Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Life is Strange Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Dontnod Studio

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Square Enix

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  16+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, η Dontnod Entertainment, έκανε την έκπληξη παραδίδοντας μία ακόμη ιδιαίτερη δημιουργία μετά το Remember Me και παρουσιάζοντας στους παίκτες όχι κάποιον ακόμη υπερήρωα αλλά μία απλή, καθημερινή και συνεσταλμένη ύπαρξη που ταλανίζεται από εφηβικά υπαρξιακά προβλήματα, αβεβαιότητα για το μέλλον και νοσταλγία για το παρελθόν… Αυτή λοιπόν είναι η Max Caulfield, η οποία, εντελώς τυχαία, ανακαλύπτει ότι έχει τη δύναμη να γυρίζει το χρόνο πίσω και να προλαμβάνει γεγονότα καθώς και να διαφοροποιεί καταστάσεις ή ακόμα και συζητήσεις. Ωστόσο, η δύναμη αυτή περιορίζεται σε μία χρονική στιγμή και δε δύναται να επαναληφθεί μετά την επιλογή της οριστικής της έκβασης. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν δίνεται στον παίκτη η δυνατότητα να δοκιμάσει και να επιλέξει κάθε πιθανή έκβαση σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό αλλά αφού οριστικοποιήσει την επιλογή του και συνεχίσει αυτή είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Αυτό έχει συνέπειες τόσο στην ίδια τη Max όσο και στην έκβαση των γεγονότων που ακολουθούν. Η διάθεση του Life is Strange ξεκίνησε με τη μορφή επεισοδίων όπου κάθε κεφάλαιο αποκαλυπτόταν στον παίκτη ανά δύο μήνες περίπου ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το φινάλε κάθε επεισοδίου ήταν κάθε φορά εξαιρετικό και αναπάντεχο ενώ, παράλληλα, δημιουργούσε πάντα αγωνία και ανυπομονησία για τη διάθεση του επομένου.


To…σκηνικό όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα είναι το τοπικό πανεπιστήμιο όπου η Max σπουδάζει την αγαπημένη της ενασχόληση, τη φωτογραφία.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα adventure που σε αρκετούς θα θυμίσει μία ενδιαφέρουσα αλχημεία των Heavy Rain, Gone Home και The Walking Dead, χωρίς καθόλου δράση ή πρόκληση, με κυρίαρχη συντροφιά τις σκέψεις και τις συζητήσεις της Max, τη συνεχή αναζήτηση κι εξερεύνηση και φυσικά τις επιλογές που θα παρουσιαστούν κατά την εξέλιξη της ιστορίας, η οποία είναι τόσο ευμετάβλητη όσο άλλωστε και ο χρόνος στα «χέρια» της πρωταγωνίστριας. Κάθε επιλογή έχει και τις αντίστοιχες συνέπειες στην ιστορία και τίποτε δεν μπορεί να είναι προβλέψιμο αφού μία φαινομενικά καλή απάντηση ή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστη κατάληξη ή και το αντίθετο. Μπορεί κάποιες από τις επιπτώσεις των επιλογών να είναι άμεσες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πώς θα διαφοροποιήσουν την πρόοδο των επεισοδίων, κάτι που καθιστά κάθε συνέχεια εντελώς απρόβλεπτη. Η υπόθεση του Life is Strange έχει πολλά βασικά σημεία ενδιαφέροντος και πραγματεύεται το bullying, τις εξαφανίσεις παιδιών, τις αλλόκοτες συμπεριφορές μαθητών και κατοίκων, την κλιματική αλλαγή καθώς και τη δυνατή φιλία που μοιράζονται η Max με την κολλητή, αδελφική της φίλη, Chloe, η οποία παρουσιάζεται και ως η κινητήριος δύναμη για την πρωταγωνίστρια. Οι αποκαλύψεις και η πλοκή καθηλώνουν πραγματικά και αλλάζουν δραματικά την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί από το ένα επεισόδιο στο άλλο, επιτυγχάνοντας μία ψυχολογικά βίαιη μετάβαση από την αθωότητα και την αφέλεια, του εφηβικού και συνεσταλμένου στοιχείου που χαρακτήριζαν τα πρώτα επεισόδια του Life is Strange, στον κίνδυνο που θα γίνει απότομα φανερός, στις δύσπεπτες απαντήσεις σε ερωτήματα και στην αγωνία που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί.To…σκηνικό όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα είναι το τοπικό πανεπιστήμιο όπου η Max σπουδάζει την αγαπημένη της ενασχόληση, τη φωτογραφία, και μέσα από το προσωπικό της λεύκωμα μπορεί κανείς να μάθει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το χαρακτήρα και τις απόψεις της, τον οικογενειακό και φιλικό της περίγυρο καθώς και να ξεφυλλίσει το album με τις φωτογραφίες που θα της δίνεται η δυνατότητα να τραβήξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι πως το gameplay του τίτλου δεν προσφέρει την ελευθερία για αλληλεπίδραση με το περιβάλλον στο βαθμό που ενδεχομένως να απαιτείτο από λάτρεις του είδους.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα adventure που σε αρκετούς θα θυμίσει μία ενδιαφέρουσα αλχημεία των Heavy Rain, Gone Home και The Walking Dead.
Πέρα από κάποια προκαθορισμένα προς εξερεύνηση αντικείμενα δεν υπάρχει κάτι άλλο στο περιβάλλον που να κεντρίζει το ενδιαφέρον ή για να ασχοληθεί ο παίκτης, ενώ οι περισσότερες πληροφορίες που αντλούνται από αυτά πολλές φορές είναι άχρηστες και δε συμβαδίζουν με τη σοβαρότητα των καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα. Στον αντίποδα, η υποτυπώδης χρήση του stealth που προστίθεται κατά την εξέλιξη των γεγονότων, η  συλλογή και η χρήση ολοένα και περισσότερων αντικειμένων καθώς και η εμφάνιση γρίφων, φανερώνουν τη διάθεση των δημιουργών να αφυπνίσουν τον παίκτη από το λήθαργο των διαλόγων και φυσικά να προσφέρουν πιο «ζωηρές» στιγμές. Ο τεχνικός τομέας δεν καταφέρνει να συναρπάσει στο βαθμό που θα περίμενε κανείς από τη νέα γενιά αλλά φαίνεται πως αυτό είναι κάτι που δε θα απασχολήσει κανέναν που θα αποφασίσει να ταξιδέψει στον κόσμο του Life is Strange, αφού αυτό ρίχνει όλο το βάρος του στο σενάριο, στους καλογραμμένους διαλόγους αλλά και στο εξαιρετικό soundtrack που ντύνουν πανέμορφα το σύνολο της παραγωγής.Αποτιμώντας, από τη μία η δύναμη της χειραγώγησης του χρόνου είναι κάτι δελεαστικό απλά και μόνο ως δοκιμή και, από την άλλη, τα θέματα που πραγματεύεται το σενάριο (εφηβική ζωή και όνειρα, απαισιοδοξία για το μέλλον, καλοί φίλοι, δυσάρεστες οικογενειακές εμπειρίες, bullying) λειτουργούν ως μικρά καθρεφτάκια κάθε ψυχικού κόσμου και πιθανόν κάποιοι να αντικρίσουν το είδωλό τους σε αυτά. Εντούτοις τα μηνύματα που αναδύονται σχετικά με το αν πρέπει να επεμβαίνουμε στη ροή των πραγμάτων τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής καθώς και τα συναισθήματα που αναμφίβολα προκύπτουν από όλο αυτό, “προδίδουν” τη μαεστρία των δημιουργών να ελέγχουν τις αντιδράσεις των παικτών καθόλη τη διάρκεια της παραγωγής και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Dontnod Entertainment για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2015.*Η παρουσίαση αυτή αφορά στη retail έκδοση του Life is Strange που κυκλοφόρησε 22/01/2016 και περιλαμβάνει και τα 5 επεισόδια της παραγωγής. Αναλυτικότερα, τις αυτοτελείς παρουσιάσεις του Enternity για κάθε ένα επεισόδιο ξεχωριστά μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ:

Life Is Strange Episode 1: Chrysalis Review
Life is Strange Episode 2: Out of Time Review
Life is Strange Episode 3: Chaos Theory Review
Life is Strange Episode 4: Dark Room Review
Life is Strange Episode 5: Polarized Review
 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
 • Ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο
 • Καλογραμμένοι διάλογοι
 • Εξαιρετικό soundtrack
 • Σενάριο με απρόβλεπτη εξέλιξη
 • Ο αντίκτυπος των αποφάσεων
 • Οι πρωταγωνιστές, οι χαρακτήρες που τους περιβάλλουν και η σχέση που αναπτύσσει ο παίκτης μαζί τους
 • Συγκλονιστικό φινάλε…
 • Μεγάλη (συνολική) διάρκεια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Φανερή η προσπάθεια επιμήκυνσης της διάρκειας
 • Σε κάποια σημεία το ήθος και η εγκράτεια της Max δεν επιτρέπουν στον παίκτη να επιλέξει αυτό που πραγματικά θα ήθελε
 • Περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • jack124
  • Ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι που με συγκίνησε αρκετά και περιμένω την 2η σεζόν

  • dexter1810
  • θα γινει αγορα οποωσδηποτε μαζι με το GOT.

  • geodelik
  • "Σε κάποια σημεία το ήθος και η εγκράτεια της Max δεν επιτρέπουν στον παίκτη να επιλέξει αυτό που πραγματικά θα ήθελε"

   Μπορεις να δωσεις ενα παραδειγμα αν σου ειναι ευκολο για να καταλαβω τι εννοεις:

  • Georgebor
  • Ωραίο game μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα αν και τα πρώτα 2 μέρη ήταν λες και έπαιζα στο Beverly Hills 90210, Από το τέλος του 2ου και έπειτα φτιάχνει αισθητά και αν δεν έκανε κάποιες κουραστικές σε ένα σημείο επαναλήψεις προς το τέλος θα ήταν άψογο!Ωραία πλοκή αλλά θα έπρεπε οι επιλογές να αλλάζουν άρδην την υπόθεση πράγμα που δεν γίνεται!Έτσι θα έδινε και περισσότερες ώρες gameplay όπως το Until dawn για παράδειγμα.

  • The White Prince
  • @geodelik βεβαίως φίλε μου :)

   Για παράδειγμα στο Episode 1: Chrysalis τη στιγμή που η Max θα μπορούσε να δει ένα φάκελο που είχε το όνομά της σε ένα USB stick που είχε αποκτήσει, επιλέγει να μην το κάνει… όσο κι αν η δική μας περιέργεια επιθυμούσε το αντίθετο! χεχε ;)

  • lefteris58
  • Πήρα την περιορισμένη έκδοση και το τελείωσα χθες το βράδυ. Καταπληκτικό παιχνίδι, από τα καλύτερα που έπαιξα τον τελευταίο καιρό. Το Life is Strange έχει πολύ δυνατό σενάριο με απίστευτες ανατροπές. Όπως εύστοχα σημειώσατε το μεγαλύτερο αρνητικό είναι η προσπάθεια επιμήκυνσης της διάρκειας . Όσο για το τέλος ....

  • Altair
  • Στο Life is Strange δε βάζεις 8.Στο Life is Strange.
   Εξαιρετικό ρηβιού Στάθη

  • KwnnaK.
  • Πραγματικά φοβερό παιχνίδι!

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!