Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Tekken 7 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Bandai Namco

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Tekken 7
    • 16+ pegi 16+
      • 8.3 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (6)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://eu.tekken.com/#!/en/home FOLLOWERS 8 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    8

    ENTERNITY SCORE
*
Φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα τα fighting games κάνουν δυναμικό comeback, αφού μετά το Season 2 του Street Fighter V, το Ultra Street Fighter II: The Final Challengers, τη έκδοση REV2 του Guilty Gear Xrd, την επικείμενη κυκλοφορία του Killer Instinct και στο Steam καθώς και το πολύ πρόσφατο Injustice 2, έχουμε τη μεγάλη επιστροφή της δημοφιλούς σειράς Tekken. Έτσι, έπειτα από το εξαιρετικό επετειακό διάλειμμα του Tekken Tag Tournament 2, τo Tekken 7 μετά από 2 περίπου χρόνια ιαπωνικής αποκλειστικότητας σε arcades, επιστρέφει στο βασικό κορμό της σειράς δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Tekken 6 σε κονσόλες, με αρκετές αλλαγές και αναπάντεχες προσθήκες. Το νέο πόνημα της Bandai Namco φιλοδοξεί να κατακτήσει το θρόνο της κατηγορίας στα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας. Κατά πόσο όμως το καταφέρνει;



Κάθε κυκλοφορία Tekken συνοδευόταν πάντα από μεγάλο roster χαρακτήρων, το οποίο περιελάμβανε τόσο κλασικούς κι αγαπημένους μαχητές όσο και καινούριους. Το Tekken 7 δεν αποτελεί εξαίρεση, προσφέροντας ικανοποιητικό cast που όμως υστερεί αριθμητικά σε σχέση με το Tekken 6 ενώ, παράλληλα, απουσιάζουν σημαντικοί και δημοφιλείς χαρακτήρες όπως οι Christie Monteiro, Lei Wulong, Julia Chang, Armor King και Anna Williams. Στον αντίποδα έχουμε αρκετές νέες προσθήκες, οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα είναι…n00b friendly, απευθύνονται δηλαδή σε πιο casual ή και αρχάριο κοινό, όπως η Katarina Alves, η Lucky Chloe και ο Shaheen. Το νεοφερμένο cast ολοκληρώνεται με τους Claudio Serafino, Gigas, Josie Rizal, Kazumi Mishima και Master Raven. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι η προσθήκη ενός χαρακτήρα από ένα άλλο πολύ γνωστό franchise. Ποιος θα φανταζόταν ότι σε fighting game της Bandai Namco θα βλέπαμε τον Akuma από το Street Fighter της Capcom;
Τo Tekken 7 επιστρέφει μετά από 2 περίπου χρόνια ιαπωνικής αποκλειστικότητας σε arcades στο βασικό κορμό της σειράς με αρκετές αλλαγές και αναπάντεχες προσθήκες.
Κάποιοι μπορεί να είχαν ήδη παρατηρήσει ότι ένα από τα bosses του Fight Lab στο Tekken Tag Tournament 2 είχε τη μορφή του διάσημου χαρακτήρα αλλά όχι και τις κινήσεις του. Στο Tekken 7, ο Akuma επιστρέφει με το moveset από το Street Fighter IV, εισάγοντας για πρώτη φορά στο Tekken κινήσεις όπως το hadouken και το shoryuken. Επιπλέον, ο Akuma φέρνει μαζί του και μηχανισμούς από το SFIV όπως super cancel και super moves, έχει τη δική του μπάρα EX για να μπορεί να εκτελεί τέτοιου είδους επιθέσεις, διαταράσσοντας για τα καλά τα ήσυχα νερά του franchise της Bandai Namco, η οποία από ό,τι φαίνεται «κλείνει» το μάτι στους οπαδούς του Street Fighter και ίσως προοικονομεί το πολυαναμενόμενο Tekken X Street Fighter, για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος τα τελευταία χρόνια και πολλοί θεωρούν ότι το project αυτό ίσως και να έχει εγκαταλειφθεί. Εν τέλει, όμως, η εμφάνισή του μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού διαθέτει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην εξέλιξη της ιστορίας του Tekken 7, κάτι το οποίο είναι προτιμότερο να ανακαλυφθεί από τους παίκτες, μέσα από το πολύ ενδιαφέρον Story Mode, το οποίο και αποτελεί τον πυρήνα του offline mode.



Το The Mishima Saga, όπως ονομάζεται το Story Mode, θέτει τον παίκτη ως θεατή αλλά και ως συμμετέχοντα σε σειρά αναμετρήσεων με κεντρικό θέμα την «αυτοκρατορία» της οικογένειας Mishima, τη δίψα για απόλυτη κυριαρχία κι εξουσία, τις έριδες, τις ίντριγκες, το μίσος και, φυσικά, την εκδίκηση. Παρακάμπτοντας τις υπερβολές του σεναρίου (μόλις δείτε τον Heihachi να αποκρούει ρουκέτα με κλοτσιά θα καταλάβετε τι εννοούμε), το Story Mode καταλήγει να είναι ενδιαφέρον, προσφέροντας μάλιστα στιγμές που θα ενεργοποιήσουν τις νοσταλγικές χορδές των πιστών οπαδών. Η εκπαίδευση του μικρού Kazuya μέσω του controller, τα φίλτρα γραφικών που χρησιμοποιούνται για flashback battles, καθώς και οι αναφορές σε προηγούμενα κεφάλαια του franchise λειτουργούν διττά, τόσο ως fan service για τους φανατικούς παίκτες του Tekken, όσο κι ως εγχειρίδιο για τους νεοφερμένους παίκτες. Η ιστορία εξελίσσεται μέσω αφηγηματικών στατικών σκηνών που αφηγούνται γεγονότα μέσα από τα χείλη και τα μάτια ενός δημοσιογράφου καθώς και με FMVs που διακόπτονται δυναμικά για να ξεκινήσει η μάχη. Ακόμα και στο εύκολο επίπεδο δυσκολίας υπάρχουν κομβικά σημεία που θα φέρουν τους αρχάριους παίκτες στα όριά τους και θα χρειαστούν επανειλημμένες προσπάθειες για να κερδίσουν σε μια δύσκολη μάχη. Ευτυχώς, οι δημιουργοί φρόντισαν να συμπεριλάβουν το Story Assist, λειτουργία που χρησιμοποιείται ως shortcut στην εκτέλεση πιο δυνατών επιθέσεων με τη χρήση δύο μόλις πλήκτρων.
Το Story Mode επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους χαρακτήρες, αφήνοντας τους περισσότερους εκτός campaign, φροντίζοντας ωστόσο να τους συμπεριλάβει σε ένα δευτερεύον Character Episode Mode, το οποίο αντικαθιστά τα endings των χαρακτήρων που θα περίμενε κανείς να παρακολουθήσει στο Arcade Mode. Το δυσάρεστο είναι ότι κάθε character episode αποτελείται από μία μονάχα μάχη ενώ και το ending είναι, ως επί το πλείστον, απογοητευτικό. To offline περιεχόμενο ολοκληρώνεται με την παρουσία των Arcade, VS, Practice και Treasure Battle, το οποίο ουσιαστικά είναι το αντίστοιχο Ghost Battle των προηγούμενων κυκλοφοριών, μία σειρά δηλαδή αέναων και μαχών εναντίον της CPU με σκοπό τη συγκέντρωση πόντων (Ranks), Gold για in-game αγορές και απόκτηση customization parts για κάθε χαρακτήρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο αντίστοιχο Character Customization και να διαμορφώσουν μοναδικά τον κάθε χαρακτήρα σύμφωνα με το προσωπικό γούστο του παίκτη. Ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει ακόμη και την μπάρα ζωτικής ενέργειας, να της δώσει όποια εμφάνιση επιθυμεί, καθώς επίσης και να τη διακοσμήσει με χρώματα και σχέδια.



Αρκετά Modes από προηγούμενα Tekken (Time Attack, Team Battle, Survival) απουσιάζουν μειώνοντας σημαντικά το περιεχόμενο του offline mode. Στον αντίποδα, υπάρχει το εξαιρετικό Gallery Mode το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα videos που παρουσιάστηκαν σε κάθε Tekken. H συλλογή αυτή είναι γεμάτη με character endings, εισαγωγικά videos και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας νοσταλγός fan για να αισθανθεί πλήρης. Η έκδοση για PS4 περιλαμβάνει το αποκλειστικό Jukebox που δίνει πρόσβαση σχεδόν σε ολόκληρο το soundtrack του Tekken franchise και μάλιστα μπορεί να επιλέξει ο χρήστης το κομμάτι που θα ακούγεται σε κάθε περίσταση, από την οθόνη επιλογής χαρακτήρων μέχρι και σε κάθε πίστα.
Στο Tekken 7, ο Akuma επιστρέφει με το moveset από το Street Fighter IV, εισάγοντας για πρώτη φορά στο Tekken κινήσεις όπως το hadouken και το shoryuken.
Μία πολυσυζητημένη επιμέρους προσθήκη είναι το VR Mode στην έκδοση PS4. Καλώς ή κακώς, η φαντασία πολλών οργίαζε σχετικά με το τι καινοτόμο θα μπορούσε να εισάγει η υποστήριξη PSVR, ωστόσο η πραγματικότητα προσγειώνει απότομα εκείνους που είχαν υψηλές προσδοκίες, καθότι σαν προσθήκη χαρακτηρίζεται από ελλιπές και γενικά αδιάφορο περιεχόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ευπρόσδεκτη. Το VR Mode προσφέρει δύο επιλογές. Μέσω του VR Viewer ο χρήστης μεταφέρεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για το VR character customization mode όπου του επιτρέπεται να εστιάζει πιο κοντά στο μοντέλο του αγαπημένου του χαρακτήρα, προκειμένου να διαμορφώσει κατά βούληση την εμφάνισή του. Τέλος, στο VR Battle, ο χρήστης διαλέγει τον αγαπημένο του χαρακτήρα καθώς και το αντίπαλο δέος και μετά από ένα απλοϊκό και σύντομο practice session (χωρίς command list), ξεκινάει ατελείωτη μάχη σε πανέμορφη πίστα χωρίς όρια ονόματι Infinite Azure. Οι επιπλέον επιλογές που υποστηρίζονται είναι το slow motion καθώς και η παρακολούθηση της μάχης από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Εντούτοις, μετά από λίγα λεπτά ενασχόλησης δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να επανέλθει κανείς στο εν λόγω mode.



Το Online Mode επιδιώκει να γίνει ο πυρήνας της κυκλοφορίας με την εισαγωγή του Tournament Mode (εκτός των κλασικών Ranked και Player Matches). Ο παίκτης μπορεί να στήσει το δικό του τουρνουά ή να συμμετάσχει σε άλλα. Μέχρι 8 παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα mode που θα θυμίσει στιγμές EVO στους πιο μυημένους, αφού περιλαμβάνει από single/double eliminations μέχρι και loser brackets, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες και δη ο νικητής επιβραβεύονται με γενναιόδωρο ποσό σε in-game currency. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές, το online υπέφερε από τα γνωστά προβλήματα που ταλανίζουν κάθε Tekken στην αρχή της κυκλοφορίας του. Προβληματικό matchmaking, lag, αποσυνδέσεις και υπερβολικοί χρόνοι φόρτωσης είναι μόνο μερικές από τις άσχημες στιγμές του online. Ακόμα και μετά το άμεσα διαθέσιμο patch, το netcode χρήζει αναγκαίας βελτίωσης. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν είναι τραγικά τα πράγματα όπως με το Tekken 6.



Σε επίπεδο gameplay φαίνεται πως οι παραγωγοί του τίτλου έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά κι εμπλούτισαν το Tekken 7 με νέους μηχανισμούς που πραγματικά καταφέρνουν να δώσουν αέρα ανανέωσης στη σειρά με στόχο να την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων παικτών, ειδικά από τα 2D fighting games. Υπάρχουν χαρακτήρες, όπως οι Akuma και Claudio, που έχουν στο ρεπερτόριο των κινήσεων τους projectile attacks, κάτι που μέχρι πρότινος διέθεταν μόνο οι Devil και Angel εκδοχές των χαρακτήρων καθώς και κάποια bosses. Ακόμα και με την υποστήριξη των επιθέσεων αυτών, το Tekken 7 φροντίζει να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των χαρακτήρων (τουλάχιστον μέχρι κάποιο λογικό σημείο) και να μη δείχνουν overpowered ορισμένοι. Αντιθέτως, η άσκοπη χρήση συγκεκριμένων κινήσεων αφήνει τον παίκτη εκτεθειμένο στην αντεπίθεση του αντιπάλου του. Φυσικά, η ανανέωση του gameplay δε σταματά εδώ.
Παλαιότεροι παίκτες θα θυμούνται ότι από το Tekken 6 κι έπειτα εισήχθη το Rage System, μία κατάσταση στην οποία κατέληγε ο κάθε χαρακτήρας όταν βρισκόταν προς το τέλος της η μπάρα ενέργειας και κινδύνευε να χάσει. Το Rage System ενίσχυε σημαντικά τη δύναμή του για να προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο και ήταν ένας τρόπος να κάνει δυναμική επαναφορά, ανατρέποντας την πορεία της μάχης. Στο Tekken 7 το σύστημα αυτό επιστρέφει αλλά αυτήν τη φορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκτέλεση ειδικής επίθεσης ονόματι Rage Art, προκαλώντας σημαντική ζημιά αλλά θυσιάζοντας το bonus damage σε περίπτωση που ο αντίπαλος δε βγει knock out. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή του Rage Drive, μιας λιγότερο φανταχτερής ειδικής επίθεσης, η οποία όμως διαπερνά την άμυνα του αντιπάλου αφήνοντάς τον ανοιχτό σε αλυσιδωτά χτυπήματα και αψηφά τους περιορισμούς που θα συναντούσε ο παίκτης στην εκτέλεση ενός combo. Έτσι, οι μάχες απαιτούν διαφορετική στρατηγική ενώ, παράλληλα, τίποτα δεν μπορεί να κριθεί πρόωρα για κανέναν, με αγωνία αλλά και ένταση δεδομένες σε κάθε μάχη.



Φαίνεται η Bandai Namco μελέτησε αρκετά τη σειρά Street Fighter της Capcom, αφού μία ακόμη προσθήκη στο moveset των χαρακτήρων θυμίζει το Focus Attack του Street Fighter IV. Παρομοίως, λοιπόν, η κίνηση Power Crush, όπως ονομάζεται, επιτρέπει στους χαρακτήρες να απορροφήσουν τα mid ή high attacks των αντιπάλων τους (δεχόμενοι όμως τη ζημιά) και να τους αντεπιτεθούν, κάτι που θα αφυπνίσει τους πιο αμυντικούς παίκτες από το λήθαργο της άμυνας ή της προσπάθειας απόκρουσης διαδοχικών χτυπημάτων από πιο επιθετικούς παίκτες, δίνοντάς τους μία σημαντική ευκαιρία για επίθεση. Επιπροσθέτως, η ζημιά που προκαλείτο από τα απανωτά juggling combos φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά μετά τα 3-4 πρώτα χτυπήματα κι έτσι όσο ενοχλητικό παραμένει το juggling τουλάχιστον δεν «καταβροχθίζει» την ενέργεια του παίκτη όπως παλιά.
Το Online Mode επιδιώκει να γίνει ο πυρήνας της κυκλοφορίας με την εισαγωγή του Tournament Mode (εκτός των κλασικών Ranked και Player Matches).
Αυτό σημαίνει ότι κάθε μάχη δεν κρίνεται με το πρώτο juggling, δίνοντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες να επιδείξουν τις ικανότητές τους. Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι έχει αφαιρεθεί το Bound και τη θέση του δίνει σε νέο μηχανισμό, το Screw Attack, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός juggling combo και να στροβιλίσει εκείνον που τις τρώει στην απέναντι μεριά της οθόνης. Το ανανεωμένο gameplay είναι φυσικά ευπρόσδεκτο και θα λέγαμε ότι εκσυγχρονίζει τη σειρά, αποφεύγοντας να παραμείνει στην πεπατημένη, δοκιμασμένη και ασφαλή συνταγή, ρισκάροντας και κερδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όμως δεν υπάρχει κάποιο tutorial mode για να επεξηγήσει στους παίκτες τους νέους μηχανισμούς που έχει να προσφέρει ο τίτλος, κάνοντας την εκμάθησή τους δυσκολότερη υπόθεση.



Ο οπτικοακουστικός τομέας πραγματικά εντυπωσιάζει, χωρίς ωστόσο να κάνει και την υπέρβαση, ειδικά σε επίπεδο γραφικών. Με τη χρήση της Unreal Engine 4 περιμέναμε να δούμε σημαντική διαφορά εν συγκρίσει με τους προκατόχους του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα από τα ομορφότερα fighting games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο τομέας του ήχου, με τα καλύτερα ηχητικά εφέ αλλά κι ένα από τα πιο δυνατά techno soundtracks που έχουν ακουστεί ποτέ σε Tekken. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες ομιλούν τη μητρική τους γλώσσα. Για παράδειγμα ο Akuma μιλάει ιαπωνικά, ο Claudio ιταλικά, η Lili γαλλικά και ούτω καθεξής.



Η μεγάλη επιστροφή του Tekken απευθύνεται για μία ακόμη φορά τόσο στο casual κοινό όσο και στους βετεράνους, διατηρώντας την προσβασιμότητα του χειρισμού και εισάγοντας νέους μηχανισμούς και κινήσεις στο gameplay. Θα θέλαμε περισσότερες επιλογές σε offline επίπεδο (η NetherRealm Studios ευθύνεται γι’ αυτό) αλλά πιθανότατα αυτό να μην αποτρέψει τους παίκτες από το να καταευχαριστηθούν το Tekken 7, είτε offline στον καναπέ με παρέα για ατελείωτα sessions και στοιχήματα με φίλους, είτε online στην arena με τα μεγαθήρια. Δεν είναι απλώς ένα Tekken με καλύτερα γραφικά αλλά ουσιαστικά αρχή μιας νέας εποχής για το αγαπημένο franchise κι αυτό μόνο αισιόδοξους μας αφήνει για το μέλλον της σειράς. Get Ready for the Next Battle! 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το Story Mode θα ενθουσιάσει τους φανατικούς οπαδούς της σειράς
  • Το Story Assist για τους αρχάριους
  • Όμορφος οπτικοακουστικός τομέας
  • Μεγάλη έμφαση σε νοσταλγικά στοιχεία
  • Πληρέστατο customization
  • Το Tournament Mode
  • Ανανεωμένο gameplay
  • Ειδικές επιθέσεις
  • Μεγάλη ποικιλία από διαθέσιμες πίστες
  • Οι περισσότεροι χαρακτήρες ομιλούν τη μητρική τους γλώσσα
  • Ικανοποιητικό cast
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ελλιπές cast
  • Απουσία tutorial mode
  • Πτωχό offline περιεχόμενο
  • Το Character Episode είναι απογοητευτικό
  • Πολύ σύντομο Arcade Mode
  • Προβληματικός online κώδικας
  • Μεγάλες και laggy loading screens
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*