Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Call of Duty: Advanced Warfare

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sledgehammer Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Activision

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    AVE

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Call of Duty: Advanced Warfare
    • 18+ pegi 18+
      • 8.2 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (40)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.callofduty.com/advancedwarfare FOLLOWERS 12 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Νοέμβριος, και αυτό σηματοδοτεί την νέα προσθήκη στην ετήσια κυκλοφορία του Call of Duty. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η σειρά είχε αποκτήσει μια ξεκάθαρη «διπλή» πορεία, με δύο ομάδες ανάπτυξης να ακολουθούν έκαστη τη δική της προσέγγιση στο δημοφιλές franchise. Ωστόσο μετά την Infinity Ward και το Ghosts, η Activision αποφάσισε να αλλάξει τη «συνταγή» και να προσθέσει ένα ακόμη studio, επιμηκύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο ανάπτυξης της κάθε ομάδας στα τρία έτη. Έτσι λοιπόν, την σκυτάλη πλέον δεν αναλαμβάνει η Treyarch αλλά η Sledgehammer Games, με την έμπνευσή της να αντλείται περισσότερο από το όραμα και τη φιλοσοφία της πρώτης. Call of Duty: Advanced Warfare λοιπόν - και η δυναμική είσοδος της σειράς στην νέα γενιά συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας εναποτίθεται στους ώμους της Sledgehammer.

Call of Duty: Advanced Warfare Image 01
σε αρκετές περιπτώσεις το single-player campaign δείχνει να… τσεκάρει κουτάκια, αφού όλες οι αναμενόμενες με τα χρόνια σκηνές δίνουν για ακόμη μια φορά δυναμικά το παρόν
σε αρκετές περιπτώσεις το single-player campaign δείχνει να… τσεκάρει κουτάκια, αφού όλες οι αναμενόμενες με τα χρόνια σκηνές δίνουν για ακόμη μια φορά δυναμικά το παρόν

Με την ιστορία να τοποθετείται περίπου 40 χρόνια στο μέλλον, ο τίτλος αφηγείται την περιπέτεια του οπλίτη Jack Mitchell, η οποία και ξεκινά στην Σεούλ, όπου ο αμερικανικός στρατός αποστέλλει χερσαίες δυνάμεις για την συνδράμει στην άμυνα της πόλης από την εισβολή της Βορείου Κορέας. Η αποστολή του, αν και επιτυχής, έρχεται με ένα μεγάλο τίμημα, αφού ο Mitchell χάνει τον καλύτερό του φίλο… και το ένα του χέρι. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την τιμητική απαλλαγή του πρωταγωνιστή από τα καθήκοντά του, ωστόσο η γνωριμία του Jonathan Irons, CEO ενός ιδιωτικού στρατιωτικού οργανισμού, δίνει στον Mitchell το εισιτήριο της επιστροφής στην ενεργό δράση. Η απειλή του τρομοκρατικού οργανισμού KVA «έρχεται» την κατάλληλη στιγμή και μεταφέρει τον πρωταγωνιστή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, σε μια περιπέτεια γεμάτη αξιομνημόνευτες σκηνές - και τη δράση φυσικά να αφθονεί, πάντα ακολουθώντας τα πρότυπα της σειράς. Πράγματι, σε αρκετές περιπτώσεις το single-player campaign του τίτλου δείχνει να… τσεκάρει κουτάκια, αφού όλες οι αναμενόμενες με τα χρόνια σκηνές δίνουν για ακόμη μια φορά δυναμικά το παρόν: stealth κομμάτια, οχήματα, καταστροφές μνημείων, set pieces με over-the-top δράση. Ο ρυθμός τις δράσης και ο τρόπος με τον οποίο η ιστορία εκτυλίσσεται είναι ιδιαίτερα καλοστημένος, με μοναδική ίσως ένσταση το τέλος της περιπέτειας του Mitchell - το οποίο έρχεται μετά από περίπου 5 ώρες. Σε όρους single-player εμπειρίας, το Advanced Warfare αναμφισβήτητα παρουσιάζει σίγουρα μια από τις πιο απολαυστικές ιστορίες των τελευταίων τίτλων, με τον λόγο να βρίσκεται όχι μόνο στην εξαιρετική ερμηνεία του Kevin Spacey στον ρόλο του Jonathan Irons, αλλά και τις έξυπνες προσθήκες στο gameplay.

Call of Duty: Advanced Warfare Image 02

Μία από αυτές είναι η χρήση των exosceletons και των επιπλέων ικανοτήτων που αυτοί προσφέρουν, με την πλέον αξιοσημείωτη αυτών τα διπλά άλματα. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε αποστολή ο πρωταγωνιστής είναι εξοπλισμένος με έναν συγκεκριμένο τύπο exoskeleton, ο οποίος και του προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές ικανότητες όπως cloaking, φορητή ασπίδα και αυξημένη κινητικότητα. Η προσθήκη αυτή από μόνη της ανοίγει μια ολοκαίνουρια «σελίδα» στις δυνατότητες από πλευράς gameplay και προσφέρει στην ομάδα ανάπτυξης την ελευθερία να ενσωματώσουν μια σειρά από νέα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του campaign και χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορές, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο έναν ουσιαστικό ρόλο στο gameplay. Ταυτόχρονα, στους παίκτες δίνεται το κίνητρο να επιστρέψουν στην περιπέτεια του Mitchell, αφού ο τίτλος καταγράφει τα kills, headshots, grenade kills και κομμάτια intel που έχουν ανακαλυφθεί, απονέμοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα πόντους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των ικανοτήτων του χαρακτήρα.
Ο ρυθμός τις δράσης και ο τρόπος με τον οποίο η ιστορία εκτυλίσσεται είναι ιδιαίτερα καλοστημένος, με μοναδική -ίσως- ένσταση το τέλος της περιπέτειας του Mitchell.
Ενώ το single-player σίγουρα αποτελεί βελτίωση σε σύγκριση με προηγούμενους τίτλους της σειράς, η καρδιά του Call of Duty «χτυπάει» στο multiplayer - και το Advanced Warfare δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι προσθήκες που παρουσιάζονται στο single-player campaign βρίσκουν στο multiplayer κομμάτι τον χώρο να… αναπνεύσουν, διαθέσιμες χωρίς περιορισμούς - πάντα στο πλαίσιο του συστήματος “Pick-13”, την εξέλιξη του εξαιρετικού “Pick-10”, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε από την Treyarch στο Black Ops 2. Πιο συγκεκριμένα, οι παίκτες διαθέτουν 13 slots για να αναθέσουν οπλισμό, εξοπλισμό και perks, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τα ιδανικά classes που θα συμπληρώσουν τον τρόπο παιχνιδιού τους. Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται η ώρα της μάχης;

Call of Duty: Advanced Warfare Image 03

Στον πυρήνα του Call of Duty βρισκόταν πάντα οι γρήγορες αναμετρήσεις σε -σχετικά- μικρούς χώρους, με το κλειδί στην επικράτηση να βρίσκεται στην ιδανική ισορροπία ανάμεσα στα γρήγορα αντανακλαστικά και την σωστή αντίληψη του χώρου. Οι βασικές αρχές της μάχης παραμένουν ως έχουν, με τις νέες ικανότητες να ανοίγουν μια επιπλέον διάσταση στο gameplay και την ισορροπία να είναι αυτή τη φορά λεπτότερη από ποτέ. Όπως είναι λογικό, τα exosceletons προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα στον χώρο, με τις επιπλέον ικανότητες και τα διπλά άλματα να φέρνουν για τα καλά στο παιχνίδι τον όρο «υψομετρική διαφορά» και τα ίδια τα επίπεδα να είναι πολλές φορές σχεδιασμένα γύρω από αυτό.
Όπως είναι λογικό, με την χρήση των exosceletons οι ταχύτητες και ο ρυθμός της μάχης ανεβαίνουν, με τα εναέρια boosts να προσφέρουν την δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων και την γρηγορότερη αποφυγή κινδύνων. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την αυξημένη κινητικότητα που προσφέρεται, η αίσθηση είναι σαφώς πιο «βαριά» από αυτή του Titanfall ή του Destiny, ενώ η ομάδα ανάπτυξης έχει φροντίσει να θέσει σαφή όρια στα σημεία όπου αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των παικτών, καθιστώντας αρκετές περιοχές στον χάρτη που θα έδιναν το -άδικο- πλεονέκτημα ως μη προσβάσιμες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα προβλήματα απουσιάζουν, με το σημαντικότερο εξ’αυτών να είναι το σύστημα spawn, καθώς και ορισμένα glitches που είναι σε θέση να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα.

Call of Duty: Advanced Warfare Image 04
Η αλήθεια είναι πως παρά την co-op προοπτική, το Exo-Survival αδυνατεί να συγκριθεί με το Zombies ή το Extinction
Η αλήθεια είναι πως παρά την co-op προοπτική, το Exo-Survival αδυνατεί να συγκριθεί με το Zombies ή το Extinction

Η πληθώρα των διαθέσιμων modes προσφέρει κάτι για όλους, με τo πιο ενδιαφέρον mode να είναι ασφαλώς -πέραν των κλασσικών- αυτό που σχεδιάστηκε γύρω από τις νέες προσθήκες στο gameplay, το Uplink. Στο Uplink οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες των 6, με μια «σφαίρα» δεδομένων να κάνει την εμφάνισή της σε ένα προκαθορισμένο σημείο του χάρτη. Οι ομάδες θα πρέπει να φέρουν στην κατοχή τους την σφαίρα και εν συνεχεία να την εναποθέσουν στην βάση των αντιπάλων. Ο παίκτης που μεταφέρει την σφαίρα έχει αυξημένο armor αλλά δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον οπλισμό του, ενώ μπορεί να την πετάξει μακριά ή να δώσει «πάσα» σε κάποιο συμπαίκτη του αν αυτός θεωρήσει πως δεν μπορεί να φτάσει στον στόχο. Είναι γρήγορο, διασκεδαστικό και πάνω απ’ όλα πιστό στο πνεύμα της σειράς, με όλα τα στοιχεία που μπορούν να το καταστήσουν ως ένα μελλοντικό… classic. Όσον αφορά τα υπόλοιπα modes, τα κλασσικά Team Deathmatch, Free-for-all, Domination και Capture The Flag κάνουν την επιστροφή τους, ενώ το Momentum, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Domination θέτει τους παίκτες αντιμέτωπους για την κατάληψη ενός και μόνο σημείου. Αυτό μεταφέρεται προοδευτικά στη βάση της μίας ή της άλλης ομάδας, με τα kills να αυξάνουν την ταχύτητα κατάληψης του κάθε σημείου και την απώλεια αυτού να κάνει reset τον μετρητή της. Την πληθώρα των modes έρχεται τέλος να συμπληρώσει το σύστημα loot, προσφέροντας παραλλαγές σε όπλα, καθώς και κομμάτια κοσμητικών αναβαθμίσεων στο μοντέλο του χαρακτήρα - άλλα μόνιμα, άλλα με χρονικό περιορισμό στην χρήση τους.

Call of Duty: Advanced Warfare Image 05

Το multiplayer κομμάτι του τίτλου κλείνει με το Exo Survival, ένα συνεργατικό mode που θέτει ομάδες των τεσσάρων ατόμων αντιμέτωπες με ολοένα και αυξανόμενα κύματα εχθρών. Σε πολλούς γύρους προστίθενται και επιπλέον objectives, τα οποία και αποτρέπουν το «οχύρωμα» σε μια συγκεκριμένη θέση, αναγκάζοντας τους παίκτες να πλοηγηθούν στον χάρτη και να υπερασπιστούν συγκεκριμένες θέσεις, να απενεργοποιήσουν βόμβες ή να συλλέξουν intel. Μετά το πέρας κάθε γύρου απονέμονται coins, τα οποία και χρησιμοποιούν για την αναβάθμιση/αλλαγή οπλισμού και abilities του exo-suit. Η αλήθεια είναι πως παρά την co-op προοπτική, το Exo-Survival αδυνατεί να συγκριθεί με το Zombies ή το Extinction, λειτουργώντας περισσότερο συμπληρωματικά, παρά ως ένα mode που μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η πληθώρα των διαθέσιμων modes προσφέρει κάτι για όλους, με τo πιο ενδιαφέρον mode να είναι ασφαλώς αυτό που σχεδιάστηκε γύρω από τις νέες προσθήκες στο gameplay, το Uplink.
Από τεχνικής άποψης, η δουλειά που έχει γίνει από πλευράς Sledgehammer κρίνεται ικανοποιητική, με την custom μηχανή γραφικών να παρουσιάζει λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων, όμορφα animations και εντυπωσιακά εφέ. Τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο -σήμα κατατεθέν της σειράς- δίνουν για ακόμη μια φορά το παρόν, αν και στην έκδοση του PlayStation 4 (η οποία και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του review) παρατηρήθηκαν ελάχιστα frame drops καθ’ όλη τη διάρκεια.

Call of Duty: Advanced Warfare Image 06

Κάτι που ίσως ξενίσει είναι οι μεγάλοι χρόνοι loading ανάμεσα στις single-player αποστολές, ενώ παρά την ομολογουμένως καλή δουλειά που έχει γίνει, αρκετά σημεία θυμίζουν έντονα την περασμένη γενιά συστημάτων, με θολά textures και χαμηλό επίπεδο λεπτομέρειας στους περιβάλλοντες χώρους. Από ηχητικής πλευράς ο τίτλος ακολουθεί στα πρότυπα της σειράς, με εξαιρετικά ηχητικά εφέ και συνθέσεις που συνοδεύουν ιδανικά την δράση. Η ερμηνεία των χαρακτήρων συγκαταλέγεται για ακόμη μια φορά στις καλύτερες του είδους  και highlights φυσικά αυτήν του Kevin Spacey στον ρόλο του Jonathan Irons, τον Troy Baker ως Jack Mitchell, αλλά και τον Gideon Emery στον ρόλο του… Gideon. Μοναδική «παραφωνία» η Angela Gots, η ερμηνεία της οποία στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζεται ως αδιάφορη, αν όχι κακή.



Παρά την δυσπιστία πολλών μετά την κυκλοφορία του “Ghosts”, η Sledgehammer αποδεικνύει πως -αλλά και γιατί- το Call of Duty είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα στο σύγχρονο gaming. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως η ομάδα ανάπτυξης από το Foster City της California άντλησε έμπνευση από την δουλειά της Treyarch και την τελευταία πρότασή της, ενσωματώνοντας προσθήκες στο gameplay αλλά ταυτόχρονα παραμένοντας πιστή στην φόρμουλα που καθιέρωσε το Call of Duty στην συνείδηση των παικτών. Σίγουρα, τα μικροπροβλήματα δεν απουσιάζουν, ιδιαίτερα στο multiplayer -όπου και η Sledgehammer θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος άμεσα, ωστόσο η πληθώρα περιεχομένου και οι δρομολογημένες προσθήκες μέσα από ήδη ανακοινωθέντα πακέτα επέκτασης συνθέτουν ένα από πληρέστερα πακέτα FPS στην αγορά. Το Call of Duty: Advanced Warfare είναι εδώ και είναι έτοιμο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για ακόμη μια φορά, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη για την Treyarch και το μέλλον της σειράς.

What you see before you is advanced warfare. Suit up!


 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πληθώρα περιεχομένου
  • Απολαυστική δράση
  • Εκτενές customization
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ασυνέχεια στον οπτικό τομέα
  • Ανέμπνευστο co-op
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
17 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mariodm22
    • Μολις διαβασα το Review του Καλκανη που ειναι πολυ καλο by the way και πριν 5 λεπτα αγορασα μεσω Ps store το GTA 5 . Η αληθεια ειναι πως σκεφτομαι να το αγορασω οταν πεσει η τιμη του γιατι εχω ακουσει πολυ καλα λογια

    • Hernandez30
    • Το αγόρασα την παρασκευή. Το παιχνίδι τα σπάει (και να σκεφτεί κανείς δεν είμαι fan της σειράς).

      Σειρά έχει το GTA V και Dragon Age III

    • master
    • Hernandez30 τυχερε ειναι πολυ καλο game, απο τα πολλα call and duty games που πρεπει να το προτιμησει κανεις και συμφωνο με την βαθμολογια

    • vonzuchter
    • για να δουμε. μετα απο 2 αποτυχιες black ops 2 και κυριως ghosts , δεν νομιζω οτι η σειρα αντεχει τριτη αποτυχια. Εχει καλες κριτικες παντως στα φορουμς και στο userscore στο metacritic εχει σχεδον πιασει τη βαθμολογια του black ops 1 που αγαπηθηκε πολυ απο τη κοινοτητα του COD. για να δουμε ισως τα σκασω κατα το πασχα να το παρω στο PC που θα εχει πεσει και λιγο η τιμη

    • kokouman
    • Σαν fan της σειρας θα ηθελα να το δοκιμασω, αλλα η κακες μνημες που μου αφησε το Ghosts σε συνδυασμο με τον φοβο μηπως το βαρεθω εξαιτιας της ομοιοτητας του με το titanfall, μου δημιουργουν πονοκεφαλο..

    • Connie GR
    • Σε αντίθεση με πολλά που ακούστηκαν guys, παρά την ύπαρξη του Exo Suit, το AW διατηρεί τον Call of Duty χαρακτήρα. Το mobility που προσφέρεται είναι σίγουρα μεγαλύτερο απ'ότι στο παρελθόν, αλλά σίγουρα η αίσθηση που αφήνει είναι πολύ πιο βαριά από αυτήν του Titanfall ή του Destiny. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διαθέσιμα και playlists με "κλασσικό" gameplay, δηλαδή χωρίς exosceletons. ;)

    • Harkyn
    • Φέτος είναι μια τίμια πρόταση το call of duty σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι θετικό!Φοβερό review Κώστα!

    • SAVOULIS
    • Πολύ καλό review. Nα πω ότι τα loading times δεν είναι καθόλου ενοχλητικά για τον λόγο ότι δείχνει ιστορία ταυτόχρονα. Πολύ καλές ερμηνείες με αγκάθι την γυναίκα όως πολύ σωστα ανέφερες.
      Η αλήθεια είναι ότι περίμενα έναν αχταρμά στο multi και κακό χαμό, αλλά έκανα μεγάλο λάθος! Φοβερά γρήγορο σε βαθμό εθισμού! Λίγο τα respawn να διορθωθούν και όλα καλά.
      3-4 κοληματάκια παρατήρησα στο ps4 που το έπαιξα, αλλά σε γενικές γραμμές ο τεχνικός τομέας είναι σε υψηλά επίπεδα. Πήραμε μια γεύση από το τι μπορεί να κάνει το ps4.
      Περιμένουμε και την Ν.dog το καλοκαιράκι και μετά θα ψάχνουμε γναθολόγο!

    • AnimaPura
    • Πολλοί φοβόντουσαν την αλλαγή, αλλά τελικά έκανε καλό. Μετά από αρκετό καιρό ένα ουσιαστικά καλό CoD.

      Ρισπέκτ του μάι μπράδερ Κώστας φορ δε ριβιού!

    • greenkiller.13
    • Μετα το Black ops 1 που ερχεται πρωτο και το Modern Warfare 3,το αμεσως επομενο αγαπημενο μου ειναι το Advanced Warfare.Οχι οτι δεν εχει και αυτο τα αρνητικα του,αλλα σε γενικες γραμμες ειναι ωραιο και διασκεδαστικο παιχνιδι.Για μια χρονια αλλαγης,ηταν ωραιο που ειδαμε τα exo suis,ομως με το BO3 νομιζω πως η σειρα πρεπει να γυρισει στις ριζες της,γιατι αν μη τι αλλο το AW ειναι πολυ χαοτικο μερικες φορες

*