθα, αλλά ήταν για κάτι δεύτερα. Θα προτιμούσα να μην συνέβαινε όχι γιατί μου κόστισε, αλλά γιατί είναι γρήγορο. Άντε να δούμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια... :D

    • Tegian
    • Μπράβο Κωνσταντίνε πολύ καλό review. Το έχω digital κ έλεγα να το αρχισω αργότερα όταν θα είχα περισσότερο χρόνο,και για να πω την αλήθεια περίμενα το patch για τα loading times, αλλά με εψησες να το αρχισω άμεσα!!!

    • _Kuv_
    • Εξαιρετικά καλογραμμένη η άποψη, μακάρι να διαβάζαμε και σε άλλα ελληνικά sites τέτοιες δομημένες κριτικές.

    • Dural
    • Αντί να κριτικάρουμε μόνο την βαθμολογία, θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε και στο κείμενο του review (λέω εγώ τώρα) και να πούμε τι δεν μας αρέσει, που διαφωνούμε, με επιχειρήματα, μπας και γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση.

    • Uzername
    • Well guys duke και bill_dep, η βαθμολογια δεν ειναι μονο το ποσο γαματο ειναι ενα παιχνιδι οσων αφορα το gameplay και το storyline και το ποσο cool ειναι οι χαρακτηρες. Εχουμε περασει το Q1 του 2015 και παιζουμε game της τελευταιας γενιας το οποιο εχει τεχνικα προβληματα που ειναι αδιανοητα, 20-40 δευτερα loading time, το διανοηστε; αντιλαμβανομαι οτι μπορει επειδη σας αρεσει πολυ το παιχνιδι μπορει να το αγνοειτε, ειτε αυτο ειτε τα 30 καρε το δευτερολεπτο τα οποια συμβαινει μερικες να πεφτουν και κατω απο τα 30. Να μη πω για bug σε αρχικη περιοχη που κολλησε ο παιχτης μου αναμεσα σε τοιχο και βιβλιοθηκη και επρεπε να καψω το blood μου; Να πω κι αλλα; Τα βλεπετε στο review τα βλεπετε και στα αλλα 10 Post που εχουν γινει σχετικα με glitches, τα βλεπετε και στο Ιντερνετ , καλο παιχνιδι αλλα αρκετουτσικες λεπτομεριες που το πανε πισω.

    • korko
    • ωραίο και αναλυτικότατο το review.το παιχνίδι από τα βίντεο που είδα στο twitch μόνο το 1 live δυστυχώς δείχνει πολύ ωραίο από γραφικά,gameplay,την ιστορία δεν την κατάλαβα και πολύ αν και έχει τα θεματάκια του αλλά δεν είναι του στυλ μου.δεν έχω την υπομονή του connie που ήταν σε όλες τις στιγμές κύριος οπότε αυτό τον τίτλο δεν θα τον ακουμπήσω...

    • Harkyn
    • Τι σημασία έχει το review??Πήρε 8, αυτό έχει σημασία. Ο Κώστας εξηγει οτι είναι παιχνιδαρα στο κείμενο αλλά κάποια λαθάκια του δίνουν το 8.Πάρτε αυτό τη παιχνιδαρα και στηριξτε τέτοιες προσπαθείες!Έξοχο review Κώστα!

    • petroscy13
    • [+]
    • AriesGR
    • petroscy13, αδικείς τον εαυτό σου με τέτοια λογική. Αν έχεις άποψη, καταθέτεις με επιχειρήματα υπέρ της και κατά αυτής που διαβάζεις ή της όποιας, με την οποία διαφωνείς. Πέραν όλων των άλλων, τα "φτηνά" σχόλια περί "αποκλειστικότητας" αποτρέπουν οποιονδήποτε σοβαρό από το να σου απαντήσει.

    • Tobajaras
    • Θάβουμε το Bloodborne επειδή δε γουστάρουμε τη Sony αλλά έχουμε διαφήμισή του από πίσω. Λογική του παραλόγου.

    • Sephiroth
    • Και επειδή η Microsoft δεν έχει βάλει παρά μία φορά στα 4 χρόνια διαφήμιση, ενώ η Sony παίζει 4-5 καμπάνιες το χρόνο + τους διαγωνισμούς + τα events + + + ...

      Απελπισία, απλά...

    • petroscy13
    • Tobarajas kai AriesGR apla to vriskw adianoito to kalitero pexnidi mexri stigmis kai ena komviko simio anaforas aftis tis genias , na psilopernaei me ena sketo '8' den perimena na to dw afto elpizw na katalamvenete kai eseis kai ta alla ta paidia tin apopsi m

    • dawnstar
    • Παιχνιδι του 8 και editors choice.ειναι παιχνιδαρα και καποια μικρα προβληματα το πανε στο 8 ελπιζω με καποια patchakia να να βελτιωσουν τα θεματακια του πολυ ωραιο και χορταστικο review.

    • AriesGR
    • Είναι κατάντια petrosc13 το να θεωρούμε το Bloodborne Μεσία της γενιάς. Και κυρίως αυτό να το μεταφέρουμε ως απαξίωση της δουλειάς των παιδιών. Μήπως φταίει το Enternity που τα περισσότερα games της νέας γενιάς είναι για φάπες; Επειδή το Bloodborne είναι ελπιδοφόρο να του βάλουμε 10; Εις βάρος όλων των άλλων games της γενιάς; Ή άλλων καλύτερων που μπορεί να έρθουν;

      Και όλα αυτά να τα δεχτώ. Η ατάκα περί "αποκλειστικού PS4", άρα εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζεις τη συντακτική ομάδα ως έχουσα παρωπίδες, πως ακριβώς συμβάλει στην κουβέντα;

    • RamayaGr
    • εγω ενα ξερω οτι οταν σκοτωσε την Amygdala πανηγυριζε σαν πειρε ο Ολυμπιακος το CL axaxaxax φοβερο review mate

    • Altair
    • 10 έπρεπε να βάλετε.Τι γιατί;Γιατί το χρυσοπλήρωσα και το περιμένω εγώ προσωπικά να έρθει.Άρα 10,τέλος.

    • mariodm22
    • @petrosscy13 : Το 10αρη σιγουρα ειναι μια δυσκολη βαθμολογια να πιασει ενα παιχνιδι και το 8 ειναι οτι πρεπει για τον συγκεκριμενο τιτλο . Σιγουρα ειναι μεχρι στιγμης ισως ο καλυτερος τιτλος που εχει κυκλοφορησει για το Ps4 δεν αντιλεγω αλλα θα μπορουσε να ηταν κλαλυτερο σε ορισμενα τεχνικα σημεια .

      Θα αναφερω καποια πραγματα απο προσωπικης εμπειριας πανω στο παιχνιδι η οποια δεν ειναι μικρη ( 70 ωρες 152 level NG+ ) τα οποια εμενα καθιστουν τον τιτλο για 8.5 max ...

      - Δεν μπορεις να βαλεις 10 σε εναν τιτλο που εχει τεχνικα θεματα .

      - Εχει νεους μηχανισμους που δεν εχουμε ξαναδει σε τετοιο παιχνιδι κατι το οποιο ειναι υπερ αλλα κατα τα αλλα η αντιμετωπιση των bosses πανω κατω ειναι ιδια και στους 15 .

      - Για μενα το coop κομματι θα μπορουσε να ηταν καλυτερο . Το να σε κανει kick Καθε φορα που πεθαινει ειτε ο host ειτε ο co-operator και να περιμενεις ακομα και 5 λεπτα για να ξανα συνδεθεις μαζι του ειναι ενα θεματακι .

      - Μακρα Loadings

      - Hunters Dream lamps , το αντιστοιχο bonfire των Souls χωρις fast travel απο το ενα lamp στο αλλο αμεσα αλλα πρεπει να πας πρωτα στο Hunters Dream και μετα στην αλλη περιοχη που θες με αποτελεσμα αναμονη γυρω στο 2λεπτο

      - Αρκετα glitches , bugs , fps s , Stuttering

      - + - 10 levels + 10% για matchamaking με φιλους . Αν καποιος θελει να κανει level up πρεπει να κανει και ο αλλος . Θα μπορουσε για μενα να ηταν μεγαλυτερη η διαφορα των levels για το matchmaking . Καποιος ο οποιος δεν ειναι καλος στους μηχανισμους και πονταρει στα overlevel στα bosses δεν μπορει να κανει ευκολο Matchmaking .

    • Uzername
    • @Altair και petrocy13 Δηλαδη αν υπηρχε δυνατοτητα να το εχεις δωρεαν, η να μην χρυσοπληρωνες τελως παντων, θα ηταν λογος να μη του βαλεις 10; Δεν καταλαβαινω με ποια λογικη 10. Στις εξετασεις, σχολικες ,πανεπιστημιακες κλπ τον μεγιστο βαθμο 10/10, 20/20, 100/100 αν δεν κανω λαθος τον παιρνεις οταν ΔΕΝ εχεις ΚΑΝΕΝΑ λαθος.
      Ξεκαθαρα λοιπον, το Bloodborne εχει σφαλματα,glitches,bugs ειναι γεγονος, δεν ειναι αποψη ανθρωπου, ειναι αντικειμενικο και δεν αλλαζει αν δεν μπει περασουν ενημερωσεις για να διορθωνουν. Επίσης οπως, προανεφερα λοιπουν πολυτελειες οπως να μπορεις διαλεξεις 60fps και τα 30 που εχει, μερικες φορες μειωνονται. Δεκτη η αποψη του καθενος, αλλα FACTS are facts δεν αλλαζουν. Το review και η βαθμολογια του Κωστα ηταν αντικειμενικοτατα

    • spyrousman
    • Πολύ καλό και αναλυτικό άρθρο, "yours truly"!

      Μπορεί να έχει τα θεματάκια του ο τίτλος, αλλά θεωρώ ότι ο παίκτης που θα πάρει την αποφάση και εφοδιαστεί

      με καλή διάθεση,επιμονή, υπομονή και διαθέσει αρκετό χρόνο -και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χάσει

      πάμπολες φορές- , πιστεύω ότι στο τέλος θα ανταμειφθεί για το ταξίδι που του προσέφερε ο συγκεκριμένος τίτλος.

      p.s.
      Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσω αυτή την σειρά, με το Demon's souls.

    • Geovra
    • Καταρχας εξαιρετικο review (σε συμπληρωμα με τα stream). Κατα δευτερον....και επειδη πηρε 8..... ειναι κακο παιχνιδι?
      Οτι κανουμε αμαν και πως να δουμε ενα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ nextgen παιχνιδι (ανεξαρτητου κονσολας) χωρις προβληματα σε οτιδηποτε, δεν προβληματιζει πια?

      Σιγουρα το παιχνιδι ειναι καλο...δεν ειναι ομως αρτιο. Aυτο χαρακτηριζει ο βαθμος στο συγκεκριμενο παιχνιδι.
      Εχω παιξει και το Demons και το Dark souls...εννοειται οτι δεν καταφερα απολυτως τιποτα και εννοειται οτι θα το αγορασω και το Bloodborne....μολις βγει το patch για τα Loading times που αν κρινω απο αλλα παιχνιδια ...ποσο ηρεμος ειμαι....αν χασω για ενα Hit και μετα περιμενω και 40 sec για να ξαναρχισω...με βλεπω για stock gamepads :)

      Δηλαδη...αν στο review του "νεου" Dark Souls η βαθμολογια ειναι μεγαλυτερη του Bloodborne....αυτο σημαινει οτι οσο περσι και καλυτερα...για αλλη μια φορα? To Bloodborne ειναι για Casual gaming σε αντιθεση με το Hardcore του Dark Souls?

      Και στην τελικη...ο reviewer ειναι Fan της σειρας Souls...εχει μετρο συγκρισης στα πλην και τα μειον. Αν εχει κατι αρνητικο να πει ειναι στα ΣΥΝ του review

      Και για να ριξω ακομα περισσοτερο λαδι στην φωτια....ο μοναδικος μεχρι στιγμης next gen τιτλος που εχουμε δει ειναι το Destiny :) #hatersgonnahate

    • amonra
    • Ψήνομαι να ασχοληθώ.

      Ρε Admin απενεργοποιειστε τα αρνητικα και θετικα votes. Τι πράμα είναι αυτό? Για διάβασε παραπάνω στο 2ο σχόλιο να δεις τι έγραψα ο κακόμοιρος και πετάνε αρνητικά κάποιοι εδώ μέσα επειδή ή είναι άσχετοι ή τους θίξαμε την υπερπαιχνιδάρα του αιώνα που έπρεπε να πάρει όχι 10 αλλά 10000, ή στην τελική είναι βαλτοί και συνηθισμένοι στα μείον.....έλεος απλά. Ρωτησα αν ειναι βατό.....ήμαρτον...

    • Harkyn
    • Ασχημο πραγμα να μην εχει μαθει καποιος να σεβεται την αποψη του άλλου και να μην αιτιολογει με επιχειρηματα το γιατι και που διαφωνει.Αν το Bloodborne ειναι για 10 το Review του κωστα δεν θα το κανει για 8.Το ιδιο θα ισχυε και για το αντιστροφο,Δεν υπαρχει -και αυτο καταλαβετε το- αντικειμενικη αποψη ή αντικμενικο review πανω σε μια ταινία η σε ενα παιχνίδι.

      Ο καθενας λεει τη γνωμη του, εκτος και αν μερικοι νομιζετε οτι αν οι 7/10 λενε οτι ενα φαγητο δεν τους αρεσει τοτε δεν πρεπει να αρεσει και στους υπολοιπους 3.Δεν ισχυει αυτο ουτε καν απο μαθηματικης αποψεως,Διαβαστε το κειμενο του Κωστα, ο οποιος λεει οτι του εβαλα αυτον τον βαθμο γιατι βρηκα αυτα τα αρνητικα..Πειτε εφοσων εχετε παιξει το παιχνιδι αν ισχυουν η οχι και για το αν θα επρεπε να ληφθουν υποψη για την αφαιρεση βαθμου ωστε να γινει και ενας διαλογος.

      Σχολια του τυπου '' μα καλα 8?10 αξιζει η 9 το λιγοτερο" δεν βοηθουνε ουτε εσας να εχετε ενα Point σε αυτο που λετε και γιατι το λετε, ουτε να γινει κουβεντα για το αν οντως αξιζε για παραπανω βαθμο το παιχνιδι.

    • Roronoa
    • @amora

      Ε μα και εσυ, τολμησες να συμφωνησεις με την αποψη πως ειναι παραβαθμολογημενο το ενα και μοναδικο system seller του ps4 και περιμενες να μην παρεις αρνητικα thumbs?

    • amonra
    • @Roronoa δηλαδή αν κάνει ένα σχόλιο το παλικάρι που το έγραψε θα τον κεράσουνε -500 votes? Κακό είναι που δε διαφωνώ με το συγγραφέα? Τι να πω :P Λέσς και το 8 είναι μικρός βαθμός και κανει το παιχνίδι μή αριστουργηματικό....Δεν ξαναμιλάω. :P

    • Guardian
    • Πρωτον, επειδη γινεται μεγαλος ντορος για τα τεχνικα θεματα και μειονεκτήματα του τιτλου ειναι σημαντικο να αναφερουμε οτι απο τεχνικης σκοπιας το bloodborne ειναι το αρτιοτερο παιχνιδι της from software στις κονσολες. Τα παλαιοτερα souls ειχαν πολυ περισσοτερα και σοβαροτερα τεχνικα προβληματα. Αυτα ωστοσο σε καμια περιπτωση, μα σε καμια δεν επέτρεψαν να μειωθει στο ελαχιστο η μαγεια αυτων των τιτλων και δεν επιτρεπουν ουτε αυτα τωρα να μειωθει η αξια του bloodborne, γιατι θελουμε δεν θελουμε ο τιτλος ειναι χιλιομετρα μπροστα απο τον ανταγωνισμο.

      Δευτερον, ο reviewer μιλαει για εναν πιο προσβασιμο τιτλο το οποιο σε καμια περιπτωση δεν ισχυει. Ειναι το ιδιο απαιτητικό και χρειαζεται τα ιδια skills, την ιδια υπομονη, την ιδια ακριβεια και την ιδια αφοσίωση αν οχι περισσοτερη με τα προηγουμενα (εδω εχουμε πολλες φορες one hit kill απο τους εχθρους). Ισως να ειναι πιο προσβασιμο οσον αφορα το outfit-equipment περιεχομενο προσφεροντας ενα πιο απλοποιημενο και εύχρηστο customization διχως να προκαλεσει συγχυση του παικτη. Αλλα ακομα και εδω υπαρχει ενας βελτιωμενος μηχανισμος αναβαθμισης των οπλων με την προσθηκη των gems που δινει την δυνατοτητα στον παικτη για πολλους πειραματισμους με περισσοτερο ουσια.
      Εξαλλου η δυσκολια Καλκανη αποδεικνύεται και απο τα streams σου και απο το τροπο που επαιζες το παιχνιδι. Αν θυμαμαι καλα ησουν συνεχεια με μια καμπανα εξω απο καθε boss. Που btw αν και εγω επαιζα το παιχνιδι με το ιδιο τροπο δεν θα του εβαζα 8 αλλα 6.

      Γενικα ομως το bloodborne δεν ειναι για 8 αλλα ουτε για 10, ουτε για 5 ουτε 1. Τα Souls και συγκεκριμένα το bloodborne ειναι σαπιλα, σκοταδι, σφιξιμο στην καρδια με ενα απιστευτο level design και art direction, με μια αριστουργηματικη μουσικη που δεν συνανταμε πουθενα αλλου. Το bloodborne ειναι απλα μοναδικο και η μοναδικοτητα οπως και να το κανουμε δεν βαθμολογείται.

      Τωρα οσον αφορα το review.. καλογραμμενο αλλα χωρις ουσια για τους περισσοτερους που γουσταρουν την σειρα souls. Το κειμενο σου θα ταιριαζε περισσοτερο σε μια wikipage των souls με ολο το σεβασμο.

      Υ.Γ: Η σύγκριση με το resident evil 4 επειδη οι χωρικοι στο πρωτο κραταγαν 5 δαδες που φενεται το λιγοτερο αστια.

    • yaponvezos
    • Στη χώρα όπου κάποτε πλακώνονταν emo με κάγκουρες, δεν υπάρχει χώρος για επιχειρήματα. Obviously.

      Δεν χρειάζονται βρε αδελφέ, πώς να το κάνουμε; Τι κι αν γράφει ο άλλος κατεβατά, παπάδες, αναλύσεις κ.λπ.

      "Μου αρέσει επειδή είναι ωραίο, δεν μου αρέσει επειδή είναι μούφα". Όλη η κατάντια του σύμπαντος εμπεριέχεται σε αυτήν τη λογική. Και φυσικά η κατάντια υπερισχύει οποιουδήποτε επιχειρήματος. Because reasons.

      Ναι. Είμαι μισάνθρωπος. Best choice I ever made.

    • yaponvezos
    • @Guardian

      Παρανόησες πλήρως τα περί δυσκολίας και τα περί "προσβασιμότητας". Αυτά αφορούν το "φαίνεσθαι" και με αυτήν τη λογική αναφέρονται. Στο λέω με κάθε σιγουριά, πριν χρειαστεί να πει το ίδιο και ο Κωνσταντίνος.

      Ομοίως για το RE4. Ο παραλληλισμός είναι κατά βάση αισθητικός κ.λπ.

      "Αυτα ωστοσο σε καμια περιπτωση, μα σε καμια δεν επέτρεψαν να μειωθει στο ελαχιστο η μαγεια αυτων των τιτλων και δεν επιτρεπουν ουτε αυτα τωρα να μειωθει η αξια του bloodborne, γιατι θελουμε δεν θελουμε ο τιτλος ειναι χιλιομετρα μπροστα απο τον ανταγωνισμο."

      Αυτό ούτε παραγγελιά μιας και πρώτα έγραψα το προηγούμενό μου comment με άλλα πράγματα στο μυαλό μου και ύστερα είδα το δικό σου σχόλιο.

      Σε αυτό το στάδιο θέλω να σημειώσω ότι επαναλαμβανόμενα ή ελαφρώς βελτιωμένα τεχνικά ζητήματα, δεν είναι θρίαμβος αλλά διαιώνιση αδυναμιών. Ο καθένας μπορεί να τις παραμερίσει, είναι προσωπική του επιλογή. Ο reviewer δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια και καλώς δεν την έχει.

      Μην μπερδεύεστε τόσο εύκολα. Ο gamer παίζει για το κέφι του. Ο reviewer παίζει από υποχρέωση, είτε του αρέσει, είτε δεν του αρέσει το εκάστοτε παιχνίδι. Επίσης ο gamer δεν έχει καμία ευθύνη. Ο reviewer έχει. Ας το κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας.

    • AnimaPura
    • Παρακολουθώ τον Κωνσταντίνο εδώ και χρόνια. Ακόμα και πριν ξεκινήσει η φάση με το enternity. Ποτέ δεν είδα να παραδίδει έργο κατώτερο των προσδοκιών.
      Ο Κων/νος έχει επιπλέον εμπειρία και με τα Souls επομένως τα παραπάνω προσβλητικά σχόλια άνευ επιχειρημάτων μόνο άσχημα με κάνουν να αισθάνομαι.
      Κρίμα που γίνεται συζήτηση για το ότι το παιχνίδι πήρε 8, μιας και είναι πολυ καλος βαθμός. Στην τελικη δεν απεχει απο την "αφροκρεμα" των 9 και 10.

    • Altair
    • @Uzername:Κάποιος μάλλον δνε έπιασε το αστείο μου. :P
      Προσωπικά μιλώντας,ήθελα να πάρει παραπάνω,πχ ένα 9,αλλά από τη στιγμή που δεν το έχω αγγίξει,δνε μπορώ να εκφέρω γνώμη.Επίσης,το ότι ένας τίτλος πήρε 6,8,10 δε σημαίνει πως εγώ θα το ευχαριστηθώ το ίδιο με τον συντάκτη,μπορεί περισσότερο,μπορεί λιγότερο.Τον βαθμό πρέπει να τον βλέπετε ως ενδεικτικό της ποιότητας του τίτλου,είναι από 7 και πάνω,είναι καλό,απλά πράγματα.Από κει και πέρα ο καθένας θα το ευχαριστηθεί με το δικό του τρόπο.
      Προς ENTERNITY TEAM:Καταργήστε τις βαθμολογίες.

    • Scott_Pilgrim
    • Έχετε κάνει ολόκληρο θέμα για ένα 8; Σοβαρά τώρα ρε παιδιά; Το παιχνίδι ακόμα και αρτιότερο από τα Souls έχει τα θεματάκια του. Τα φάγαμε τα 30 fps και παρόλα αυτά γραφικάρες δεν είδαμε, χωρίς να σημαίνει πως έχει άσχημα γραφικά. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο Κώστας έβαλε τον βαθμό που έκρινε πως ήταν σωστός.

      Δεν παρακολούθησα τα twitch streams του και δεν ξέρω πως παίζει κι αν χρειαζόταν βοήθεια ή ακόμα και ότι γενικά είναι δύσκολο, αλλά ακούω για one hit kill, δύσκολο όσο τα souls και αναρωτιέμαι αν παίζω άλλο τίτλο. Μέχρι στιγμής έχω πάει στο cathedral(το ξεκίνησα χθες το βράδυ το παιχνίδι) και παιδιά σε σχέση με τα Souls που φαίνεται πιο εύκολο. Ήμουν ΝΟΥΜΠΑΣ στα souls καθώς έχω τελειώσει το Demons με φίλο και στο πρώτο Dark δεν παίζει να έχω φάει 5 bosses. Εδώ και τα δύο bosses μέχρι στιγμής, τα έβγαλα με την 2η προσπάθεια αν και στο δεύτερο είχα τύχη στο τέλος. Ο καθένας το πως παίζει κάθε παιχνίδι είναι δικό του θέμα.

      Σαπίλα for ever ρε!!!!! :D

    • Guardian
    • @yaponvezos "Μην μπερδεύεστε τόσο εύκολα. Ο gamer παίζει για το κέφι του. Ο reviewer παίζει από υποχρέωση, είτε του αρέσει, είτε δεν του αρέσει το εκάστοτε παιχνίδι. Επίσης ο gamer δεν έχει καμία ευθύνη. Ο reviewer έχει. Ας το κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας."

      Αυτο δεν ακουγεται καλο και αν οντως ισχυει θα πρεπει να διορθωθεί γιατι συνηθως σε αυτη την περιπτωση ο εξαναγκαζομενος reviewer επικεντρώνεται περισσοτερο σε τεχνικα θεματα και σε μια πιο "manual¨ τεχνικη χανοντας ουσιαστικα το ρολο του κριτη, υιοθετοντας περισσοτερο το ρολο του σχολιαστη-παρατηρητη.
      Αν και ο Καλκανης σε καμια περιπτωση δεν ανηκει σε αυτη την κατηγορια. Μπορει να μην συμφωνω με το παραπανω review του αλλα οπως και να το κανουμε ειναι ενας απο τους καλυτερους στο Ελληνικο gaming τυπο και σιγουρα ο καλυτερος του Enternity. Προσωπικη μου γνωμη παντα.

      Και με ολο τον σεβασμο προς τους συντακτες, σταματηστε επιτελους οταν καποιος εχει μια αντιθετη γνωμη με εναν συντακτη, σύσσωμη η υπολοιπη συντακτικη ομαδα να του την πεφτει. Δημιουργειται ενα εχθρικο περιβαλλον που αποτρεπει καποιον να διατυπώσει μια διαφορετικη γνωμη και να ασκηση κριτικη στο site. … Εκει ειναι ο αλλος να απαντησει.
      Ουσιαστικα αποτρεπεται ενα πιο ωφελιμο διαλογο. Παρουσιαζετε πολυ εντονα αυτη η σταση εδω σε εσας. Εχω διακρινει περιπτωσεις που καποια μελοι φοβουνται να εκφερουν μια αντιθετη αποψη γιατι νιωθουν ενα ασφυκτικο κλοιο γυρω τους. Το οτι μαλιστα ο ενας συντακτης κανει like στον αλλον αποτελει ενα σημαντικο στοιχειο.

    • mariodm22
    • @Guardians προφανως η δεν εχεις παιξει το παιχνιδι η ο χρονος που εχεις αφιερωσει ειναι λιγος . Αυτα που λες ειναι λαθος . Λες :

      ο reviewer μιλαει για εναν πιο προσβασιμο τιτλο το οποιο σε καμια περιπτωση δεν ισχυει. Ειναι το ιδιο απαιτητικό και χρειαζεται τα ιδια skills, την ιδια υπομονη, την ιδια ακριβεια και την ιδια αφοσίωση αν οχι περισσοτερη με τα προηγουμενα (εδω εχουμε πολλες φορες one hit kill απο τους εχθρους).

      Απαντω :

      Δεν εχω μεγαλη εμπειρια απο παιχνιδια αντιστοιχα των souls και το παιχνιδι το παω για πλατινα χωρις καν να εχω δει βιντεακια απο youtube Κλπ ... Ο τιτλος ειναι αρκετα πιο απλος απο των souls και ειδικα του Demon Souls . Δεν εχεις απειρα οπλα , δαχτυλιδια κλπ , ενα Axe εχεις ενα pistol απλα και ομορφα . Το μονο που εχεις να κανεις ειναι να ανεβαζεις τα skills αναλογως τι χαρακτηρα θες να φτιαξεις . Eπισης τα outfits δεν παιζουν ιδιαιτερο λογο στον χαρακτηρα σου ισα ισα που αμα κανεις exploration σου δινει τα ρουχα που πρεπει να φορα σε καθε περιοχη . Βλεπεις κατι τοσο δυσκολο οσο των Souls με τα απειρα stats κλπ κλπ ? Οτι πιο απλο και ειδικα για ατομα που δεν εχουν ξαναπιασει τιτλο souls στην ζωη τους . Aρα αυτο που λες ειναι λαθος

      Οσο για τα Streams ο ανθρωπος εμεινε ξυπνιος μεχρι τις 4 το πρωι για να ειναι το πρωτο Site στην ελλαδα το παιχνιδι και φυσικα μια χειρα βοηθειας σε αυτους που ειχαν τον τιτλο απο νωρις ... Οσο για τα bosses ε να μην δειξει και τι κανει το καμπανακι ?

      Τα bosses σχεδον ολα ιδια και ιδια στρατηγικη για την αντιμετωπιση τους . Ακομα και του Lords of the fallen ηταν πιο δυσκολα και υπηρχε ποικιλια ...

      Γενικα :
      1) Tο Farming / grinding ειναι αρκετα ευκολο ( 60 ωρες NG+ , 160 level ολα τα achievments ) Οχι επειδη ειμαι expert απλως εκατσε . Στο Souls 1 παλουκια τα πραγματα


      2) Mικρη ποικιλια οπλων αλλα εχει μια μικρη δυσκολια να τα αποκτησεις

      3) Αν δεν εχεις τα skills να ιεσαι καλος στο παιχνιδι κανεις ευκολα και γρηγορα ενα farming / grinding και πας στο boss overleveled

    • GooDShiveR
    • Επίσης @ Guardian σε ένα αντικειμενικό review τα τεχνικά ζητήματα είναι αυτά που σηκώνουν κριτική. Αν είναι ωραία η αίσθηση ή αν εσύ προσωπικά δεν έχεις παίξει καλύτερο game από το Bloodborne, δεν σημαίνει οτι ισχύει.

      Ο reviewer έχει υποχρέωση προς τον αναγνώστη να είναι αντικειμενικός και να κριτικάρει τα συν και τα πλην ενός παιχνιδιού βάσει των στάνταρτ που έχουν εδραιωθεί.

      Επίσης να πω γενικά, ότι όταν γίνεται επίθεση σε έναν συντάκτη λογικό είναι οι πρώτοι που θα τον υπερασπιστούν να είναι οι συνάδελφοί του.

      Γιατί δεν γίνεται επίθεση στο κείμενο ούτε εκφράζονται επιχειρήματα. Απλά εκτοξεύονται κατηγορίες προς τον αρθρογράφο επειδή τυχαίνει να μην συμβαδίζουν οι γνώμες... Χωρις να γίνεται επεξεργασία για ποιο λόγο υπάρχει η διαφωνία. Απλά κατηγορούμε ...Είναι αντίδραση πλέον..

      Προσωπικά έχω διαφωνήσει αρκετές φορές με συντάκτες εδώ μέσα και μια χαρά κουβέντα και διάλογος γίνεται. Αρκεί να ξέρεις πως να διαφωνείς...

    • goalzila
    • Νομίζω η λύση είναι να υπάρχει μια ομοιομορφία στο τρόπο που βαθμολογούνται τα παιχνίδια όποιος και αν είναι ο reviewer. Στο καλλιτεχνικό πατινάζ για παράδειγμα μία πτώση του αθλητή αφαιρεί χ πόντους από τη τελική του βαθμολογία και αυτό το χ είναι στάνταρ δεν έχει να κάνει με την υποκειμενική άποψη του κάθε κριτή, έτσι κ εδώ ένα τεχνικό πρόβλημα,π.χ πτώσεις στο frame rate, θα μπορούσε να αφαιρεί πάντα χ πόντους από τη βαθμολογία ενός παιχνιδιού.Έτσι δε θα υπήρχε η "αδικία" να τιμωρείται το bloodborne για τα τεχνικά του θέματα και να τη γλυτώνει π.χ το Grim Fandago για αντίστοιχα θέματα.Γενικές ιδέες βέβαια για να μη γίνεται τόσο ντόρος για ένα βαθμό παρά για την ουσία του review που είναι το κείμενο...

    • Tim of Heavens
    • Βρε σεις μη χαλιέστε. Βάλτε σε όλα τα games 10 βαθμολογία και αν ένας αθεράπευτα ''αγαπησιάρης'' προς μια κονσόλα παραπονεθεί για το δεκάρι εμένα να με χέ___ε.
      Χαίρομαι που τα τεχνικά προβλήματα του τίτλου αντικατοπτρίζονται τόσο στο κείμενο, όσο και στη βαθμολογία πόσο μάλλον όταν αυτά μειώνουν την gameplay εμπειρία. Τώρα αν σε κάποιους δεν αρέσει τι να κάνουμε; Να το αλλάξουμε για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας; Λες και άμα βάζει ο Καλκάνης και ο κάθε Καλκάνης 9 ή 10 σε κάθε τίτλο που σας έκανε κλικ θα λυθουν τα πρόβληματα του εκάστοτε τίτλου.
      Βλέπω ότι μια μικρή (ευτυχώς) μερίδα χρηστών του Enternity.gr συνεχίζει να υποστηρίζει ευλαβικά το βαθμό παραμερίζοντας τις απόψεις του συντάκτη, μια εμμονή που εν έτει 2015 θα την χαρακτήριζα ως ανώριμη που απαρτίζεται από έναν νηπιακό εγωισμό.

    • Sephiroth
    • @Guardian, δεν υπάρχει κανένας κλοιός που αναφέρεις και δεν νομίζω ποτέ κανείς έχει αποτρέψει τον οποιονδήποτε να κάνει σχόλιο. Ίσα-ίσα που έχουν γίνει παρατηρήσεις από τα μέλη προς το site και με μια απλή βόλτα θα δεις ότι κάτι τέτοιο δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Όταν "επεμβαίνουν" άλλα μέλη της ομάδας, δεν το κάνουν για να κρύψουν ένα λάθος ενός άλλου παιδιού όταν ένας αναγνώστης λέει κάτι που δεν πρόσεξε κανείς. Τις περισσότερες φορές, η επέμβαση γίνεται είτε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα είτε για να μην ανάψει μια φωτιά από το πουθενά. Για κανένα άλλο λόγο. Και όποιος "φοβάται" να κάνει σχόλιο, παρακαλώ να μου εξηγήσει με PM τι εννοεί και πότε τον έχει αποτρέψει κάποιο μέλος της ομάδας.

      Κλείνει το off-topic ;)

    • TomTom
    • @ Reviewer (Κωνσταντίνος Καλκάνης)

      Διαβάζοντας το review είχα την αίσθηση πως γίνεται σύγκριση ανάμεσα στο Bloodborne και την σειρά Souls.
      Νομίζω πως το review θα έπρεπε να μιλάει μόνο για το τι είναι το παιχνίδι και να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγκριση με την σειρά Souls.
      Eμένα τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου άφησε το όλο κείμενο.

      Επίσης στα - έβαλες το Εύρος μηχανισμών. Θα μπορούσες να μου πεις τι ακριβώς εννοείς με την φράση Εύρος μηχανισμών ?

      -----

      @ Raysod

      " Αν δεν ήταν στην μέση τα ενοχλητικά του τεχνικά θέματα το παιχνίδι σίγουρα θα έπαιρνε παραπάνω βαθμολογία και όσοι γκρινιάζετε τώρα για τα 40 δευτερόλεπτα ετοιμαστείτε αργότερα για ενάμιση λεπτό+ loading times… "

      Σε ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ περιοχή δεν κάνει loading 1.5+ λεπτό. Μην παραπληροφορείς τον κόσμο.
      Όσο για τα ενοχλητικά τεχνικά του θέματα πάλι δεν μπορείς να έχεις άποψη για το πόσο "ενοχλητικά" είναι γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

      " αρκετές φορές το παιχνίδι δεν δέχεται εντολές απο το controler και πεθαίνεις "

      Η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο. 5 παιδιά παίζουμε το παιχνίδι, 10+ ώρες την ημέρα και κάτι τέτοιο απλά ΔΕΝ υπάρχει.
      Εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα με αυτά που γράφεις, στο ξαναγράφω.

      " υπάρχουν στιγμές που η δράση παγώνει για λίγο χρόνο "

      Επίσης δεν ισχύει. Πουθενά μα πουθενά στο παιχνίδι δεν έχουμε δει "πάγωμα" οθόνης.

      -----

      @ yaponvezos

      " Μην μπερδεύεστε τόσο εύκολα. Ο gamer παίζει για το κέφι του. Ο reviewer παίζει από υποχρέωση, είτε του αρέσει, είτε δεν του αρέσει το εκάστοτε παιχνίδι. "

      Αλήθεια τώρα ? Έγραψες κάτι τέτοιο ?
      Τι εννοείς, ο reviewer παίζει από υποχρέωση, είτε του αρέσει, είτε δεν του αρέσει το εκάστοτε παιχνίδι.
      Μιλάς σοβαρά τώρα ?

      ΔΕΝ δίνεις σε κάποιον να κάνει review παιχνιδιού χωρίς να έχει ξαναασχοληθεί με παρόμοιο παιχνίδι. Διότι αν γίνεται αυτό υπάρχει πρόβλημα.

      Δεν μπορείς να δώσεις σε κάποιον για παράδειγμα που δεν έχει παίει κανένα FPS να κάνει review για το Call. Δεν μπορείς να δώσεις σε κάποιον που δεν έχει ξαναασχοληθεί με την σειρά Souls κάνει το review του Bloodborne γιατί πολύ απλά θα ξενερώσει με τους συνεχώμενους θανάτους και θα θάξει το παιχνίδι.

      Με λίγα λόγια δεν μπορείς να δίνεις σε κάποιον να κάνει review παιχνιδιού που δεν έχει ξαναπιάσει στα χέρια του. Διότι για να μην έχει ασχοληθεί με συγκεκριμένες κατηγορίες παιχνιδιών (αθλητικά, mmo, ...) απλά δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός και θέλοντας και μη η άποψή του θα βγάζει έναν αρνητισμό για το παιχνίδι.

      ------

      Όσο αφορά τον τεχνικό τομέα αν και τα έχω ξαναγράψει, θα τα ξαναγράψω άλλη μια φορά.

      Το frame rate αν και δεν παραμένει σταθερό καθ' όλη την διάρκεια του τίτλου (υπάρχουν σημεία που πέφτει, σε άλλα πιο πολύ σε άλλα πιο λίγο) σε καμία περίπτωση δεν καθιστά τον τίτλο unplayable.

      Παγώματα δεν έχω παρατηρήσει όπως και glitches.
      MONO 1 στους 5 από αυτούς που παίζουμε το παιχνίδι πέτυχε ένα glitch.

      Tα loading από περιοχή σε περιχή αλλάζουν. Αλλού είναι σχετικά μικρά αλλού είναι μεγάλα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ξεπερνάνε το 1 λεπτό.

    • TomTom
    • Επίσης διαβάζω πως αρκετοί γράφεται πως είναι πιο εύκολο από την σειρά Souls (με την οποία δεν έχω ασχοληθεί).

      Θα γίνω raysod τώρα. :-) :-)

      Ρώτησα κάτι παιδιά που έχουν ασχοληθεί με την σειρά Souls και μου είπαν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μου εξήγησαν πως στα Souls μπορούσες να έχεις γαμάτη ασπίδα, full armor και να έπαιζες όλη την ώρα άμυνα και όταν "άνοιγε" ο εχθρός επίθεση.

      Κάτι τέτοιο στο Bloodborne δεν υπάρχει.
      Στο Bloodborne υπάρχει χτύπημα και αποφυγή χτυπήματος αντιπάλου. Άμυνα δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις.

      Το αν είναι πιο εύκολο ή όχι από την σειρά Souls ο καθένας μπορεί να το κρίνει με βάση την δική του εμπειρία που έχει και στα 2 παιχνίδια.

      -----

      Όσο αφορά την βαθμολογία θέλω να πω πως είναι η άποψη του συντάκτη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κουβέντα γύρω από αυτήν.
      Είναι καθαρά υποκειμενική.

      -----

      @ mariodm22

      " Τα bosses σχεδον ολα ιδια και ιδια στρατηγικη για την αντιμετωπιση τους . Ακομα και του Lords of the fallen ηταν πιο δυσκολα και υπηρχε ποικιλια ... "

      Μα αφού έτσι είναι το παιχνίδι σχεδιασμένο. Λάθος η συγκρίση για 'μένα.

      " - + - 10 levels + 10% για matchamaking με φιλους . Αν καποιος θελει να κανει level up πρεπει να κανει και ο αλλος . Θα μπορουσε για μενα να ηταν μεγαλυτερη η διαφορα των levels για το matchmaking . "

      Συμφωνώ.
      Είναι το μόνο που μπορώ να πω πως με ξενέρωσε.
      Επειδή εγώ έκανα αρκετές ώρες farming και έχω ανέβει ψηλά δεν μπορώ να παίξω dungeons με τα παιδιά.

      -----

      Το παιχνίδι κατά την δική μου άποψη είναι εύκολο (όσο εύκολο μπορεί να γίνει) αν κάνει farming και πηγαίνεις overlevel σε περοχές ή bosses και είναι δύσκολο (σε γενικές γραμμές) χωρίς farming πιο πολύ για τα bosses, αν και άμα μάθεις πως κάνει επίθεση το boss ή ο εχθρός γίνεται πιο εύκολο.

    • Scott_Pilgrim
    • Το γράφω και εδώ μπας και κάποιοι δεν το είδαν. Έπαιξα χθες co op με 3 άτομα(ο τρίτος μπήκε όταν άρχιζε το boss) και δεν αντιμετώπισα ούτε ίχνος frame rate drop. Mόνο μια φορά έπαθα freezing σε αυτές τις ώρες που έχω παίξει. Αυτό με τα κουμπιά που δεν ανταποκρίνονται δεν μου έχει τύχει ποτέ. Γενικά μου φαίνεται πως πρέπει να έχουν φτιάξει τα πράγματα μετά το patch, τουλάχιστον στον online τομέα.

    • mariodm22
    • @TomTom

      Συμφωνω πως το παιχνιδι δεν ειναι της ιδιας ευκολιας η δυσκολιας για ολους . Επισης θεωρω καπως λαθος να συγκρινουμε συνεχεια τα souls με τα υπολοιπα παιχνιδια . Να υπαρχει ενα μετρο συγκρισης ειναι λογικο αλλα το παρακανουμε ως εανα βαθμο

      Τωρα για την ασπιδα :

      Το πιστολι παιρνει την θεση της ασπιδας στο bloodborne . Γινεται ενα ειδος προστασιας οταν σε πλησιασει ο εχθρος και την καταλληλη στιγμη που θα το χρησημοποιησεις ( οπως και στα souls ) κανεις stagger τον εχθρο και τον χτυπας χωρις καν να σε αγγιξει . Ενας νεος μηχανισμος που εμενα μου αρεσε προσωπικα και δεν θεωρω την ασπιδα απαραιτητη .

      Οσο αφορα την συγκριση με το Lords of the fallen δεν τα συγκρινω σαν παιχνιδια απλως ανεφερα πως ακομα και στο Lords of the fallen οπως και στα souls υπηρχε ποικιλια bosses ακομα και εμφανισιακα αλλα και στον τροπο αντιμετωπισης τους .

    • Connie GR
    • @TomTom

      Από πλευράς κριτικής, όφειλα να εξετάσω τον τίτλο συνολικά, λαμβάνοντας υπ'όψιν όλες τις πτυχές του. Από το gameplay μέχρι τον τεχνικό τομέα. Έχοντας αναφέρει αυτό, πιστεύω ότι στο παραπάνω εμπίπτει και το γεγονός ότι παρά το όνομα του, το Bloodborne παραμένει ένα "Souls" στον πυρήνα του. Επειδή αυτό είναι ένα fact, η σύγκριση με τους προκατόχους του (Souls) και το πως αυτό ακολουθεί/παρεκκλίνει από τις φόρμες τους, πιστεύω πως είναι αντικείμενο σχολιασμού και έχει μια θέση στην ανάλυση.

      Αν δεν εξετάσεις το πως ένας τίτλος εξελίσσεται (ή όχι - και με ποιόν τρόπο) σε σχέση με τους προκατόχους του, πιστεύω πως δεν μπορείς να προβείς σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Πάρε ως παράδειγμα σειρές όπως το Call of Duty και το Battlefield (μεταξύ άλλων).

      Τέλος, όσον αφορά το εύρος των μηχανισμών, παραθέτω ένα σημείο του κειμένου:

      "Η παραφωνία εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε έναν τίτλο που διαθέτει έντονο το άρωμα των προκατόχων του και ισχυρή εστίαση στη μάχη, προωθείται ένας εκλεπτυσμένος τρόπος δράσης, ο οποίος όμως δεν υποστηρίζεται από παραδοσιακά στοιχεία όπως η πληθώρα των attributes και ο τρόπος με τον οποίο ο εξοπλισμός επιδρά στην κινητικότητα του παίκτη. Πιο συγκεκριμένα, η υπαγόρευση της επιθετικής νοοτροπίας δίνει προτεραιότητα στην επένδυση σε συγκεκριμένα attributes, με τον συνολικό αριθμό αυτών να είναι ήδη μικρός (6). Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η ένδυση και ο οπλισμός/εξοπλισμός του χαρακτήρα δεν έχουν απολύτως κανέναν αντίκτυπο στο βάρος (και την κινητικότητα του χαρακτήρα) δεν μπορεί παρά να αποπνέει την αίσθηση ότι προς χάριν της γρήγορης δράσης γίνονται θυσίες στην γκάμα των πιθανών προσεγγίσεων, με μια μονομερή εμβάθυνση στους μηχανισμούς".

      Το παραπάνω αναφέρεται σε ακριβώς αυτό - και πιο συγκεκριμένα σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα ανάπτυξης έχει εμβαθύνει πάνω στο κομμάτι της επαφής/μάχης (combos/trick weapons σε αυστηρό πλαίσιο) και το πως έχει αποφασίσει να απλοποιήσει τόσο το γεγονός ότι οι διαφορετικοί τύποι όπλων δεν έχουν διαφορές στην κίνηση/κινητικότητα του χαρακτήρα, με το ίδιο να ισχύει στο item carry/equipment weight/outfits.

    • V.for.Veteran
    • Παιδιά επειδή το έχω το game και όσον αφορά -ειδικά στα τεχνικά θέματα, υπάρχουν frame drops και πολλά ακόμα θεματάκια που δεν είναι ανάγκη να παίξεις co-op για να τα αντιμετωπίσεις. Στεναχωριέμαι λοιπόν όταν διαβάζω ότι πρόκειται για το αρτιότερο game της νέα γενιάς, όταν υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Διαβάστε και το DigitalFoundry τα λέει όλα.

    • yaponvezos
    • @TomTom

      Ναι. Έγραψα αυτό που σου φαίνεται τόσο περίεργο και καταλάβατε οτιδήποτε εκτός του αυτονόητου.

      Όταν γράφουμε για δουλειά, γράφουμε για δουλειά, όχι για τον εαυτό μας. Είναι τόσο απλό και αυτό λέω γιατί είναι το ΠΡΩΤΟ που ξεχνά ο αναγνώστης. Αυτό δεν έχει καμία σχέση απολύτως με το ποιος θα κάνει ποιο review. Ή φανταζόμαστε ότι το να αφιερώνεται κάποιος σε ένα είδος στο οποίο έχει εμπειρία σημαίνει πως ό,τι και να πέσει στα χέρια του θα του αρέσει;

      Μιλάω λοιπόν για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να προσεγγίσει ο reviewer μια κριτική και πηγαίνεις και μου σχολιάζεις τη λογική με την οποία γίνονται αναθέσεις κειμένων. Άλλο λέω εγώ λοιπόν, άλλο εσύ. Εξανίστασαι μόνος σου στο τίποτα με λίγα λόγια.

      Άλλο το "παίζω για το κέφι μου", άλλο το "παίζω για να γράψω". Ακόμη και όταν μιλάμε για το ίδιο παιχνίδι.

      @Guardian

      Ο reviewer που θα πέσει στην παγίδα που περιγράφεις, δηλαδή της μη-κριτικής, δεν κάνει για reviewer. Αντί να διευκολύνουμε αυτόν που δεν κάνει, είναι προτιμότερο πιστεύω να διευκολύνουμε αυτόν που κάνει και ακόμη και εκείνον που φαίνεται ότι έχει τα φόντα και την όρεξη να φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο.

      Η κριτική είναι δύσκολο πράγμα, πράγμα που θέλει δουλειά, σκέψη και εξέλιξη. Έννοιες που δεν απασχολούν τον gamer γιατί, φυσιολογικά κιόλας, είναι άλλος ο στόχος του όταν παίζει.

      Το ότι όλα αυτά φαίνονται εξωτικά δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά απόρροια της κλασικής παρανόησης που γίνεται έξω από το χορό.

      @all

      Το πρόβλημα δεν είναι ποτέ η διαφωνία. Είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται κάποιες φορές, θεωρώντας ότι η μια πλευρά έχει όλες τις ευθύνες του κόσμου και η άλλη καμία για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά μια συζήτηση.

    • kakashi_hatake
    • @Raysod Εγώ με 124 lvl χαρακτήρα και έχοντας προχωρήσει αρκετά, μπορώ να πω ότι δεν έχω δει loading του 1,5 λεπτού. Από ποιο σημείο και μετά εμφανίστηκε στου Κώστα το playthrough;
      Για τα Frame drops αν και σε μερικά σημεία γίνεται χαμός (ειδικά αργότερα στο game) τα οποία και πάλι προσωπικά να πω ότι δεν τα βρίσκω ενοχλητικά και δε συμβαίνουν σε σημαντικά σημεία με περίεργη απουσία τους στις μάχες με boss, μπορώ να πω ότι δεν έχω πέσει σε φάση να μην υπακούσει εντολές και να αρχίσω να ρίχνω γ@μωστ@υρίδια γιατί δεν κουνήθηκε ο χαρακτήρας αν και εγώ πάτησα κάποιο πλήκτρο. Έχω ζήσει όμως στιγμές που πιάνει και τα τρία απανωτά dodge που έχω πατήσει καταλάθος (περισσότερο από την τρομάρα που παίρνω γιατί νομίζω ότι δεν θα κάνει δυο φορές dodge) με αποτέλεσμα να βρίσκομαι πάλι τετ α τετ με το τέρας και όχι πίσω του.

      Ωραίο το review Κώστα. Και επειδή βλέπω να γίνεται πάντα ο κακός χαμός με τις βαθμολογίες γιατί δεν υιοθετούμε την τακτική του eurogamer τελικά? Είναι κρίμα να γίνεται συζήτηση για έναν αριθμό και όχι για το κείμενο του συντάκτη, να που συμφωνούμε που διαφωνούμε και να προχωράει το θέμα με σχόλια για το παιχνίδι.

      Τώρα για το game εγώ το γουστάρω αρκετά. Δε βρίσκω ενοχλητικά τα όποια Frame drops εμφανίζονται αραιά και που όπως είπα παραπάνω, τα γραφικά του αν και σίγουρα δεν φανερώνουν next gen παιχνίδι πιστεύω ότι είναι όπως θα έπρεπε να είναι για το συγκεκριμένο παιχνίδι (συνεχίζω να λέω ότι μου θυμίζει απίστευτα το Nightmare Creatures, όπλο για second hand, σπαθιά για main hand, victorian gothic settings). Το μόνο που με ενοχλεί κάπως (ίσως επειδή πρώτη φορά ασχολούμαι με ένα soul τύπου Game) είναι η μερική έλλειψη γραμμικού σεναρίου. Κάποια βασική ροή ρε παιδί μου, γιατί κάπως τα έχω χάσει, έχοντας αυτή τη στιγμή 3 μέτωπα ανοιχτά με 3 διαφορετικούς Bosses να περιμένουν και δε ξέρω σε ποιο θα μου κάνει trigger την επόμενη περιοχή πόσο μάλλον να φτάσω στο τέλος χωρίς να το περιμένω. Για εμένα είναι το τρίτο παιχνίδι πάντως που με κέρδισε στο PS4, με πρώτο το Destiny και δεύτερο το DA:I.

    • k1ra89
    • Kalo review mexri pou ftaneis ston vathmo....to mono pragmatiko provlima/logos gia na min valeis sto game 10 einai to loading!
      Edo mesa to exete kanei psilo thema,prosopika den eimai oute programatisths oute ''eidikos analyshs'' h den kserw kai egw ti,alla 3 bosses mesa den exw dei kanena apolitos provlima sthn poiotita ton grafikon se 60ara tv..kanena provlima pou tha peiraze kapion pou den einai technology freak.
      Episis to na theoreis arnitiko to oti to game einai pio aplopoihmeno/me ligoteres epiloges apo ta souls tha kolage mono an to game legotane Demon's Souls 2 h Dark Souls 3...to game omos legete Bloodborne kai einai kenouria seira me profanestata perisotero action kai ligotero rpg prosanatolismo....diladi se kapion pou den exei asxolithei me ta souls kai diavazei to review,kolaei na tou peis oti ''den sou dinei ths apeires rpg epiloges ton souls,sou dinei kapos ligoteres -1nas vathmos?
      Tespa aftaa

    • TomTom
    • @ mariodm22

      Συμφωνώ πως τα περισσότερα boss είναι σχεδόν ίδια εμφανισιακά. Επίσης θα συμφωνήσω πως τα περισσότερα θέλουν την ίδια τακτική.
      Παρ' όλ' αυτά δεν είναι κάτι το μονότονο. Επίσης σε ένα από τα Dungeon (της Amygdala) το 3ο boss δεν το είχα ξαναδεί στο παιχνίδι και έκανα πάνω από 10 try για να καταλάβω πως μπορώ να το φάω. Βέβαια έπαιξε ρόλο και το ότι είναι level 4 το dungeon.

      ----------

      @ Connie GR

      Απλά ήθελα να βεβαιωθώ πως είχα καταλάβει το ίδιο.
      Οπότε.

      Κατά την γνώμη μου είναι τελείως λάθος να το βάλεις στα αρνητικά.

      Ο λόγος είναι πως το Bloodborne είναι καινούργιο IP. Δεν λέγεται Dark Souls 3 για παράδειγμα. Άρα δεν μπορείς να πεις πως αυτό είναι αρνητικό για το παιχνίδι.
      Μπορεί να έχει επιρροές από την σειρά αλλά δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση και να πηγαίνει στα αρνητικά για το Bloodborne.
      Kατά την γνώμη σου έπρεπε να τα αναφέρεις στο κείμενο του review, και είναι σεβαστό αυτό. Αλλά όχι λόγο σύγκρισης με τα Souls να μπαίνει στα αρνητικά το εύρος των μηχανισμών, γιατί στο ξαναλέω πως είναι καινούργιο IP. Αυτό ίσως θα μπορούσε να μπει στα αρνητικά στο Bloodborne 2 (για παράδειγμα) αν είχε 5 αναβαθμίσεις αντί για 6.

    • TomTom
    • @ Raysod

      " Σε προχωρημένα levels το loading time ξεπερνάει το ενάμιση λεπτό – μας το έδειξε άλλωστε και ο Κωνσταντίνος στο stream του – ας στο επιβεβαιώσει ξανά μήπως και δεν έχεις σωστή αίσθηση μέτρησης του χρόνου…

      Από την πτώση του frame rate αρκετές φορές δεν δέχεται εντολές το παιχνίδι – κάτι επίσης που είδαμε από το stream του Κωνσταντίνου, που αρκετές φορές ανάφερε ότι δεν δεχόταν εντολές το Bloodborne… "

      Μετά από level ? Γιατί πίστεψέ με είμαι σε αρκετά μεγάλο level και οι χρόνοι φόρτωσης είναι ακριβώς ίδιοι με την αρχή.

      Όσο αφορά τις εντολές που δεν δέχεται το χειριστήριο δεν βλέπω κάπου στο review να το αναφέρει ο Κωνσταντίνος (μιας και αναφέρθηκες σ' αυτόν) σαν τεχνικό πρόβλημα.

      Σχετικά με μια απάντηση που έδωσες σε κάποιο παιδί σχετικά με το level που είναι και δεν έχει τερματίσει το παιχνίδι :
      " Σου έχω πει αρκετές φορές ότι συχαίνομαι του ανθρώπους που λένε ψέματα... "

      2 πραγματάκια :

      i. Μαζεύεις μέσα σε 5-7 λεπτά (είναι και τα loading τα λεπτά που δίνω) κοντά στα 10000 στην Ηypogean Goal.
      ii. (Δεν γράφω χρόνο διότι δεν το έχω μετρήσει) Πριν πας στην Μergo το κάθε γουρούνι σου δίνει κοντά στα 10000 (αν δεν με απατάει η μνήμη μου είναι 3) και οι εχθροί από 2500 (μέχρι τα 3 γουρούνια αν θυμάμαι καλά είναι 3). Άρα μιλάμε κοντά στα 40000.

      Και άλλες περιοχές απλά βαριέμαι να τις γράφω.
      Απλά ήθελα να σου δείξω πως μπορείς πολύ εύκολα να ανέβεις level.

      H παραπάνω απάντηση είναι η σωστή.

    • Connie GR
    • @TomTom

      Σεβαστή η άποψη σου. Αν παρατηρήσεις στο κομμάτι που παρέθεσα, αυτό ήταν μια παρατήρηση που εμπίπτει στο πλαίσιο της κριτικής. Ακόμα και να μην ήταν ενα Souls στον πυρήνα του (γιατί είναι, ακόμα και αν δεν έχει το ίδιο όνομα), πάλι θα υπήρχε στο κείμενο. Το οτι είναι η συνέχεια μιας σειράς, απλά φέρνει πιο εύκολα στο μυαλό την σύγκριση.

      Η πλειοψηφία των στοιχείων του Bloodborne είναι μεταφορά απο τα Souls. Δεδομένου οτι είναι και απο το ίδιο στούντιο, δεν είναι επιρροή.

    • Harkyn
    • Κώστα τι εννοείς ως τεχνικό τομέα που το έχεις βάλει στα αρνητικά? Οκ να μην το βάλεις στα θετικά αλλά στα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού? Εγώ αυτό που βλέπω είναι πανέμορφο.Σε σχέση με το ryse η το the order το συγκρινες?

    • GooDShiveR
    • @Harkyn Το art direction/περιβάλλον είναι στα θετικά. Άρα "αυτό που βλέπεις" είναι στα θετικά του game. Τα frame drops,

    • GooDShiveR
    • 30 fps, freezings , loading times κλπ είναι που κατακρίνει ο Connie.

      (Sorry που πετάχτηκα αλλά έχω πολύ ελεύθερο χρόνο :P )

    • ZX_Peter
    • Το παιχνιδι, το επαιξα σε φιλο μου και το μονο που εχω να πω ειναι οτι ειναι ακρως εντυπωσιακο και παρα πολυ ατμοσφαιρικο, με γραφικα που αλλα παιχνιδια θα παρακαλουσαν να ειχαν.

      Την βαθμολογια δεν θα την κρινω μιας και αφορα την προσωπικη αποψη του reviewer, οποτε ειναι σεβαστη.

      Εγω παλι θα του εβαζα ανετα ενα 9 και ισως και παραπανω αν ειχε καθυστερησει και ειχε βγει χωρις ψιλοπροβληματακια.

      Απεχθανομαι τα day one patches, προτιμω χιλιες φορες να παει πισω η ημερομηνια κυκλοφοριας ενος τιτλου ωστε να βγει 100% ετοιμος.

    • TomTom
    • @ Raysod

      Από το Dream House για να πας στο Byrgenwerth θέλει 29 δευτερόλεπτα,

      Από την στιγμή που στο ίδιο μέρος σου βγάλει Υou Died θέλει 34 δευτερόλεπτα.

      Από το Byrgenwerth για να πας στο Dream House θέλει 18,5 δευτερόλεπτα.

      Ελπίζω να είναι ικανοποιημένος με τις απαντήσεις μου.

      Θα μου απαντήσεις εσύ που βρήκες τα 1,5+ λεπτά loading ?

    • ZX_Peter
    • raysod

      Καλοριζικη η Nighrmare Edition, απλα παιξε πρωτα το παιχνιδι (μολις το παρεις στα χερια σου) και μετα μπορεις να κραζεις οσο θες και την Sony και το Bloodborne.

      Οσο βεβαια δεν το εχεις στα χερια σου και συνεχιζεις να το κραζεις......οπως λεει και ο "ποιητης"....

      Κραζεις? το bloodborne θαυμαζεις!!


      Ετσι για να σπασει και λιγο η γκρινια.

    • TomTom
    • @ Connie GR

      " Αν παρατηρήσεις στο κομμάτι που παρέθεσα, αυτό ήταν μια παρατήρηση που εμπίπτει στο πλαίσιο της κριτικής. Ακόμα και να μην ήταν ενα Souls στον πυρήνα του (γιατί είναι, ακόμα και αν δεν έχει το ίδιο όνομα), πάλι θα υπήρχε στο κείμενο. Το οτι είναι η συνέχεια μιας σειράς, απλά φέρνει πιο εύκολα στο μυαλό την σύγκριση.

      Η πλειοψηφία των στοιχείων του Bloodborne είναι μεταφορά απο τα Souls. Δεδομένου οτι είναι και απο το ίδιο στούντιο, δεν είναι επιρροή. "

      Εμένα η διαφωνεία μου (και νομίζω πως το κατάλαβες κιόλας) ήταν στο ότι δεν έπρεπε το εύρως των μηχανισμών να είναι στα αρνητικά του μιας και δεν μιλάμε για μια συνέχεια της σειράς Souls (πχ Dark Sous 3) αλλλά για ένα καινούργιο IP που έχει πολλά στοιχεία από την σειρά Souls.

    • TomTom
    • @ yaponvezos

      Δηλαδή με αυτό :

      " Μην μπερδεύεστε τόσο εύκολα. Ο gamer παίζει για το κέφι του. Ο reviewer παίζει από υποχρέωση, είτε του αρέσει, είτε δεν του αρέσει το εκάστοτε παιχνίδι. "

      Εννούσες αυτό :

      " Όταν γράφουμε για δουλειά, γράφουμε για δουλειά, όχι για τον εαυτό μας. "

      Και εγώ ας πούμε έπρεπε να μυρίσω τα νύχια μου για να το καταλάβω. Ας το έγραφες από την αρχή να το καταλάβαινα.

      " Αυτό δεν έχει καμία σχέση απολύτως με το ποιος θα κάνει ποιο review. Ή φανταζόμαστε ότι το να αφιερώνεται κάποιος σε ένα είδος στο οποίο έχει εμπειρία σημαίνει πως ό,τι και να πέσει στα χέρια του θα του αρέσει; "

      Μα και βέβαια έχει σχέση με το ποιος θα κάνει το review (αν είναι γνώστης του είδους ή αν θες καλύτερα αν γνωρίζει το είδος παιχνιδιού που θα κάνει review).

      Σαφέστατα αν κάποιος είναι φαν του είδους, mmo για παράδειγμα, σημαίνει ότι θα του αρέσουν όλα. Απλά θα μπορέσει να κάνει ένα πολύ καλύτερο και εμπεριστατομένο review σε αυτό το είδος από κάποιοων άλλων που δεν ασχολείται με αυτό το είδος.
      Ο 2ος θα είναι "προκατηλημένος" από την αρχή, ενώ ο 1ος όχι.

    • yaponvezos
    • @TomTom

      Δεν γίνεται να εξηγώ κάθε φορά από την αρχή ότι ο reviewer κάνει δουλειά. Είναι αυτονόητο.

      "Σαφέστατα αν κάποιος είναι φαν του είδους, mmo για παράδειγμα, σημαίνει ότι θα του αρέσουν όλα. "

      Όταν κάνεις review, ωφελεί να είσαι γνώστης, δεν επιτρέπεται να είσαι fan. "Γνώστης" και "fan" δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρεμφερείς έννοιες. Αν σκέφτεσαι ως fan, αυτό που θα γραφτεί δεν θα είναι review. Επίσης το να αρέσουν όλα επειδή υπάρχει συμπάθεια στο είδος, είναι σενάριο που ακυρώνεται από βασικές αρχές στατιστικής και λογικής. Όπως και το αντίθετο φυσικά.

      Και αναγκάζομαι να επαναλάβω. Εκείνος που προσεγγίζει το προϊόν με προκατάληψη, εκείνος που δεν μπορεί να την παραμερίσει σε εύλογο αλλά μεγάλο βαθμό, ΔΕΝ κάνει για reviewer. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί πρέπει να με απασχολήσει πόσο προκατειλημμένος μπορεί να είναι κάποιος που εξ αρχής θεωρώ ότι δεν έχει καμιά δουλειά να κάθεται και να γράφει reviews. Θεωρείς δεδομένο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι non-issue σε οποιαδήποτε καλοδομημένη ομάδα.

      Επίσης στο "αυτό" στο "αυτό δεν έχει καμία σχέση" κ.λπ. αναφέρεται στα περί δουλειάς. Εξηγώ προηγουμένως και ξεκινάω επόμενη πρόταση με το "αυτό" που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αναφέρεται σε εκείνο που είχα γράφει μόλις μια πρόταση πριν. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους βιρτουόζικη σύνταξη πρότασης.

      Και γενικότερο σχόλιο. Μπορείς να σιχαίνεσαι ένα παιχνίδι και να βλέπεις ότι, ασχέτως του γούστου σου, είναι καλό και να το αξιολογήσεις αναλόγως. Επίσης μπορείς να λατρεύεις ένα παιχνίδι και να βλέπεις ότι, πάλι ασχέτως του γούστου σου, δεν είναι καλό. Η δυνατότητα αυτή ξεχωρίζει τον καλό reviewer.

    • TomTom
    • @ yaponvezos

      Καταρχήν sorry αλλά ξέχασα ένα ΔΕΝ στην πρότασή μου οπότε η κανονική πρόταση ήταν αυτή :

      "Σαφέστατα αν κάποιος είναι φαν του είδους, mmo για παράδειγμα, ΔΕΝ σημαίνει ότι θα του αρέσουν όλα. "

      Σχετικά με την απάντησή σου δεν διαφωνώ σε κάτι. Ίσως στο ότι μπορείς να είσαι και "γνώστης" και "fan" για να μπορείς να γράψεις ένα review.
      Επίσης με την επιπλέον διευκρίνηση που έκανες στην αρχική σου τοποθέτηση κατάλαβα ότι ήταν καταλάβω και το τι εννοούσες. Και επειδή όπως έχω ξαναπεί επειδή ο προφορικός με τον γραπτό λόγ διαφέρουν καλό θα ήταν να ήμαστε πιο σαφής σε αυτά που γράφουμε.

      PS : Βρε μήπως είσαι εσύ ο yapon(v)ezos που θα στείλει στον raysod την collector ? :-) :-) :-) :-)

    • djprogres
    • @Raysod

      To link που δινεις δεν είναι από επισημο καναλι της sony και το bloodborne ειχε υπωθει πολύ καιρο πριν κυκλοφορισει ότι θα βγει 1080p/30s.

      Ο ιδιος ο Miyazaki το ειχε δηλωσει.

      Σε αυτό που εχεις δικιο όμως ειναι ότι δυστηχως τελικα δεν είναι ουτε τα 30 frames σταθερα..

    • Harkyn
    • Χθες ξεκίνησα και εγώ το παιχνίδι επιτέλους. Ενα 6ωρο ασχολήθηκα και μέσα σε αυτό το διάστημα ενα έχω να πω.Οποιος λέει οτι αυτός ο τίτλος είναι πιο εύκολος απο το Dark Souls 2 μας κάνει πλακα.Ο συνδυασμός εικόνας(σαπιλα) ήχου(σαπιλα ανατριχιλα) και επιθετικής φιλοσοφίας του παιχνιδιού το κάνει αντίστοιχα δύσκολο με τα souls τουλάχιστον στα δικά μου τα μάτια.

      Τα γραφικά (δεν μιλάω για frame drops, loadings) είναι εξαιρετικά και σίγουρα απο τα πιο όμορφα της γενιάς-δεν αναφέρομαι στα remasters.Κάποιοι έχουμε ξεχάσει τα στάνταρ των κονσολών και περιμένουμε να δούμε δεν ξέρω και εγώ τι σε ενα 1,5 χρόνο κυκλοφορίας. Σε 30+ deaths τα loadings ήταν μεταξύ 35-44 δευτερολέπτων. Δηλαδή άνετα τσεκαρεις feedback απο facebook twitter. :Ρ

      Μόλις προχωρησω αρκετά θα γράψω τις τελικές εντυπώσεις.
      Αν δεν έχει φύγει το χειριστήριο καρφωτο στο τοίχο η στη τηλεόραση η στο πάτωμα...

    • Harkyn
    • Όσο αναφορά τα frame drops δυο φορες παρατήρησα drops των 3 frames κάτι που δεν ειναι ενοχλητικό όμως.

    • Connie GR
    • @TomTom

      Όπως σου απάντησα (και νομίζω πως το κατάλαβες κιόλας):

      "Ακόμα και να μην ήταν ενα Souls στον πυρήνα του (γιατί είναι, ακόμα και αν δεν έχει το ίδιο όνομα), πάλι θα υπήρχε στο κείμενο". Η παραπάνω παρατήρηση λοιπόν, θα ίσχυει ακόμα και αν το λέγανε "x,y,z" και το έφτιαχνε η οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Απλά, όπως ανέφερα παρακάτω:

      "Το οτι είναι η συνέχεια μιας σειράς, απλά φέρνει πιο εύκολα στο μυαλό την σύγκριση". Ακόμα και αν το όνομά του είναι διαφορετικό, είναι στην "καρδιά" του ένα Souls.

    • ZX_Peter
    • raysod εγραψες τα παρακατω:

      "Αν εσύ δέχεσαι να σε δουλεύει η κάθε εταιρεία και να σε περνάει για ηλίθιο, χωρίς να κάνεις αντίλογο, δικαίωμά σου - άσε εμένα να έχω την δική μου γνώμη...

      Αν δεν τους τα χώνουμε θα μας δίνουν όλο και χειρότερους τεχνικά τίτλους και νομίζω αυτό το καταλαβαίνεις..."



      Αν πραγματικα πιστευεις οτι μια εταιρεια σε δουλευει, σου λεει ψεματα και σε περναει για ηλιθιο για τους "χ" λογους οπως λες, για ποιο λογο την επιβραβευεις καταθετοντας της τα ωραια σου ευρω, αγοραζοντας το -κατα τη γνωμη σου- υποδεεστερο των προσδοκιων σου προιον που σου προσφερει;

      Πραγματικα με ξεπερναει το οτι πρωτα αγοραζεις ενα προιον για το οποιο γνωριζεις τα παντα μεσα απο previews-reviews, αναλυσεις, σχολια κτλπ. και μετα ερχεσαι στα σχολια και εξαπολυεις μυδρους για το ιδιο το προιον και την εταιρεια!

      Εχεις καποια λογικη εξηγηση για αυτο;

      Εγω προσωπικα εχω κουραστει να σε βλεπω να κραζεις το ενα παιχνιδι μετα το αλλο.
      Για να μην αναφερθω στο κραξιμο απεναντι στην Sony.

      Αν δεν σε ευχαριστει η κονσολα που επελεξες να αγορασεις (PS4), η εταιρεια που την παραγει (Sony) και γενικοτερα το ιδιο το gaming, ισως ειναι καλυτερο να αλλαξεις χομπι και να στραφεις σε κατι αλλο που θα σου προκαλει περισσοτερη χαρα και λιγοτερα νευρα-γκρινια και αρνητισμο απεναντι σε ενα χομπι που αφορα πρωτιστως την διασκεδαση!

      Μαλλον εχεις ξεχασει οτι gaming "σημαινει" διασκεδαση.

      Μην ψαχνεις παντα να βρεις καποιον αορατο εχθρο που θελει να σε κοροιδεψει.

      Δικα σου ειναι τα χρηματα δικια σου και η επιλογη του τι θα τα κανεις, τουλαχιστον ομως ας συμβαδιζουν οι πραξεις σου με τα λεγομενα σου ωστε να μπορουμε και εμεις να θεωρουμε αξιοπιστα αυτα που λες.

    • TomTom
    • Από το Dream House για να πας σε :

      1st Floor Sickroom : 38.5 sec
      Central Yharnam : 41 sec
      Great Bridge : 37 sec
      Tomb Of Oedon : 32.5 sec
      Cathedral Ward : 46.5 sec
      Grand Cathedral : 34.5 sec
      Upper Cathedral Ward : 40.5 sec
      Lumenflower Gardens : 23 sec
      Altar Of Despair : 15 sec
      Old Yharnam : 44.5 sec
      Church Of The Good Chalice : 23 sec
      Graveyard Of The Darkbeast : 22 sec
      Hemwick Charnel Lane : 31 sec
      Witch's Abode : 30.5 sec
      Forbidden Woods : 42 sec
      Forbidden Grave : 20 sec
      Byrgenwerth : 29 sec
      Moonside Lake : 11.5 sec
      Yahar'Gul, Unseen Village : 31.5 sec
      Yahar'Gul, Chapel : 39 sec
      Advent Plaza : 24.5
      Forsaken Castle Cainhurst : 22.5 sec
      Logarius' Seat : 19.5 sec
      Abandonded Old Workshop : 37 sec
      Lecture Building : 15.5 sec
      Lecture Building 2nd Floor : 15.5 sec
      Nightmare Frontier : 28 sec
      Amygdala's Chamber : 26.5 sec
      Nightmare Of Mensis : 28.5 sec
      Mergo's Loft: Base : 32 sec
      Mergo's Loft: Middle : 33 sec
      Wet Nurse's Lunarium : 33 sec

      Από τις παραπάνω περιοχές μέχρι το Dream House loading είναι κοντά στα 18 sec.

      Ο χρόνος loading από την στιγμή που βγάζει το You Died μέχρι να ξαναφορτώσει είναι από 16.5 sec μέχρι 51.5 sec.

      Στους παραπάνω χρόνους μπορείτε να βάλετε και ένα + - (συν, πλην) 5 sec. Όχι τίποτα άλλο, απλά να είμαι μέσα.
      Είτε online είσαι είτε offline δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά οπότε το + - (συν, πλην) 5 sec είναι μια χαρά.

      Πουθενά μα πουθενά στους παραπάνω χρόνους δεν προκύπτει το 1.5 (ενάμιση) λεπτό που λέει ο Raysod.
      ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ !!!!!

      Επίσης για να μην έχεις κάποιο "πάτημα" (τον Κωνσταντίνο, αυτά που είπε στο στην εκπομπή με τον Δημήτρη) μπορεί να γράψει ο Κωνσταντίνος πως "φούσκωσε" λίγο τους χρόνους loading στην εκπομπή και ότι ο χρόνος του 1.5 (ενάμιση) λεπτού δεν υφίσταται για το παιχνίδι.

      PS : Οποιοσδήποτε που έχει το παιχνίδι μπορεί να γράψει αν έχει συναντήσει πουθενά 1.5 (ενάμιση) λεπτό loading και σε πια περιοχή.

    • mariodm22
    • Λοιπον ειπα να κανω και εγω ενα τεστ ... Εχουμε και λεμε :

      Θα παρω τους χρονους του Τοm Tom που τους εχει ολους μαζι και τους θεωρω μιας και το παιδι εχει το παιχνιδι και το παιζει και τους θεωρω οσο τον δυνατον εγκυρους +-5 ( χωρις καμια παρεξηγηση απλως τα εχεις ολα μαζεμενα )


      1st Floor Sickroom : 38.5 sec
      Central Yharnam : 41 sec
      Great Bridge : 37 sec
      Tomb Of Oedon : 32.5 sec
      Cathedral Ward : 46.5 sec
      Grand Cathedral : 34.5 sec
      Upper Cathedral Ward : 40.5 sec
      Lumenflower Gardens : 23 sec
      Altar Of Despair : 15 sec
      Old Yharnam : 44.5 sec
      Church Of The Good Chalice : 23 sec
      Graveyard Of The Darkbeast : 22 sec
      Hemwick Charnel Lane : 31 sec
      Witch's Abode : 30.5 sec
      Forbidden Woods : 42 sec
      Forbidden Grave : 20 sec
      Byrgenwerth : 29 sec
      Moonside Lake : 11.5 sec
      Yahar'Gul, Unseen Village : 31.5 sec
      Yahar'Gul, Chapel : 39 sec
      Advent Plaza : 24.5
      Forsaken Castle Cainhurst : 22.5 sec
      Logarius' Seat : 19.5 sec
      Abandonded Old Workshop : 37 sec
      Lecture Building : 15.5 sec
      Lecture Building 2nd Floor : 15.5 sec
      Nightmare Frontier : 28 sec
      Amygdala's Chamber : 26.5 sec
      Nightmare Of Mensis : 28.5 sec
      Mergo's Loft: Base : 32 sec
      Mergo's Loft: Middle : 33 sec
      Wet Nurse's Lunarium : 33 sec

      Ολες οι πραξεις που αναγραφονται γινονται την ωρα του Loading

      1- Στριψιμο τσιγαρακι με ταμπακιερα γιατι στο στριψιμο δεν σκαμπαζω 27 δευτερα

      2-Στριψιμο τσιγαρακι χωρις ταμπακιερα 43 δευτερα

      3-Ενα γρηγορο φραπεδακι 35 δευτερα

      4-Να στειλω μνμ στο μωρο 46 δευτερα ( ΧΟ , Love και σχετικα που θελουν γιατι αμα γραψεις λιγοτερα σε ρωταν αν θες να τις χωρισεις και σκεφτεσαι απο μεσα σου : Παιζω την τρελα μου )

      5-Να στειλω μνμ στο φιλαρακι μου του στυλ καλσικα οσο πιο γρηγορα γινεται ( ελσ ρς μακακα καφε υα παμε καθ τι ωρα ? ) 16 δευτερα

      6-Ενα στα γρηγορα μπανιο για την αναγκη μου 32 δευτερα

      Οποτε εχουμε και λεμε :



      1- Στριπσιμο τσιγαρακι με ταπκακιερα γιατι στο στριπισομο δεν σκαμπαζω 27 δευτερα
      5-Να στειλω μνμ στο φιλαρακι μου του στυλ καλσικα οσο πιο γρηγορα γινεται ( ελσ ρς μακακα καφε υα παμε καθ τι ωρα ? ) 16 δευτερα

      Μπορω να τα κανω στα :

      1st Floor Sickroom : 38.5 sec
      Central Yharnam : 41 sec
      Great Bridge : 37 sec
      Tomb Of Oedon : 32.5 sec
      Cathedral Ward : 46.5 sec
      Grand Cathedral : 34.5 sec
      Upper Cathedral Ward : 40.5 sec
      Nightmare Of Mensis : 28.5 sec
      Mergo's Loft: Base : 32 sec
      Mergo's Loft: Middle : 33 sec
      Wet Nurse's Lunarium : 33 sec
      Hemwick Charnel Lane : 31 sec
      Witch's Abode : 30.5 sec
      Forbidden Woods : 42 sec
      Byrgenwerth : 29 sec
      Nightmare Frontier : 28 sec

      και ου το καθεξης ...


      Μηπως αντι να περιμενατε στα Loadings να κανατε τιποτε παραλληλα ? Χρονος υπαρχει απλως για μερικους ειναι + για αλλους ειναι - .... Δειτε και απο αλλη οπτικη γωνια ...

    • mariodm22
    • @kakashi_hatake μιας και ανεφερες το progression glitch ο δευτερος χαρακτηρας που εφτιαξε ο αδερφος μου εχει φαει progress glitch και ενω οταν τελειωνει τον ROM ( spider boss ) μετα στο ya har gul unseen village οπου και τηλεμεταφερει ειναι ακομα νυχτα ενω δεν ειναι ο ουρανος μωβ-μπρορντοροδοκοκκινος και δεν υπαρχουν εχθροι με αποτελεσμα να μην μπορεις να πας στο boss the one reborn ωστε να συνεχισει το παιχνιδι . Εχει κανει τα παντα οπως εγω στον δικο μου χαρακτηρα αλλα δυστυχως εχει φαει κολλημα εκει και το update δεν το διορθωσε ...

    • Scott_Pilgrim
    • To online πότε το διόρθωσαν ακριβώς; Εγώ που έχω παίξει κάμποσα sessions μέχρι τώρα, δεν έχω συναντήσει πρόβλημα. Τα loading times δεν είναι πρόβλημα, ειδικά τώρα με όλο αυτό που γίνεται με τα σχόλια. Μόνο αγάπη και ΣΤΔΝ παίδες! :P

    • kakashi_hatake
    • @mariodm22 Το progression glitch αφορούσε την εξαφάνιση του lunarium key (δεν κάνει spawn), που χρειάζεται για να φτάσεις στην Rom Boss και μόνο αν έκανες coop στα forbidden woods χρησιμοποιώντας κάποιο από τα bell. Αυτό είπαν ότι διορθώθηκε και μάλιστα μόλις είχε επισημοποιηθεί προειδοποίησαν να αποφεύγεται το co op στην συγκεκριμένη περιοχή μέχρι να βγει το fix. Το πρόβλημα του αδερφού σου δεν το έχω ξαναδεί και δεν νομίζω να σχετίζεται με το συγκεκριμένο glitch. Δεν φαίνεται ούτε η Lesser Amygdala κρεμασμένη σε κάθε κτίριο σε Cathedral Ward, Unseen Village τίποτα; Περίεργο μου φαίνεται. Γιατί το δείχνει στο video με τη Yharnam Queen όταν την πλησιάζεις με το που σκοτώσεις τη Rom. Δοκίμασε να πάει ξανά Byrgenwerth και να ξαναμπεί στη δύνη; Αν δε γίνεται τίποτα δεν νομίζω να μπορεί να κάνει και κάτι. Νέος χαρακτήρας;

      @raysod Έχει αναφέρει ήδη η Sony ότι τα loading times και βελτιώσεις στην απόδοση θα έρθουν σε επόμενο patch. Λογικά δεν πρέπει να έχουν κάνει κάτι.

    • TomTom
    • @ Raysod

      Οι μετρήσεις που έβαλα είχαν γίνει με το 1.0.1.
      Ξέρεις (μάλλον δεν ξέρεις, διότι ΔΕΝ έχεις το παιχνίδι) το Day 1 patch.
      Ο μόνος λόγος που τις είχα κάνει στην αρχή ήταν για να δω αν ισχύει αυτό το 1.5 (ενάμιση) λεπτό που γραφόταν.
      Τελικά ΔΕΝ ίσχυε.

      Χτες σου έγραψα ότι θα μπω να κάνω τις μετρήσεις. Αυτό στο έγραψα διότι ήθελα να δω και να επιβεβαιώσω πως με το patch 1.0.2 δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά.

      Το εύρος που σου έβαλα είναι πολύ μεγάλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχω χάσει τόσα πολλά sec (κοντά στα 30).

      Επειδή είδα και με το 1.0.2, οι χρόνοι δεν έχουν αλλάξει. Δεν είναι ίδιοι διότι και να θέλω όλο και κάποιο sec θα μου είχε ξεφύγει.
      Γι' αυτό άλλωστε σου έχω δώσει ένα τεράστιο εύρος.

      Όταν με το καλό λοιπόν βγει το patch που θα λέει πως βελτιώνει τα loading θα ξανακάνω μια μέτρηση για να δω τις διαφορες και αν όντως έχουν βελτιωθεί.

      " Σαν αναφορά κρατάω λοιπόν αυτά που λέει το Digital Foundry και αυτά που είδαμε στο stream του Κωνσταντίνου.... "

      Δείξε μου που λέει το DF για 1.5 (ενάμιση) λεπτό.
      Δεν μπορείς ε ?
      ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ?

      PS : Περιμένω ακόμα τοποθέτηση από τον Κωνσταντίνο για να μην τον έχεις και αυτόν σαν πάτημα.

    • mariodm22
    • @kakashi δυστυχως τιποτα και μαλλον εχει φαει καποιο κολλημα . Εχει κανει τα παντα μεχρι στιγμης και δεν πιστευω πως εχει ξεχασε ινα κανει κατι . Θα στειλω καποιο mail νατους το πω και θα δω . Παντως αν μου το φτιαξουν θα σας πω τι και πως ετσι ωστε αν ποτε γινει κατι σχετικο και σε αλλους να το εχετε υποψην σας ...

    • TomTom
    • @ Raysod

      " Ο TomTom και o ZX_Peter δεν συμφωνούν ξεκάθαρα με το review "

      Διαφώνησα ΣΕ ΕΝΑ κομμάτι του review (και συνεχίζω να διαφωνώ). Σχετικά με το εύρος των μηχανισμών.

      Επίσης έγραψα (και στο forum, αλλά και εδώ) τι έχω παρατηρήσει εγώ στο παιχνίδι από θέματα τεχνικού τομέα, και το τι έχει τύχει σε 'μένα.
      Όπως είδες και από άλλα παιδιά δεν έχουν όλοι τα προβλήματα (παγώματα, glitches, ακόμα και co-op).

      Έγραψα την ΔΙΚΗ μου άποψη και το τι έχω δει και ΟΧΙ την άποψη κάποιου άλλου.

      Ακόμα περιμένουμε από 'σένα να μας πεις ΤΗΝ ΔΙΚΗ σου άποψη και ΟΧΙ κάποιου άλλου. Να μας γράψεις για ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ εμπειρία και ΟΧΙ κάποιου άλλου.

      PS : Μην πας να ξεφύγεις προς άλλη κατεύθυνση τώρα. Πες μας που βρήκες το 1.5 (ενάμιση) λεπτό loading.

    • Connie GR
    • Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, μπορείτε να δείτε τι έχω πει στο Enternity Live.

      Αν βαριέστε να ψάξετε, πιο συγκεκριμένα είναι στο 10:36, όπου και λέω ότι χρονομέτρησα 47 δευτερόλεπτα και σε 2 περιπτώσεις (σε run δεκάδων ωρών) 1.5 λεπτό. Τώρα, το παραπάνω ο καθένας το ερμηνεύει με όποιον τρόπο θέλει.

    • TomTom
    • @ Connie GR

      " Αν βαριέστε να ψάξετε, πιο συγκεκριμένα είναι στο 10:36, όπου και λέω ότι χρονομέτρησα 47 δευτερόλεπτα και σε 2 περιπτώσεις (σε run δεκάδων ωρών) 1.5 λεπτό. "

      Το έχω δει το video.

      Θα ήθελα λοιπόν να μου πεις σε πια μέρη/μέρος (γιατί αναφέρεις 2 φορές) ήταν το 1,5 λεπτό γιατί αναφέρεις 2. Αν δεν θυμάσαι και τα 2 το 1 μου κάνει.
      Να δούμε βρε παιδί μου τι ισχύει και τι όχι.
      Έτσι για να μου φύγει και εμένα η απορία. Διότι όπως είδες έχω γράψει τους χρόνους και ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζουν το 1.5 λεπτό.

    • ZX_Peter
    • Raysod εγω δεν ειμαι αυτος που εγραψε ξεκαθαρα οτι θα χρησιμοποιησω κομματια απο αυτα που εχεις γραψει για να φτιαξω ενα χιουμοριστικο διαλογο;

      Που κολλαει η δημοσιογραφια;

      Nα δειξω την αρνητικοτητα σου απεναντι στο παιχνιδι ηθελα παρολο που οπως λες το εχεις αγορασει!!

      Αμφιβαλεις οτι αν κσποιος διαβαζε τα σχολια σου θα πιστευε οτι απεχθανεσαι το παιχνιδι;

      Τελος παντων, αν νομιζεις οτι ενισχυεις την αξιοπιστια σου με το αλλα να γραφεις και αλλα να πραττεις.....!

      Καλη επιτυχια.

    • TomTom
    • @ Raysod

      Περιμένω από τον Connie GR να μου πει τις 2 φορές (έστω την 1) που σηνάντησε αυτό το loading.

      Σε περίπτωση που δεν υποθούν/υποθεί περιοχές/περιοχή απλά είναι συνένοχως στο ψέμα.

    • kakashi_hatake
    • @mariodm22 Από τη στιγμή που έφτασε στη Rom δεν νομίζω να ξέχασε κάτι να κάνει για να γίνει trigger. Η Amelia αν δεν κάνω λάθος κάνει το πρώτο progress time και η Rom το δεύτερο. Δεν μπορείς να φτάσεις στη Rom όμως αν δεν φας την Amelia πρώτα. Αλλά να είναι και στο unseen village και να μην υπάρχουν εχθροί; Γίνεται χαμός κιόλας σε εκείνο το σημείο με τις χωριάτισσες και το λέιζερ της Amygdala. Είμαστε σίγουροι ότι έφαγε τη Rom; Γιατί είναι και άλλη μια αράχνη με αραχνάκια (νομίζω Mergo's loft) και η αλήθεια είναι ότι στο unseen village έχεις και μια early access που δεν έχει τον κακό χαμό που γίνεται αργότερα.

    • Connie GR
    • @TomTom

      Βλέπω ότι δεν παραθέτεις την αμέσως επόμενη πρότασή μου, ότι το παραπάνω ο καθένας το ερμηνεύει με όποιον τρόπο θέλει. Η μία από τις δύο περιπτώσεις λοιπόν είναι μετά από death στο Old Yarnham.

      Θα σου ξαναπώ λοιπόν ότι είναι κάτι που συνέβη 2 φορές σε run δεκάδων ωρών.

      Το γεγονός ότι κάτι έχει συμβεί και το ανέφερα στο Enternity Live (όχι στο review), επειδή δεν σου έχει συμβεί εσένα, δεν σημαίνει ότι παύει να ισχύει. Παρατήρησα κάτι και είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ό,τι σε εξυπηρετεί.

    • mysterious
    • Κλεισαμε 150 σχολια...καθε μερα πλεον τα 50 σχολια ειναι στανταρακι...γιατι αραγε?ρητορικη η ερωτηση και η απαντηση πιο προφανης και απο τον ηλιο μεσημεριατικα.

      Αυτο που ειπε ο Καλκανης ειναι ολη η αληθεια.Πως 1,5 λεπτο loading ετυχε 2 φορες σε gaming δεκαδων ωρων.Ειναι σαν να εχεις ανοιχτο τοσες ωρες pc ή κονσολα και να φαει καποιο στιγμιαιο κολλημα.Αυτο τα κανει αναξιοπιστα?ο πρωτος ειμαι που εκανα χαβαλε με τους χρονους του loading αλλα να παιρνεις για σημαια το 1,5 λεπτο ειναι......150+ σχολια.

    • TomTom
    • @ Connie GR

      " Βλέπω ότι δεν παραθέτεις την αμέσως επόμενη πρότασή μου, ότι το παραπάνω ο καθένας το ερμηνεύει με όποιον τρόπο θέλει. Η μία από τις δύο περιπτώσεις λοιπόν είναι μετά από death στο Old Yarnham. "

      Το θέμα του loading δεν είναι να πάγωμα εικόνας ή glitch.
      Θα συμβεί σε όλους.

      Καταλαβαίνω να υπάρχει μια απόκλιση της τάξης των 5 sec (10 sec, αποκλείεται, αλλά λέμε τώρα) αλλά τα 30+ sec είναι ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.

      Επίσης επίσιμη μέτρηση του DF έδειξε κάτω από λεπτό στην συγκεκριμένη περιοχή.

      Εγώ προσωπικά που κάθισα και χρονομέτρησα όλες τις περιοχές με θανάτους σε διάφορα σημεία αυτών των περιοχών με διαφορετικά armor, κτλ ΠΟΥΘΕΝΑ μα ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπέρβαινε το loading το 1 λεπτό.

      Μέπως, λέω εγώ τώρα, μήπως, δεν χρονομέτρησες και απλά σου ΦΑΝΗΚΑΝ τόσα πολλά τα δευτερόλεπτα που νόμιζες πως είναι 1.5 λεπτό ?

      Γιατί κακά τα ψέματα τα 50 me 55 sec μέσο όρο σε εκέινη την περιοχή δεν τα λες και λίγα, αλλά ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορεί το 55 για παράδειγμα να γίνει 90.

    • TomTom
    • @ commenter

      Εγώ με χρονόμετρο όλες τις φορές.

      Αν καθόμουνα να τις κάνω όλες αυτές με την μνήμη, δεν θα υπήρχε μνήμη για το παιχνίδι μετά. :-) :-)

    • Connie GR
    • Για να κλείνει το θέμα, όπως λέω και στο Enternity Live, τα 47 δευτερόλεπτα τα χρονομέτρησα. Το 1μιση λεπτό είναι κατά προσέγγιση γιατί προφανώς και δεν ήμουν με το χρονόμετρο στο χέρι σε κάθε death του playthrough, αλλά εκτιμώ ότι είναι περίπου τόσο γιατί ήταν χαρακτηριστικά περισσότερο από τα 47 δευτερόλεπτα και το τι έκανα όσο περίμενα στο loading screen μου πήρε περίπου 1.5 λεπτό.

      Έχει γίνει μια ολόκληρη συζήτηση στα σχόλια του κειμένου για κάτι που δεν περιέχεται στο κείμενο και αναφέρθηκε αλλού. Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει τα παραπάνω όπως θέλει και να πιστέψει ό,τι τον εξυπηρετεί.

      Τέλος, όσον αφορά το τι θα πουν τα κακά στόματα και τι θα σκεφτούν οι κάποιοι, αυτά και αυτοί μπορούν να το πουν.

    • yaponvezos
    • Συνειδητοποιούμε λίγο ότι αντιμετωπίζουμε δύο instances ενός φαινομένου ως:

      1) Πραγματικά σημαντικό ζήτημα
      2) Βάση αξιολόγησης του χαρακτήρα και του επαγγελματισμού συντάκτη
      3) Ένδειξη ότι αυτό έπαιξε κάποιο συγκλονιστικό ρόλο, περισσότερο μάλιστα από τους γενικά μη ευχάριστους χρόνους φόρτωσης, στη βαθμολογία or something
      4) Αντικείμενο συζήτησης που για κάποιο λόγο είναι πιο ενδιαφέρον από θέματα design, game theory, εμπειριών από το παιχνίδι κ.λπ.

      Επίσης συνειδητοποιούμε καθόλου ότι ο τρόπος με τον οποίο εκτοξεύονται κατηγορίες, χαρακτηρισμοί κ.α. μεταξύ των συνομιλητών ξυπνά σίγουρα μνήμες δημοτικού και γυμνασίου;

      Μήπως να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε στο site από το να σβήνουμε σχόλια κάθε φορά που γυρνάνε στο προσωπικό τα πράγματα;

      Μήπως να φορτώσουμε κανένα παιχνίδι και να παίξουμε καλύτερα;

      Επειδή έτσι μου ήρθε τώρα, τίποτα δεν μάθαμε από το Journey και το Ico; Εμείς παίζουμε, άλλοι καταλαβαίνουν τι εννοεί ο ποιητής;

    • TomTom
    • @ Raysod

      " Οι μετρήσεις σου έχουν απόκλιση αγόραρε, το ΣΚ που θα κάθομαι θα δω το stream και θα σου δείξω μετρήσεις για να λυθεί το θέμα... "

      Από το stream θα κάνεις μετρήσεις. Μάλιστα.
      Πρόσεξε μόνο μην κολλήσει το stream και εσύ ακόμα χρονομετράς.

      Η περιοχή που λέει ο Connie GR έχει όντως το μεγαλύτερο loading.

      Eγώ το μέτρησα στα 51,5 sec (άλλες φορές λίγο πιο πάνω, άλλες φορές λίγο πιο κάτω) σε διάφορα σημεία της περιοχής, το DF το μέτρησε 53.5 sec και ο Connie GR γράφει για 90 sec.

      Σου φένεται λογικό ? Εσένα μπορεί.
      Εμένα όμως όχι, γιατί ΔΕΝ είναι. ΔΕΝ υπάρχει πολύ απλά αυτός ο χρόνος.

      PS : Εύχομαι πραγματικά να σου έρθει πριν το patch για τα loading το παιχνίδι, για να το δεις και μόνος σου. Με τα ίδια σου τα μάτια.

    • UltimatePCzone Panos!
    • και εγω με την σειρα μου που διαβασα ολα τα σχολια εχω να πω πως ντροπη και αισχος σε αρκετους που κραζεται το review τους Κυριου Κωσταντινο Καλκανη δεν ειναι ντροπη να καθεται να αφιερωνει ολοι του την ωρα παιζοντας και να μην απολαμβανει το παιχνιδι του εχωντας αγχος να κρατησει στο μυαλο του εντυπωσεις και πολλα αλλα να διαβασουμε το review?αν ειστε μικροι σε ηλικια κατω τον 15 δικαιολογηστε επειδη αν βλεπεται ενα παιχνιδι με αιμα κ.λ.π κατευτιαν το ματι γιαλιζει αν ειστε +30 πραγματικα λυπαμαι...ο Κος Καλκανης δεν τον νοιαζει και χεσ...κε απλα..πραγματικα αισχος.του χαλασατε και το review του ανθρωπου.με την δικια μου μερια τελειο review Καλκανη συνεχησε δυνατα πολυ τελειο τυπογραφημενο.και φτανει να το παιζεται εξυπνη μερικοι δεν ειστε στην θεση να κρινεται οπως ο Καλκανης αυτην την στιγμη.

    • TheodorosGR
    • Καταρχήν πολύ ωραίο review! Αλλά καθώς το τελείωσα είπα να διαβάσω κάνα σχόλιο κ με έπιασε πονοκέφαλος. Πραγματικα ποιος ο λογος κάποιος να κάτσει να μετρήσει ποσο διαρκούν τα loading κ μάλιστα σε κάθε περιοχή? Πωω παθαινω εγκεφαλικό μονο που το σκέφτομαι. Κ πες οτι το μετρησαν απο απορια η ειναι reviewer αλλα εδω ξεφυγαμε. Πάντως πραγματικα αν κ είμαι απο τους χρήστες που σπάνια κανουν σχόλιο, κάτι πρεπει να γίνει με την φωτιά που ανάβουν κάποιοι χρήστες. Είναι δυνατόν να τσακωνεστε για το ποσο διαρκεί ενα loading screen? Admin-Παυλο κάνε κάτι γιατί έχει ξεφυγει πολύ το θέμα κ την πληρώνουμε εμείς που αντί να διαβάζουμε πολιτισμενες απόψεις-γνωμες βλέπουμε αυτό το χάος. Όσο κ ενεργοί να είναι κάποιοι χρηστες δν έχουν κανένα δικαίωμα να κανουν reviews-forum-site εμπόλεμη ζώνη. Ελεος

    • kakashi_hatake
    • @Jim P Όσο περίεργο είναι ότι κάποιοι κάνουν γαργάρα το θέμα των πολλαπλών account άλλο τόσο περίεργο είναι ότι μένουμε πάντα στα λόγια με υποθέσεις και προσωπικούς ισχυρισμούς ότι ο τάδε έχει αυτά και αυτά τα account, ότι ο commenter είναι ο kakashi, ότι το ίδιο άτομο με πολλαπλά account έκανε επιθέσεις και τσίγκλιζε τον Amiga ο οποίος πάλι είναι εδώ με άλλα account όπως ακούγεται. Αν δεν καθίσει κάποιος admin να το κοιτάξει αυτό οι υποθέσεις θα παραμένουν υποθέσεις και τα σχόλια απλά σχόλια. Και όταν υπάρχει φόβος από τα πόσες χιλιάδες μέλη να χάσεις τα μισά ή το 1/3 από δίπλα account (γιατί κακά τα ψέμματα σε ένα site με διαγωνισμούς κάποιος θα έχει μπει στη διαδικασία αυτή και εγώ πιστεύω πως θα είναι πολλοί ειδικά σε μεγάλους διαγωνισμούς) δεν νομίζω να γίνει κάτι. Άρα... Και ο Παναγιώτης που το φέρνει στο διάλογο τζάμπα το φέρνει. Έτσι απλά κάποιοι θα συνεχίσουν να σκέφτονται αυτά που σκέφτονται, να βλέπουν εχθρούς και δαίμονες από το πουθενά που άλλοτε μπορεί να ισχύει και άλλοτε όχι. Αλλά ποτέ δε θα μάθουμε...

    • Amiga_500
    • Αναγκαστικα σημερα να φτιαξω αυτον τον νεο λογαριασμο, μιας και διαβαζω απο καποιους οτι εχω διπλο account.

      Διπλο account δεν εχω ουτε ειχα ποτε!

      Ετσι για να το κλεισουμε το θεματακι και να μην μενουν και σκιες.

      Αν τωρα βεβαια το ψαξουμε για διπλα accounts εδω μεσα.....μαλλον θα γελασει ο καθε πικραμενος......

      Επισης, καποιοι εδω μεσα που συνεχιζουν ασυδοτα να το παιζουν μαγκακια καλα θα κανουν να μην μεταφραζουν την ανοχη μου απεναντι τους και απεναντι σε ολα αυτα τα αθλια που εχουν πραξει στο facebook ως αδυναμια, γιατι αυτο θα ειναι και το μεγαλυτερο τους λαθος.

      Το οτι δεν ηθελα να στραφω εναντιον του site ηταν ξεκαθαρα δικια μου επιλογη, για την οποια δεν μετανιωνω, μιας και δεν εχω κανενα προβλημα με το ιδιο το site, την θεματολογια και την υλη του.
      Μπορει να διαφωνουσα σε πολλα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι με οποιον διαφωνεις θα πρεπει και να τον "κυνηγας".

      Προβλημα ειχα με συγκεκριμενες συμπεριφορες ορισμενων απεναντι μου και το ειπα ξεκαθαρα.

      Aν ηθελα να επιστρεψω στο site θα το εκανα χωρις δευτερη σκεψη και χωρις κολπακια (δεν ειναι του τυπου μου αλλωστε) αρκει να ειχαν αποκατασταθει τα γεγονοτα με μια δημοσια συγγνωμη απο τους εμπλεκομενους για το αθλιο θεμα του facebook.
      Απο τη στιγμη που δεν εγινε τιποτα για αυτο, θεωρω οτι δεν εχω κανεναν λογο να συνομιλω με ατομα που για αρκετο καιρο εξεφτελιζαν και εμενα προσωπικα και την δουλεια μου αλλα και αλλους φιλους μου (και απλους χρηστες του site).

    • Sephiroth
    • Λοιπόν, 2 πραγματάκια για να είμαστε ξεκάθαροι.

      1) Ο Παναγιώτης έγραψε "βάζω στοίχημα από την ίδια IP" ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ! Δεν είπε ότι υπάρχουν χρήστες με διπλά accounts.
      2) Ο Παναγιώτης ΔΕΝ ΕΧΕΙ πρόσβαση στο να βλέπει τις IPs των χρηστών
      3) Τα όποια προβλήματα έχετε με τον Παναγιώτη και τον κάθε Παναγιώτη για γεγονότα και εξελίξεις που έχουν γίνει ΕΚΤΟΣ site, θα τα λύσετε εκτός.
      4) Όποιο θέλουν να τον προειδοποιήσουν να κινηθούν εναντίον του ή οτιδήποτε, μπορούν είτε να του στείλουν PM, είτε να βρουν το email του και να του προωθήσουν ό,τι αγαπάει η ψυχούλα τους.
      5) Επιβεβαιώνω ότι ο Amiga500 δεν έχει δεύτερο account από την ίδια IP, ούτε με τον παλιό, ούτε με τον νέο λογαριασμό.
      6) Διεγράφησαν σχόλια ή μέρη σχολίων που δεν είχαν να κάνουν με τη συζήτηση (καλά, για το αν έχουν να κάνουν με το παιχνίδι ή το review, δεν το συζητώ καν...)

    • Tobajaras
    • O ΘοδωρήςGR είναι σοφός άνθρωπος και σας δείχνει το δρόμο, ακούστε τον.

      Μπράβο Θοδωρή, το ουσιαστικότερο σχόλιο εδώ και πάρα πολύ ώρα στο άρθρο. Έχεις το like μου και συμφωνώ σε όλα.

    • Amiga_500
    • Παυλο ευχαριστω για την επιβεβαιωση.

      Δεν σου ζηταω "ακομα" να σβησεις και αυτον τον λογαριασμο, τον αφηνω "ανενεργο" ωστε αν χρειαστει κατι στο μελλον (ελπιζω πως οχι) να εχω προσβαση χωρις να χρειαζεται να ξαναφτιαχνω νεο account και email.

      Οταν χρειαστει θα σου το ζητησω εγω.

    • mysterious
    • Γεια σου ρε Amiga_500 παλικαρε.Χαρηκα πολυ που ειδα μηνυμα σου μετα απο τοσο καιρο κι ας ηταν δυστυχως κακη η αφορμη.Καλο θα ηταν να ξαναγραφεις οπως παλια. :)

    • k1ra89
    • Den ksero giati katheste kai metrate ta loading pantos prosopika to ksana eipa alla eno to keimeno tou review htan mia xara,simfono me enan filo pio pano sto oti den tha eprepe na graftei proto proto kiolas sta arnitika to oti to paixnidi exei mikroterh poikilia stous mixanismous apo ta souls pou ousiastika(estw kai mono sto onoma,estw kai mono gia kapious pou den exoun paiksei pote souls) einai allh seira...allo to na kaneis anafora sto review,kai allo na to exeis os proto arnitiko kai na kopseis kai vathmo gia afto.

    • Koel700
    • παιζοντας το παιχνιδι για πρωτη φορα χτες...το pvp ειναι εντελος unplayable...ειχαμε πιασει 10fps...lol..
      PATCH NOW PATCH

    • Sephiroth
    • Λοιπόν,

      Το θέμα σταματάει εδώ, μετά από ένα ξεκαθάρισμα που μου έφαγε σχεδόν μια ώρα. Έσβησα σχεδόν κάθε ίχνος προσωπικής κόντρας, μπηχτής κτλ. Επαναλαμβάνω, δεν γουστάρουμε να φιμώνουμε κανέναν, γουστάρουμε την παρέα και το κλίμα που δημιουργείται και σας θέλουμε όλους ενεργούς στο community για να μπορούμε να αναδείξουμε όλοι το gaming στη χώρα. Ξαναγράφω (γιατί διαγράφηκε) πως είμαστε από τα κλαδικά sites με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας και ευελπιστώ ότι από εδώ και στο εξής δεν θα έχουμε ξανά κόντρες. Μπορείτε μεταξύ σας να έχετε διαφωνίες, αλλά παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια, μπηχτές ή ατάκες που ξέρετε ότι θα βάλουν φυτίλι. Την καλύτερη των προθέσεων να έχετε, ξέρετε πολύ καλά ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Παρακαλώ πολύ τους πάντες να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν, έρχονται Άγιες μέρες και νομίζω ότι είναι μια καλή αφορμή να χαλαρώσουμε.

      Παρακαλώ η κουβέντα να συνεχίσει πάνω στα του review ΑΥΣΤΗΡΑ! Κάθε άσχετο post θα διαγράφεται. Παρακαλώ επίσης να βοηθήσετε το community με τη σωστή χρήση του πλήκτρου «αναφορά» για να μας βοηθάτε να βλέπουμε κάτι με το που ποστάρεται.

      Όποιος θέλει να συνεχιστεί η κουβέντα περί της "κοκορομαχίας", μπορεί να το κάνει στο forum post http://www.enternity.gr/forum/viewtopic.php?f=12&t=3797&start=10

    • Koel700
    • Nobel Peace Prize goes tooooo......πλακα πλακα ειμαι ο μονος που βλεπει οτι θα ερθει block ability σε ερχομενο DLC... ??

    • dawnstar
    • Γυρισα πριν απο λιγο κομματια απο την δουλεια.παυλο διαφωνο με το να μην αφηνεις ολα τα σχολια αλλα δικια σου επιλογη.δευτερον συμφωνο με τον commenter στα περισοτερα αν και δεν ξερω αν τα εχω διαβασει ολα.τριτον το review ως κειμενο το βρηκα εξαιρετικο (τα steam δεν τα ειδα γενικα δεν βλεπω αλλους να παιζουν δεν μου αρεσει)τεταρτον για οσους λενε για το 8 αν ηταν 9 η αν ηταν 7 θα αλλαζε κατι στο παιχνιδι?αυτο που πρεπει να σας ενδιαφερει ειναι το κειμενο οχι ο βαθμος...raysod σε εχω follow πολυ καιρο οπως και αλλους αλλες φορες συμφωνο αλλες διαφωνο το θεμα ειναι οτι ο,τι και να γινει αν εχεις μια αποψη δεν την αλλαζεις με τπτ.οσο για το 1,5 λεπτο loading 2 φορες το dragon age μου εκανε loading 2 λεπτα σε μια περιοχη που εχω παει καμια 50αρια φορες αν πω οτι το dragon age εχει loading 2 λεπτα εχω δικιο ?ειναι ο κανονας η κατι πηγε στραβα?το πιο σημαντικο καντε κανα like μπας και παρουμε μερος στον διαγωνισμο.

    • Scott_Pilgrim
    • Για να δώσω λίγο φως(ελπίζω) στο θέμα των loading screens και γενικά στα τεχνικά προβλήματα διαβάστε αυτό.

      http://www.reddit.com/r/bloodborne/comments/31bogg/how_to_active_bloodborne_easy_mode/

      Προσωπικά είχα θέμα με frame rate drops όταν έπαιζα με τις ώρες. Γενικά πρέπει να γίνεται της μουρλής για να πέσουν τα fps. Πάγωμα μια φορά το έπαθα και μάλιστα τότε ασχολούμουν ώρες με τον τίτλο. Ίσως δεν είναι απόλυτα σωστό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως για τα boss το λένε πολλοί.

    • Uzername
    • @ Sephiroth θα διαγράφεται*(μη το διαγραψεις εχω και επι του θεματος να πω :P) 3ο ενικο! Ντροπη αρθογραφος με ορθογραφικα λαθη!
      Βασικα ηθελα να προσθεσω στα αρνητικα του παιχνιδιου κατι που παρατηρησα... Οταν γινεται διαλογος με NPC δεν υπαρχει καμια κινηση στα προσωπα, ουτε καν κινουνται τα χειλη. Επισης το παιχνιδι αυριο κλεινει 2 βδομαδες και ακομα patch για το loading. Θελω να πω, τι νοημα εχει πλεον, οι τρελαμενοι το πηραμε, το παιξαμε ,το τερματισαμε ηδη (η κοντευουμε να το τελειωσουμε). Κριμα να υπαρχει η δυνατοτητα να φτιαχτει κατι τοσο γαματο και να το πηγαινουν πισω λεπτομεριες οι οποιες δε θελανε κιολας κοπο να γινουν. Και επειδη θα ακουσω πως τελειωνε το Q1 και επρεπε να βγει στην αγορα το παιχνιδι, θα πω δε με νοιαζει, ας τους κοστιζε παραπανω λεφτα για να εχουν ατομα αποκλειστικα για πραγματα που ειναι αστειο να βλεπουμε σε τοσο ΜΕΓΑΛΟΥΣ τιτλους. Δηλαδη σκεφτειτε ποσο αστεια ειναι η αντιθεση, να μπαινεις σε ενα ασανσερ και τα physics να δειχνουν τα ρουχα του χαρακτηρα να κινουνται αντιχτοιχα, ενω στο διαλογο ηταν δυκολο να βαλουν το ελαχιστο facial expression και τα χειλη να κανουν πανω κατω....

    • faido
    • λοιπόν παίδες, η δικιά μου το έχει λατρέψει το Bloodborne! Όταν το παίζω ως σωστός noob πεθαίνω αρκετά συχνά και στα δυστυχώς μεγάλα loadings αντί να είμαι με τον παργαλάτσο ανά χείρας - έστω το χειριστήριο- πλένω κάνα πιάτο, απλώνω πλυντήριο και γενικά συγυρίζω το σπίτι. Τη βλέπω σε λίγο να μου κάνει δώρο τα dark souls μαζί με ατμοσίδερο.

    • dawnstar
    • Raysod τωρα ειδα την απαντηση σου με εχεις καλυψει.αγορασα το παιχνιδι και πλεον εχω αποψη μιας και που το εχω παιξει καποιες ωρες το παιχνιδι ειναι εξαιρετικο για τα loading που λετε ισως να ειμαι πολυ αρχη και δεν εχω δει μεγαλα loading ακομα.το παιχνιδι εχει τρομερη ατμοσφαιρα και ωραιο συστημα μαχης του εβαλα 9,5 ως βαθμο γιατι εχει τρομερη ατμοσφαιρα ωραιο gameplay ωραιο soundtrack απο εκει και περα ειναι ενα παιχνιδι παρα τα οποια μικροπροβληματα εχει ειναι ενα παιχνιδι που (οπως το demon souls)θα παρακαλαω να μην τελιωσει εχοντας παιξει ολα τα αποκλειστικα τις σονυ μεχρι στιγμης ειναι μακραν το καλυτερο και η from software ειναι καιρος να μπει στις αγαπημενες μου εταιριες.(παιχνιδια σαν το bloodborne ανοικουν στην κατηγορια που δεν θα επρεπε να ειναι αποκλειστικοτητα αλλα να μπορουν να τα παιξουν και στο xbox και στο pc)

    • john-data
    • Τώρα που έχει περάσει καιρός και δεν ασχολείται κανείς μπορείτε να του βάλετε ένα 9άρακι!
      Ευχαριστώ!

*