Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    CD Projekt Red

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • The Witcher 3: Wild Hunt
    • 18+ pegi 18+
      • 8.9 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (49)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://thewitcher.com/ FOLLOWERS 62 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 10

    ENTERNITY SCORE
*
Τι εντυπώσεις αφήνει το The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition στις κονσόλες νέας γενιάς;

Πριν από περίπου 7,5 χρόνια κυκλοφόρησε το The Witcher 3: Wild Hunt. Ο υπογράφων το ευχαριστήθηκε όσο λίγα παιχνίδια, αφιερώνοντας εκατοντάδες ώρες στο τεράστιο κόσμο του. Η CD Project Red έχοντας υποσχεθεί DLCs, παρέδωσε μέσα στην επόμενη χρονιά δυο καταπληκτικές επεκτάσεις του παιχνιδιού, αρχικά το Hearts of Stone και στη συνέχεια το μαγικό Blood and Wine. Πολύ αργότερα, το παιχνίδι βρήκε το δρόμο του ακόμα και στο Nintendo Switch, σε ένα port που κανείς δε περίμενε ότι ήταν δυνατό. Μάλιστα, ειδικά αυτή η έκδοση είχε ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό: το γεγονός ότι μπορούσε κανείς να μεταφέρει το save του από το PC στο switch και αντίστροφα.



Εικόνα από το PS5 (CDPR press)

Μετά τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η CD Projekt Red με τη κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 (το οποίο στο PC ήταν γενικά μια χαρά από την αρχή) και αφού κατάφερε να το βάλει σε καλό δρόμο, έφτασε η ώρα του The Witcher 3: Wild Hunt να αναβαθμιστεί για τη σύγχρονη γενιά. Στις 14 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί ένα δωρεάν update για όλες τις εκδόσεις του παιχνιδιού, είτε μιλάμε για PC είτε για κονσόλες. Απλά όσοι έχουν έκδοση για PS4 / XBOX One και έχουν αναβαθμίσει τη κονσόλα τους σε νεώτερη γενιά, θα αποκτήσουν πολλά περισσότερα. Όσοι παραμένουν σε PS4/XBOX One μπορούν να περιμένουν την προσθήκη του cross-save για μεταφορά του save σε άλλη πλατφόρμα, τα My Rewards που είναι μια σειρά από επιπλέον πανοπλίες και όπλα και μια ξεχωριστή κάρτα Gwent. Τέλος υπάρχει η προσθήκη αντικειμένων που έχουν προέρχονται από το τηλεοπτικό The Witcher του Netflix όπως σπαθιά και πανοπλίες, μια εναλλακτική εμφάνιση του Dandelion, νέες πανοπλίες για του στρατιώτες του Nilfgaard αλλά και νέα quest.


Εικόνα από το PS5 (CDPR press)

Προφανώς δεν θα καταπιαστούμε με το ίδιο το παιχνίδι, καθώς αυτό από πλευράς ιστορίας, gameplay και quest είναι το ίδιο. Μπορείτε να διαβάσετε τα reviews μας για το βασικό τίτλο και τα expansion του. Όμως το update που προσφέρει η CDPR αξίζει από μόνο του ένα δικό του review. Όπως είπαμε το update είναι δωρεάν και αποτελείται από δυο μέρη. Αυτά που ανέπτυξε η ίδια η CD Projekt Red και από PC mods  που κατόπιν συνεννόησης και αμοιβής των δημιουργών του μετέφερε στο παιχνίδι. Ξεκινώντας από το δεύτερο τμήμα, τα mods που έχουν ενσωματωθεί στο παιχνίδι και πιθανόν χρησιμοποιούν ήδη οι κάτοχοι του παιχνιδιού στο PC είναι το World Map Fixes, το Nitpicker’s Patch τα FCR3 - Immersion and Gameplay Tweaks, το HDMR (HD Monsters Reworked Mod) αλλά και η καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει από το HalkHogan στο τομέα του texture upscaling μέσα από το HD Reworked Project.


Εικόνα από το PS5 (performance mode)

Από τη πλευρά της η CD Projekt Red έχει προσθέσει δυο gaming modes στα PS5 και XBOX Series X, το Performance mode που θέλει το παιχνίδι να παίζει στα 60fps και το Raytracing mode που δίνει προτεραιότητα στα γραφικά με το frame rate να στοχεύει στα 30fps. Εδώ έχουμε και χρήση Ray Traced Global Illumination και Ray Traced Ambient Occlusion.


Performance vs Quality mode (PS5)


Performance vs Quality mode (PS5)


Performance vs Quality mode (PS5)


Performance vs Quality mode (PS5)

Το PlayStation 5 έχει δεχτεί επιπλέον προσοχής καθώς από τη μια υποστηρίζεται η λειτουργία των Activities και του Game Help και από την άλλη υπάρχει πλήρη υποστήριξη των λειτουργιών του DualSense, τόσο του haptic feedback όσο και των adaptive triggers.



Όσον αφορά στο XBOX Series S, και εδώ έχουμε δυο mode, το Quality στα 60fps και το Performance στα 30fps, με υψηλότερη ανάλυση και καλύτερα texture αλλά χωρίς Ray Tracing. 


Εικόνα από το PS5 (CDPR press)

Οι κάτοχοι υπολογιστών από τη πλευρά του έχουν ακόμα περισσότερες επιλογές καθώς υποστηρίζονται Ray Traced Reflections και Shadows, ενώ υπάρχει και υποστήριξη DLSS, πέρα από το FSR της AMD που βρίσκεται και στις κονσόλες (χωρίς δυνατότητα παραμετροποίησής του σε αυτές βέβαια). Από εκεί και πέρα, έχει προστεθεί και ένα Photo Mode σε όλες τις next gen εκδόσεις.


Εικόνα από το PS5 (CDPR press)

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα νέα χαρακτηριστικά που προσφέρει το update. Υπάρχουν μικρές αλλαγές σε διάφορα κομμάτια του gameplay, το οποίο βέβαια έχει κρατήσει τον αρχικό του χαρακτήρα. Έχουμε μια νέα κάμερα που βρίσκεται ποιο κοντά στο χαρακτήρα, έχοντας πάντα την επιλογή και για τη παλιά.

 
Performance mode (PS5) Παλιά Vs νέας κάμερας

Μπορεί κανείς να εκτελέσει τις μαγικές ικανότητες του Geralt χωρίς να ανοίξει το ειδικό μενού. Κρατώντας πατημένη τη δεξιά σκανδάλη του χειριστηρίου, εμφανίζεται ένα υπομενού με τα 5 Signs τα οποία αντιστοιχούν σε πέντε πλήκτρα του χειριστηρίου.


Quick Signs με πατημένο το R2

Ο χρήστης πλέον μπορεί να επιλέξει να εμφανίζονται στο HUD το minimap και τα Quest Objectives κατά τη μάχη ή όταν χρησιμοποιούνται οι Witcher Senses, κάτι που «καθαρίζει» ακόμα περισσότερο το HUD, αλλά εμφανίζει τις απαραίτητες πληροφορίες ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει ένα νέο βασικό mode που αφορά στο χάρτη, ο οποίος είναι καθαρότερος με το παίχτη να μπορεί να επιλέξει τι θα εμφανίζεται σε αυτόν. Ο παίχτης πλέον μπορεί να επιβιώσει σε πτώσεις από ψηλά καθώς η ζημιά που υφίσταται ενεργοποιείται λίγο αργότερα. Τα herbs μαζεύονται αυτόματα, υπάρχει δυνατότητα για τρεις ταχύτητες περπατήματος ανάλογα με το πόσο πολύ πιέζουμε το μοχλό προς τα μπρός ενώ υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος ενεργοποίησης του τρεξίματος με απλό tap στον αριστερό μοχλό. Υπάρχουν διάφορες βελτιώσεις και στον οπτικοακουστικό τομέα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι σκιές των βασικών πρωταγωνιστών είναι σε υψηλή ανάλυση όχι μόνο στα cut scenes αλλά και μέσα στο παιχνίδι, το clipping σε μαλλιά και πανοπλίες έχει φτιαχτεί ενώ έχουν γίνει βελτιώσεις στα μοντέλα των τεράτων και από τη CDPR πέρα από αυτές του HD Monsters Reworked Mod. Άλλες βελτιώσεις αφορούν τους περιβάλλοντες χώρους με αναβάθμιση της χαμηλής βλάστησης, τη προσθήκη νέου μοντέλου καιρού (Gray Sky), τη βελτίωση του νερού αλλά και τη καλύτερη συμπεριφορά του Geralt όταν ακουμπάει τη βλάστηση και το νερό. Τέλος, έχουν διορθωθεί διάφορα bugs που αφορούν στο animation, σε σκηνές, σε αποστολές και στο ίδιο το gameplay.


Εικόνα από το PS5 (performance mode)

Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι με το παραπάνω ικανοποιητικά για ένα δωρεάν update. Ταυτόχρονα βέβαια με το update, το παιχνίδι πλέον κυκλοφορεί σε νέα έκδοση με την ονομασία The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition, η οποία περιλαμβάνει τόσο το ίδιο το παιχνίδι όσο και όλα τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει.

 
Τι περιλαμβάνεο η Complete Edition

Καθώς έχουν περάσει 7,5 χρόνια από την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού σίγουρα υπάρχει μια γενιά νέων gamer που δεν έχει παίξει καθόλου το Witcher 3. Και η Complete Edition είναι αν μη τι άλλο μια τέλεια επιλογή. Ουσιαστικά είναι ένα remaster το οποίο οι κάτοχοι του παιχνιδιού αποκτούν δωρεάν αλλά μπορεί κανείς να το αποκτήσει πλήρες εφόσον δεν έχει το παιχνίδι.


Εικόνα από το PS5 (quality mode, no HUD)

Εμείς παίξαμε το Witcher 3 στην έκδοση του PS5 και η αλήθεια είναι πως πρώτα από όλα, είναι πανέμορφο. Οι διαφορές μεταξύ Performance και Quality mode είναι υπαρκτές σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού και σίγουρα το RT δίνει άλλη αίσθηση στην εικόνα. Η αλήθεια όμως είναι πως έχοντας την εμπειρία από το PC όπου ακόμα και πριν 7 χρόνια παίζαμε με 60fps, το Performance mode είναι μάλλον προτιμότερο, καθώς η κίνηση είναι σαφώς ομαλότερη και οι μάχες καλύτερες στα 60fps. Η προσθήκη του νέου τρόπου χρήσης των Signs είναι καλοδεχούμενη κάνοντας τις μάχες ταχύτερες. Με το παλιό τρόπο, που εξακολουθεί να υπάρχει το παιχνίδι μπαίνει σε slow motion μέχρι να διαλέξουμε από το radical menu το sign που θέλουμε. Η χρήση του DualSense είναι εξαιρετική, δίνοντας μια άριστη αίσθηση στα χέρια. Αλλά και οι χρόνοι φορτώματος είναι σαφώς βελτιωμένοι. Όλα τα παραπάνω βέβαια δε καθιστούν το The Witcher 3 ένα νέο τίτλο. Δεν είναι remake και κάποιοι μηχανισμοί του, ειδικά οι μάχες αλλά και τα animation δείχνουν την ηλικία τους. Από την άλλη όμως, ακόμα και σήμερα το The Witcher 3 είναι ένα από τα καλύτερα RPG που έχουν κυκλοφορήσει με μια φανταστική ιστορία, με καταπληκτικά side quest που δύσκολα βρίσκει κανείς ακόμα και σήμερα και με αρκετές επιλογές που κάνει ο παίχτης να παίζουν το ρόλο τους στην εξέλιξη της ιστορίας. 

10

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*