Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

realme 9 Review

  • realme 9
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http:// FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το περασμένο Φεβρουάριο η Realme παρουσίασε τα πρώτα μοντέλα της σειράς της νέας σειράς 9, τα 9 Pro +, 9 Pro και το οικονομικότερο 9i. Σήμερα ένα ακόμα smartphone έρχεται να προστεθεί στην οικογένεια, το realme 9, μια 4G συσκευή με ξεχωριστή σχεδίαση και κόστος στα €300.  Το τηλέφωνο κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις μια με 6GB μνήμης και μια με 8GB μνήμης, πάντα με 128GB αποθηκευτικού χώρου. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας την έκδοση 8/128GB.



Η συσκευή έρχεται σε ένα όμορφο, κίτρινο, κουτί το οποίο περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 33Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Η συσκευή είναι μικρή στο μέγεθος και αρκετά ελαφριά, κάτι που οφείλεται στην οθόνη Amoled διαγωνίου 6,4’’ και ανάλυσης Full HD+ που τρέχει στα 90Hz. Όσον αφορά στην οθόνη, μετρήσαμε μια μέγιστη φωτεινότητα της τάξης των 375nits σε κανονικές συνθήκες και 524 nits σε κατάσταση αυτόματης ενεργοποίησης της μέγιστης με πολύ έντονο εξωτερικό φωτισμό, τιμές αρκετά καλές για τη κατηγορία τιμής.  Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode. Στο Vivid πήραμε μια θερμοκρασία χρώματος των 7600 βαθμούς K (αντίστοιχα είναι και η Brilliant επιλογή στο Pro Mode), με το Natural να είναι ρυθμισμένο στους 6695 βαθμούς K, όπως αντίστοιχα είναι και η Cinematic επιλογή στο Pro Mode. Το λειτουργικό (realme UI 3.0 πάνω από Android 12) προσφέρει φυσικά και Dark Mode καθώς και reading mode (το λέει eye care). Το panel δε προσφέρει καμία υποστήριξη HDR (ούτε στο Youtube) όμως μπορεί να δει κανείς Netflix σε Full HD ανάλυση. Υπάρχει και δυνατότητα επιλογής του refresh rate μεταξύ 60Hz ή 90Hz, με τη δεύτερη να είναι μάλλον αυτή που θα χρησιμοποιήσει ο περισσότερος κόσμος, καθώς αυτόματα ρυθμίζει το refresh rate μεταξύ 60/90Hz. Πχ σε εφαρμογές όπως το Gmail, ο Chrome και το ίδιο το Android είναι στα 90Hz ενώ στην εφαρμογή της κάμερας ή στο Netflix είναι στα 60Hz.



Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε τα volume controls τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim (μόνο 4G δίκτυα υποστηρίζονται) αλλά και κάρτας microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου.



Στο κάτω μέρος έχουμε το μοναδικό ηχείο της συσκευής το οποίο η αλήθεια είναι πως δε μας ενθουσίασε από πλευράς ποιότητας ήχου, έξοδο ακουστικών και τη θύρα Type-C USB, ενώ στο πάνω μέρος, στα όρια μεταξύ οθόνης και σασί, υπάρχει το ακουστικό.



Στη πραγματικά πανέμορφη πλάτη του τηλεφώνου (στο χρώμα Sunburst Gold που είχαμε) συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο διάφανο πλαίσιο, με τις δυο βασικές κάμερες να καταλαμβάνουν το περισσότερο χώρο και τη τρίτη με το led flash να βρίσκονται στο πλάι. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Η πλάτη λοιπόν είναι πλαστική με την έκδοση που είχαμε στα χέρια μας να είναι πραγματικά πανέμορφη. Το χρυσοκίτρινο χρώμα είναι εντυπωσιακό και ξεχωριστό. Σύμφωνα με τη realme, η υφή του realme 9 είναι εμπνευσμένη από το φως της ερήμου. Καθώς το ηλιακό φως πέφτει στο πίσω κάλυμμα, το χρώμα αλλάζει. Το φως και οι σκιές δημιουργούν μια αίσθηση κυματισμού. Μέσα από 6 επίπεδα δεξιοτεχνίας, το realme πρώτο συνδυάζει τις τεχνικές Plasma Atom-coating και UV-Nano Imprinting επιτυγχάνοντας  τρισδιάστατη υφή με κυματισμούς και σχεδίαση με δυναμικό εφέ κυματοειδούς αντανάκλασης του φωτός.



Πέρα από όμορφο, το τηλέφωνο έχει εξαιρετική αίσθηση στο χέρι, κρατιέται πολύ καλά με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Είναι πραγματικά πολύ λεπτό και ελαφρύ και σίγουρα η μεσαίων διαστάσεων οθόνη του το καθιστά βολικό στο χέρι. Θα θέλαμε πάντως ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται μέσα στην οθόνη να είναι τοποθετημένος λίγο πιο ψηλά, καθώς ο χρήστης αναγκάζεται να κρατήσει περίεργα το τηλέφωνο για να ακουμπήσει στο συγκεκριμένο σημείο τον αντίχειρά του. Μέσω του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί κανείς να μετρήσει και τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που γίνεται πηγαίνοντας στην επιλογή realme Lab και πατώντας πάνω στην σχετική επιλογή. Χρειάζονται περίπου 15sec για να ολοκληρωθεί η μέτρηση και μπορούμε να την αποθηκεύσουμε για να κρατήσουμε ένα ιστορικό.



Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το τηλέφωνο έρχεται με realme UI 3.0 το οποίο τρέχει πάνω από Android 12, εξακολουθώντας να θυμίζει stock Android. Όμορφα εικονίδια, app drawer και μια μπάρα συντομεύσεων στην οποία μπορούμε να έχουμε όσες εφαρμογές θέλουμε για να τις εκκινούμε άμεσα, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του UI. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 680. Συνοδεύεται από 8GB μνήμης η οποία μπορεί να αυξηθεί με τη λειτουργία Ram Expansion κατά 2/3/5GB. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου σαν Virtual Ram. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο είναι ομαλή και ο κάτοχός του θα κάνει καλά τη δουλειά του (γνωρίζοντας πάντα ότι αγοράζει ένα budget τηλέφωνο). Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει (Adreno 610) επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα τα περισσότερα –απλοϊκά- Android παιχνίδια αλλά μη περιμένετε πολλά από τις επιδόσεις της συσκευής. Το 3D Mark Wild Life μας έδωσε μόλις 448 πόντους, ένα από τα χαμηλότερα αποτελέσματα που έχουμε δει. Γενικότερα, η GPU του Snapdragon 680 δεν κάνει για τίποτα περισσότερο από casual gaming.



Όσον αφορά τώρα στο σύστημα καμερών, έχουμε ένα κλασσικό τριπλό σύστημα, με μια βασική wide κάμερα στα 108MP, μια ultra wide στα 8MP και μια macro στα 2MP, ενώ μπροστά έχουμε μια σέλφι κάμερα στα 16MP. Η βασική κάμερα των 108MP χρησιμοποιεί ένα νέο αισθητήρα της Samsung, των HM6. Είναι μικρότερος μεν από τον HM2 (1/1.67" έναντι 1/1.52’’), ωστόσοο προσφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις σε σύγκριση με τον HM2 και συγκεκριμένα καλύτερο autofocus λόγω μεγαλύτερης πυκνότητας των pixel που χρησιμοποιούνται, ενώ ταυτόχρονα είναι πρώτος αισθητήρας που αξιοποιεί της τεχνολογία Nonapixel Plus για το binning (οι φωτογραφίες που βγάζει είναι στα 12MP). Επιπλέον, προσφέρει lossless digital zoom της τάξης του 3x. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας λοιπόν κάνει τη παρθενική του εμφάνιση στο realme 9 και είναι τοποθετημένος πίσω από φακό με f/1.75 και προσφέρει πραγματικά καλές λήψεις κυρίως τη μέρα αλλά και και τη νύχτα, ειδικά για τη κατηγορία τιμής. Αρκετή λεπτομέρεια, καλά χρώματα και γενικά ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος.


Ultra wide Vs Wide Vs 3x Zoom


Ultra wide Vs Wide Vs 3x Zoom

Οι φωτογραφίες βγαίνουν στα 12MP αλλά μπορεί κανείς να τραβήξει φωτογραφίες και στα 108Mpixel. Με το μέγεθος αρχείου πάντως να είναι πολύ μεγάλο αλλά και κάποια προβλήματα στο rendering λεπτομερειών όπως τα φύλλα των δένδρων, θα λέγαμε ότι καλύτερη να μη χρησιμοποιεί κανείς αυτή τη λειτουργία. Άλλωστε το τηλέφωνο μπορεί να πετύχει από μόνο του εξαιρετικής ποιότητας zoomed λήψεις, χωρίς να έχει καν telephoto κάμερα. Το 3x zoom είναι άμεσα διαθέσιμο σαν επιλογή μέσα από το camera app της realme μας άφησε άριστες εντυπώσεις.


Ultra wide Vs Wide Vs 3x Zoom

Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, ακόμα και χωρίς να ενεργοποιήσει κανείς το Night Mode, τα καταφέρνει καλά, διατηρώντας αρκετή λεπτομέρεια στις λήψεις ενώ και τα χρώματα φαίνονται σωστά. Μπορεί κανείς να βελτιώσει τις λήψεις ενεργοποιώντας το Night Mode.


Wide Night vs Nightmode

Στη τελευταία περίπτωση ο χρόνος λήψης αυξάνεται καθώς το τηλέφωνο θέλει περίπου 1-2 sec για να κρατήσει ανοιχτό το κλείστρο και μπορεί να βελτιώσει κάπως τις λήψεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Night Mode είναι απαραίτητο μόνο σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού.


Ultra wide Vs Wide Vs 3x Zoom

Πηγαίνοντας τώρα στους δυο άλλους φακούς, έχουμε ένα ultrawide των 8MP και ένα macro 2MP. Κανείς από τους δυο δε ξεχωρίζει. Ο υπερευρυγώνιος την ημέρα μπορεί να δώσει συμπαθητικό αποτέλεσμα (με θόρυβο να κάνει την εμφάνισή του πάντως) αν και τα χρώματα διαφοροποιούνται αρκετά σε σχέση με τη κύρια κάμερα. Είναι μεν αρκετά “ανοιχτός” και χωράει πολύ εικόνα, όμως τόσο η λεπτομέρεια όσο και τα χρώματά του δεν είναι τα καλύτερα δυνατά και γενικά το αποτέλεσμα είναι soft. Για τη κατηγορία τιμής είναι μια τίμια επιλογή, αλλά μη περιμένετε θαύματα.


Ultra wide Vs Wide Vs 3x Zoom

Το βράδυ, η ενεργοποίηση του Night Mode είναι επιβεβλημένη, αλλά και πάλι μη περιμένετε θαύματα


UltraWide Night vs Nightmode

Ο macro πάλι για να βγάζει κανείς φωτογραφίες από πολύ κοντά, χωρίς όμως να περιμένει κανείς λεπτομέρεια στις λήψεις, ενώ και το fixed focus στα 4cm απαιτεί προσπάθεια από το χρήστη για να εστιάσεις.


macro

Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης. Υπάρχει το portrait mode το οποίο κάνει πραγματικά καλή δουλειά.


Portrait mode με το βασικό φακό

Υπάρχει και το street photography mode (έκδοση 2.0) που προσφέρει κάποια ωραία φίλτρα, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και ένα pro mode για φωτογράφιση με χειροκίνητες ρυθμίσεις.
Η selfie κάμερα των 16MP είναι συμπαθητική αλλά χρειάζεται προσοχή στην απόσταση από το πρόσωπο για να κρατήσει την εστίαση σωστά. Έχει διάφορα portrait mode αλλά όχι τα ίδια με αυτά της βασικής κάμερας.


Selfie vs Portrair selfie

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο μόνο μέχρι 1080p/30fps (με πάντα ενεργή ηλεκτρονική σταθεροποίηση) με το κεντρικό αισθητήρα, με το αποτέλεσμα να είναι καλό, κυρίως την ημέρα.
Μάλιστα είναι διαθέσιμη και μια σειρά από χρωματικά φίλτρα (πχ να εμφανίζεται μόνο το πράσινο χρώμα) με την ανάλυση να παραμένει 1080p. Το βίντεο από τον ultra wide φακό (πάλι 1080p30) είναι μάλλον αδιάφορο. Να σημειώσουμε πως δεν είναι δυνατό να εναλλάσσουμε φακούς κατά τη λήψη βίντεο.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το realme 9 μας άφησε καλές εντυπώσεις. Σίγουρα είναι ένα από τα ομορφότερα τηλέφωνα που έχουν περάσει από τα χέρια μας και αν είχαμε, θα του δίναμε βραβείο σχεδίασης. Το χρώμα της πλάτης είναι εντυπωσιακό και τραβάει σίγουρα τα βλέμματα. Η αυτονομία του είναι απόλυτα ικανοποιητική καθώς μπορεί να φτάσει και τις 2 μέρες χρήσης, χάρη στη μεγάλη μπαταρία αλλά και το οικονομικό σε ενέργεια SoC. Η επιλογή της realme να χρησιμοποιήσει το νέο HM6 αισθητήρα της Samsung του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων συσκευών της κατηγορίας τιμής, καθώς από τη μια το τηλέφωνο μπορεί να δώσει πολύ καλές λήψεις ενώ από την άλλη προσφέρει 3x zoom το οποίο είναι μεν digital αλλά μοιάζει περισσότερο με optical. Όσον αφορά στη τιμή του, πρέπει να σημειώσουμε πως τα χρήματα που ζητράει είναι αρκετά περισσότερα από τα χρήματα που ζητούσε πέρυσι το realme 8 όταν λανσαρίστηκε (€239 τον Απρίλη του '21), προσφέροντας καλύτερη βασική κάμερα όσον αφορά στη λήψη φωτογραφιών και επιπλέον 3x lossless zoom (που το έκανε το realme 8 Pro) αλλά το βίντεο περιορίζεται σε 4k30. Από εκεί και πέρα, δυο είναι οι νεώτερες συσκευές με τις οποίες μπορεί να συγκριθεί άμεσα, τα Redmi Note 11 και Redmi Note 11S. Το δεύτερο έρχεται στα ίδια χρήματα ωστόσο δε το έχουμε δοκιμάσει και έτσι δε μπορούμε να έχουμε άποψη. Το πρώτο, «φορά» το ίδιο SOC και στην έκδοση με 128GB κοστίζει €259,9, είναι δηλαδή οικονομικότερο. Όμως έχει χειρότερη κάμερα, λιγότερη μνήμη και σίγουρα το 3x lossless zoom του realme 9 του δίνει σαφές πλεονέκτημα, έχοντας σαν επιπλέον ατού τόσο τη ξεχωριστή εμφάνιση όσο και το γεγονός ότι έρχεται με Android 12. Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν αρκετές συσκευές της προηγούμενης χρονιάς που θα μπορούσε κανείς να το συγκρίνει, όπως το εξαιρετικό Samsung Galaxy A52s το οποίο πλέον επίσημα έχει «πέσει» στα €350, χρήματα σαφώς περισσότερα αλλά παίρνει κανείς ένα πληρέστερο τηλέφωνο. Συνολικά όμως το realme 9 είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή με το χρώμα του να είναι από μόνο του ένα κεχωριστό ατού. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφο χρώμα, λεπτό και ελαφρύ
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Έξοδος ακουστικών, δυνατότητα επέκτασης χώρου
  • Το lossless 3x zoom δουλεύει καλά
  • Καλή βασική κάμερα, για τη κατηγορία τιμής
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μόνο 1080p βίντεο
  • Μονοφωνικός ήχος
  • Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος είναι σχετικά χαμηλά μέσα στην οθόνη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*