Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Witcher 3: Wild Hunt Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    CD Projekt Red

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • The Witcher 3: Wild Hunt
    • 18+ pegi 18+
      • 8.9 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (49)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://thewitcher.com/ FOLLOWERS 62 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    10

    ENTERNITY SCORE
*
Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζαμε τον Geralt of Rivia πριν το 2007, οπότε κυκλοφόρησε το πρώτο The Witcher, αφού ο χαρακτήρας που γέννησε η πένα του Πολωνού Andrzej Sapkowski δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός εκτός της χώρας του. Το The Witcher δεν έβαλε μόνο στο διεθνή χάρτη της λογοτεχνίας του φανταστικού έναν αξιόλογο συγγραφέα, αλλά και την CD Projekt RED στη λίστα των πολλά υποσχόμενων RPG developers. Το επίτευγμα αυτό δεν προέκυψε τόσο από τους μηχανισμούς του The Witcher, που βασίζονταν σε μια λογική προσανατολισμένη πρωταρχικά στη δράση και λιγότερο στην τακτική, όσο στον κόσμο του παιχνιδιού, ο οποίος ξεφεύγει από το κλασικό τολκιενικό fantasy και από νουβέλες εμπνευσμένες από το Dungeons & Dragons.

The Witcher 3: Wild Hunt Image 01
Ο εξοπλισμός ενός witcher χρειάζεται τακτικά συντήρηση και το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο
Ο εξοπλισμός ενός witcher χρειάζεται τακτικά συντήρηση και το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο

Ο Sapkowski  γράφει "dark fantasy" και δεν εννοούμε με την έννοια της emo, ναρκισσιστικής μαυρίλας του Moorcock, αλλά περισσότερο κάτι που θυμίζει Game of Thrones: έναν κόσμο βασισμένο στον πραγματικό Μεσαίωνα, με τη διαφορά πως οι περισσότερες δεισιδαιμονίες των χωρικών έχουν σάρκα και οστά: γρύπες, νεκροζώντανοι, μάγισσες και δαίμονες προσθέτουν στη δυστυχία των απλών ανθρώπων που είναι ήδη έρμαια πολέμων, δολοπλοκιών, άπληστων ευγενών, ληστών και λοιμών κάθε είδους. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται έναν ήρωα ή έστω έναν αντιήρωα όπως ο Geralt of Rivia, έναν witcher: μεταλλαγμένο κυνηγό τεράτων, για πολλούς τέρας και ο ίδιος, του οποίου η δουλειά είναι να λύνει κατάρες και να πολεμά όντα που οι υπόλοιποι φοβούνται ακόμα και να αντικρίσουν. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το δυνατό σημείο της σειράς: στο χαρακτήρα του Geralt, στους λιγοστούς κοντινούς του φίλους και στο σκοτεινό κόσμο στον οποίο εκτυλίσσονται οι περιπέτειές τους. Δυστυχώς, αν και ο κόσμος του The Witcher παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, στα δύο προηγούμενα μέρη της σειράς, και ειδικά στο δεύτερο, εξυπηρετούσε περισσότερο ως κάδρο για την πυκνή πλοκή, χωρίς να δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να τον εξερευνήσει ελεύθερα.

The Witcher 3: Wild Hunt Image 02

Η CDP απλώς ακολούθησε την τάση που διαμόρφωσε κυρίως η BioWare, η οποία θέλει τα σύγχρονα story-based RPG να εστιάζουν στους χαρακτήρες και στην υπόθεση, περιορίζοντας την ελευθερία του παίκτη, ώστε να μη χάνεται το νήμα της αφήγησης. Στον αντίποδα υπάρχει η σχολή των open-world RPGs, όπου το βάρος πέφτει στην αλληλεπίδραση του παίκτη με τον κόσμο του παιχνιδιού, ενώ οι χαρακτήρες και η υπόθεση είναι δευτερεύοντα στοιχεία. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να παντρέψει ικανοποιητικά αυτές τις δύο σχολές σχεδιασμού. Κανείς ως τώρα. Η είδηση ότι το The Witcher 3: Wild Hunt θα ήταν ένα open-world RPG έπεσε σαν βόμβα στα κεφάλια των φίλων του είδους όταν κυκλοφόρησε.
Ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα, το παιχνίδι δεν εξιστορεί την εκπλήρωση κάποιας κοσμοϊστορικής προφητείας και ο Geralt δεν είναι ο εκλεκτός που θα σώσει τον κόσμο.
Ωστόσο, κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε ποτέ το τρίτο μέρος της σειράς να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο αφήγησης μέσα σε έναν ανοιχτό κόσμο. Σίγουρα θα υπήρχε κάποιος συμβιβασμός. Μάταια θα τον αναζητήσει κανείς όμως στην πλοκή του Wild Hunt. Για την ακρίβεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα, το παιχνίδι δεν εξιστορεί την εκπλήρωση κάποιας κοσμοϊστορικής προφητείας και ο Geralt δεν είναι ο εκλεκτός που θα σώσει τον κόσμο. Αντίθετα, βρίσκεται σε μια καθαρά προσωπική αναζήτηση, καθώς προσπαθεί να εντοπίσει τη χαμένη του υιοθετημένη κόρη, Cirilla ή χαϊδευτικά Ciri, η οποία κινδυνεύει λόγω των υπερφυσικών ικανοτήτων που διαθέτει.

The Witcher 3: Wild Hunt Image 03
Συμμετέχοντας σε αγώνες κερδίζετε όχι μόνο χρυσές κορώνες, αλλά και εξοπλισμό για το άλογο
Συμμετέχοντας σε αγώνες κερδίζετε όχι μόνο χρυσές κορώνες, αλλά και εξοπλισμό για το άλογο

Στο Wild Hunt ανατρέπεται το σεναριακό εύρημα του ήρωα που έχει αμνησία και ανακαλύπτει το παρελθόν του μέσω flashback. Ο Geralt έχει ανακτήσει πλήρως τη μνήμη του, πράγμα που τον οδηγεί στη συνειδητοποίηση όσων έχει χάσει. Μεταξύ αυτών είναι η θετή κόρη του και εκπαιδευόμενη witcher, Ciri, και μια sorceress, η πανέμορφη Yennefer. Μέσα σε όλα αυτά ο Geralt πρέπει να αποφασίσει πού βρίσκεται: θα μείνει ουδέτερος στον πόλεμο μεταξύ Βορρά (Redania) και Νότου (Nilfgaard), παρόλο που και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τον χρησιμοποιήσουν; Πόσα είναι διατεθειμένος να θυσιάσει για μια νεαρή κοπέλα που δεν έχει δει από παιδί; Ποια είναι η θέση της Triss στη ζωή του; Καθώς ανακαλύπτει όλο και περισσότερες πληροφορίες για τη Ciri, τα flashback (τα οποία είναι πιο ομαλά κατανεμημένα από ότι στο Witcher 2) προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα χωρίς να αποπροσανατολίζουν τον παίκτη και να διαταράσσουν το ρυθμό του παιχνιδιού. Το σημαντικότερο είναι ότι ο ρυθμός αυτός υπαγορεύεται από τον παίκτη και όχι από το ίδιο το παιχνίδι, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο μέρος. Αν εξαιρέσουμε την εισαγωγή και το απομονωμένο νησί Skellige, ο παίκτης μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα σε μια τεράστια περιοχή. Η συνολική έκταση του Wild Hunt είναι σύμφωνα με τους developers 35 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του The Witcher 2!

The Witcher 3: Wild Hunt Image 04

Έχοντας περάσει πάνω από τρία πλήρη εικοσιτετράωρα περιπλάνησης στους ζοφερούς βάλτους του Velen, στα στενά σοκάκια και στις πολύχρωμες πλατείες του Novigrad και στην άγρια Σκανδιναβική ομορφιά του νησιού Skellige, μπορούμε να πούμε ότι ναι, υπάρχει κάποιος συμβιβασμός στο Witcher 3 και αυτός εντοπίζεται στο ότι ο κόσμος δεν είναι 100% ανοιχτός, όπως, ας πούμε, εκείνος του Skyrim. Είναι ωστόσο τόσο μεγάλος και seamless (loading θα δείτε μόνο πριν από κάποια σκηνή που προωθεί την εξέλιξη της υπόθεσης ή κάποιου quest) που ο περιορισμός αυτός δεν έχει πραγματικά σημασία. Τα ίδια τα quests είναι οργανικά συνδεδεμένα με το γύρω κόσμο και δεν μοιάζουν με αγγαρείες που υπάρχουν μόνο και μόνο για τη συγκομιδή εμπειρίας. Πολλά από αυτά έχουν απτές συνέπειες στον κόσμο του παιχνιδιού, οι οποίες συχνά φανερώνονται πολύ αργότερα.
Ο Geralt, στην πορεία της αναζήτησής του, θα περάσει από βάλτους, βουνά και λιβάδια, είτε πεζός, είτε πάνω στο πιστό του άλογο, Roach, θα κολυμπήσει στη θάλασσα και θα καταδυθεί σε υπόγειες λίμνες, θα μπει σε βάρκες, θα σκαρφαλώσει σε χαλάσματα πύργων, θα επισκεφθεί πολυτελή παλάτια και μισοσκότεινα πορνεία. Το άλογο δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς, καθώς αυτό δίνει στον witcher ένα πλεονέκτημα έναντι πεζών αντιπάλων, το οποίο είναι πολύτιμο όταν εκείνοι υπερτερούν πολύ σε αριθμό και επίπεδο. Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζει άλλους καβαλάρηδες, ο συγχρονισμός που απαιτείται είναι πολύ πιο δύσκολος και είναι καλύτερα να πολεμά πεζός, αντιστρέφοντας τους όρους με τη χρήση της μαγείας του.

The Witcher 3: Wild Hunt Image 05
Οι βάρκες φθείρονται όταν πάτε πολύ κοντά στην ξηρά και μπορεί να βουλιάξουν
Οι βάρκες φθείρονται όταν πάτε πολύ κοντά στην ξηρά και μπορεί να βουλιάξουν

Η μαγεία είναι μόνο το ένα από τα τρία κύρια μονοπάτια ανάπτυξης του χαρακτήρα. Ο Geralt μπορεί να αναπτύξει επίσης τις μαχητικές του ικανότητες ή τη χρήση της αλχημείας, με ένα τέταρτο συμπληρωματικό σετ γενικών ικανοτήτων να ολοκληρώνει τις διαθέσιμες επιλογές. Όπου και να εστιάσει όμως ο παίκτης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε όπλο στη διάθεσή του για να υπερνικήσει τις εκατοντάδες τεράτων, δίποδων και μη, που θα βρεθούν στο δρόμο του. Μπορεί ο Geralt να είναι ένας θρυλικός witcher, ο ξακουστός White Wolf, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει οποιονδήποτε εχθρό: ακόμα και μια αγέλη "ταπεινών" λύκων μπορεί να αποτελέσει απειλή, αν την πάρει αψήφιστα. Η μεταλλαγμένη φύση του witcher δεν του δίνει μόνο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μαγεία και φίλτρα, τα οποία θα ήταν θανατηφόρα για έναν κοινό θνητό. Εκτός αυτών διαθέτει υπερφυσικές αισθήσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί για να ακολουθήσει όχι μόνο τη Ciri, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να αφήσει κάποιο ίχνος σε γη και αέρα, από πνεύματα του δάσους μέχρι την οσμή ενός ακριβού κρασιού.

The Witcher 3: Wild Hunt Image 06

Πέρα από τις αποστολές που σχετίζονται με την πλοκή, o witcher εξασκεί το επάγγελμά του αναλαμβάνοντας συμβόλαια για τέρατα κάθε είδους. Τα συμβόλαια αυτά συνήθως τον οδηγούν σε κάποιο σπάνιο τέρας, η εξόντωση του οποίου αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά προσφέρει και ανάλογες ανταμοιβές. Ο Geralt μπορεί, μάλιστα, να παζαρέψει την τιμή του συμβολαίου του, τουλάχιστον αν ο πελάτης του δεν είναι κάποιος πάμπτωχος χωρικός. Η ζωή του witcher δεν είναι μόνο μάχες, όμως. Ο παίκτης μπορεί να κυνηγήσει θησαυρούς (μεταξύ των οποίων και όπλα ή πανοπλίες), να αγοράσει σχέδια για φίλτρα, βόμβες ή άλλο εξοπλισμό, να συμμετάσχει σε κούρσες με το άλογό του, να καταστρέψει φωλιές τεράτων, να πυγμαχήσει (ακόμα και να «στήσει» αγώνες) και να τζογάρει.
Το άλογο δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς, καθώς δίνει στον witcher ένα πλεονέκτημα έναντι πεζών αντιπάλων, το οποίο είναι πολύτιμο όταν εκείνοι υπερτερούν πολύ σε αριθμό και επίπεδο.
Τα ζάρια έχουν αντικατασταθεί από ένα νέο, φαινομενικά απλό παιχνίδι στρατηγικής με κάρτες, το gwent, το οποίο τελικά είναι αρκετά ενδιαφέρον και εθιστικό. Πηγαίνοντας από το σημείο Α στο σημείο Β ο Geralt μπορεί να συναντήσει κάποιον έμπορο που κινδυνεύει από τέρατα, ταξιδιώτες που ξεκουράζονται δίπλα στο δρόμο, προσκυνητές συγκεντρωμένους γύρω από ένα βωμό, στρατόπεδα ληστών και διάφορα άλλα. Ακόμα κι αν δεν συναντήσει τίποτα το αξιοσημείωτο, ωστόσο, τα ίδια τα τοπία είναι σχεδιασμένα με όμορφες λεπτομέρειες και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο: ο άνεμος κάνει δέντρα και θάμνους να σείονται, η βροχή νοτίζει τα ρούχα και τα πρόσωπα των χαρακτήρων, ενώ βροντές και αστραπές προειδοποιούν για την έλευση μιας σφοδρής καταιγίδας.

The Witcher 3: Wild Hunt Image 07
Κάνοντας παζάρια για την αμοιβή μας, μπορεί να εκνευρίσουμε τον υποψήφιο εργοδότη
Κάνοντας παζάρια για την αμοιβή μας, μπορεί να εκνευρίσουμε τον υποψήφιο εργοδότη

Εδώ οφείλουμε να κάνουμε ειδική αναφορά στον ηχητικό τομέα του τίτλου. Πέρα από την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στα voice-overs, με την CDPR να επιστρατεύει ένα ηχηρό όνομα για το ρόλο του αυτοκράτορα του Nilfgaard, δηλαδή τον Charles Dance, γνωστό πια ως Tywin Lannister από τη σειρά Game of Thrones, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία και στη μουσική. Οι developers, με κύριο υπεύθυνο τον Marcin Przybylowicz αποφάσισαν να γυρίσουν στις ρίζες της σειράς, χρησιμοποιώντας το γνωστό βασικό θέμα σε διάφορες παραλλαγές, αλλά και στις ρίζες της σλαβικής και σκανδιναβικής παράδοσης. Σε συνεργασία με το πολωνικό folk συγκρότημα Percival, δημιούργησαν ένα πραγματικά εξαιρετικό soundtrack, το οποίο είναι ξεκάθαρα το καλύτερο της σειράς και οπωσδήποτε ένα από τα κορυφαία της χρονιάς. Είναι όλα, λοιπόν, τέλεια στο The Witcher 3: Wild Hunt; Σίγουρα όχι. Κατά την ενασχόλησή μας με τον τίτλο συναντήσαμε αρκετά bugs και τεχνικά προβλήματα, όπως π.χ. περιστασιακή πτώση του frame rate στα in-engine cutscenes, τα οποία είναι όμως αναμενόμενα σε έναν τίτλο αυτής της κλίμακας. Οι developers έχουν ήδη διορθώσει πολλά από αυτά με το day 0 patch και δεσμευτήκαν ότι θα διορθώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα με το επόμενο update.


27 λεπτά υλικό σε 1080p60 από το PC δοκιμών του Enternity.

Πολλή συζήτηση είχε γίνει δε τις τελευταίες εβδομάδες για το αν τα γραφικά του Wild Hunt έχουν υποστεί downgrade και το λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό. Πολύ λίγη σημασία έχουν όλα αυτά, κατά τη γνώμη μας. Tο ερώτημα δεν είναι αν το τελευταίο μέρος της πρώτης τριλογίας του The Witcher είναι τέλειο. Τα σωστά ερωτήματα είναι δύο: ανεβάζει ο τίτλος αυτός τον πήχη στα RPG, open-world και μη, σε νέα επίπεδα; Οφείλει να αποτελεί μέρος της συλλογής κάθε RPG gamer που σέβεται τον εαυτό του; Η απάντηση και στα δύο είναι σαφέστατα καταφατική. Το The Witcher 3: Wild Hunt, το οποίο κλείνει τον κύκλο του White Wolf, του κυνικού, αγέλαστου, αλλά ίσως όχι τόσο σκληρού όσο φαίνεται χαρακτήρα που τόσο αγαπήσαμε, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία RPG που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

10

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τεράστιος, ζωντανός κόσμος που εκλιπαρεί να τον εξερευνήσεις
  • Εξαιρετική γραφή, σκηνοθεσία και voice acting
  • Συναρπαστική ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον
  • Πληθώρα από προσεγμένα quests, πολλά εκ των οποίων έχουν αντίκτυπο στον κόσμο
  • Εκπληκτικό soundtrack
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάποια τεχνικά προβλήματα
  • Ορισμένα πρόσωπα NPC ανακυκλώνονται συχνά
  • Θα καταβροχθίσει το χρόνο σας και θα καταστρέψει την κοινωνική σας ζωή
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
82 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • DrManolo
    • Εξαιρετικό το review και ο τίτλος πολυαναμενόμενος. Με τρομάζει λίγο το κάψιμο που θα φάω γιατί όπως λεει και ο Νίκος στα μείον, θα καταβροχθίσει τον χρόνο μου και θα μου καταστρέψει την κοινωνική -και όχι μόνο- ζωή. Αξίζει όμως ρε γαμώτο.

    • Scott_Pilgrim
    • Αρχικά να πω πως βρήκα το review καλογραμμένο χωρίς φανφάρες απλά πιστεύω δεν θα ήταν άσχημο να ρίξεις λίγο περισσότερη βαρύτητα στο gameplay αλλά και στις φωνές. Έχω ασχοληθεί περίπου 4 ώρες με τον τίτλο στο PS4 και πρέπει να ομολογήσω πως η after-patch έκδοση τρέχει πολύ ομαλά. Έχω παρατηρήσει πτώση fr μόνο σε μια σκηνή, κάτι που μου φαίνεται φυσιολογικό. Στη μάχες είναι όλα τέλεια εκτός από τον στόχο(και εκεί ήταν περισσότερο η παρατήρηση μου). Σε μάχες κυρίως με λύκους, ακόμα και αν έχω έναν εχθρό κλειδωμένο, κάποια στιγμή θα ξεφύγει η κάμερα με αποτέλεσμα να τον χάσω και αυτό ίσως μου κοστίσει. Τουλάχιστον τα loading times όταν πεθαίνεις είναι μικρά οπότε το σώζει.

      Το άλλο που μου έκανε εντύπωση και ήταν πολύ άσχημο στο αυτί, είναι η φωνή του Geralt. Από το ξεκίνημα του πρώτου flashback και μέχρι τώρα, η φωνή είναι άχαρη, σαν να μην έχει χαρακτήρα και ψυχή. Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες μέχρι στιγμής είναι μια χαρά.

      Γενικώς έχει ξεκινήσει δυνατά ο τίλος ,και στο death march που παίζω δεν μπορώ να πω πως είναι δύσκολο, απλά έχει γίνει πολύ survival καθώς το meditation δεν γεμίζει την ζωή. Πέρα από αυτά τα δύο προβληματάκια που συνάντησα, η δουλεία των Πολωνών που φαίνεται απίστευτα καλή μέχρι στιγμής.

    • Tobajaras
    • Αυτό που πρέπει. Απλά ένα σχόλιο που το έχω ξανακάνει κατά καιρούς.

      Από τη στιγμή που συγκερνά σταθερή αφηγηματική ροή (με επιλογές που επηρρεάζουν, το χρόνο να περνά και να αλλάζει πράγματα κλπ) με ανοιχτό κόσμο, μιλάμε για επαναστατικό παιχνίδι στο είδος του γιατί απλά κανένα άλλο open world RPG δεν πέτυχε το ίδιο στο παρελθόν.

      Τα υπόλοιπα, θετικά και αρνητικά, έπονται.

    • Scott_Pilgrim
    • @Tanno πλάκα πλάκα πριν λίγο που διάβαζα ένα άρθρο στο Kotaku είδα πως αρκετός κόσμος έχει θέμα με τα γραφικά στα PCs. Ισχύει ότι και στο full να το τρέχει πάλι downgrade θα δεις; Στο PS4 τουλάχιστον τα γραφικά είναι αρκετά καλά για κονσόλες αλλά σίγουρα δεν έχουν τη λεπτομέρεια που θα έχουν στο PC.

    • AriesGR
    • Νομίζω πως οι περιορισμοί που έχουν γίνει στην PS4 έκδοση που είδα είναι αυτοί που έπρεπε για να μην κρεμάσει το παιχνίδι. Εξαιρετική δουλειά πάντως!

    • amonra
    • Πολυ καλογραμμένο review! Ξεκινάω το λιώσιμο σήμερα το απόγευμα!
      Η μόνη απορια που έχω είναι εκει που λες οτι δεν ειναι ανοιχτος τελειως ο κοσμος όπως του Skyrim. Τι εννοεις, γιατι βλέπω οτι ο χάρτης είναι τεράστιος, δε σου δινει τη δυνατότητα να κάνεις ότι θέλεις όποτε θέλεις όπου θέλεις? Τα βουνά στο βάθος είναι απλά ζωγραφιές ή μπορείς να ταξιδέψεις σε αυτα?

    • Silverblade
    • Νομίζω ότι η BioWare και η Bethesda πρέπει να ρίξουν μια πολύ καλή ματιά στο Witcher 3. Βέβαια, με τα βιβλία του Sapkowski ως βάση η CD Projekt έχει σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με κόσμους που δημιουργήθηκαν εξαρχής για videogames και δεν μπορούν να έχουν το ίδιο βάθος εκ των πραγμάτων.

    • Silverblade
    • @amonra
      Εννοώ βασικά το Skellige που είναι εντελώς ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και το επισκέπτεσαι για να προχωρήσεις το main story.

    • Spartan343
    • Μπράβο Νικόλα για το review, ακριβώς αυτά που ήθελα να διαβάσω. Νομίζω και πως η έκδοση του PS4 είναι καλή εναλλακτική. Απ' όσο έχω καταλάβει και επειδή είσαι PCας, αυτό που είδες στο PS4 σε ικανοποίησε, οπότε μου αρκεί!

    • john-data
    • Εμ βέβαια ολόκληρο γουρουνόπουλο έφαγαν οι ιδιοκτήτες στην Πολωνία πως να μην πάρει 10.
      ΕΠΟΣ και το game και το review και το γουρουνόπουλο!!!

    • valkongr
    • [+]
    • vale21
    • καμιά φορά εμείς οι Gamers δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Όσοι μιλάτε για downgrade κοιτάξτε τον ήλιο το πρωί που ξημερώνει(στο παιχνίδι εννοώ), πραγματικά η αντηλιά δεν σου επιτρέπει να δείς. Όταν φυσά δυνατά και βλέπεις τα δέντρα να κουνιούνται, πραγματικά ανατριχιάζεις. Δυο πραγματάκια δεν μου άρεσαν: το combat system (είχα λατρέψει αυτο του Shadow of Mordor) και ο χειρισμός του Geralt.

      Έτρεξα το παιχνίδι με GTX 970 (όλα στο Ultra 1080@60) και δεν συνάντησα κάποιο πρόβλημα.

    • korko
    • τρομερό το review.απόλυτα λεπτομερές και χωρίς spoilers.ειδικά το τελευταίο αρνητικό ήταν όλα τα λεφτά.το παιχνίδι από το λίγο που έχω παίξει μέχρι τώρα δείχνει πανέμορφο,καλογραμμένο και προσεγμένο στην εντέλεια.

    • PORTAL
    • Και εκει που πιστευα οτι εχω ανοσια στο hype, εχω λυγισει με τοσα που ακουω για αυτο το παιχνιδι.

    • apollyon
    • Ο χειρισμός του είναι για τα μπάζα, το combat system μία απ τα ίδια με το 2 και τα γραφικά είναι πολύ ωραία αλλά μέχρι εκεί. Το 10 στην κριτική το παίρνω ως "παρασύρθηκα απ το hype" φάση. Ένα 7αρακι θα του βαζα, άντε 8 αν ήθελα να είμαι ελαστικός.

    • Scott_Pilgrim
    • @thegoodman ανάλογα πόσο δυσκολία αντέχεις. Το Witcher έχει επίπεδο δυσκολίας οπότε το παίζεις σε normal και είσαι τζετ. Tα άλλα δύο θέλουν ιδρώτα και υπομονή. Ειδικά το Bloodborne.

    • Blackstorm
    • Ναι ο συγκεκριμένος συντάκτης παίζει RPG από το 1985 περίπου και παρασύρθηκε από το hype. Ρε παιδιά, λίγο προσοχή άμα λέτε κάτι, δεν γίνεται να έχετε πάντα δίκιο. Κουμπάρε το review ήταν Νίκος Παπακωνσταντίνου. Enough said.

    • apollyon
    • Ωπ! σορυ, απολογούμαι, δεν είδα ότι το ριβιου το έγραψε ο μεγιστος Νίκος Παπακωνσταντίνου που κατέχει το αλάθητο επί των RPG. Και πάλι ζητώ ταπεινά συγνώμη για την ασέβεια.
      (btw δεν ξέρω ούτε καν ποιος είναι άνθρωπος και η ειρωνεία πάει στον Blackstorm και όχι στον κριτικό φυσικά)

      Πιο σοβαρά τώρα, πρώτον, δεν βλέπω για πιο λόγο, κάποιος που έχει χρόνια στο άθλημα δεν μπορεί να παρασυρθεί από το hype, ανθρώπινο είναι.
      Δεύτερον, αμα ο κριτικός παίζει τόσα χρόνια RPG, ένας λόγος παραπάνω να είναι πιο αυστηρός και επικριτικός απέναντι σε ένα μετά βίας RPG (action παιχνιδάκι είναι μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας, μόνο το πρώτο witcher ήταν RPG) και με τόσα θέματα όπως το witcher 3.

    • thanos K A
    • Ρε παιδια τι ειναι αυτα που λετε μερικοι, οτι το witcher 3 εχει θεματα στα γραφικα? Η εκδοση για ps4 ειναι τουμπανο , με ολα αυτα που εχει μεσα ο κοσμος του witcher 3 και δειχνει ετσι καποιοι λενε για downgrade και χαλια gameplay, το παιχνιδι αντικειμενικα ειναι υπερπαραγωγη, τωρα αμα θελουμε να βρουμε κατι σε ολα θα βρουμε κατι, το witcher 3 ειναι top class game και αξιζει με 1000 να το αποκτησετε, οτι καλυτερο στο ps4 αυτο και το bloodborne.

    • Blackstorm
    • Εγώ δεν έχω το αλάθητο του Πάπα. Ο Νίκος παρομοίως. Αν εσύ αγαπητέ νομίζεις ότι το έχεις πάω πάσο. :-)

    • apollyon
    • " Ρε παιδιά, λίγο προσοχή άμα λέτε κάτι, δεν γίνεται να έχετε πάντα δίκιο. Κουμπάρε το review ήταν Νίκος Παπακωνσταντίνου. Enough said."

      δικά σου λόγια, όχι δικά μου.
      Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ κάτι τέτοιο, εξέφρασα την άποψή μου απλά. Δεν ήξερα ότι απαγορεύεται να διαφωνούμε με κριτικές αν έχουν γραφτεί από συντάκτες που παίζουν παιχνίδια από το 85 και πίσω.

    • Blackstorm
    • Έχεις δίκιο, μετά το "δίκιο" έπρεπε να έχω πατήσει enter, μπέρδεψα τα νοήματα. Μακριά από μένα οι αυθεντίες.

    • Sephiroth
    • apollyon, επειδή παρόμοια θέματα έχουν τεθεί ξανά στο παρελθόν, προσέχουμε να μην υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά στα κείμενά μας. Θα έχεις δει πως ούτε βιαζόμαστε να βγάλουμε...πρώτοι τα reviews, ούτε τίποτα παρόμοιο που να υποδηλώνει τσαπατσουλιά. Ο Δημήτρης τόνισε όσα τόνισε για τον Νίκο, κυρίως για να τονίσει πως είναι έμπειρος και στον τομέα του γραψίματος, αλλά και στην κατηγορία. Και συνολικά είναι άτομο που μπορεί να απομονώσει όλη τη "φασαρία" γύρω από ένα game για να γράψει κείμενο με την εμπειρία που αποκόμισε. Κάτι που ισχύει και για όλα τα παιδιά που ανήκουν στην ομάδα του site.

    • Silverblade
    • Προσωπικά το πρώτο Witcher με είχε μαγέψει, το δεύτερο με απογοήτευσε σαν παιχνίδι καθαρά παρόλο που η ιστορία του ήταν όντως καλογραμμένη. Η γνώμη μου είναι ότι η CDPR διόρθωσε πολλά από τα ελαττώματα του 2. Φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει την αποψή του και πολύ περισσότερο το προσωπικό του γούστο και κριτήριο. Η ουσία όμως είναι ότι το Wild Hunt είναι το πρώτο open world RPG στην ιστορία που καταφέρνει να παρουσιάσει ένα σφιχτοδεμένο σενάριο, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με κινηματογραφική ματιά, χωρίς όμως να θυσιάζει το gameplay, χωρίς ανόητα sidequests τύπου πήγαινε στον Τάδε και φέρε τις κάλτσες μου, αντιθέτως έχει sidequests τα οποία είτε διακλαδώνονται από το main story και συνεχίζουν αυτόνομα, είτε είναι εντελώς ανεξάρτητα, αλλά ποτέ δεν δίνουν την αίσθηση της προχειρότητας ή του filler. Αν μπορεί κάποιος να μου υποδείξει κάτι ανάλογο, ευχαρίστως θα τον ακούσω.

    • apollyon
    • Δεν έχω ένσταση για το κείμενο, ούτε προσπαθώ να σας προσάψω κάτι , αλίμονο. Την διαφωνία μου για το βαθμό έγραψα, για τον οποίο τον εξακολουθώ να έχω ενστάσεις (δεν είναι τόσο καλό το witcher για να αξίζει 10αρι), και τον απέδωσα θες στο hype, θες στο υπερβολικό ενθουσιασμό? Δεν έχει σημασία, όλοι έχουμε τέτοιες στιγμές και δεν το θεωρώ αρνητικό.
      Τον συντάκτη βασικά δεν ήθελα να τον εμπλέξω στη συζήτηση (όπως είπα δεν γνωρίζω το βιογραφικό του) απλά το πρώτο ποστ του Blackstorm φαινόταν -άθελα του προφανώς- κάπως τραβηγμένο. Thats all, no bad feelings.

    • koukosdreamer1988
    • Ζημια! εχω καει με το horizon 2 τωρα θα ξανακαω χειροτερα πολυ χειροτερα με αυτο! Εξαιρετο review και το 10 λεει τα παντα για το τι διαμαντι ειναι ο τιτλος!

    • zaitsev
    • Το παιχνίδι είναι απόλαυση. Σαφώς και έχει τα προβληματάκια του αλλά σε καμία περίπτωση δεν σου χαλάει την εμπειρία παιχνιδιού. Αξίζει και με το παραπάνω να μπει στην συλλογή κάθε gamer.

      Y.Γ. Όσοι δεν έχετε ελεύθερο χρόνο αυτήν την περίοδο μην το αποκτήσετε, θα σας κάνει ζημιά....

    • mitsos7agrinio
    • Στο σημειο που διαβαζω ''Θα καταβροχθίσει το χρόνο σας και θα καταστρέψει την κοινωνική σας ζωή'' και συνειδητοποιω οτι εχω να μιλησω με τους κολλητους μου 2 μερες, δλδ απο τοτε που ξεκινησα να παιζω αυτο το παιχνιδι, καταλαβαινω οτι αυτο ειναι το καταλληλο Review για το καταλληλο(επικο) game.

    • silver_knight
    • Έχοντας παίξει ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνο ένα 2ράκι λόγω υποχρεώσεων (περιμένω το Σ/Κ πως και πως) και διαβάζοντας τα απανταχού σχόλια, όχι μόνο εδώ, για το The Witcher 3 θέλω να πω τα εξής:

      α) αρχικά ο βαθμός δεν με ενοχλεί καθόλου..ανέκαθεν θεωρούσα τη βαθνμολογία σε οτιδήποτε πιο πολυ προσωπική άποψη παρά αντικειμενική οπτική. Χωρίς το υποκειμενικό της υπόθεσης χάνεται για μένα το credential του εκάστωτε γράφοντα, Διαφωνώ με το 10άρι αλλά το κείμενο με καλύπτει πολύ περισσότερο από το βαθμό..Απλά οι περισσότεροι διαβάζουν το review ως εξής...κλικ στο review->κλικ στην επόμενη σελίδα-> scroll down στο βαθμό...DONE...
      Προσωπικά πιστεύω οτι οι βαθμολογίες δεν εξυπηρετούν τίποτα....ANYWAY...

      β) πολλοί κατηγορούν τις κονσόλες οτι "κρατάνε" το gaming κάπως πίσω σχετικά με την εξέλιξή του και την πληρώνουν τα PC...Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι console peasants , όπως αποκαλλούνται ευθύνονται για κάτι τέτοιο, τότε η PC "master" race καρφώνει τα καρφιά πάνω στο φέρετρο του gaming.

      Και εξηγούμαι.. Χρόνια τώρα οι PCάδες και ειδικά στη γενιά των Xbox360/PS3 που το PC gaming έμεινε λίγο πίσω, φωνάζανε ότι gameplay>graphics...

      Λαμβάνοντας υπ όψιν το downgrade που έφαγε το The Witcher 3, το οποίο βέβαια θεωρώ αδικαιολόγητο, βλέπω την PC κοινότητα να μην διαμαρτύρεται για το μη fluid battle system, ή για άλλες ελλείψεις του GAMEPLAY, αλλά για το downgrade που έφαγαν τα γραφικά...Σίγουρα για κάποιον που έδωσε κανα 1,5 χιλιάρικο για το PC του θέλει να το παίξει στα ULTIMATE αλλά αυτό είναι το πρόβλημα...

      Πραγματικά δηλαδή...και μετά παραπονιόμαστε για την πληθώρα των πολύ όμορφων games που κυκλοφορούν αλλά με αδιάφορο gameplay..Πιο πολύ με πείραξε η διαφορά μεταξύ του gameplay και των γραφικών μεταξύ των 2 βίντεο (2013-2015) παρά τα ίδια τα γραφικά...Η έλλειψη ειλικρίνειας δηλαδή...

      Δεν θυμάμαι σε πιο άρθρο του The Witcher 3 είδα ένα σχόλιο που έγραφε για τον συγκεκριμένο τίτλο "Σε αυτό το παιχνίδι πρώτα θέλω να δω γραφικά και μετά gameplay"...

      Με μεγαλη μου λύπη συνηδειτοποιώ ότι αυτή είναι η κύρια άποψη των PC-δων...Και αυτή κύριοι είναι η τραγική κατάντια του gaming...Δεν φταίνε οι εταιρίες που έχουν μείνει 2-3 καλές dev teams και οι άλλοι πανε για αρπακόλλες (το The Witcher 3 και η CPR δεν ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ)...εμείς φταίμε..ή μάλλον η πλειοψηφία...Ειδικά στους PCδες που θεωρούν ότι επειδή έδωσαν 2500 χιλιάρικα για ένα rig...οι εταιρίες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ να κυκλοφορούν τίτλους που να έχουν super-dooper-turbo intercooler graphics...

      Για μενα οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να λένε από την αρχή την αλήθεια...αυτό και μόνο...όλα τα υπόλοιπα είναι πρόβλημά μας....

    • silver_knight
    • ΧΙΛΙΑ ΣΟΡΥ για το double post...Έχω ΜΟΝΟ PC τα τελευταία 2 χρόνια..για να μην παρεξηγηθώ ότι είμαι console fanboy..

      (btw που πήγε το κουμπάκι διαγραφής σχολίου???)

    • Silverblade
    • @silver_knight Για να είμαι ειλικρινής ούτε εμένα μου αρέσουν οι βαθμολογίες καθόλου. Δεν ξέρω, όμως, αν το ευρύ κοινό είναι έτοιμο για την πλήρη κατάργησή τους. Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι ενώ στην κριτική θεάτρου δεν χρησιμοποιούνται βαθμολογίες, στον κινηματογράφο που έχει πλέον πάνω από έναν αιώνα ζωής δεν έχει γίνει αυτό το βήμα ακόμα. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό στην κριτική videogames από τη στιγμή που το κοινό των gamers είναι σε μεγάλο βαθμό εθισμένο στους αριθμούς: scores, kill counts, fps, resolutions, GHZ κ.ο.κ.

    • teopanta1
    • [+]
    • kourkoubas
    • Με όλο το σεβασμό αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.

      Όλοι εσείς που παραπονιέστε για τα γραφικά έχετε συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα RPG παιχνίδι κι αν ναι έχετε ξαναπαίξει RPG ?

      Δηλαδή γελάω. Συμφωνώ ότι τα γραφικά δεν είναι όπως το footage και συμφωνώ ότι υπάρχουν κάποια θεματάκια με το χειρισμό του Gerald ΑΛΛΑ

      Μιλάμε για ένα ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΟ RPG , με πολύ ωραίο σενάριο, Sandbox , με εναλλαγή νύχτας - μέρας , με πάρα πολλές Side quests και random events , με σύστημα αποφάσεων που επηρεάζει την εξέλιξη του παιχνιδιού .

      Ένα παιχνίδι δεν κρίνεται μόνο από τα γραφικά - που όχι ότι δεν έχει παρα πολύ καλά γραφικά , απλά δεν είναι ΤΟΣΟ καλά όσο μας είχαν δείξει.

      Το παιχνίδι είναι μέσα στα τοπ 5 που έχουν βγει για PS4 και σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα RPG που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια.

    • Sephiroth
    • @teopanta1, η εύκολη δικαιολογία για να μην γίνει διάλογος είναι τέτοιο σκεπτικό. Και θα σου εξηγήσω πολύ απλά αυτό που λες με μερικές βαθμολογίες που παίρνω τυχαία από το site και από reviews που έχουν γίνει τελευταίο 1 χρόνο:
      - Mortal Kombat X (διαφήμιση) --> 8.5
      - Project CARS (διαφήμιση, από τον ίδιο εισαγωγέα με το Witcher 3) --> 7
      - Pillars of Eternity (όχι διαφήμιση) --> 9
      - Hotline Miami 2 (όχι διαφήμιση) --> 8
      - Borderlands: The Handsome Collection (όχι διαφήμιση) --> 8
      - Grand Theft Auto V PC (όχι διαφήμιση) --> 10
      - Assassin's Creed Chronicles: China Review (όχι διαφήμιση) --> 7
      - RIDE (όχι διαφήμιση, από τον ίδιο εισαγωγέα με το Witcher 3) --> 6
      - Elite Dangerous (όχι διαφήμιση) --> 8
      - Xenoblade Chronicles 3D (όχι διαφήμιση) --> 8
      - Dragon Ball Xenoverse (διαφήμιση, από τον ίδιο εισαγωγέα με το Witcher 3) --> 7
      - Dark Souls 2: Scholar of the First Sin (διαφήμιση, από τον ίδιο εισαγωγέα με το Witcher 3) --> 9
      - Bloodborne (διαφήμιση) --> 8 (από τις χαμηλότερες βαθμολογίες που πήρε το game)
      - Battlefield: Hardline (διαφήμιση) --> 7
      - Ori and the Blind Forest (όχι διαφήμιση) --> 8.5
      - Total War: ATTILA (διαφήμιση) --> 7
      - Grim Fandango Remastered (όχι διαφήμιση) --> 10
      - The Order: 1886 (διαφήμιση) --> 6
      - Dying Light (διαφήμιση) --> 9
      - Evolve (διαφήμιση) --> 6
      - The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D (όχι διαφήμιση) --> 8
      - The Talos Princile (όχι διαφήμιση) --> 9
      - Dragon Age: Inquisition (όχι διαφήμιση) --> 7.5
      - Captain Toad: Treasure Tracker (όχι διαφήμιση) --> 8
      - WWE 2K15 (διαφήμιση) --> 3
      - Super Smash Bros Wii U (όχι διαφήμιση) --> 9.5
      - Assassin's Creed Unity (διαφήμιση) --> 7.5
      - Assassin's Creed Rogue (όχι διαφήμιση) --> 8.5
      - Lords of the Fallen (όχι διαφήμιση, από τον ίδιο εισαγωγέα με το Witcher 3) --> 7.5
      - Sunset Overdrive (όχι διαφήμιση) --> 9
      - The Evil Within (όχι διαφήμιση) --> 8
      - NBA 2K15 (όχι διαφήμιση) --> 8.5
      - Ultra Street Fighter IV (όχι διαφήμιση) --> 9
      - FIFA 15 (διαφήμιση) --> 7.5

      Δεν πάω παραπίσω, έφτασα μέχρι μέσα Οκτωβρίου. Αν μπορείς βάσει τον παραπάνω να δικαιολογήσεις την άποψή σου, καλώς και να συνεχίσουμε την κουβέντα στο forum για να μην σου μένει και καμία απορία. Δεν θα απαντήσω ή θα απολογηθώ για τα άλλα ελληνικά media, γιατί δεν μπορώ και δεν πρέπει. Για το Enternity πάντως, αυτό που λες δεν έχει καμία βάση. Από εκεί και πέρα, κατά την άποψή μου, αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί είναι το κατά πόσο το κείμενο στοιχειοθετεί μια άποψη που καταλήγει στο 10. Ο Νίκος καταγράφει ΞΕΚΑΘΑΡΑ προς το τέλος του κειμένου του το ότι το game έχει προβλήματα τεχνικής φύσης. Απλά αυτά τα προβλήματα δεν είναι τέτοια (μπροστά στα πολλά θετικά) που θα μπορούσαν να στοιχίσουν σε βαθμό.

      Και για να κόψω και περίεργες σκέψεις από ορισμένους, το review μας βγήκε μια μέρα ΑΦΟΥ κυκλοφόρησε το game. Αν θέλαμε να κάνουμε "διαφήμιση", θα είχαμε ανεβάσει "διαφημιστικό" κείμενο με τη λήξη του embargo, 10 μέρες πριν.

    • Geovra
    • @ Sephiroth....εχω την εντυπωση οτι το Bloodborne ποναει ακομα :)

      Καλα ειμαστε σοβαροι? Διαβαζουμε τι γραφει το καθε αρθρο παιδες...δεν κοιταμε μια βαθμολογια μονο

    • teopanta1
    • [+]
    • Sephiroth
    • Η αξιολόγηση των προϊόντων γίνεται μετά από συγκεκριμένη διαδικασία και ΠΑΝΤΑ με γνώμονα ότι ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει για να το αποκτήσει. Ως εκ τούτου θα δεις ότι κατά μέσο όρο έχουμε τις πιο χαμηλές βαθμολογίες από τα περισσότερα media της κατηγορίας μας. Ο γραπτός λόγος οδηγεί πολλές φορές σε εντάσεις χωρίς λόγο και στην περίπτωση του Apollyon, είδες τι έγινε και πως κατέληξε, οπότε μην το πάρουμε ως επιχείρημα, ειδικά επειδή στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και ως εύκολη λύση για ορισμένους που είχαν άλλους σκοπούς. Σε μια κοινότητα θα γίνουν κουβέντες, είτε σε ήρεμο, είτε σε πιο έντονο τόνο. Δεν σημαίνει ότι θα σκοτωθούμε. Απλά, μην παίρνετε και την παραμικρή απάντηση, ειδικά σε τόσο «λεπτά» θέματα ως επίθεση.

      Το να λες ότι ένα κείμενο είναι τυπικά επηρεασμένο από μία διαφήμιση δεν είναι κάτι απλό. Είναι βαρύ. Και για το site και για τον συντάκτη. Και επειδή είναι εξοργιστικό, γι’ αυτό πολλές φορές μας βλέπεις και να αντιδρούμε έντονα. Και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε έτσι, γιατί δεν θίγεται απλά η δουλειά μας, αλλά και η αξιοπρέπειά μας, χωρίς να γίνει κουβέντα και να ρωτηθεί ο Χ συντάκτης γιατί κάλυψε έναν τομέα που πχ. εσένα σου φαίνεται προβληματικός. Το ότι οδηγήθηκες στο συμπέρασμα ότι πήρε εντολή είναι το…κακό της υπόθεσης. Αν δώσεις μερικές λεπτομέρειες παραπάνω, μπορεί να γίνει μια ωραιότατη κουβέντα για να κατανοήσουμε τι εννοείς broken και πως το στοιχειοθετείς. Και πάνω εκεί, μέσω των απαντήσεων που θα πάρεις από τον reviewer, θα κατανοήσεις σίγουρα κι εσύ καλύτερα το τι έγινε στο Χ κείμενο.

      Σαφώς και δεχόμαστε κάθε σχόλιο, απλά, επαναλαμβάνω, προτιμώ να γίνει κουβέντα με τη λογική «κατά την άποψή μου έχει πρόβλημα εδώ, εδώ κι εδώ και εγώ δεν θα του έβαζα για κανένα λόγο 10», παρά κουβέντα με τη λογική «για να του βάλατε 10, υπάρχει σκοπός (που στην προκειμένη είναι η διαφήμιση)». Και θέλω να κατανοήσετε όλοι ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοιες βαρύτατες κατηγορίες να περνάνε με τόση ευκολία και να ακολουθεί…χαλαρός διάλογος. Είναι σοβαρότατο το ζήτημα που τίθεται.

    • Tobajaras
    • Δεν υπάρχει κανένα θέμα "broken game της CDP". Τα ίδια "μεγάλα forums του εξωτερικού" διαβάζω κι εγώ (συν ένα σωρό τεχνικές αναλύσεις και videos), και τα σοβαρά posts μιλάνε για ένα παιχνίδι με πολύ καλή αξιοποίηση πόρων (περίπου 2,5 GB VRAM για ultra settings), πολύ σταθερό framerate ανάμεσα σε 50 και 60 fps ανάλογα με το σύστημα στα ίδια settings μείον hairworks, πολύ όμορφη εικόνα χωρίς popup με medium / high foliage και draw distance, δεν είδα κανέναν να μιλάει για crashes, απότομα frame drops και μόνο μερικοί παραπονιούνται για stuttering αλλά εξαρτάται από το rig του καθενός, όσοι τρέχουν high - ultra settings σπάνια αναφέρουν αυτό το πρόβλημα. Αυτός που τρώει κράξιμο δεν είναι η CDP αλλά η nVidia που σαμποτάρει εμμέσως πλην σαφώς τη σειρά Maxwell, που όσο πάει έχει και χειρότερες αποδόσεις, και η AMD που πριν λίγες μέρες έβγαλε drivers της προκοπής για τη 290. Το παιχνίδι είναι ομαλότατο και είναι τόσο broken μάλιστα που έχει τρέξει στα 30 fps ακόμα και κάτω από τα minimum settings, σε κάρτα με 1 GB RAM.

      Αυτά για τα PC, όπου φαίνονται τα τεχνικά προβλήματα. Για τις κονσόλες υπάρχει και το streaming μας όπου τρέχει επίσης σταθερά αν και με φανερά χειρότερη ποιότητα εικόνας. Εκτός αν το δικό μας PS4 είναι καλύτερο από τα άλλα.

      Το ότι χαρακτηρίζεις ένα site και ένα review σαν πουλημένο και μετά λες "δε θα κάνω διάλογο" μιλάει από μόνο του.

    • 3nws1th5
    • Και εγώ έχω ήδη κάποιες φορές εκφράσει την δυσφορία και την αντίθεση μου με μερικές βαθμολογίες που έχει βάλει το site σε κάποια παιχνίδια (κυρίως adventures games ή Nintendo games) αλλά φεύ, ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου, ότι οι διαφημίσεις παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της βαθμολογίας ενός παιχνιδιού. Τρανή απόδειξη των ειρημένων μου που αποδεικνύουν περίτρανα την ακεραιότητα του site στη σχέση διαφήμιση-βαθμολογία, είναι η βαθμολόγηση του the order 1886 με ´´6´´. Από εμένα που ναι μεν είμαι επικριτικός, πλην όμως καλοπροαίρετος, ένα μεγάλο μπράβο στο enternity και τους συντάκτες του για την ακεραιοτητά τους.

    • Blackstorm
    • Στην επίθεση που δέχτηκε ο Apollyon περιλαμβάνεται και το σημείο που του είπα ότι έχει δίκιο και έκανα λάθος; Αυτή η ρημάδα η επιλεκτική ανάγνωση έχει καταστρέψει οικογένειες...

    • yaponvezos
    • @teopanda1

      Το πρόβλημα δεν είναι η διαφωνία. Κάθε άλλο. Το πρόβλημα είναι η τεκμηρίωση. Διαφωνείς λοιπόν με το κείμενο. ΟΚ. Μια χαρά. Λες ότι το παιχνίδι είναι broken. ΟΚ. Μια χαρά. Δεν λες πού και πώς διαφωνείς με το κείμενο. Not OK. Not μια χαρά. Δεν εξηγείς γιατί είναι broken το παιχνίδι. Not OK. Not μια χαρά.

      Εξάλλου ο μόνος τρόπος να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε σε κάτι, είναι να γίνει συγκεκριμένο, όχι να κάνει ο καθένας τη δήλωσή του και να περιμένει το Α ή το Β. Αυτό ισχύει και για εμάς και για τον καθέναν. Αν όμως δεν έχω πληροφορία, δεν μπορώ να σου δώσω ούτε δίκιο, ούτε άδικο.

    • Silverblade
    • Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι, ούτε να κρίνουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι για αυτόν ακριβώς το λόγο συζητούν και ανταλλάζουν απόψεις. Προφανώς όμως, το είστε πουλημένοι γιατί "έχει γίνει χαμός στα μεγαλύτερα forum του εξωτερικού για το broken game" και εσείς το ωραιοποιείτε και δεν κάνω διάλογο γιατί επιτίθεστε σε όποιον διαφωνεί, χαίρεται δεν μπορεί να αποτελεί βάση για οποιαδήποτε συζήτηση με νόημα.

    • ner0
    • Κείμενο 2 σελίδων που καταφέρνει να καλύψει ότι πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης για ένα πραγματικά τεράστιο-σε έκταση- παιχνίδι. Η μοναδική μου ένσταση παλιότερα ήταν τα μεγάλα και κουραστικά κείμενα (όχι πάντα).
      Ποιος εθελοντής θα μου δανείσει ένα δυνατό υπολογιστάκο να του γαργαλήσω τα ράμματα κι εγώ ο καημένος peasant? :P

    • Zegr
    • Δεν διαβασα το συγκεκριμενο review αλλα ηθελα να σχολιασω σχετικα με τη βαθμολογια που δοθηκε στο συγκεκριμενο παιχνιδι αλλα και γενικοτερα με πολλες βαθμολογιες που δινονται σε παιχνιδια σε αυτο το site, οι οποιες ειναι overblown κατα τη γνωμη μου.Συγνωμη αλλα 10;; Δηλαδη ειναι το ΤΕΛΕΙΟ παιχνιδι;Τα παντα σε οτι αφορα το παιχνιδι ειναι τελεια;;Πρωτη φορα στα χρονικα.....

    • Spartan343
    • Δεν διάβασες το κείμενο και διαφωνείς με το 10 απλά; μήπως να το διαβάσεις γιατί το εξηγεί ο αρθρογράφος;

    • Zegr
    • Δεν χρειαζεται να διαβασω το κειμενο γιατι ξερω οτι κανενα παιχνιδι δεν ειναι τελειο.Ετσι απλα.Αν αρχιζουμε να μοιραζουμε 10αρια τοτε τι θα βαθμο θα παρουν παιχνιδια που ειναι καλυτερα απο αυτο?Δεν σχολιαζω ολο το review,ουτε αν το παιχνιδι ειναι καλο η οχι.Λεω απλα και μονο για την βαθμολογια .Εχω παρατηρησει ενα γενικο φαινομενο σε ολα τα review sites(ελληνικα και ξενα) με τις βαθμολογιες οτι δεν λαμβανονται υποψη οι βαθμολογιες που εχουν δοθει σε αλλα παιχνιδια.Δεν θα πρεπε ολες οι βαθμολογιες να ειναι σχετικες μεταξυ τους?Δεν ξερω απλα μου φαινεται η επιλογη του εκαστοτε σκορ "τυχαια" .Ελπιζω να καταλαβαινετε πώς το εννοω.

    • Silverblade
    • @Zegr Προφανώς δεν υπάρχει τέλειο παιχνίδι, όπως τίποτα δεν είναι τέλειο. Τι σημαίνει αυτό, όμως; Ότι η μέγιστη βαθμολογία υπάρχει για να μη χρησιμοποιείται ποτέ; Εγώ διαφωνώ προσωπικά, κάποιος άλλος μπορεί να έχει άλλη άποψη. Υπάρχει πάντοτε η λογική του "10 παίρνει μόνο ο Θεός". Επειδή όμως ο Θεός δε δημιουργεί videogames, απ΄ότι ξέρω τουλάχιστον, εγώ χρησιμοποιώ όλη την κλίμακα. Το Witcher 3 κατάφερε κάτι το οποίο κανένα άλλο RPG δεν είχε καταφέρει ως τώρα. Αυτό κατά τη γνώμη μου το καθιστά πρωτοποριακό και άξιο του 10.

      Τέλος, σχετικά με υπονοούμενα τα οποία προσβάλλουν και εμένα και το site έχει απαντήσει ήδη ο Παύλος με την απαραίτητη τεκμηρίωση.

    • Zegr
    • Να ξεκαθαρισω κατι,δεν υποννοω τιποτα για σενα προσωπικα η για το site.Ειπα γενικοτερα οτι δεν φαινεται να υπαρχει ενα συστημα βαθμολογιων οι οποιες θα ειναι παντα σε συναρτηση με τα υπολοιπα παιχνιδια.Φαινεται οτι βασιζονται στη διαθεση του καθε reviewer και στη προσωπικη του αποψη περισσοτερο παρα στο τι προσφερει αντικειμενικα το καθε παιχνιδι κι αυτο ειναι λαθος κατα τη γνωμη μου.Ναι η αποψη του reviewer θα πρεπει να συμπεριλαμβανεται στην κριτικη αλλα δεν θα πρεπει να αποτελει τον κυριο τροπο βαθμολογησης.
      Το σχολιο μου ηρθε με αφορμη το 10αρι που εδωσες ενω για παραδειγμα ενα αλλο review που ειδα μιλουσε για παρα πολλα σφαλματα στο παιχνιδι.....Παρολα αυτα αφορουσε γενικοτερα στις βαθμολογησεις ,δεν ηθελα να ανοιξω πολεμο...Απλα συζητηση κανουμε.

    • Sephiroth
    • Zegr, δεν είναι θέμα "πολέμου", απλά έτσι όπως το έγραψες "γενικά για το site", ακούστηκε...κάπως.

      Όπως και να 'χει, θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στο κείμενο. Γιατί ο Νίκος καταγράφει ότι υπάρχουν προβλήματα, καταγράφει όλα όσα λες. Απλά δικαιολογεί και γιατί αυτά τα λάθη δεν κόστισαν στη βαθμολογία. Η βαθμολογία μόνη της (όπως και το κείμενο μόνο του) δεν λέει κάτι. Συνδυαστικά υπάρχουν. Η ουσία όμως είναι στο κείμενο. Εκεί παρουσιάζει ο reviewer την άποψή του. ;)

    • Zegr
    • Sephiroth,το διατυπωσα λαθος...Δεν εννοουσα σε καμια περιπτωση οτι ειναι πολιτικη/οδηγια του site,απλα οτι το συστημα βαθμολογησης φαινεται να εχει διαφορετικα στανταρ για καθε παιχνιδι και αναλογα με τον εκαστοτε reviewer.Σε παρακαλω αν εχεις χρονο στη διαθεση σου παρακολουθησε το παρακατω βιντεο αξιολογησης του παιχνιδιου και μετα συγκρινε το με το 10 του Silverblade.....
      https://www.youtube.com/watch?v=EhrcIDgly54

      Τελος παντων στοχος μου ηταν να ανοιξω ενα γενικοτερα θεμα συζητησης γιατ τις βαθμολογησεις γενικως .Η συγκεκριμενη βαθμολογηση ηταν απλα η αφορμη.

    • Silverblade
    • @Zegr Συγγνώμη φίλε μου, αλλά με το τυχαία εντός εισαγωγικών με μπέρδεψες λίγο. Προφανώς, όμως, το εννοούσες κυριολεκτικά. Μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά εδώ, νομίζω. Πιστεύεις, ας πούμε, ότι θα έπρεπε το Enternity να κάνει κάτι σα συμβούλιο για τη βαθμολογία κάθε τίτλου; Αυτό θα δημιουργούσε δύο σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, η βαθμολογία θα μπορούσε να είναι ασύμβατη με το κείμενο. Δεύτερον θα έπρεπε κάθε τίτλος που παρουσιάζουμε να παίζεται από ΟΛΟΥΣ τους συντάκτες ώστε να σχηματίζουν γνώμη. Καταλαβαίνεις, πιστεύω, γιατί κάτι τέτοιο δε θα ήταν πρακτικό.

      Η κριτική γενικότερα είναι η προσπάθεια ενός ανθρώπου που διαθέτει γνώσεις σχετικά με κάποιο αντικείμενο να κρίνει ένα δημιούργημα που ανήκει στο αντικείμενο αυτό όσο πιο αντικειμενικά μπορεί. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όπως δεν υπάρχει τέλειο videogame, ταινία, αυτοκίνητο, έργο τέχνης, έτσι δεν υπάρχει και τέλεια κριτική. Θεωρητικά εμπιστευόμαστε κάποιον reviewer, έντυπο ή site το οποίο θεωρούμε σοβαρό για να πάρουμε μια γνώμη σχετικά με αυτό που μας ενδιαφέρει προτού επενδύσουμε σε αυτό. Δεν υπάρχει, όμως, απόλυτη αντικειμενικότητα ούτε και περίπτωση να συμφωνούμε με την κριτική σε κάθε περίπτωση. Σε τελική ανάλυση, η κριτική είναι άποψη, όχι αξίωμα. Εμπεριστατωμένη, ναι. Τεκμηριωμένη, ναι. Απόλυτη, όχι.

      Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία μάλιστα, για μένα είναι ένας πονοκέφαλος που με παιδεύει όσα χρόνια ασχολούμαι με το αντικείμενο. Αν ήταν στο χέρι μου θα τις καταργούσα.

    • Zegr
    • Silverblade,
      Σιγουρα το Enternity δεν θα πρεπε να κανει συμβουλιο,ομως πιστευω ειναι χρεος του εκαστοτε reviewer να ελεγξει τι βαθμολογιες εχουν δοθει στα υπολοιπα παιχνιδια και να συγκρινει.Πρεπει ολες οι βαθμολογησεις να ανηκουν στην ιδια κλιμακα και να δινονται με βαση καποια συγκεκριμενα κριτηρια κατα κυριο λογο,συν την προσωπικη αποψη του reviewer.Ενδεικτικα καποια στανταρ κριτηρια μπορει να ειναι:
      -Gameplay,
      -Story(αν ειναι καλογραμμενο)
      -Production Value (γραφικα,voice acting)
      -Content (Ποση διαρκεια εχει το παιχνιδι,ποσα modes,αξιζει να ξοδεψω 70 ευρω για ενα παιχνιδι διαρκειας 4 ωρων?κλπ)
      Και αφου βαθμολογησει με βαση ολα αυτα μετα αναφερει ο reviewer και την προσωπικη του αποψη για το παιχνιδι και το τι γευση του αφησε..
      το Titanfall ειναι το ιδιο καλο με το Batman:Arkham Knight? και τα 2 πηραν 8! Αυτο εννοω οταν λεω για κλιμακα

    • Silverblade
    • Zegr η ίδια η φράση "το Titanfall ειναι το ιδιο καλο με το Batman:Arkham Knight" στερείται νοήματος. Πως θα συγκρίνεις δύο τίτλους που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους; Τι σχέση έχει το gameplay ενός multiplayer FPS με ένα open-world third-person action adventure game; Θα μπορούσε ένας gamer που παίζει μόνο multiplayer games να αλλάξει το ένα με το άλλο επειδή έχουν ίδια βαθμολογία; Μήπως θα προτιμούσε το Batman αν του βάζαμε 9 αντί για το Titanfall του 8;

      Οι βαθμολογίες είναι σχετικές και οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνουν με βάση κάποια μαθηματική φόρμουλα, ωστε να τους προσδοθεί κάποια τεχνητή επικάλυψη αντικειμενικότητας καταλήγει σε αστειότητες δεκαδικών αριθμών ή ποσοστών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα sites που αρέσκονται σε τέτοιου τύπου βαθμολογίες κατά κανόνα προσφέρουν reviews χαμηλής ποιότητας.

      Αυτή η μορφή τυποποιημένου review που αναφέρεις φίλε μου ήταν ο κανόνας πριν από 30 χρόνια. Εγώ προσωπικά δεν προτίθεμαι να πάω πίσω. Η βιομηχανία έχει προχωρήσει και η κριτική των videogames έχει ωριμάσει. Αν θες μπορείς να διαβάσεις το review μου και να κρίνεις αν και κατά πόσο έχω λάβει υπόψη μου τα κριτήρια που αναφέρεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα να πούμε τίποτα άλλο.

    • yaponvezos
    • @Zegr

      Οι δύο τίτλοι που αναφέρεις στο τέλος, Titanfall και Batman: Arkham Knight δείχνουν τη βάση τη διαφωνίας. Δεν γίνεται καν να αναρωτιόμαστε αν αυτοί οι δύο τίτλοι είναι το ίδιο καλοί διότι ανήκουν σε άσχετες μεταξύ τους κατηγορίες. Το 8 στον έναν είναι αδύνατο να έχει την ίδια ακριβώς πρακτική σημασία με το 8 στον άλλον. Αντιστοιχεί όμως σε αντίστοιχη έννοια ποιότητας. Όχι ίδιο τύπο ποιότητας.

      Επίσης δεν γίνεται οι προηγούμενες βαθμολογίες τίτλων να είναι μπούσουλας για τις νέες διότι, ακόμη και όταν μιλάμε για το ίδιο είδος, η βάση αξιολόγησης, όχι η νοοτροπία αλλά οι απαιτήσεις, αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Είναι πιο απαιτητικό το 8 του 2015 από το 8 του 2010. Αν τα υπολογίσουμε με τον τρόπο που προτείνεις, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βάζουμε 15 αντί για 10.

      Πάνω από όλα όμως, δεν γίνεται να ξεκινάμε τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που λες ότι δεν έχεις διαβάσει το κείμενο και θεωρείς ότι δεν χρειάζεται κιόλας. Διότι κι εγώ μπορώ να σου πω λοιπόν ότι δεν διαβάζω τα comments σου και σου απαντάω στην τύχη ή με βάση κάτι που άκουσα από άλλον. Θετικό δεν θα το έλεγες.

      Αν είναι να κάνουμε συζήτηση, να την κάνουμε όπως πρέπει. Κι ας διαφωνήσουμε στην τελική. Αλλά δεν θα ακυρώνουμε λογική και βασικούς κανόνες συζήτησης a la carte.

      Keep that in mind please.

      Ευχαριστώ.

    • Zegr
    • Silverblade , δηλαδη μας λες οτι η βαθμολογια του μελλοντος ειναι οτι βαζουμε οτι βαθμο μας κατεβει χωρις να συνυπολογισουμε τι εχουμε βαλει σε αλλα παιχνιδια.Μην κολλας στο οτι ειναι διαφορετικα ειδη παιχνιδιων αρα δεν μπορουμε να τα λαβουμε υποψη.Το Titanfall ηταν ενα παιχνιδι το οποιο ,αν το παιζες οταν κυκλοφορησε, με 4 ωρες παιχνιδιου ειχες παιξει κυριολεκτικα ΟΛΟ το παιχνιδι!Αυτο ηταν!4 ωρες κι επαιξες ολα τα modes και τα maps!Στην βαθμολογια δεν θα πρεπε να συμπεριλαμβανεται και το value for money?
      Απο ποτε τα στανταρ που πρεπει να υπαρχουν σε καθε παιχνιδι ωστε να αξιζει να το αγορασεις ειναι "τυποποιημενο" review??
      To θεμα μου δεν ειναι το αν θα βαλεις στο Batman 9 η οχι μιλω για το δασος οχι το δεντρο
      Ξαναλεω δεν κρινω το review σου,ειμαι σιγουρος ειναι περιεκτικοτατο.Ασχολουμαι καθαρα και μονο με το κομματι της βαθμολογησης.

      Yaponvezos,
      Το οτι ειναι 2 διαφορετικα ειδη παιχνιδιων δεν εχει καμια σημασια οταν μιλαμε για το "bang for your buck".Το γραψα και πιο πανω σ'αυτο το ποστ.
      Αν βαζουμε 10 αρια ετσι ευκολα τοτε σιγουρα σε λιγο θα πρεπει να βαθμολογουμε σε κλιμακα του 15.

    • yaponvezos
    • @Zegr

      Με το buck αγοράζουμε εμπειρίες, όχι κρέας. Για αυτό εξηγούμε την εμπειρία, δεν λέμε πόσα κιλά είναι το παιχνίδι.

      Όχι, το value for money δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στη βαθμολογία, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Διότι η τιμή στα games καταποντίζεται σε χρόνο μηδέν, άρα ο λόγος απόδοσης/αξίας μεταβάλλεται γρήγορα και απότομα. Δεν γίνεται να στηριχθεί βαθμολογία σε κάτι τόσο volatile.

      Και επιμένεις να μη διαβάζεις το review παρότι εκεί ακριβώς εξηγείται το δεκάρι. Αλλά προτιμάς να σχολιάζεις ένα δεκάρι χωρίς να κάνεις την προσπάθεια που χρειάζεται για να κατανοήσεις γιατί μπήκε. Αρνείσαι να ασχοληθείς με την επιχειρηματολογία του reviewer και θες να ασχοληθεί ο reviewer με τη δική σου επιχειρηματολογία. Και αυτό για κάποιο λόγο θεωρείται λογικό.

    • Zegr
    • Παλικαρι μου τι δεν καταλαβες?μιλω ΓΕΝΙΚΑ για το συστημα βαθμολογησης οχι για το τι βαθμολογησε ο Silverblade.Αυτο ηταν απλα η αφορμη για να ανοιξω αυτην την συζητηση.
      Τι σχεση εχει αν η τιμη οπως λες καταποντιζεται σε χρονο μηδεν?Ασχετο εντελως.Μπορεις γραψεις στην αξιολογηση οτι στην συγκεκριμενη τιμη πωλησης δεν αξιζει τα λεφτα.Μπορεις να πεις οτι το παιχνιδι ειναι καλο μονο να το νοικιασεις ή αν το βρεις σε προσφορα.Για ποια αποδοση/αξια μιλας?Τα reviews συνηθως γινονται τη μερα κυκλοφοριας ενος παιχνιδιου αρα κρινεις με κεινα τα δεδομενα...Δεν μπορεις να κρινεις για το αν καποιος αποφασισει να το αγορασει 1 χρονο μετα και σε ποια τιμη θα χει πεσει τοτε.Κρινεις με την αρχικη τιμη,το αν καποτε αυτη πεσει μονο καλο ειναι δεν ειναι κακο.

    • yaponvezos
    • @Zegr

      Το αναφέρεις στο κείμενο. Δεν βαθμολογείς με βάση αυτό. ΑΝ βαθμολογείς με βάση αυτό και η τιμή αλλάζει, τότε ΠΡΕΠΕΙ να αλλάζει και η βαθμολογία. Δεν γίνεται να θες συγκεκριμένη φόρμουλα για βαθμολογία αλλά όταν αλλάζει ένας παράγοντας να μη σε νοιάζει.

      Επίσης δεν έχουν όλοι τον ίδιο ορισμό για το τι εστί φθηνό/ακριβό, συμφέρον/ασύμφορο, αρκετό/ανεπαρκές σε διάρκεια κ.λπ. Άρα είναι προτιμότερο να δίνουμε σωστή εικόνα για το ποιόν του προϊόντος γιατί ο καθένας πρέπει να αποφασίζει μόνος του για το τι αγοράζει. Δεν γράφουμε οδηγό αγοράς, γράφουμε κριτική. Και προέχει το περιεχόμενο.

      Αν ένα παιχνίδι είναι ανεπανάληπτο, τι κοστίζει 1 ευρώ τι 1000, πάλι ανεπανάληπτο θα είναι. Αντιστοίχως και για παιχνίδι που είναι μάπα. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα του αγοραστή.

      Έχεις ταυτίσει το τι σε ενδιαφέρει με το τι πρέπει να ισχύει στα reviews. Ξεχνάς ότι τα reviews πρέπει να είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Το σύστημα βαθμολόγησης που λες έχει ολόκληρο σκεπτικό από πίσω. Και μέρος του σκεπτικού αυτού είναι πως το 10 δεν ταυτίζεται με το τέλειο, διότι δεν γίνεται να ταυτίζεται με κάτι που δεν υπάρχει. Για αυτό παίζει ρόλο να διαβάσεις σε κάθε 10άρι την αιτιολόγηση. Και σε κάθε βαθμολογία εδώ που τα λέμε.

    • Zegr
    • Yaponvezos,
      Για μενα ναι πρεπει να κι αυτο να αποτελει κριτηριο,μαζι με ολα τα υπολοιπα...Δεν γινεται να μη το λαβεις υποψη!Με αυτο το σκεπτικο τι γινεται με τα dlc?Εκει πως θα κρινεις παλι αν πρεπει να το πληρωσεις η οχι.Διοτι ναι μενα δεν αγοραζεις κρεας οπως λες αλλα η εμπειρια δεν ειναι ανεκτιμητη,εχει ταμπελακι πανω που γραφει 69.99 .Υστερα το αν υπαρχει καποιος μ***ς που ειναι διατεθειμενος να πληρωσει παραπανω δεν εχει καμια σχεση με αξια του προιοντος.
      Το προβλημα με το παρον συστημα βαθμολογησης κατα τη γνωμη εχει να κανει με το οτι εχει δοθει η εντυπωση ολα αυτα τα χρονια πως οτι βαθμολογειται κατω απο 8 σημαινει οτι δεν ειναι καλο ενω δεν θα πρεπε να ειναι ετσι.Θα πρεπε για παραδειγμα το 5 να ειναι το μετριο(average).Οτιδηποτε κατω απο αυτο σημαινει το παιχνιδι ειναι non playable.Πανω απο 5 πας σε above average,7-8 ειναι πολυ καλο...8-9 ειναι must η αγορα και απο 9 και πανω αγγιζει την τελειοτητα....Καπως ετσι το βλεπω εγω γιατι πιστευω μονο ετσι αποκτα νοημα το αριθμητικο συστημα βαθμολογησης,διαφορετικα χανει την αξια του

    • yaponvezos
    • @Zegr

      Πώς κρίνεις το DLC; Απλά για αυτό που είναι. Αν υπάρχει θέμα με την τιμή διάθεσης, το καταγράφεις στο κείμενο, δεν το υπολογίζεις στη βαθμολογία.

      Το ταμπελάκι που λες είναι η αξία που βάζει ο publisher. Ο αγοραστής καθορίζει την αξία που αποδίδει ο ίδιος. Κάθε εμμονή με τέτοιου είδους ταμπελάκια, ειδικά από τη μεριά του reviewer, υποβαθμίζει την αξία του ίδιου του μέσου. Ένας πίνακας έχει αξία ως πίνακας. Το πόσο δημοπρατείται δεν τον κάνει λιγότερο ή περισσότερο όμορφο. Η τέχνη είναι έκφραση, όχι εμπόρευμα.

      "Υστερα το αν υπαρχει καποιος μ***ς που ειναι διατεθειμενος να πληρωσει παραπανω δεν εχει καμια σχεση με αξια του προιοντος."

      Αντίστοιχα αν υπάρχει κάποιος που θέλει σώνει και καλά να το αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή, δεν έχει καμία σχέση με την αξία του προΪόντος. Άθελά σου, έρχεσαι στα λόγια μου.

      Το πρόβλημα που περιγράφεις με τις βαθμολογίες, τη σημασία του 5 κ.λπ. είναι γέννημα άλλων, όχι δικό μας και μπορείς ως προς αυτό να παραπονεθείς εκεί που πρέπει.

      Εδώ δεν βαθμολογούμε έτσι. Και ναι, είναι πρόβλημα. αυτό που λες. Όχι δικό μας όμως.

      Επίσης το 9 δεν κάνει must μια αγορά, δεν είναι πρόταση αγοράς, είναι δεικτης ποιότητας. Αν το 9 ήταν αυτό που λες, θα έπρεπε να αγοράζεις και παιχνίδια που δεν σου κάνουν κέφι ως είδος, απλά επειδή πήραν 9.

      Για το 10 και την τελειότητα απάντησα ήδη. Το ότι θέλεις να αντιστοιχεί σε κάτι που δεν μπορεί να ορίσει κανένας, είναι κάτι που πρέπει να σε προβληματίσει λίγο παραπάνω.

      Και αν τελικά ξυπνήσουμε μια μέρα και πούμε ότι δεν βάζουμε αριθμό στο τέλος; Τότε τι; Θα κατηγορηθούμε ότι δεν κάνουμε κριτική;

    • Silverblade
    • @commenter Όχι φίλε μου σαφώς δεν είσαι ο μόνος, είναι πολύ σωστό αυτό που λες, απλά δεν έχει νόημα αν ο συνομιλητής σου απλά αρνείται να αναγνωρίσει το προφανές και προσπαθεί να εμφανίσει ως αντικειμενικό κάτι που είναι καθαρά υποκειμενικό.

    • Zegr
    • Yaponvezos,
      Για να καταλαβαινουμε τι λεμε,οταν λεμε must δεν εννοουμε βαζεις ενα 9 σε ενα ραλακι κι αυτο σημαινει οτι πρεπει να το αγορασουνε ολοι.Εννοειται οτι μιλαμε για τους φαν του ειδους.Μη λεμε περιττα λογια.Επισης ξαναλεω για ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορα οτι στο θεμα των βαθμολογησεων αναφερομαι ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ οχι ειδικα .
      Δηλαδη σοβαρα μιλας?Εν μεσω κρισης οταν καποιος εχει λιγοτερα χρηματα να διαθεσει,θα διαθεσει το ιδιο ποσο σε ενα παιχνιδι που θα τον κρατησει 6 ωρες και σε ενα αλλο που θα τον κρατησει 20 κι αυτο δεν θα παιξει ρολο στην αγορα του??Τοσο παραλογο ειναι αυτο που λεω?

      @Commenter
      Δεν λεμε για ολα τα ΜΡ games αλλα για το συγκεκριμενο το οποιο δεν ειναι κανενα competitive MP game ωστε να απαιτει μεγαλο learning curve οπως λες...Ποσα maps ειχε το παιχνιδι οαν κυκλοφορησε?Τα μαθαινεις απ εξω σε 4 ωρες.Σε 2 μερες το χεις κιολας βαρεθει.Καλα το ειπες "ξεπετα" γιατι αυτο ηταν αυτο το παιχνιδι.Μια κοροιδια.

      Αλλα το θεμα μου δεν ειναι ουτε συγκεκριμενα παιχνιδια,ουτε συγκεκριμενα reviews/reviewers ,ουτε συγκεκριμενα sites, οποτε το "τα παραπονα σου αλλου" αστο.

    • yaponvezos
    • @Zegr

      "Δηλαδη σοβαρα μιλας?Εν μεσω κρισης οταν καποιος εχει λιγοτερα χρηματα να διαθεσει,θα διαθεσει το ιδιο ποσο σε ενα παιχνιδι που θα τον κρατησει 6 ωρες και σε ενα αλλο που θα τον κρατησει 20 κι αυτο δεν θα παιξει ρολο στην αγορα του??Τοσο παραλογο ειναι αυτο που λεω? "

      Όχι δεν είναι παράλογο αυτό. Παράλογο είναι που θεωρείς ότι αυτός ο προβληματισμός πρέπει να αντικατροπτίζεται στη βαθμολογία. Και εξήγησα γιατί. Όπως εξήγησα και πως το review πρέπει να είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους και δεν έχουν όλοι οι αγοραστές τα ίδια κριτήρια. Αυτό που ζητάς είναι tailoring του review process σε συγκεκριμένο προφίλ αγοραστών. Κάτι που δεν έχει νόημα για λόγους που πάλι εξήγησα παραπάνω.

      Η κρίση δεν επηρεάζει το ποιόν του προϊόντος, αλλά την αγοραστική μας δυνατότητα και τη σχετική του χρηματική αξία. Κι εμείς βαθμολογούμε το προϊόν. Όχι τις τσέπες.

      Ευχαριστημένοι δεν είμαστε ποτέ με όλα. Για την ακρίβεια είμαστε υποχρεωμένοι να μην είμαστε ευχαριστημένοι, ακόμη και αν είναι όλοι οι άλλοι. Απλά έχουμε άλλον ορισμό για το τι εστί πρόβλημα σε review.

    • Sephiroth
    • @Zegr, για να το κλείσουμε, θεωρώ πάντως μεγαλύτερο πρόβλημα (όχι δικό σου, γενικότερο) το ότι δεν διάβασες το κείμενο και διαφώνησες με τον αριθμό απλά, παρά το τι συζητιέται εδώ.

    • Zegr
    • Πρεπει να την αντικατοπτριζει φιλε Yaponvezo γιατι ενα παιχνιδι μπορει να ειναι καλο για 10 ευρω,λιγοτερο καλο για 20 ευρω και κακο για 30 ευρω.Επισης ειπα απλα οτι πρεπει να συμπεριλαμβανεται στα κριτηρια οχι να αποτελει το βασικο κριτηριο.

      Sephiroth ok εχεις δικιο απλα θεωρησα πως οτι και να γραφτηκε δεν δικαιολογουσε το 10 .Να σου πω την αληθεια πριν το πρωτο μου ποστ δεν ειχα καν διαβασει τα προηγουμενα σχολια,συμπεριλαμβανομενου και του δικου σου απλως ηθελα να το θιξω σαν θεμα.Δεν ηθελα να κατηγορησω καποιον συγκεκριμενα .Τελος παντων! :)

    • Sephiroth
    • Η κουβέντα περί βαθμολόγησης έχει ενδιαφέρον γενικά για να ακούγονται όλες οι απόψεις και να λύνονται (κυρίως) και απορίες. Είναι πολύ εύκολο να το δεις από την πλευρά του αναγνώστη ως προς το πως αξιολογείται και κριτικάρεται ένα προϊόν. Θα το δούμε μπας και ανοίξουμε ένα σχετικό topic στο forum για να γίνει κουβέντα επί του ζητήματος.

      Πάντως, στα σοβαρά, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και διάβασε και το κείμενο και τα σχόλια παραπάνω και νομίζω πως θα καλυφθείς πλήρως :)

*