Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Witcher 3: Wild Hunt Blood and Wine Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    CD Projekt Red

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    CD Projekt

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • The Witcher 3: Wild Hunt Blood and Wine
    • 18+ pegi 18+
      • 10 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (2)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://thewitcher.com/en/witcher3 FOLLOWERS 1 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 9

    ENTERNITY SCORE
*
Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι φίλοι των RPG, ειδικά εκείνοι που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την προσπάθεια της νέας και αδοκίμαστης CD Projekt από τα γεννοφάσκια της δε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή. Η στιγμή που θα σήμαινε την ολοκλήρωση μιας τριλογίας, η οποία δεν ήταν απλώς μια ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια ενός νέου developer (όπως το πρώτο μέρος) ή ένα εγχείρημα το οποίο σχεδόν εκτροχιάστηκε από το βάρος της φιλοδοξίας του (όπως το δεύτερο), αλλά κυριολεκτικά ένα ορόσημο στην ιστορία των RPG. Το DLC με τίτλο Blood and Wine είναι, ουσιαστικά, ένα πλήρες expansion του ήδη αχανούς κόσμου του The Witcher 3 και έρχεται με σκοπό να κλείσει την ιστορία του ήρωα που γνωρίσαμε ως White Wolf, Butcher of Blaviken ή, απλά, Geralt of Rivia.


Ήλιος και αμπέλια.

Μέσα στις (τουλάχιστον) 20 ώρες της διάρκειάς του, μας αφηγείται το ταξίδι του Geralt στο νότιο δουκάτο Toussaint, την επιστροφή του ουσιαστικά, αφού συναντά πολλούς παλιούς φίλους και ακόμα περισσότερους νέους εχθρούς. Η Δούκισσα του Toussaint ζητά τη βοήθεια του Geralt για να σταματήσει μια σειρά φόνων που φαινομενικά έχει στόχο τους πλέον αξιοσέβαστους ιππότες του δουκάτου.
Το DLC με τίτλο Blood and Wine είναι, ουσιαστικά, ένα πλήρες expansion του ήδη αχανούς κόσμου του The Witcher 3 και έρχεται με σκοπό να κλείσει την ιστορία του ήρωα που γνωρίσαμε ως White Wolf, Butcher of Blaviken ή, απλά, Geralt of Rivia.
Στην πορεία θα αποκαλυφθεί μια ολόκληρη πλεκτάνη, στην οποία το κρασί και το αίμα παίζουν βασικό ρόλο. Βλέπετε το Toussaint είναι η χώρα του κρασιού στον κόσμο του Witcher και μοιάζει με μια μίξη νότιας Γαλλίας και Ιταλίας: οι λεβάντες στολίζουν χωράφια με ελιές και σε κάθε χιλιόμετρο θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει και ένας αμπελώνας.


Παραμυθένια τοπία. Το ιδανικό μέρος για να αποσυρθεί ο Geralt.

Η χρωματική παλέτα δεν έχει καμία σχέση με το μουντό και σκοτεινό ύφος του Wild Hunt: τα ανοιχτογάλανα νερά θυμίζουν κάποιον εξωτικό προορισμό ή κάποια παραλία της νότιας Μεσογείου και απέχουν έτη φωτός από τους καταθλιπτικούς βάλτους του Velen. Είναι μια χώρα ανέγγιχτη από τον πόλεμο και τους παράφρονες ηγεμόνες του Βορρά. Επόμενο είναι και οι κάτοικοι της χώρας να είναι πιο αισιόδοξοι και ρομαντικοί, συχνά σε επικίνδυνο βαθμό, καθώς φαίνεται ότι δεν γίνεται κανένα προξενιό στο Toussaint χωρίς έναν ιππότη που ορκίζεται ότι θα σκοτώσει το τάδε ή το δείνα τέρας για να αποδείξει την αγάπη του στην εκλεκτή του. Η πληθώρα από κουφάρια με πανοπλία που ανακαλύπτει εδώ κι εκεί ο Geralt αποδεικνύει ότι ο έρωτας στο Toussaint μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη υπόθεση. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η ιδέα της ιπποσύνης είναι στο DNA των κατοίκων της περιοχής και οι αναφορές στο μύθο του Αρθούρου, στην ιδέα του περιπλανώμενου ιππότη (και στον Δον Κιχώτη) κρύβονται παντού. Ταυτόχρονα, ο Geralt συναντά και πολλά βαμπίρ, η παρουσία των οποίων σκοτεινιάζει λίγο το ειδυλλιακό τοπίο και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση στο παραμυθένιο, κατά τα άλλα, ύφος του expansion. Ωστόσο, όπως στο Toussaint των ιπποτικών αρετών κρύβονται σκοτεινά μυστικά, έτσι και στον κόσμο των βαμπίρ δεν είναι όλα τόσο σκοτεινά όσο φαίνεται εξαρχής.


Το Toussaint έχει και σκοτεινή πλευρά...

Το Blood and Wine τα έχει όλα: τουρνουά με ιππότες, δολοφονίες, έρωτες και προδοσίες, τέρατα και μάγισσες, βρικόλακες και απλούς κόλακες. Όλα αυτά με το επίπεδο γραφής που χαρακτηρίζει όλο το παιχνίδι, αλλά και μια έξτρα δόση αυτοσαρκασμού. Πλησιάζοντας στο τέλος, η CD Projekt επιτρέπει στον εαυτό της να κάνει λίγο πλάκα με τον Geralt, ακόμα και με τις ίδιες τις ατέλειες του αριστουργήματός της. Οι ενδείξεις για το ότι πλησιάζει η ώρα που ο Λευκός Λύκος θα κρεμάσει το σπαθί του είναι ξεκάθαρες: για πρώτη φορά αποκτά μια μόνιμη κατοικία εκτός του, έρημου πια, Kaer Morhen, την οποία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει, να επανδρώσει και να στολίσει αρκούντως, με πανοπλίες, όπλα, πίνακες και τρόπαια που θυμίζουν τις περιπέτειές  του. Στην πορεία της αναζήτησής του θα επανακτήσει (ίσως) το σπαθί που είχε στο πρώτο The Witcher, το Sword of Destiny, σε ένα ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο quest, κλείνοντας έτσι άλλον ένα κύκλο. Δε λείπουν, βέβαια και οι πανοπλίες, καθώς προστίθεται ένα νέο, τέταρτο επίπεδο αναβάθμισης για κάθε Witcher set, το οποίο προσφέρει και set bonus ανάλογα με τον αριθμό των βελτιωμένων κομματιών που φοράμε.


Το λυκόφως ενός ήρωα...

Τέλος, με την προσθήκη ενισχυμένων mutations κλείνει και το κενό των abilities που έφθαναν στα όριά τους γύρω στο επίπεδο 40, ενώ διορθώνεται και η ανισορροπία της σπανιότητας των κόκκινων mutagens, τα οποία έφθαναν και δεν έφθαναν ως τώρα για έναν παίκτη που ήθελε να ειδικευτεί αποκλειστικά στη χρήση των σπαθιών.



Αυτό που έχει, όμως, πραγματικά σημασία πέρα από τις λεπτομέρειες των μηχανισμών και το κυνήγι των αριθμών, που μοιραία συνοδεύει ένα RPG τέτοιας διάρκειας και μεγέθους, είναι ότι το The Witcher 3 αφηγείται μια πολύκροτη ιστορία και το Blood and Wine αποτελεί τον ιδανικό επίλογό της. Είναι λίγα τα παιχνίδια που μας κάνουν διστακτικούς να τα παίξουμε επειδή απλά δε θέλουμε να τελειώσουν. Είναι ελάχιστα τα reviews τα οποία δυσκολευόμαστε να γράψουμε γιατί ξέρουμε ότι αφού ολοκληρωθούν δε θα έχουμε την ευκαιρία πια να γράψουμε κάτι ακόμα τελευταίο για ένα παιχνίδι που αγαπήσαμε.

Στο επανιδείν, Geralt.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ριζικά διαφορετικό σε αισθητική χωρίς να χάνει τίποτα σε ποιότητα
  • Εξαιρετικοί χαρακτήρες και πλοκή
  • Ο ιδανικός αποχαιρετισμός σε ένα θρύλο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάποια σποραδικά bugs. Κάτι πρέπει να γράψουμε και δω, καταλαβαίνετε
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
16 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Geovra
    • To ΕΠΟΣ ....οποιος δεν το εχει παρει ας περιμενει την εκδοση μαζι με τα dlc....αξιζει καθε cent !
      True next gen εμπειρια...ειτε σε γραφικα (κι ας διαφωνει καποιος) ειτε σαν story telling . Περιμενω το "δωρο" για να αποκτηθει :)
      Ty Νικο για το review...:)

    • Georgebor
    • True next gen εμπειρία σε PS4 τουλάχιστον δε το λες!Σε ένα τούμπανο PC δεν ξέρω αλλά σε Ps4 με τόσα glitches και τόσα λάθη που είχε το game μέσα δεν το λες.Ωραία textures τρομερά τοπία αλλά με τίποτα δεν συγκρίνεται με το uncharted που είναι πραγματικό next gen,σε Ps4 το τονίζω δε μιλάω για υπολογιστή γιατί δεν έχω άποψη!Σαν παιχνίδι είναι από τα κορυφαία έχω το απλό δεν έχω παίξει τα Dlc και το έχω λιώσει προσπαθώ να τελειώσω όλο τον χάρτη μα δεν τελειώνει με τίποτα ρε φούστη!Ωραίο Lore και τρομερό παιχνίδι πραγματικά μαζί με Souls τα καλύτερα Rpg σήμερα!Μπράβο σε αυτούς τους τρελό Πολωνούς αν δεν κάνω λάθος που κάνανε αυτό το δημιούργημα!
      ΥΓ. Αυτό το τρομερό GWENT υπάρχει περίπτωση να το δούμε σε πραγματικό card game;;;;

    • Silverblade
    • @Georgebor: Αφού λοιπόν το έχεις λιώσει πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να βάλεις και τα DLC. Και να το Gwent ετοιμάζεται ως standalone game με κυκλοφορία προγραμματισμένη για Σεπτέμβριο σε PS4, Xbox One και PC με crossplatform multiplayer.

    • Georgebor
    • Μια ερώτηση πάρω τα dlc χώρις να έχω το δισκάκι του Witcher του κανονικού π.χ. να το κάνω ανταλλαγή θα μου παίζει κανονικά δηλαδή είναι ανεξάρτητο το Cd του expansion;;

    • Silverblade
    • @Georgebor: Κοίτα, το θεωρώ χλωμό να παίζει χωρίς CD αλλά θα το δοκιμάσω. Όπως και να έχει μιλάμε για το Blood and Wine, γιατί το Hearts of Stone εκτυλίσσεται στον ίδιο χάρτη με το "βασικό" παιχνίδι, άρα δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά το CD. Τώρα το B&W και αυτό ξεκινά στο Βορρά, οπότε τουλάχιστον για να το ξεκινήσεις σίγουρα θα θες το CD.

    • Silverblade
    • Αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει CD key του παιχνιδιού και του expansion pass στο Amazon με $75, η CDPR έχει ανακοινώσει ότι πράγματι θα υπάρξει GOTY edition χωρίς να έχει δώσει ημερομηνία. Ανεπίσημα, υπάρχουν φήμες για τέλη αυτού του μήνα.

    • Silverblade
    • Δυστυχώς, παιδιά, για όποιον ενδιαφέρεται το παιχνίδι ΔΕΝ ξεκινά στο PS4 χωρίς το δισκάκι, ούτε στο Blood & Wine. Πράγμα λογικό, βέβαια, εφόσον μπορείς από το Toussaint να γυρίσεις πίσω στο Βορρά αν το επιθυμείς.

    • diver_gr
    • Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε από τη cd projekt αν έδινε στην κυκλοφορία κάτι αντίστοιχο σαν το creation kit της Bethesda! Οι δυνατότητα και μόνο να φτιάχνεις νέο περιεχόμενο με την αντίστοιχη ευκολία του creation kit θα απογείωνε κατά τη γνώμη μου το παιχνίδια και θα βλέπαμε σίγουρα απίστευτα Mods!

      Όσοι από εσάς δεν έχετε παίξει The witcher 3.......... τη?.ακόμα κάθεστε???? τρέξτε να το αγοράσετε καθώς είναι ένα από τα παιχνίδια που αξίζουν τα λεφτά τους μέχρι και το τελευταίο σεντς!

    • Georgebor
    • Κατέβασα το Xpansion pass και έχω ξεκινήσει το Hearts of stone αρχικά...Οι τύποι έχουν κάνει τρομερή δουλεία το ανεβάζει το game τουλάχιστον 2 επίπεδα!@Silverblade είναι αρκετά πιο δύσκολο τα dlc η είναι ιδέα μου;

    • Silverblade
    • @Georgebor : (καθυστερημένη :P απάντηση λόγω διακοπών) Όχι δεν είναι καθόλου ιδέα σου, προφανώς η CDPR έλαβε υπόψη τα παράπονα ορισμένων για τη δυσκολία στις μάχες (τουλάχιστον προς το τέλος του παιχνιδιού γιατί στην αρχή δεν το λες και εύκολο) και έκανε το HoS για level 30+. Και το εννοεί. Έφαγα πολύ ξύλο για να βγάλω τη μάχη με τους rogue Knights μιλάμε.

      Πραγματικά, το HoS ήταν εξαιρετικό σε ατμόσφαιρα, χαρακτήρες, μουσική... αναμένω τις εντυπώσεις σου από το B&W.

    • alessan
    • Παιδια νομιζω οτι και τα expansion ηταν σχετικα ευκολα!!! Παιζοντας στο Death March ο μονος αντιπαλος που πραγματικα ειχε δυσκολια και χρειαστηκαν μερικες επικλησεις στα θεια για να βγει ηταν ο τελευταιος στο BnW! Κατ εμε αν εξαιρεσουμε την τελευταια μαχη ειναι αρκετα βατο και το παιχνιδι και τα expansion και στο Death March!

    • Georgebor
    • @alessan μπράβο σου φίλε εμένα μου φάνηκε αρκετά δύσκολο το τελευταίο boss του ΒnW και δεν το έβγαλα στο death march έκανα κατέβασμα επιπέδου.Δεν έγινε υπέρ-δύσκολο το παιχνίδι αλλά είχε μια σαφώς ανώτερη δυσκολία σε σχέση με το αρχικό! Στο λέω εγώ που το Dark Souls 2 μου φάνηκε εύκολο!

      @Silverblade αν σου πω ότι με ενθουσίασε περισσότερο το story του HoS από το BnW θα με πιστέψεις;;Αν και η είσοδος στα παραμύθια με τρέλανε!Τρομερό game όπως και να έχει το κατά ευχαριστήθηκα! Αναμένω το Gwent αν και θα το ήθελα σε real φάση να παίζω με τα φιλαράκια!

    • Silverblade
    • @Georgebor: Σε πιστεύω μια χαρά. Το HoS, αν και μικρότερο, ήταν πολύ ατμοσφαιρικό και τον main antagonist θα τον ζήλευαν πάρα πολλά παιχνίδια. Creepy as hell...

*