Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Splatoon Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Nintendo

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Nintendo

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Nortec Multimedia

 • PEGI

  7+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο συντάκτης που τις πληκτρολογεί αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όχι με το ίδιο το Splatoon, ούτε με την καθυστέρηση του συγκεκριμένου review που θα σας εξηγήσουμε παρακάτω. Αντιμετωπίζει πρόβλημα με το να αποφύγει τα δεκάδες puns περί μπογιάς, βαψίματος, ασταριού και ντουκοχρώματος. Το αν τα κατάφερε θα φανεί στη συνέχεια του κειμένου. Το καλό είναι πως το Splatoon δεν έχει τα ίδια διλήμματα. Το πρώτο “κλασικό” 3rd person shooter της Nintendo μοιάζει βγαλμένο όχι από κάποια μεγάλη ιδέα, αλλά από τη συνολική νοοτροπία της εταιρείας. Κάποιοι το λένε ιδιοτροπία, άλλοι φιλοσοφία. Άλλοι βέβαια δεν κολλάνε στις λέξεις. Απλά παίρνουν το ink gun τους και βάφουν τα πάντα ασταμάτητα.Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για νοοτροπία; Η Nintendo θέλει να διατηρήσει το οικογενειακό της profile, τουλάχιστον στις δικές της παραγωγές. Έτσι το Splatoon έχει μεν όπλα αλλά αυτά εκτοξεύουν μόνο μπογιά (στην πραγματικότητα είναι μελάνη αλλά θα μας επιτρέψετε αυτήν την ιδιορρυθμία). Ο θάνατος μοιάζει πολύ πιο ελαφρύς και ανέμελος, δεν υπάρχει υποψία αίματος ενώ ακόμα και το κόκκινο χρώμα στις μπογιές απλά απουσιάζει και “αντικαθίσταται” από τα κοντινά magenta και πορτοκαλί. Όλη αυτή η φοβία για τη βία οδηγεί τελικά σε πιο ιδιαίτερο σύνολο με διαφορετικούς μηχανισμούς και όχι απλά σε ένα κοινό shooter με χαριτωμένους χαρακτήρες. Αλλά και η απειρία της Nintendo στα online shooters (ίσως και το online play γενικότερα) οδηγεί σε απροσεξίες που ενοχλούν. H καρδιά του Splatoon βρίσκεται στο multiplayer. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και single player mode, στο οποίο αξίζει να σταθούμε μιας και είναι μεν μικρό σε διάρκεια αλλά προσφέρει διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το multiplayer. Εδώ η Nintendo κάνει ουσιαστικά αυτό που ξέρει καλύτερα. Δημιουργεί ένα 3D platformer που ίσως σας θυμίσει λίγο Mario Galaxy ή ακόμα και τα τεράστια puzzle stages του Super Mario Sunshine.
Η Nintendo θέλει να διατηρήσει το οικογενειακό της profile, τουλάχιστον στις δικές της παραγωγές. Έτσι το Splatoon έχει μεν όπλα αλλά αυτά εκτοξεύουν μόνο μπογιά.
Ο χαρακτήρας σας πρέπει να φτάσει από τη μια άκρη ενός επιπέδου στην άλλη, να αντιμετωπίσει αντιπάλους, να βάψει εκτάσεις με το paintball gun του και τελικά να μαζέψει το ηλεκτροφόρο πλασματάκι στο τέλος. Ένα paintball gun, μερικά είδη χειροβομβίδων και η δυνατότητα μεταμόρφωσης σε καλαμάρι είναι όλα σας τα όπλα. Τα σημεία του επιπέδου που βάφετε με τη δική σας μπογιά σάς επιτρέπουν να κινείστε πολύ πιο γρήγορα όταν μεταμορφωθείτε σε καλαμάρι και βυθιστείτε σε αυτή. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη ενέργεια γεμίζει την μπογιά του όπλου (κάνετε ουσιαστικά reload) και σας κάνει αόρατους στα μάτια των αντιπάλων. Αν βρεθείτε σε σημείο με μπογιά του αντιπάλου κινείστε πολύ πιο αργά (σε κάθε μορφή) και χάνετε ενέργεια. Μόνη λύση να βρεθείτε σε σημείο με δική σας μπογιά για να κάνετε regenerate, βυθιζόμενοι και πάλι σε αυτή. Το βάψιμο τοίχων επιτρέπει να σκαρφαλώσετε σε κάθετες επιφάνειες (ακόμα και κινούμενες) στοιχείο που ενισχύει το platforming των συγκεκριμένων επιπέδων μιας και το κλασικό άλμα είναι πολύ μικρό για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Εξολοθρεύστε αντιπάλους με το όπλο σας και, πέραν του δρόμου που ανοίγεται μπροστά σας, επιβραβεύεστε με μια έκρηξη μπογιάς στο δικό σας χρώμα, εκεί που ο αντίπαλος άφησε την τελευταία του πνοή. Παραδοσιακά τα boss battles κλέβουν την παράσταση (αν και δεν ξεφεύγουν από την κλασική λογική των τριών hits), ενώ σε συγκεκριμένα σημεία θα συναντήσετε και arenas με την AI να χειρίζεται “κανονικούς” αντιπάλους. Είναι ίσως το μόνο σημείο όπου θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το single player ως προπόνηση για το online.


Ο χαρακτήρας σας πρέπει να φτάσει από τη μια άκρη ενός επιπέδου στην άλλη, να αντιμετωπίσει αντιπάλους, να βάψει εκτάσεις με το paintball gun του και τελικά να μαζέψει το ηλεκτροφόρο πλασματάκι στο τέλος.

Όλοι οι παραπάνω μηχανισμοί δίνουν το “παρών” και στο multiplayer. Το single player όμως, εκτός της εντελώς διαφορετικής δομής, προσφέρει τελικά και αρκετά διαφορετικό αποτέλεσμα με πολλά extras που δεν εμφανίζονται δυστυχώς στο multiplayer. Τεράστια σφουγγάρια που μεγαλώνουν όταν εσείς τα βάψετε (και συρρικνώνονται όταν τα μπογιατίσουν οι αντίπαλοι), πολλές κινούμενες πλατφόρμες και σημεία για άμεσο σκαρφάλωμα, power ups, αντικείμενα που εκρήγνυνται για να ποτίσουν το γύρω χώρο με μπογιά κ.λπ. συνθέτουν ένα ιδιόμορφο σύνολο με φρέσκο και ενδιαφέροντα σχεδιασμό που δεν κουράζει. Αλλά ούτε και αναδεικνύεται όσο θα μπορούσε, αφήνοντας τις επιπλέον καλές του ιδέες σε αρκετά αρχικό στάδιο. Και εφόσον το single player δεν λέει να “αυγατίσει”, η ύπαρξή τους σε multiplayer modes θα έδινε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά εκεί έχετε άλλα πράγματα να σας απασχολήσουν. Με την κυκλοφορία του Splatoon στις 29 Μαΐου οι παίκτες έχουν (αρχικά) ένα μόνο mode για να παίξουν online: το Turf Wars που είναι στην ουσία κάτι σαν free for all. Οι 8 παίκτες του χωρίζονται σε 2 ομάδες με μοναδικό σκοπό να βάψουν το μεγαλύτερο μέρος της αρένας στην οποία βρίσκονται. Ο γρήγορος ρυθμός, ο απροβλημάτιστος χειρισμός, η σχεδόν απόλυτη έλλειψη τεχνικών προβλημάτων, τα 60 καρφωμένα fps και η ιδιαίτερα ευχάριστη αισθητική σάς βάζουν εξαρχής σε καλό κλίμα. Μπορείτε να διαλέξετε πολλά διαφορετικά όπλα (όχι μόνο ένα όπως στο single player) που οδηγούν σε πολύ διαφορετικά playing styles. Ουσιαστικά όλα χωρίζονται σε “πιστόλια” και “ρολά” Τα πιστόλια έχουν διαφορετική εμβέλεια, ρυθμό ριπών, κατανάλωση μελανιού, δύναμη κ.λπ. Όλα αυτά επηρεάζουν το πόσο γρήγορα ή εύκολα μπορείτε να βάψετε το επίπεδο, το πόσο πιθανό είναι να βγείτε νικητής σε μια αναμέτρηση με έναν αντίπαλο αλλά και το τι προσέγγιση θα υιοθετήσετε: μακρινή ή κοντινή. Τα ρολά δεν ενδείκνυνται για μάχη από απόσταση, μπορούν όμως να βάψουν τεράστιες εκτάσεις πάρα πολύ γρήγορα, δίνοντας σημαντικό πλεονέκτημα αλλά και να κάνουν πολύ εύκολα one hit kills (όπως και τα sniper rifles). Όταν μάλιστα ανακαλύψετε πως (ανεξαρτήτως οπλισμού) κάνοντας tap στο εικονίδιο κάποιου συμπαίκτη σας στην οθόνη του GamePad (που έχει την ευθύνη απεικόνισης του χάρτη), βρίσκεστε με ένα super jump δίπλα του σε δευτερόλεπτα, θα εκτιμήσετε πολύ περισσότερο το ρυθμό αλλά και την ευελιξία των μηχανισμών του Splatoon.


Όσο καλοσχεδιασμένα και αν είναι πάντως τα επίπεδα, ο μικρός τους αριθμός (μόλις 5 στο launch και 6 μετά το πρώτο update) θα σας κουράσει γρήγορα.

Το καλό είναι πως δεν υπάρχει ιδανική ισορροπία οπλισμού για την ομάδα ώστε να πάρει τη νίκη. Το κακό είναι πως μπορείτε να έχετε μόνο ένα όπλο στη μάχη και πως δεν υπάρχει δυνατότητα για upgrade σε κάθε όπλο. Οπότε όπως το διαλέξετε εξ αρχής έτσι θα είναι πάντα, φέρνοντας μαζί του ένα secondary weapon (χειροβομβίδες, gadgets κ.λπ.) και μια super attack που ενεργοποιείται αφού γεμίσετε την ανάλογη μπάρα, χρωματίζοντας το επίπεδο. Ο χρωματισμός φέρνει ουσιαστικά και όλα τα XP μιας και η εξολόθρευση αντιπάλων δίνει λίγα Experience Points αλλά ενεργεί στρατηγικά ώστε μέχρι το δικό τους respawn να προλάβετε να βάψετε πάνω στη δική τους μπογιά. Τα sniper rifles δύσκολα μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω εκτός από γρήγορα kills πάντως μιας και δεν είναι ιδανικά για βάψιμο του επιπέδου. Οπότε και κρατούν υποστηρικτικό ρόλο για άνοιγμα χώρου για την υπόλοιπη ομάδα. Και μάλλον στα λιγότερα XP ανάμεσα στους παίκτες της ομάδας.
 
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Harkyn
  • Εξαιρετικο review για ενα καλο παιχνιδι που ελειπε απο τη συλλογη του wii u και που αν η Νintendo ειχε προσθεσει απο τωρα ολο το περιεχομενο που εχει σκοπο να δωσει με dlc στο μελλον θα μιλουσαμε και για ενα εξαιρετικο παιχνιδι.

  • G3n3raL86
  • 7!?!!? Τα πηρατε απο τα χταποδια:D

   Θα μπει και αυτο στη συλλογη κατα φθινοπωρο μερια, μιας και ασχολουμαι με το Βιτα τον τελευταιο και ειμαι φισκα για τους επομενους μηνες (Neptunia 1, Steins;Gate).

  • Maxus
  • Ωραιο review, το παιχνιδι πρεπει να ειναι αρκετα εθιστικό και φερνει εναν αερα ανανεωσης που τοσο χρειαζεται η nintendo.Μακαρι να δουμε και αλλα νεα ip με φρεσκιες ιδεες απο την Ν.

  • Fotis333
  • Πολύ ωραίο review! Αυτό με το lobby είναι το πιο εκνευριστικό πράγμα στο παιχνίδι.

  • 3nws1th5
  • Ωραιο ριβιου διαφωνω με το βαθμο. Ενα 8αρι το αξιζει. Πρωτοτυπια , φρεσκιες ιδεες σωστα υλοποιημενα. Ενα μεγαλο μπραβο στη νιντεντο απο εμενα.

  • billbig
  • Δεν του λείπει ουσία του Splatoon. Κάθε άλλο. Και αυτή η ουσία είναι ξεχωριστή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Περιφερειακές απροσεξίες και "χαζομάρες" του στερούν παραπάνω βαθμό. Π.χ. το ότι δεν μπορείς να παίξεις μόνο με φίλους είναι σοβαρή έλλειψη. Ακόμα και αν προστεθεί αργότερα έπρεπε να υπάρχει εξαρχής.

  • Gkalas
  • Λογω gameplay διαφωνω καθετα και εγω με το review.Μπορεις να κοψεις βαθμους για τις ελλειψεις που εχει αλλα οταν ειναι τοσο εθιστικο το gameplay 7αρι δε του βαζεις.Περα για περα αδικη βαθμολογια για εναν τιτλο που πραγματικα δε ξεκολας.

  • Gkalas
  • *διαφωνω με τον βαθμο του review

  • 3nws1th5
  • Ταπεινη μου αποψη ξεχωρα με το ριβιου και μακρια απο εμενα καθε ειδους προκαταληψη η fanboyσμου, ειναι οτι τα τελευταια χρονια φρεσκιες ιδεες σωστα υλοποιημενες σε αντιστοιχα παιχνιδια (γιατι πολλοι εχουν φρεσκες ιδεες, αλλα το θεμα ειναι ΠΩΣ τις υλοποιουν) καλως η κακως, προσφερουν μονο οι ιαπωνες και δη η καημενη nintendo (λεω καημενη γιατι ολοι της τα σουρνουν, αλλα αν δει καποιος ειναι η μονη εταιρια που ουσιαστικα προσπαθει να ξεπερασει τον εαυτο της οχι κατ' αναγκη στον τομεα των super wow γραφικων κτλ, αλλα στο πως θα ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ ο παικτης με νεους τροπους).

  • iankysyrath
  • αδιαβαστο review..φαινεται οτι γραφτηκε πανω στη prelaunch edition.κατα τη ταπεινη μου γνωμη ειναι το χειροτερο του γραφοντος.. χιλιες φορες σε review για adventures!

  • billbig
  • @Gkalas

   Όπως ακριβώς λες και εσύ οι ελλείψεις του είναι που του έκοψαν βαθμό. Ναι είναι εθιστικό, είναι διαφορετικό, είναι, είναι, είναι αλλά έχει και ελλείψεις που δεν έπρεπε να έχει. Και για αυτό πρέπει να χάσει κάτι σε βαθμό. Δεν μειώνεται η αξία του ίδιου του τίτλου. Αλλά οι ελλείψεις του στερούν το κάτι παραπάνω.

   @iankysyrath

   Άρα αφού δεν διάβασες το review πως βγάζεις συμπέρασμα πως γράφτηκε πάνω σε prelaunch edition; Γιατί αν διαβάσεις μπορεί και να πέσεις έξω.

  • Blackstorm
  • Μπράβο ρε Βασίλη, εξαιρετικός. Για πολλοστή φορά μια παρατήρηση, παιδιά εάν δεν σας αρέσει ο βαθμός και σας αρέσει το κείμενο, υπάρχει πρόβλημα μιας και ο Βασίλης το έχει ισορροπήσει απόλυτα. Ας κάνω πάλι εγώ την ηλίθια ερώτηση. Όταν παίρνατε 7 στο Πανεπιστήμιο δεν σας άρεσε; Από πότε είναι κακός βαθμός;

  • Gkalas
  • Φιλε reviewer καταρχας ειμαι και εγω της αποψης οτι τα παιχνιδια πρεπει να βγαινουν ολοκληρωμενα και οχι πετσοκομμενα.Απο αυτη την αποψη το Splatoon εκανε φαουλ και αδικει τον εαυτο του γιατι ειναι εθιστικο ως εκει που δε παιρνει αλλο.Και εγω εννοειται θα του εκοβα βαθμους για πραγματα που δεν εχει και ας τα αποκτησει σεενα τριμηνο απο τωρα.Απο κει και περα κρινω ποσο θα το "τιμωρησω" το παιχνιδι για αυτο τον λογο.Εγω αυστηροτατα θα του εβαζα ενα 8αρι επειδη εχει αυτες τις ελλειψεις.Θα του εβαζα 8αρι γιατι παρ'ολες τις ελλειψεις μιλαμε για ενα παιχνιδι με οχι μονο φρεσκια ιδεα αλλα και ιδεα που αποτυπωθηκε στις οθονες μας αψογα και με ενα gameplay που το λιγοτερο ειναι εθιστικοτατο και στην τελικη αυτο ειναι το βασικο ενος παιχνιδιου.Αρα εδω εχουμε ενα παιχνιδι με μια επιτελους νεα ιδεα,εθιστικοτατο gameplay που ειναι και το βασικοτερο σε ενα παιχνιδι με 60fps ακατεβατη δραση στις οθονες μας και λογω ελλειψεων που θα ερθουν τον Αυγουστο και σαφως επρεπε να κοπουν βαθμοι απο τη βαθμολογια εσυ το βαθμολογεις με 7 που σημαινει μετριο παιχνιδι (ναι,αυτο σημαινει το 7).Φιλε μου ειναι προσωπικη αποψη σου το review και η βαθμολογια αλλα διαφωνω με τον βαθμο καθετα,οριζοντια και διαγωνια.Εγω θα ελεγα σε καθε φιλο που σκεφτεται την αγορα του να το παρει διχως δευτερη σκεψη γιατι στο βασικο του σκελος δηλαδη το gameplay ειναι απλα αξεπεραστο.

  • billbig
  • @Gkalas

   Χαίρομαι που ακόμα και που διαφωνείς τόσο, το κάνεις σωστά και πολιτισμένα.

   Το κάθε review δεν είναι θέμα "τιμωρίας". Και κανείς μας δεν είναι εδώ για να δείξει πόσο γαμάτος είναι ή οτιδήποτε τέτοιο. Στη βασική ιδέα και στην ουσία του Splatoon συμφωνούμε σε αυτά που λες. Δεν χάνει σχεδόν πουθενά από τον πυρήνα του gameplay. Όλα είναι σωστά και καλοζυγισμένα. Ο βαθμός πέφτει γιατί άλλα πράγματα, που δεν άπτονται ίσως του ίδιου του gameplay, λείπουν ενώ δεν θα έπρεπε και γιατί καταλήγουν να κρατήσουν σε σημεία την όλη εμπειρία πιο πίσω απ' ότι θα μπορούσε ή απ ότι της αξίζει. Δεν νομίζω πως αναφέρω πουθενά στο κείμενο πως το Splatoon δεν είναι αυτό που περιμέναμε ή δεν είναι όσο καλό ελπίζαμε ή φαινόταν κ.λπ. Κάθε άλλο. Αναφέρω πως είναι πολύ ιδιαίτερο και πολύ ξεχωριστό ως περίπτωση. Μην ξεχνάς πως ένας τίτλος είναι ένα σύνολο μηχανισμών και επιλογών, όχι μόνο ένας τομέας από όλους. Και το LOS2 είχε πάρα πολύ καλό και λειτουργικό σύστημα μάχης, αλλά όλο το υπόλοιπο ήταν τραγωδία. Μπορεί να δικαιολογηθεί εκεί βαθμολογία που δεν θα λαμβάνει υπόψιν και τα καλά και τα άσχημα;

   Και όχι, το 7 δεν σημαίνει μέτριο. Το 5 σημαίνει μέτριο. Αν έχουμε κακομάθει συνολικά ως gamers να θεωρούμε ότι μόνο από 8 και πάνω κάτι αξίζει, αυτό είναι δικό μας πρόβλημα και όχι της βαθμολογικής κλίμακας.

  • Gkalas
  • Φιλε μου απο τη στιγμη που παιζω σχεδον 30 χρονια games πιστεψε με οτι παιχνιδια που βαθμολογω εγω στο δικο μου μυαλο ως 5 απλα ειναι σαπια και το 7αρι το θεωρω απλα καλο και σιγουρα οχι κατι το ιδιαιτερο.Επειδη το Splatoon το θεωρω ιδιαιτερο παιχνιδι μεσα στα συνηθισμενα σκατα που σερβιρουν πλεον δε γινεται εγω να του εβαζα κατω απο 8.Το θεμα ειναι καθαρα προσωπικο φιλε μου και αλλιως αντιλαμβανεται καποιος τους βαθμους και αλλιως καποιος αλλιως..Μπορει στην τελικη να ειμαι και γεροπαραξενος πλεον και για αυτο να γκρινιαζω :p.Απο κει και περα το μονο σιγουρο ειναι οτι οποιος αποκτησει το παιχνιδι θα βγαλει απειρα γουστα (δε ξερω ποσες ωρες εχω φαει μπροστα στην οθονη)

  • GiannisRethymno
  • Τι ωραία συζήτηση πολιτισμένη και όμορφη,μπράβο Bill για το κείμενο,ψήνομαι πολύ για το παιχνίδι και μου άρεσε πολύ που day one έκανε 37 ευρώ στην Ελλάδα.

  • iankysyrath
  • @billbig το τι ισχυρίζεσαι ότι έκανες στο κείμενο σου, δε σημαίνει και defacto ότι το έκανες και στην πραγματικότητα!Οι σκέψεις σου και η εμπειρίες σου από το παιχνίδι άλλα δείχνουν!

   βάζεις στα αρνητικά πράγματα που λειτουργούν άψογα και αυτό τα λέει όλα..ποτε δεν έχω περιμείνει μέχρι το level 20 που χω φτάσει πάνω από 15-20 δευτερόλεπτα για να μπω σε ματς!

   το ότι δεν έχει chat σε 3λεπτα session που το μόνο που προλαβαίνεις είναι να σκεφτείς τι έχεις αφήσει άβαφτο, κοιτώντας τoν Upad χάρτη, δεν το καταλαβαίνω καθόλου όμως και το εντάσσω στη μικροαστική νοοτροπια του ότι "επειδή είμαστε στο 2015, όλα τα online πρεπει να χουν chat. (αντε στο lobby θα συμφωνησω, να πεις καμια βλακεία να περάσει η ώρα, και όντως πρέπει να μπορείς να αλλάξεις εξοπλισμό)

   αν είχες παίξει αρκετές ώρες Online θα χες καταλάβει ότι το Point του παιχνιδιού είναι να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εκρηκτική, γεμάτη ταχύτητα και με ένα gameplay που να μη τρώει κολλήματα, ώστε να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι παίζεις Local matches, χωρίς τα εκνευριστικά μπλιμπλικια και τις καταραμμένες φιοριτούρες των online τίτλων, που τρως10 λεπτά στο lobby ασχολούμενος με τον εξοπλισμό σου, για να μπείς μετά και να παίξεις ένα 5λεπτο.

   το splatoon έχει φτιαχτεί για να προσελκύσει άτομα και μοναχικούς gamers Που δε γουσταραν ποτέ το online multiplayer και ως προς αυτό το κομμάτι έχει πετύχει ήδη.

   αν δεν υπήρχε το online κομμάτι, πόσο θα έβαζες στο πολύ ενδιαφέρον και μεστό single campaign?ετσι για να καταλάβω, πόσο προσέφερε στη συνολική βαθμολογία το κυριώς ζουμί του τίτλου, το online; που το ξαναλέω λειτουργεί ρολόι!

   τέτοιες απορίες βασανίζουν το φτωχό μυαλό μου όταν διαβάζω το κατά τα άλλα καλογραμμένο συντακτικογραμματικά άρθρο σου, ειδικά για έναν τίτλο που κοστίζει 35 ευρω, εκτός κι αν η σχέση τιμης απόδοσης, δεν πααίζει κανέναν ρόλο στη ψωροκώσταινα!

  • Blackstorm
  • Φίλε Gkalas ο τρόπος που βαθμολογείς εσύ τα παιχνίδια δεν είναι ο τρόπος που βαθμολογεί το Enternity τα παιχνίδια. Το 5 παγκοσμίως σημαίνει μέτριο, όχι το 7. Και στα γράφει αυτά άλλος γεροπαράξενος σαραντάρης :-).

  • billbig
  • @iankysyrath

   Αν είχες διαβάσει το κείμενο θα έβλεπες οτι αναλύω τι συμβαίνει στα lobbys του κανονικού τίτλου και τι συνέβαινε και στην pre-launch edition και γιατί δίνω τόσο μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το θέμα. Το κείμενο είναι ακριβώς πάνω από τα σχόλια. Μπορείς να διαβάσεις.

   Το ότι δεν έχει chat είναι πρόβλημα. Πολλές φορές μου έτυχε κατάσταση σε match που ήθελα να ειδοποιήσω μέλη της ομάδας μου ότι σε συγκεκριμένο σημείο του χάρτη έπρεπε να επέμβουμε άμεσα γιατί οι αντίπαλοι μας έκαναν ζημιά και δεν είχα κανένα τρόπο να το κάνω. Η επιλογή μπορούσε να υπάρχει και από εκεί και πέρα το ποιος θα τα χρησιμοποιούσε και ποιος θα έκανε απλά mute είναι άλλο καπέλο. Και αυτό δεν είναι "μικροαστική νοοτροπία" αλλά δοκιμασμένο και χρήσιμο εργαλείο που δεν έχει λόγο η απουσία του. Ακόμα και η Nintendo δεν λέει οτι το αφαίρεσε επειδή ήθελε να λειτουργήσει κάτι ουσιωδώς διαφορετικά. Απλά φοβόταν ενδεχόμενα μπινελίκια.

   Τώρα τα όσα λες ότι άλλα λέω και άλλα κάνω, δικό σου θέμα. Εκτός αν έχεις κάτι που θα μπορέσει να αποδείξει αυτό που λες.

  • iankysyrath
  • μη συνεχιζεις τα αυτογκολ στον εαυτο σου··σε κανα δυο comments ακομα και θα ξεπερασεις και τη Σελεσαο!άρα τα commands "Booyah!"/"Nice!" or "C'mon!"/"To me" δεν τα ξερεις έ;δεν εχεις δει να σε φωναζουν ειτε μεσω wiiUpad απο τα ηχεια, ειτε με γραπτο κειμενο επι της οθονης;συνεχιζεις να επιμενεις οτι το χεις ψαξει εις βαθος το online και επιμενεις οτι δεν εισαι εκτος θεματος οταν περιγραφεις για μια σελιδα την δραματικη online εμπειρια σου απο την pre launch edition?ενα ξερω να πω··μονο ο Καβουκλης ειναι διαβασμενος στα nintendo reviews εδω μεσα··οποιον αλλον εχω δει να καταπιανεται με nintendo τιτλο δινει την εντυπωση οτι εχει παιξει κανα 5ωρο να βγει η υποχρεωση

  • lovesfool
  • Αλήθεια; Πάλι συζητάμε για βαθμολογίες; Σοβαρά τώρα;

   "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες." - Βολταίρος.

   Οπότε, επί της αρχής, είμαι υπέρ του reviewer και της βαθμολογίας του, χωρίς καν να έχω διαβάσει το κείμενο και χωρίς να έχω παίξει το παιχνίδι πέρα από τα 40λεπτά που δοκίμασα τη Beta (ή όπως αλλιώς λεγόταν εκείνο το demo).

   Ας συζητήσουμε επί του κειμένου όσο θέλετε. Ας πει ο καθένας την άποψή του και τις ενστάσεις του. Ωστόσο, να την πέφτουμε στο συντάκτη για τη βαθμολογία, λες και πρόκειται για διαιτητή που σφύριξε λάθος και θα χάσει η ομάδα μας το πρωτάθλημα, δεν το καταλαβαίνω. Πόσο μάλλον που συμφωνούμε όλοι (αν καταλαβαίνω καλά) ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για παιχνίδι του 10, αλλά συζητάμε κατά πόσο έπρεπε να πάρει 7 ή 8...

  • GooDShiveR
  • Haters gonna hate!!!

   Αυτό που δεν καταλαβαίνετε οι περισσότεροι είναι το επίπεδο και ο τρόπος που αξιολογείται το κάθε game πριν καν μπει στην διαδικασία του review. Και το γράφω εγώ αυτό που είμαι απλά ένας ενεργός χρήστης του site και ουδεμία σχέση έχω με την ομάδα σύνταξης.

   Στο δικό μου το μυαλό λπν, και μετά από αρκετά, αν όχι πολλά, reviews που έχω διαβάσει εδώ μέσα, έχω καταλάβει το εξής απλό:

   Όταν έρχεται ένα game στoν reviewer, και πριν καν μπει μέσα στο εκάστοτε tray, θεωρώ ότι λαμβάνονται υπόψιν κάποιες standart προσδοκίες/απαιτήσεις κλπ όπως αυτές έχουν προβληθεί μέσα από το hype, συνεντεύξεις και δηλώσεις δημιουργών, gameplay videos, δεδομένων εποχής, εταιρίας δημιουργίας του τίτλου και πάει λέγοντας.

   Θεωρώ πως από αυτά βγαίνει η όποια αντικειμενικότητα μπορεί να υπάρξει.

   Βάση αυτών λπν, θεωρώ ακριβοδίκαιο και ίσως "επιεικό" τον βαθμό "7".

   Και όλα αυτά απο κάποιον που είναι Nintendo fan περισσότερο από κάθε άλλη πλατφόρμα, αλλά είμαι επίσης λάτρης των moba, multiplayer και παρόμοιων games. Οι απουσίες αυτές είναι απαράδεκτες για έναν τέτοιο τίτλο. Και αν δεν είχε αυτή την "ποιότητα Nintendo" o συγκεκριμένος τίτλος, συν την όλη υποστήριξη που του έδωσε η εταιρία, δε νομίζω ότι θα το πρόσεχαν πολλοί το Splatoon.

   Πολύ καλό review. Προσωπικά καλύφθηκαν οι όποιες απορίες είχα!

  • billbig
  • @iankysyrath

   Η εκτενής αναφορά στην pre-launch edition έχει συγκεκριμένη λογική την οποία απλά δεν πιάνεις ή δεν θέλεις να πιάσεις. Δεν είμαι σίγουρος τι από τα 2 συμβαίνει. Και όχι, τα έτοιμα messages που τόσο αγαπά η Nintendo για επικοινωνία δεν είναι σοβαρή λύση σε τέτοιες καταστάσεις.

  • Dural
  • Πολύ συζήτηση για το τίποτα, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο κοντινές βαθμολογίες. Κι εγώ προσωπικά θα του έβαζα 8 του Splatoon, επειδή κάποια από τα πράγματα που ενόχλησαν τον Βασίλη δεν με ενόχλησαν στον ίδιο βαθμό ;όπως εκείνον (και vice versa). Μπορώ να καταλάβω να τσαντίζεται κάποιος άμα γράφονται ανακρίβειες ή πράγματα που δεν ισχύουν, αλλά να μανουριάζουμε επειδή ο ένας του έβαλε 7 και ο άλλος 8; Μιλάμε για μία μονάδα διαφορά σε ένα review που όπως όλα τα reviews του κόσμου, έχουν και υποκειμενικά στοιχεία. Τα ζύγισε όλα και ο άνθρωπος αποφάσισε 7.

   Υπάρχει κάτι από αυτά που λέει ο Bill στο review του Splatoon που δεν ισχύουν; Έχουμε φτάσει στο σημείο να κράζουμε τον reviewer για την προσωπική του άποψη και να εστιάζουμε μονάχα στην βαθμολογία. Διαβάστε το ριβιού και είναι στο χέρι σας να πείτε: "οκ, εμενα η έλλειψη voice chat δεν με ενοχλεί τόσο ή έτσι κι αλλιως δεν παιζω με φιλους, δεν με νοιάζει η απουσία των custom ομαδων, αρα εγω θα το γουστάρω περισσότερο απ' ότι ο Bill". ΔΙΑΒΑΣΤΕ ρε παιδιά το ρημάδι το κείμενο, αμαρτία από τον θεό.

   @ianskyth: Βάλε SKYPE με έναν φιλο σου, παίξ'τε μαζί 3 γύρους Splatoon, και άμα δεν θες μετά voice chat, εμένα να μην με λένε Έκτορα. Και στο λέει κάποιος που δεν ασχολείται ΚΑΘΟΛΟΥ με COD, Battlefield. Το παιχνίδι αυτό, και ειδικά τo ranked, ειναι ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ για custom teams + voice chat και είναι πραγματικά κρίμα που δεν υπάρχουν.

  • iankysyrath
  • θα το ξαναπω..το διαβασα το review όλο!Μην προσπαθείτε να περάσετε λάθος εντύπωση. Δεν με πείραξε ο βαθμός, αλλα το ότι ήταν εκτενής η περιγραφή της προβληματικής prelaunch version την οποία είχα και εγώ δοκιμάσει σε ένα review που είναι αφιερωμένο στην κανονική version! το review δε ξερω αν έπρεπε από κάποια εταιρία να το βγάλετε τόσο σύντομα, αλλά εξ αιτίας της φύσης του μου φαίνεται τραγικά σύντομο για να κάνετε review σε ένα online game που καλά καλά δεν υπήρχαν retail/κανονικοί users!προφανώς και υπάρχει διαφωνία και δε θα επιμείνω άλλο. Απλά πρέπει να καταλάβετε πως όταν χρήστης του site από κάτω θέλει να πει ότι το κείμενο είναι αδιάβαστο, έχει το δικαίωμα, όπως έχετε κι εσείς το δικαίωμα να με αντικρούσετε...Δεν έκραξα κανέναν, απλά το κείμενο είναι αδιάβαστο!γνώμη μου!ω τι να κάνουμε δηλαδή. Σε άλλο review του billbig του χω γράψει και συγχαρητηρια.

  • billbig
  • @iankysyrath

   Αφού έχεις διαβάσει το κείμενο όμως θα είδες οτι το review δεν έχει στηριχθεί μόνο στην pre-launch version. Πέρασε κανονικότατα από τα χέρια μας και ο κανονικός τίτλος και αφού καταναλώθηκε και εκεί πολύς χρόνος βγήκε το κείμενο. Σέβομαι οτι σε ενοχλεί η μεγάλη αναφορά στη συγκεκριμένη έκδοση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το review έχει έλλειψη. Επίσης δεν σε κατηγόρησα ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος ότι δεν έχεις το δικαίωμα της γνώμης σου. Εννοείται ότι όλοι το έχουν. Αλλά να λες π.χ. ότι άλλα γράφω και άλλα έκανα στην πραγματικότητα, παύει να είναι απλά η γνώμη σου και αρχίζεις να μπαίνεις σε άλλα χωράφια. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε πάντως και ελπίζω η "κακή" μας διαφωνία να λήξει εδώ, χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε άλλο προκύψει για τον τίτλο.

   Δεν υπήρξε βιασύνη ούτε πίεση από πουθενά να βγει το κείμενο. Ίσα ίσα το αργήσαμε σε σχέση με το τι θα είχε γίνει κανονικά γιατί μόνο με την pre-launch version δεν έβγαινε άκρη.

  • yaponvezos
  • @iankysyrath

   Και αναρωτιέμαι λοιπόν.

   Τι σημασία έχει που έγινε εκτενής αναφορά στην ιδιαιτερότητα του reviewing process; Αν δεν γινόταν ποιο ακριβώς θα ήταν το κέρδος και το διαφορετικό αποτέλεσμα;

  • nkav64
  • Μιας και αναφέρθηκε το όνομά μου να 'μαι κι εγώ και καταρχάς καλησπέρα σε όλους και όλες.

   Επειδή ανήκω σε μία ομάδα και έχω μάθει να λειτουργώ στα πλαίσια αυτής και όχι ατομικά θα ήθελα από τη μία να ευχαριστήσω τον φίλο iankysyrath για την αναφορά του, από την άλλη να τον διαβεβαιώσω ότι το ίδιο αξίζουν και όλα τα άλλα μέλη της συντακτικής ομάδας του enternity. Ακόμα και η συγγραφή του review δεν είναι ατομική υπόθεση και πέρα από το κείμενο υπάρχουν οι εκφραστικές, συντακτικές, γραμματικές διορθώσεις, υπάρχει η διόρθωση των ασαφειών, αν και όπου αυτές υπάρχουν αλλά και η σελιδοποίηση που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

   Περνώντας τώρα στο κείμενο, είμαι της άποψης ότι ο Βασίλης έκανε μια χαρά τη δουλειά του και με το παραπάνω. Δεν πρέπει να κρίνουμε μόνο τον εργάτη πχ που ματσακονίζει ένα σπίτι, αλλά και τα εργαλεία που του έχουν δώσει για να κάνει τη δουλειά του. Αν το σκεπάρνι που του έχουν δώσει διαλύεται κάθε τρεις και λίγο και θα πρέπει κάθε τόσο να στερεώνει το στιλιάρι με τη σιδερένια κεφαλή, τότε αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται ο εργάτης. Αν δεν του έδωσαν καλέμι για να χτυπήσει στις γωνίες και να μη μείνει ο σοβάς, τότε πάλι δεν φταίει ο εργάτης.

   Ευθύνη του εργάτη είναι να να μιλήσει στον όποιο προϊστάμενο, επιβλέπων και να εκθέσει το πρόβλημα, πριν είναι αργά. Αρκεί βέβαια να έχει εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να δουλέψει με τα εργαλεία που του δόθηκαν.

   Επειδή έχω συζητήσει κάποια πράγματα με το Βασίλη, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα βήματα. Εγώ, επειδή είμαι και λίγο παραπάνω stubborn mule ίσως είχα πει του Παύλου και του Μάνου, παίδες, ξεχάστε το, pre-launch κώδικα μας έστειλε η Nintendo για να βγάλουμε το review, πάνω σε αυτόν θα δουλέψουμε. Όχι τίποτα άλλο, για να σεβαστούμε και την επιθυμία της Nintendo.

   O Βασίλης λοιπόν αφού δούλεψε όσο μπορούσε με τον pre-launch code, είδε ότι έτσι δεν μπορούσε να βγει review του επιπέδου και της ποιότητας που συνηθίζει το enternity και ζήτησε, αν γίνεται να υπάρξει και μία κανονική έκδοση για να μπορέσει να κρίνει το παιχνίδι επαρκώς. Για εμένα επαναλαμβάνω έκανε ότι μπορούσε και αφιέρωσε όσο χρόνο έπρεπε για να βγει το κείμενο, το οποίο διάβασα μάλιστα 2 φορές για να βεβαιωθώ ότι δεν μου ξέφυγε τίποτα.

   Σχετικά με το voice chat, για εμένα, για την ώρα δεν είναι κάτι απαραίτητο μιας και δεν μπορώ να φτιάξω ομάδα αποκλειστικά με φίλους μου. Για την ώρα να μιλήσω με ποιόν; Συνήθως τα πρωινά που έχω χρόνο να ασχοληθώ οι ομάδες είναι γεμάτες κόσμο από την Ασία. Όσο καλά αγγλικά και να ξέρει ο άλλος, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ταχύτατη συνενόηση και μάλιστα στη γλώσσα σου. Αργότερα βλέπουμε, αν και σωστά ειπώθηκε ότι η Nintendo θέλει να αποφύγει τα μπινελίκια.

   Από πλευράς μου η βαθμολογία του reviewer είναι σεβαστή. Μην ξεχνάμε ότι για να γράψει το κείμενο, είδε το παιχνίδι από πολλές διαφορετικές προοπτικές, όχι μόνο από την πλευρά της διασκέδασης.

   Ευχαριστώ για την υπομονή και συγνώμη αν σας κούρασα.

  • iankysyrath
  • τεσπα, παρασυρθηκα και γω από τη ροή της κουβέντας κι υπονόησα όντως πράγματα που ήταν επιθετικά για τον reviewer..εκτορ δε το χω δοκιμάσει με Skype..σίγουρα θα χει την πλάκα του, αλλά εμένα δε με απασχολεί το συγκεκριμμένο θέμα..τόσα χρόνια xbox360 χρηστης και σε κανα 2 παιχνίδια θεώρησα αναγκαίο το chat , κι αυτό ήταν σε παιχνίδια με μεγάλους χάρτες κι όχι σε μια αρένα που σε 3 δευτερόλεπτα είσαι δίπλα στον οποιονδήποτε..ο χαρτης πάντως βοηθάει πολύ, γιατι δείχνει απευθείας που γίνεται ζημιά, απλά θέλει εξάσκηση να τον κοιτάς στα κλεφτά. Όπως και να χει μακάρι ν αβγάλουν ό,τι extra θεωρείται απαραίτητο από τους περισσότερους

  • iankysyrath
  • @yaponvezos η μόνη σημασία είναι ότι η εκτενής αναφορά δεν ενδιαφέρει την retail εκδοση για την οποία είναι το review, και σε κάποια μυαλά που δε μπορούν εύκολα να ζυγιάσουν το τι έχει περισσότερο βάρος από τα γραφόμενα, εύκολα τους δίνεται από το κείμενο η αντίληψη ότι θέλει κάποιος να παίξει Multiplayer κι επειδή είναι μόνο για 8 παίκτες, δύσκολα θα πετυχαίνει αγώνες για να παίξει. Αν π.χ. ο billbig εγραφε μετά από την αναφορά της prelaunch εκδοσης ότι όταν όμως μπήκε να παίξει με την κανονική έκδοση, τότε δε χρειάστηκε να περιμένει ούτε λεπτό για να πάρει μέρος σε match, θα φαινόταν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη σωστή (αν και ελλειπη) λειτουργία του online. Απλά ένοιωσα ειδικά και βλέποντας στα αρνητικά το only 8 players match making, σαν μια πικρή γεύση που του έμεινε από την prelaunch, η οποία δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καν στην κανονική έκδοση. Όπως και να χει , κακώς κόλλησα σε λεπτομερειακά θέματα, που αφορούν aspergeriκους τύπους στο κομμάτι των κειμένων.

  • Pirederas
  • Το παιχνίδι αυτό φαίνεται πολύ fun! Shooter μεν, αλλά πλακατζίδικο! Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που παιχνίδι της Nintendo με έκανε να ενδιαφερθώ πραγματικά. Ευτυχώς που δεν τόλμησαν να βάλουν Mario et al. στο παιχνίδι (αρχικά έτσι ήθελαν οι από πάνω, αλλά άφησαν την ομάδα να φτιάξει κάτι εντελώς καινούριο).

  • Volga
  • Εγώ πάλι με το review Συμφωνώ απόλυτα. Εν έτη 2015 θα έπρεπε να έχει κάποια πράγματα που θεωρούνται στάνταρ. Οπότε το να μην τα έχει είναι ένας τεράστιος λόγω να αφαιρεθεί βαθμολογία από ένα τίτλο που φυσικά είναι διασκεδαστικό είναι ωραίος ειναι είναι είναι κλπ αλλά του λείπουν πράγματα...

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!