Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Corsair MP600 PRO LPX M.2 SSD Review

*
Ο νέος δίσκος Corsair MP600 PRO LPX M.2 SSD έρχεται να καλύψει τις αυξημένες αποθηκευτικές ανάγκες των κατόχων PS5.

Όταν κυκλοφόρησε το PS5 το Νοέμβριο του 2020, πο αποθηκευτικός χώρος της κονσόλας μας είχε φανεί σχετικά μικρός, όμως το θέμα χώρου δεν είχε αρχίσει ακόμα να γίνεται αντιληπτό. Τα native PS5 παιχνίδια ήταν λίγα και έτσι ο χώρος σε γενικές γραμμές έφτανε. Πλέον όμως, ο δίσκος στο PS5 του υπογράφοντα (και προφανώς και σε πολλούς ακόμα) έχει «τιγκάρει» με τους native PS5 τίτλους να είναι πολλοί και να απαιτούν μπόλικο χώρο. Σχεδόν 60GB το Returnal, άλλα 70GB το Uncharted Legacy of Thieves Collection, 100GB το Horizon Forbidden West, 112GB το Far Cry 6, έρχεται το Gran Turismo που ακούγεται πως θα θέλει άλλα 100GB και πάει λέγοντας. Η ανάγκη για περισσότερο χώρο είναι πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει ο νέος Corsair MP600 PRO LPX M.2 SSD, ο οποίος προσφέρει επιδόσεις που ξεπερνάνε αυτές που απαιτεί η Sony για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν native PS5 αποθηκευτικός χώρος.




Ο Corsair MP600 PRO LPX κυκλοφορεί σε τέσσερις διαφορετικές χωρητικότητες (512Gb, 1TB, 2TB και 4TB) με την έκδοση που είχαμε εμείς στα χέρια μας να είναι αυτή του 1TB και μάλλον αυτή που θα προτιμήσει ο περισσότερος κόσμος λόγω κόστους (€159,99). Οι τιμές για τα άλλα τρια μοντέλα έχουν ως εξής: €114,99 (512GB), €379,99 (2TB) και €879,99 (4ΤΒ). Ο δίσκος έρχεται σε μια μικρή συσκευασία που δε περιέχει κάτι άλλο.



Πρόκειται για ένα PCI-E Gen4 x4 δίσκο σε M.2 2280 form factor. Ο controller που χρησιμοποιεί είναι ένας Phison PS5018-E18 και τα chip NAND μνήμης είναι 3D TLC της Micron (B47R). Ενσωματώνει μνήμη cache (1024MB για τις εκδόσεις 512GB/1TB και διπλάσια για τους μεγαλύτερους), η κατανάλωσή του είναι γύρω στα 6,6Watt σε ανάγνωση και εγγραφή, ενώ το MTBF του (χρόνος μέχρι να αρχίσει να «χαλάει») είναι  1,6 εκατομμύρια ώρες με την εγγύηση που τον συνοδεύει να είναι 5 χρόνια.

 

Όσον αφορά στις ονομαστικές του ταχύτητες, η έκδοση του 1TB προσφέρει έως 7100Mb/sec ταχύτητα ανάγνωσης και έως 5800MB/sec ταχύτητα εγγραφής. Ο μικρότερος των 512Gb φτάνει τα 3700 MB/sec στην εγγραφή ενώ οι δυο μεγάλοι στα 6800 MB/sec, με τη ταχύτητα ανάγνωσης να είναι ίδια για όλους. Να σημειώσουμε ότι ο δίσκος έχει ένα σύστημα προστασίας από τις αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη χρήση μέσω throttling όταν η θερμοκρασία του ξεπεράσει του 68 βαθμούς Κελσίου, οπότε και η απόδοση μειώνεται κατά 50 MB/sec για κάθε 1 βαθμό κελσίου που η θερμοκρασία αυξάνεται.



Προφανώς και ο δίσκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπολογιστές, δεν είναι δηλαδή κάποια έκδοση αποκλειστικά για το Playstation 5. Αυτό που έχει προσέξει η Corsair στο δίσκο είναι η ψήκτρα του, η οποία έχει χαμηλότερο ύψος από την αντίστοιχη του Corsair MP600 PRO έτσι ώστε να χωράει στον ειδικό χώρο του Playstation 5.



Η εγκατάστασή του είναι πανεύκολη. Έχοντας εγκαταστήσει τη τελευταία έκδοση firmware και αφαιρέσει όλα τα καλώδια του PS5, αφαιρούμε πρώτα το καπάκι του PS5 ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό όπου βρίσκεται η ειδική θέση για την εγκατάσταση δίσκου M.2.



Στη συνέχεια, με ένα κατσαβίδι ξεβιδώνουμε τη βίδα που κρατάει το μεταλλικό καπάκι της θέσης για το δίσκο M.2. Εκεί υπάρχει μια ακόμα βίδα (στην ακριανή τρύπα που γράφει 110) την οποία πρέπει να αφαιρέσουμε καθώς αυτή θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για να στερεώσει το δίσκο στη θέση του.



Αφού κουμπώσουμε το δίσκο στο PCI-Express βύσμα, χρησιμοποιούμε τη βίδα που αφαιρέσαμε νωρίτερα για να τον ασφαλίσουμε, η οποία όμως τοποθετείται σε άλλη τρύπα (γράφει 80).



Στη συνέχεια επανα-εγκαθιστούμε το μεταλλικό κάλυμμα και τέλος το πλαστικό καπάκι του PS5. Αφού βάλουμε όλα τα καλώδια στη θέση τους και εκκινήσουμε το Playstation 5, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που μας αναφέρει το νέο δίσκο, τον οποίο πρέπει να κάνουμε format για να τον χρησιμοποιήσουμε.




Πλέον, έχουμε 1TB επιπλέον αποθηκευτικού χώρου που μπορεί να αξιοποιηθεί για να εγκαταστήσουμε native PS5 παιχνίδια και να τα εκκινήσουμε από αυτόν.



Όσον αφορά στις επιδόσεις του, κάναμε κάποιες μετρήσεις και συγκρίσεις με το δίσκο που ήδη έχει το PS5. Στις περισσότερες συγκρίσεις, ο δίσκος της Corsair είναι ελαφρώς ταχύτερος, είτε όταν φορτώνουμε ένα παιχνίδι είτε όταν φορτώνουμε ένα save μέσα από το εκάστοτε παιχνίδι. Η μεταφορά 460,4GB από το δίσκο του PS5 στον Corsair πήρε 6 λεπτά και 51 sec.
Το Horizon Forbidden West χρειάστηκε 17,56 sec για να φορτώσει από τον Corsair και 18sec από το δίσκο του PS5. Για το ίδιο παιχνίδι, το save μας χρειάστηκε 6,7sec και 7,13sec αντίστοιχα. Το Spideman Miles Morales φόρτωσε σε 35,71sec στον Corsair και σε 35,83sec στον Sony, ενώ για το φόρτωμα save απαιτήθηκαν 4,8sec και 4,86sec αντίστοιχα. Το NBA2K22 φόρτωσε σε 26,32sec στον Corsair και σε 24,53sec στο Sony. Για να φορτώσουμε το MyCareer save μας χρειάστηκαν 8,68sec είτε από τον ένα είτε από τον άλλο δίσκο. Τέλος, για να φορτώσουμε το τρέχον save στο Uncharted 4 της Legacy Collection, χρειάστηκαν 3,65sec για το δίσκο της Corsair και 4,03sec για αυτό της Sony.



Όπως μπορείτε να δείτε άλλωστε και στο σχετικό βίντεο με όλες τις παραπάνω συγκρίσεις, ο δίσκος της Corsair προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις και αποτελεί μια άριστη και εύκολη στην εγκατάσταση λύση για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου του PS5. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικές επιδόσεις
  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Συμβατός με το PS5 αλλά και με υπολογιστές
  • Η έκδοση του 1TB είναι η πλέον συμφέρουσα από όλες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*