Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Great Game: Η Microsoft και οι προβλέψιμες εκπλήξεις

Η Microsoft επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε κουραστεί να αναφέρουμε σε γραπτά, εκπομπές και σε κάθε άλλη ευκαιρία. Το Xbox είναι ένα brand για το gaming που (τυγχάνει) να λαμβάνει χώρα σε μια συσκευή που δεν θεωρείται Windows PC αλλά, και πάλι, τρέχει Windows. Με την ανακοίνωση ότι τα games, από εδώ και πέρα, θα αντιμετωπίζονται ως Universal Windows Applications, το Xbox θα μετασχηματιστεί σε ένα τερματικό με συγκεκριμένες δυνατότητες, αφιερωμένες πρώτιστα στο gaming. Δεδηλωμένα η Microsoft θέλει να στραφεί περισσότερο στον καταναλωτή ώστε να μην εξαρτάται από την εμμονή τις σε εταιρικούς πελάτες. Πάνε οι εποχές που με πωλήσεις Windows και Office σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το Redmond θεωρούσε πως είναι ώρα να σφυρίζει αδιάφορα μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Το κατάλαβε αργά αλλά, ακόμη κι έτσι, χωρίς καν να το δέχεται και η ίδια για πολλά χρόνια, έχει αυτόματα το πληρέστερο οπλοστάσιο για τη νέα πραγματικότητα.

Τα σημαντικότερα προϊόντα της είναι τα ακόλουθα:
- Windows
- Office
- Xbox
- Surface
- Windows Phone
- OneDrive
- Azure/Cloud
- DirectX
- Visual Studio
- Skype

Με ένα ερωτηματικό δίπλα σε Skype, Windows Phone και Surface, οι υπόλοιπες περιπτώσεις είναι δραστηριότητες με μέγεθος και καθόλου αμελητέο τζίρο ή/και κερδοφορία. Και το κομμάτι του Surface παρουσιάζει ανάπτυξη μέσα σε όλα, όχι πτώση ή στασιμότητα. Το ένα πράγμα που λείπει από την Microsoft είναι και το πιο σημαντικό στις μέρες μας. Είναι πίστη ή αυτό που καλύτερα αποδίδεται με τον όρο “platform stickiness”. Όνειρο κάθε εταιρείας με τη δική της πλατφόρμα είναι να καταφέρει να κάνει τον καταναλωτή να επενδύσει τόσο σε αυτήν που, για πρακτικούς ή οικονομικούς λόγους, να γίνει ολοένα και πιο δύσκολο, με το πέρασμα του χρόνου, να αυτομολήσει προς κάποια ανταγωνιστική πλατφόρμα. Και το Xbox είναι το τυράκι. Και το τυράκι αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μόνο για να αγοράσει κάποιος ένα παιχνίδι της Microsoft στην ίδια της την κονσόλα, θα χρησιμοποιηθεί και για να φέρει περισσότερο κόσμο και, κατ’ επέκταση, εταιρείες στο Windows Store. Γιατί; Διότι από εκείνο κρατά μερίδια η ίδια, όχι η Valve. Το gaming έχει αποδειχθεί ότι είναι ο καλύτερος δυνατός κράχτης σε οποιοδήποτε app store. Με αρκετούς developers στο Windows Store, θα υπάρχει άλλη ζήτηση για τα cloud services της εταιρείας που ήδη θεωρούνται εκπληκτικά αξιόπιστα μεταξύ των developers, μαζί με εκείνα της Amazon. Και αυτά τα cloud services μπορούν να γίνουν ποιοτική διαφορά και στα games. Αυτή είναι μόλις μία πτυχή, αλλά δείχνει ότι η Microsoft έχει πολλά στο μυαλό της. Κάποτε αντιμετώπιζε κάθε προϊόν ως ξεχωριστή υπόθεση με τη δική του ομάδα (που τσακώνονταν με τις άλλες), το δικό του κοινό και κυρίως επαγγελματικό κοινό, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.



Τώρα το παιχνίδι αλλάζει. Και στο νέο παιχνίδι το Xbox δεν είναι ένα προϊόν. Αν η ιδέα αυτή ακούγεται τρελή, τότε δεν έχετε παρά να δώσετε βάση στην ακόλουθη δήλωση του Satya Nadella, CEO της Microsoft, από τα μέσα του 2015.

Θα υλοποιήσουμε το καλύτερο πρόσωπο του οράματός μας μέσω του Windows device platform και των συσκευών μας, που θα έχουν σκοπό να ενθουσιάσουν τους πελάτες μας, να διευρύνουν την αποδοχή των υπηρεσιών μας, να φέρουν τζίρο, να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων κατηγοριών προϊόντων και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για το οικοσύστημα των Windows. Θα προσεγγίσουμε τις περί gaming φιλοδοξίες μας ως μέρος του ευρύτερου οράματός μας για τα Windows που σκοπεύουμε να κάνουμε πιο δελεαστικά για τον τελικό χρήστη. Θα ενοποιήσουμε τις προσπάθειές μας σε Xbox Live και first-party gaming κατά μήκος PC, κονσόλας, φορητών συσκευών και νέων κατηγοριών όπως το HoloLens σε μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Finally, we will build the best instantiation of this vision through our Windows device platform and our devices, which will serve to delight our customers, increase distribution of our services, drive gross margin, enable fundamentally new product categories, and generate opportunity for the Windows ecosystem more broadly. We will pursue our gaming ambition as part of this broader vision for Windows and increase its appeal to consumers. We will bring together Xbox Live and our first-party gaming efforts across PC, console, mobile and new categories like HoloLens into one integrated play.

Για να το πετύχει λοιπόν όλο αυτό πρέπει να δώσει άλλη ταυτότητα στο ίδιο το Xbox. Από τη μία το κατάλαβε αργά. Από την άλλη, φαίνεται επιτέλους να το κατάλαβε. Μετρήστε πόσα νέα IP ετοιμάζει στη σύντομη ζωή του Xbox One και κάντε μια σύγκριση με τις δύο προηγούμενες γενιές του Xbox. 29 είναι τα first party studios, εκ των οποίων τα 21 είναι για games και από αυτά τα μόνα που είναι πιθανό να θυμάστε είναι τα εξής 8:

- 343 Industries
- Team Dakota
- Turn 10 Studios
- Lionhead Studios
- Rare
- Press Play
- Mojang
- The Coalition

Από αυτά 5 αγοράστηκαν, 2 στήθηκαν εσωτερικά για να αναλάβουν ήδη επιτυχημένα franchises και ένα μόνο στήθηκε εξ αρχής για χάρη του Xbox και, πιο συγκεκριμένα, για χάρη του Forza. Το 2001, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα το Xbox, μόνο η Turn 10 Studios υπήρχε και τα υπόλοιπα 7 ήρθαν αργότερα. Φέτος ετοιμάζει 6 μεγάλες παραγωγές σε franchises που της ανήκουν:

- Crackdown 3
- Gears of War 4
- Halo Wars 2
- Quantum Break
- ReCore
- Sea of Thieves

Με εξαίρεση το Quantum Break, όλα τα υπόλοιπα είναι εσωτερικές παραγωγές ολικής. Από τους 6 τίτλους οι 3 δεν είναι sequels και δύο είναι προϊόντα συνεργασίας με τρίτο developer. Ώρα για σύγκριση με το 2015.

- Forza Motorsport 6
- Gears of War Ultimate Edition
- Halo 5: Guardians
- Rare Replay
- ScreamRide
- State of Decay: Year-One Survival Edition

Εδώ έχουμε 6 τίτλους ξανά, πάντα μένοντας στις πιο μεγάλες παραγωγές. 2 είναι αποτέλεσμα εξωτερικής συνεργασίας, ένας νέος τίτλος, και ένα περίπου remaster. Από τους υπολοίπους 4 έχουμε 2 remasters, ένα μεμονωμένο και μια συλλογή, και δύο sequels. Αλλά δείτε το και αλλιώς. Δείτε κάθε τίτλο ξεχωριστά και φέρτε κατά νου το hype που έχετε αισθανθεί. Συνδυάστε το και η εξάδα του 2015 φαντάζει φτωχός συγγενής εκείνης του 2016. Η Μicrosoft κατάλαβε ότι πρέπει να φτιάξει όσα περισσότερα franchises μπορεί για να μην κρέμεται η τύχη της σε δυο-τρία τη φορά. Πρέπει να είναι σε θέση να ρίχνει το βάρος της αλλού και να μειώνει τις πιθανότητες να “κάψει” κάποιο από τα σημαντικά της franchises. Δεν είναι καν επιστήμη, αλλά απλή λογική που η Μicrosoft έδειχνε να προσπαθεί να αποφύγει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Και διαπίστωσε ότι δεν πάει άλλο έτσι. Εξ ου και δηλώσεις του Phil Spencer για μεγαλύτερη δραστηριότητα από εσωτερικές και αποκλειστικές εξωτερικές παραγωγές.

Το Xbox στο PC
Όλοι πια οι πιο αναγνωρίσιμοι τίτλοι του Xbox One είτε βρίσκονται στο PC, είτε έρχονται, είτε είναι ένα μόλις βήμα από το ανακοινώσουν την παρουσία τους. Και εφόσον μιλάμε για καθαρά αποκλειστικές παραγωγές στις οποίες δεν έχει κανένας άλλος το οποιοδήποτε δικαίωμα είναι απολύτως σίγουρο ότι η διανομή θα γίνεται μόνο μέσω Windows Store και μόνο για Windows 10. Γιατί; Διότι συμφέρει οι περισσότεροι χρήστες Windows να χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Αν η “αποκλειστικότητα” των games σε Windows 10 σας φαίνεται τραβηγμένη κίνηση, προφανώς και δεν έχετε ακούσει ότι από εδώ και πέρα κάθε έκδοση Windows θα υποστηρίζει λιγότερους και κατά μέσο όρο νεότερους επεξεργαστές από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Έτσι θα σπρώξει το μέσο όρο σε καλύτερο hardware αλλά, πάνω από όλα, σε έναν καλό χαμηλότερο κοινό παρονομαστή που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως βάση για περαιτέρω εξέλιξη, αντί να περιμένει αιώνες για να προσθέσει κάποιο νέο χαρακτηριστικό, κάποια νέα λειτουργία που να μπορεί να αγγίξει μεγάλο μέρος της εγκατεστημένης βάσης. Πολύ απλά η Microsoft έχει αποφασίσει ότι τα Windows πρέπει να προχωρούν με γοργότερο βήμα. Και, φυσικά, ο υψηλότερος μέσος όρος στο hardware που τρέχει Windows 10, επιτυγχάνεται νέος ελάχιστος κοινός παρονομαστής που μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα το gaming. Ώστε όταν βγαίνει κάποιος τίτλος στο Windows Store, να είναι playable στην πλειοψηφία των συστημάτων με Windows 10, όχι στη μειοψηφία.



Επιπλέον, με την τακτική αυτή, και με αναπόφευκτες λειτουργίες όπως cross buy, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την εικόνα ότι το Xbox είναι συνώνυμο του Microsoft gaming, όχι (μόνο) το όνομα ενός μηχανήματος. Ήδη κοντοζυγώνει το game streaming από Xbox One σε PC, με ή χωρίς Oculus Rift, ενώ δεν έχει εκφραστεί επίσημη αντίρρηση στο game streaming από το PC στο Xbox. Ουσιαστικά η Microsoft έχει ήδη Steambox και της λείπει το Steam. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρει στο δεύτερο σκέλος (είναι απείρως δύσκολο ύστερα από τόσα χρόνια αστοχίας), μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο του GOG, που δεν είναι μεν Steam αλλά έχει και τη συμπάθεια των χρηστών του Steam.
Τα Windows στο Xbox
Όταν σχεδιαζόταν το πρώτο Xbox ήταν καημός του Gates να τρέχει Windows. Χρειάστηκε προσπάθεια για να δεχτεί ότι θα ήταν αυτοκτονία κάτι τέτοιο σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο και τελικά ακολουθήθηκε απλούστερος δρόμος. Ο ίδιος καημός επανήλθε, από τον Ballmer αυτήν τη φορά, για το Xbox 360. Και τότε φάνηκε βέβαια ότι δεν ήταν η πιο λογική οδός. Στο Xbox One όμως έχουμε τρία virtual machines, με διαφορετικό OS το καθένα και ο πυρήνας των Windows δεν λείπει. Ο οποίος ανανεώθηκε πρόσφατα με αφορμή τη διάθεση των Windows 10.

UWP και UWA
Οι προηγούμενες συνέργειες είναι μόνο η αρχή. Προηγουμένως η Microsoft έπρεπε να αναπτύξει για Windows PC και Xbox. Τώρα, με τα Windows 10 και το ανανεωμένο λογισμικό του Xbox One, όλα εντάσσονται στο Universal Windows Platform. Αυτή είναι η πλατφόρμα της Microsoft για κάθε είδους λογισμικό, είτε πρόκειται για games είτε όχι. Και ό,τι αναπτύσσεται για αυτήν την πλατφόρμα είναι απλή υπόθεση να τρέξει σε οποιαδήποτε συσκευή με Windows 10 και παράγωγά τους, άλλοτε κανονικά και άλλοτε με emulation. Μια εφαρμογή που είναι…έτοιμη για όλα ονομάζεται Universal Windows Application. Σκεφτείτε το ως πιο εκτεταμένη εφαρμογή του Universal Binary και Universal Application που γνωρίζουμε από το OS X και το iOS της Apple. Στην πρώτη περίπτωση είχαμε μία εφαρμογή που έτρεχε σε δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές hardware. Στη δεύτερη μια εφαρμογή που μπορεί να τρέξει σε οποιαδήποτε συσκευή που χρησιμοποιεί iOS και μάλιστα με σωστή υποστήριξη των ιδιαιτεροτήτων της.



Επομένως ένα UWA ακυρώνει λίγο-πολύ την έννοια του porting μεταξύ Windows 10 PC και Xbox, όποια φορά και αν διαλέξει ο developer. Θα είναι παρανοϊκό σχεδόν να μην υποστηρίξει και τις δύο πλευρές κάποιος από τη στιγμή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερος επιπλέον κόπος, διότι έτσι απευθύνεται σε μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ΚΑΙ μπορεί να μιλά για αποκλειστικότητα στο UWP, αντί σε PC ή Xbox One. Συν τοις άλλοις οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για cross buy, cross play και cross save χωρίς…ιδιαίτερες αλχημείες.

Το Xbox ως (περίπου) PC
Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν ακόμη περισσότερο το Xbox One και ό,τι ακολουθήσει, στα μάτια του developer τουλάχιστον, σε άλλο ένα Windows PC που τυγχάνει να έχει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από τη στιγμή που και το ίδιο το hardware δεν διαφέρει ουσιωδώς, μόνο σε σημεία, από PC hardware, το παζλ ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερη τριβή. Από τη στιγμή που το Xbox One είναι ένα προσιτό PC που κατασκευάζει η ίδια η Microsoft, ουδείς απασχολείται με κόστος λειτουργικού συστήματος. Επιπλέον είναι πολύ απλή υπόθεση, όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος της σειράς “The Great Game”, να βγει νέο, βελτιωμένο Xbox, όχι απλά με διαφορετικό περίβλημα, αλλά με αυξημένη ισχύ. Από τη στιγμή που το software παραμένει ίδιο, τα γνωστά games θα είναι συμβατά και θα έχουν το περιθώριο να τρέξουν ακόμη καλύτερα. Επιπλέον, όταν οι developers θεωρήσουν ότι αξίζει τον κόπο, και σίγουρα η Microsoft θα είναι η πρώτη που θα κάνει τέτοιες κινήσεις, θα ετοιμάζουν τίτλους που στην αρχή θα λειτουργούν καλύτερα στο ισχυρότερο μοντέλο και αργότερα θα το απαιτούν.



Ο Phil Spencer είπε ξεκάθαρα ότι η εταιρεία θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων αγορών, στις οποίες η ανανέωση του υλικού είναι και πολύ πιο συχνή και απολύτως αναμενόμενη. Τα αυτονόητα παραδείγματα που ανέφερε ήταν η βιομηχανία των smartphones και των tablets. Το Xbox μπορεί να είναι, κατά μία έννοια, το Steam Machine της Microsoft. Με τη διαφορά ότι η Microsoft έχει το περιθώριο να φτιάξει μόνη της ό,τι θέλει, αλλά και να συνεργαστεί με άλλους βέβαια, αν και το θεωρούμε απίθανο τη στιγμή που ο Nadella στοχεύει περισσότερο από ποτέ στον τελικό χρήστη. Έτσι έχει και άλλο λόγο στο κόστος διάθεσης, ενώ μπορεί να αποφύγει την απόλυτη σύγχυση που προκαλεί η ιδέα του Steam Machine. Από ποιον να πάρουμε ένα; Τι χαρακτηριστικά έχει ακριβώς; Τι εγγυήσεις έχουμε για το τι τρέχει που; Με την Microsoft να ορίζει όλη την πλατφόρμα σε software και hardware, είναι εύκολο να συμβεί ό,τι και στο iOS App Store. Να βρίσκουμε ένα παιχνίδι και να βλέπουμε στις σημειώσεις ότι, ξέρετε, τρέχει σε iPhone 5s ή νεότερο. Προφανώς και θα διαφέρουν οι επιδόσεις. Αλλά θα λειτουργεί.

Emulation και backwards compatibility
Με τα πάντα να πατούν σε σταθερή βάση, το emulation και η συμβατότητα με τίτλους παλαιότερων Xbox, ως ιστορία, αποκτούν λίγο διαφορετικό χρώμα. Το emulation του Xbox 360 στο Xbox One δεν είναι τόσο αδιανόητο να τρέξει στο PC. Όταν έρθει η ώρα για emulation του πρώτου Xbox θα ισχύει κάτι παρόμοιο. Και, επειδή η Microsoft δεν έχει πολλές γενιές Xbox hardware πίσω της, αλλά έχει χιλιάδες εσωτερικούς developers να ασχολούνται με UWP και UWA, το εγχείρημα είναι εφικτό και η συντήρησή σε βάθος χρόνου όχι αδύνατη. Είναι κάτι που μπορεί να καταφέρει διότι έχει λιγότερα πράγματα να υποστηρίξει σε σχέση με τον ανταγωνισμό, μεγαλύτερη εξειδίκευση στο software, περισσότερο χρήμα, περισσότερο, εμπειρότερο, ικανότερο προσωπικό σε τέτοια θέματα. Μπορεί να καταφέρει λοιπόν, σε κάποιο βαθμό το έχει καταφέρει ήδη άλλωστε, να πετύχει ευρεία συμβατότητα με παλαιότερο λογισμικό μια ώρα αρχύτερα από τον ανταγωνισμό και με λιγότερο ιδρώτα. Για να έχει κάτι ακόμη να βροντοφωνάζει με κάθε ευκαιρία. Είναι η μετριοπάθεια του marketing στη μέση βλέπετε. Αναγκαίο κακό.

MAU και Xbox Live
Κάποτε η Microsoft ανέφερε τις πωλήσεις του Xbox 360. Ύστερα βγήκε το Xbox One και μιλούσε για πωλήσεις Xbox, ασχέτως μοντέλου. Αργότερα αποφάσισε ότι θα αναφέρει τις ενεργές συνδρομές Xbox Live Gold αντί για πωλήσεις μηχανημάτων, κάτι που χρόνια απέφευγε να διευκρινίζει. Ήταν πιο ωραίο το νούμερο έτσι, αφού άλλο τα 20 εκατομμύρια Xbox One και άλλο τα 48 εκατομμύρια συνδρομητών. Τώρα κάνει ένα βήμα ακόμη και μιλά για Monthly Active Users, αναφερόμενοι σε τελικούς χρήστες που χρησιμοποιούν έστω μια φορά το μήνα οτιδήποτε σχετίζεται με gaming και προϊόν της Microsoft, υπολογίζοντας ενεργούς χρήστες Xbox 360, Xbox One, Xbox Live (εδώ μετράνε και τα mobile games που χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο) και Windows 10, εφόσον πρόκειται για games του Windows Store. Ακαταλαβίστικα όλα αυτά; Όχι για την αγορά. Η μέτρηση MAU είναι γνωστή ιστορία για εταιρείες όπως Facebook, Twitter, Apple και πολλούς άλλους. Και ο αριθμός αυτός από ενεργούς χρήστες σημαίνει ενεργή αγορά και οικοσύστημα, κατά κανόνα με εξίσου γνωστό και ενεργό τρόπο πληρωμής όπως πιστωτική κάρτα. Και όλο αυτό είναι μουσική στα αυτιά της αγοράς, των αναλυτών και των μετόχων. Ταυτόχρονα είναι, νομοτελειακά, πιο εντυπωσιακό νούμερο από τα παλαιότερα.



Παρατηρήστε όμως ότι το Xbox Live είναι μέρος της μέτρησης και όχι το βαρόμετρο. Η στροφή αυτή αφήνει περιθώρια για κάποια πράγματα. Η συνδρομή Xbox Live Gold μπορεί να είναι κάτι που θα μείνει στο Xbox, αλλά η γκρίνια για το επί πληρωμή multiplayer θα είναι θέμα χρόνου σε αυτήν την περίπτωση, και όχι άδικα. Μπορεί επίσης να είναι ώρα ώστε να αλλάξει ο χαρακτήρας της συνδρομής η οποία θα επικεντρώνεται στην εξασφάλιση προσφορών, δωρεάν παιχνιδιών από Windows 10, Xbox One, Xbox 360 και Xbox, χωρίς όμως τα του multiplayer που το λογικό είναι να αρχίσουν να προσφέρονται δωρεάν. Αφαιρώντας μια παροχή, αλλάζει η αντίληψη για τη χρησιμότητα της τιμής όμως. Αλλά αυτό λύνεται εύκολα. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε συνδυαστικές συνδρομές με Xbox Live Gold/OneDrive/Office, όλα μαζί ή και σε ζεύγη. Έτσι αυξάνεται και το “stickiness” που αναφέραμε πολύ πιο πριν.

Microsoft Cloud Compute και game streaming
Δεν πάει πολύς καιρός που διέρρευσε ότι η Microsoft ετοιμάζεται και για game streaming. Με την πραγματικότητα του UWP δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο για τη Sony, αλλά, ίσως (πολύ ίσως), να είναι απλά ένας τρόπος να φτάσει το Xbox και σε άλλες συσκευές, με τη λογική του PS Now. Αν το emulation δεν χωρά σε επεξεργαστές ARM χαμηλού αναστήματος (κλασικό φαινόμενο το ανάστημα αυτό σε τηλεοράσεις), το streaming να είναι η μόνη λογική λύση. Και πάλι όμως, δεν βλέπουμε πώς κάτι τέτοιο είναι πραγματικά αναγκαίο, ειδικά για μια εταιρεία που μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι, αργά ή γρήγορα, οι χρήστες Windows 10 θα αριθμούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Το Microsoft Cloud Compute από την άλλη, το οποίο ακόμη περιμένουμε να μας συστηθεί με τη βοήθεια του Crackdown 3, το είδαμε εν δράσει, αλλά παραμένει μεγάλο ερωτηματικό ως προς το εύρος των χρήσεων που μπορεί να έχει, ειδικά σε διαφορετικά είδη games. Όμως, τουλάχιστον, με την ενοποιημένη πλατφόρμα, μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη τη χρήση του και εκτός Xbox One.
AR και VR
Αν δεν έχει νέες αυτοκτονικές τάσεις η Microsoft, θα φροντίσει ώστε το HoloLens να είναι ένα και να λειτουργεί τόσο σε Windows όσο και σε Xbox. Για να μην έχουμε χαζομάρες τύπου “Kinect for Xbox One” και “Kinect for Windows”. Όπως και να έχει είναι ιδέα με πολλές εφαρμογές, εντός και εκτός gaming, εφαρμογές που δεν μπορούν να προσφέρουν τα VR headsets. Για αυτό βέβαια έχει και το μειονέκτημα ότι το HoloLens δεν κάνει για VR, δεν είναι καν ανταγωνιστικό των PlayStation VR, HTC Vive και Oculus Rift. Είναι κάτι διαφορετικό. Στο θέμα του VR η Microsoft έχει μείνει πίσω και δεν είναι παράξενο αυτό. Πόνταρε στο Kinect που, σωστά θεωρητικά, έκανε βασικό μέρος του Xbox One. Έτσι η παρουσία του θα μπορούσε να θεωρείται δεδομένη, κάτι που είναι μόνο καλό για κάθε είδους λειτουργία, δυνατότητα ή περιφερειακό. Το πρόβλημα του Kinect δεν ήταν η τιμή του τελικού πακέτου. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήταν έτοιμο για prime time επί Xbox 360 και, παρότι βελτιώθηκε αισθητά, ούτε τώρα ήταν έτοιμο για prime time. Δεν έπεισε ποτέ στην πράξη και για αυτό στη δεύτερη εξόρμηση αντιμετωπίστηκε πολύ αρνητικά και μόνο στο άκουσμά του.



Και δεν είναι η μόνη εταιρεία που την πάτησε. Και η Nintendo δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει ότι το Wii U είναι ξεκάθαρα καλύτερο με το GamePad παρά χωρίς αυτό. Και τα λίγα καλά παραδείγματα δεν φτάνουν. Πάνω από όλα δεν πείθουν ότι η ιδέα είναι μέρος ενός ευρύτερου οράματος ή πως έχει γίνει καλή προεργασία με developers εντός και εκτός των Microsoft Studios. Όλα πρέπει να γίνουν σωστά και χίλιες φορές να δούμε το αποτέλεσμα αργά, με νέο σύστημα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Βέβαια, με το HoloLens να έχει πιο προφανές επαγγελματικό ενδιαφέρον από το VR, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πάψει ποτέ να είναι ένα πρόσθετο. Μπορεί αυτό να μοιάζει με ήττα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές βιάστηκε η Microsoft στην ιστορία της και σπάνια της βγήκε σε καλό. Και υπάρχει πάντα και το παράδειγμα της Apple που προτιμά να αργεί, προτιμά να μην είναι πρώτη, προτιμά να βάζει τους πάντες να τρέχουν πανικόβλητοι και να προσπαθεί όταν μπει σε μια αγορά να μπει με τρόπο ξεχωριστό και να έχει έστω ένα πράγμα που μπορεί να πει ότι κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Πολλές φορές αυτό το ένα είναι αρκετό. Εδώ πωλούνται εκατομμύρια κονσόλες στο ξεκίνημα με την υπόσχεση ότι έρχονται καλοί τίτλοι και με κατά κανόνα αμφιβόλου ποιότητας launch line up. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει βιασύνη για τόσα όσα νομίζουμε. Ρεαλιστικά πάντως, τα βήματα της Microsoft σε AR και VR παραμένουν μυστήριο. Πιο πολύ στεκόμαστε σε μερικές θεωρίες όχι για να πέσουμε μέσα αλλά για να φανεί ότι η (χρονική) πρωτιά δεν είναι από μόνη της εγγύηση επιτυχίας. Μια από αυτές τις θεωρίες θέλει την MS να μη βιάζεται να φτιάξει δικό της VR headset, αλλά το δικό της SteamVR που θα μπορούν να υποστηρίξουν headsets τρίτων. Άλλωστε η πλατφόρμα θα είναι μία και αν υποστηρίζεται σωστά το UWP, τότε υπάρχουν επιλογές.

Το “νέο” Xbox
Μπορεί ο καθένας να νομίζει ό,τι θέλει, δεν γίνεται να αρνηθεί όμως ότι η Microsoft έχει πολλά που μπορεί (και πρέπει) να συνδυάσει διαφορετικά προϊόντα για αλληλοστήριξη, για το “stickiness” που είναι πλέον πιο πολύτιμο από ποτέ. Και κατάλαβε ότι πρέπει να αξιοποιήσει την ιδιαιτερότητα αυτή. Την επόμενη φορά που αναρωτιέστε πώς είναι δυνατό να κάνουν το Α ή το Β στο τμήμα του Xbox, προσπαθήστε να καταλάβετε τι ρόλο παίζει το Xbox τη δεδομένη στιγμή για την Microsoft. Το οποίο Xbox σηματοδοτεί το εξειδικευμένο hardware αλλά και τα gaming studios. Όχι απαραίτητα μια συγκεκριμένη κονσόλα. Ο developer θα αναπτύσσει για Universal Windows Platform, όχι για PC ή Xbox. Μια κονσόλα Xbox θα είναι ένα ακόμη PC με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Και, όπως προκύπτει πια, το “κονσόλα Xbox” δεν θα αναφέρεται πάντα στο ίδιο μηχάνημα.



Το ερώτημα στα χείλη και τη σκέψη όλων φυσικά είναι “ποιος ο λόγος να έχω Xbox;”. Σίγουρα η Microsoft αντιλαμβάνεται ότι παίρνει ρίσκο σχετικά με την εικόνα του Xbox, σίγουρα γνωρίζει ότι ο καθένας θα αναρωτιόταν κάτι τέτοιο και λογικά. Ας ψυχανεμιστούμε πράγματα λοιπόν. Ο console gamer έχει τους λόγους του να προτιμά τις κονσόλες, λόγοι που δεν έχει νόημα να εξεταστούν εδώ. Ο PC gamer έχεις τους λόγους του να αποφεύγει τις κονσόλες. Η Microsoft θα έχει μία πλατφόρμα και για τους δύο τύπους ανθρώπων και τους ίδιους τίτλους για όλους μάλιστα. Οι αποκλειστικότητες της Microsoft θα εμφανίζονται σε ένα λειτουργικό σύστημα για PC και σε μία μόνο κονσόλα. Ο καθένας διαλέγει αυτό που του ταιριάζει. Τα πράγματα είναι λίγο πιο μπλεγμένα για εκείνους που έτσι κι αλλιώς έχουν Windows gaming PC αλλά και Xbox One και για όσους δεν αφήνουν πλατφόρμα για πλατφόρμα έξω από το game room. Σε αυτό το group υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνει στα αζήτητα είτε το gaming PC είτε το Xbox. Η επιλογή δεν είναι αυτονόητη. Όταν είναι προτεραιότητα οι επιδόσεις, τότε είναι ώρα για PC. Αν προέχει η ευκολία και η εγκατάσταση σε σαλόνι, προέχει η κονσόλα. Σε αυτό το σενάριο, αυτό που καίει την Microsoft είναι να κρατήσει το χρήστη σε δικό της λημέρι. Όποιο και αν είναι αυτό. Διότι είναι σίγουρα προτιμότερο να περιορίζεται μεταξύ των δικών σου προϊόντων ο κανιβαλισμός, παρά να ωφελείται κάποιος άλλος. Η εταιρεία μετράει MAUs, έτσι δεν είναι; Αυτή ακριβώς η μέτρηση τη νοιάζει πάνω από όλα.

Η γκρίνια δεν θα αποφευχθεί πλήρως, εννοείται. Και η διαχείρισή της θα είναι πολύ σημαντική διότι η τελεσίδικη κακή εντύπωση του καταναλωτή, ειδικά στη νοοτροπία των console wars, στιγματίζει ολόκληρη την εταιρεία και δύσκολα αλλάζει το κλίμα ύστερα. Και, κακά τα ψέματα, το Xbox δεν απήλαυσε ποτέ μέχρι σήμερα τη λατρεία στην οποία είναι πολύ πιο συνηθισμένοι Sony και Nintendo. Και εδώ που τα λέμε, πόσο χειρότερο κλίμα να καταφέρει να δημιουργήσει η Microsoft σε σχέση με εκείνο που ανόητα προκάλεσε με τις δυο πρώτες παρουσιάσεις της για το Xbox One;

Το “νέο” Windows gaming
Για αποκλειστικούς τίτλους στο Windows Store τι μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο; Ότι θα βρεθούν περισσότεροι gamers από ποτέ στο Store που έχουν μάθει να σνομπάρουν για χάρη του Steam. Δεν θα έχει καν σημασία αν αρέσει ή όχι (αν και η Microsoft δέχτηκε τις αδυναμίες του και δηλώνει ξεκάθαρα ότι έρχονται λύσεις και διορθώσεις). Αν έχει μπει αποκλειστικός τίτλος στο μάτι που δεν πρόκειται να εμφανιστεί στο Steam, δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι Windows Store θα κοντράρει ξαφνικά την πλατφόρμα της Valve. Σημαίνει όμως ότι θα έχει πολύ γρήγορα πολλούς περισσότερους χρήστες από ό,τι πριν. Επιπρόσθετα η Valve δεν θέτει περιορισμούς για το πού αλλού διανέμονται τίτλοι που εμφανίζονται στο Steam, ούτε έχει οπλοστάσιο αποκλειστικοτήτων. Μόνο 2-3 τίτλους ολκής και μικρή δραστηριότητα για τη δημιουργία νέων τίτλων, πόσο μάλλον νέων franchises. Εννοείται ότι θα μας το θυμίζει η Microsoft σε κάθε ευκαιρία όλο αυτό.

Καλώς ήρθατε στην Άγρια Δύση
Είναι αρκετά ξεκάθαρο στην περίπτωση της Microsoft ότι η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων δεν είναι φαντασία, είναι πραγματικότητα. Θυμάστε το Live Anywhere που υποσχόταν ο Bill Gates; Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησε ποτέ κανείς. Αν πάλι δεν μας πιστεύετε, τότε δεν έχετε δώσει βάση στα λεγόμενα του Phil Spencer και, ακόμη περισσότερο, στην προϊστορία του Xbox από το πρώτο του βήμα μέχρι και σήμερα. Διαβάστε και κανένα βιβλίο (του Dean Takahashi). Πάντως, για πρώτη φορά, η Microsoft φαίνεται να έχει, όντως, συγκεκριμένο πλάνο για το gaming. Μπορεί να είναι το καλύτερο, μπορεί το χειρότερο. Αλλά υπάρχει και αναπτύσσεται μεθοδικά, όχι στο περίπου όπως στο παρελθόν.

Ζούμε σε ωραία, δραματική εποχή. Ή προτιμάτε άπνοια;

Διαβάστε ακόμη:
The Great Game: (Gaming) business και μεταξωτές κορδέλες
Το πρώτο κομμάτι της ανάλυσής μας για το σήμερα και το αύριο της βιομηχανίας του gaming, όπου αναλύονται θέματα όπως η ψηφιακή διανομή.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
19 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • PORTAL
    • Εχω μια απορια. Η Microsoft δεν εχει αρκετα φραγκα να αγορασει το Steam; Η εστω καποιο μεριδιο; Αυτο δεν θα ηταν καλυτερη στρατηγικη; Και ειναι μια τακτικη που βλεπουμε συχνα, δηλαδη τεραστιες εταιριες να εξαγοραζουν πετυχημενες μικροτερες. Βεβαια ο Gabe παιζει να μην πουλαει...

    • Roronoa
    • Σαν PC gamer και σαν gamer που δεν του αρεσουν τα "hardware exclusives" χαιρομαι για τις κινησεις της microsoft, ειναι κατι που πολλοι το θελαμε και το ζηταγαμε (και πολλοι μας θεωρουσαν παραλογους), να φερει τα παιχνιδια της στους υπολογιστες. Πιστευω οι κινησεις που κανει ειναι σωστες για τους gamers και για το Gaming γενικοτερα, κινησεις που θα οφελησουν οχι μονο τους pc gamers αλλα και τους console gamers, περισσοτερα παιχνιδια για ολους.

      Μπορει να αφαιρει αξια απο την κονσολα μεταφεροντας τα first party games της στους υπολογιστες, αλλα το κοινο που προτιμα κονσολα ετσι και αλλιως δεν χανει κατι, και αν αυτος που παιζει σε κονσολα αποκτησει εξτρα λογους να αλλαξει "στρατοπεδο" και να αποκτησει gaming pc τοτε η microsoft απλα κερδιζει εναν πελατη σε windows, οποτε ισως κανεις δεν χανει. Περα απο αυτους βεβαια που εχουν xbone+pc, αλλα για αυτο κανει τις κινησεις με το streaming, μπας και τους γλυκανει.

      Βεβαια εχω τις αμφιβολιες μου για το τι θα κανει με τους περιορισμους στο store της και γενικα τα σχεδια της για αυτο, ελπιζω να μην εχει σκοπο να "φυλακίσει" στο οικοσυστημα της παιχνιδια. Υπαρχουν πολλα θεματα που πρεπει να λυσει, τουλαχιστον για την ωρα εχει δυνατο ανταγωνιστη και αυτος ο ανταγωνιστης χρειαζεται εναν ανταγωνιστη σαν την microsoft.

      Αν η microsoft φερει xbox/xbox360 emulation σε windows και με μια καλη online βιβλιοθηκη για αγορα τοτε θα ειναι εξαιρετικη κίνηση και θα βγει αρκετα κερδισμενη στην αντίληψη του κοινου, το πρωτο xbox ειναι απο τις κονσολες που δεν εχουν γινει emulated ικανοποιητικα και υπαρχουν πολλα 360 games που πολλοι θα θελαμε να παιζουμε στους υπολογιστες.

    • yaponvezos
    • @PORTAL

      Αυτό το τελευταίο που γράφεις είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Και, συν τοις άλλοις, χωρίς να έχω το απαραίτητο υπόβαθρο περί νομικής, απλά εκτοξεύω μια σκέψη, δεν ξέρω κατά πόσο μια τέτοια εξαγορά θα αντιμετωπιζόταν θετικά από επιτροπές ανταγωνισμού αφού η εξαγορά Steam, που σίγουρα έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, από οποιονδήποτε, δίνει στον αγοραστή, μονομιάς, τρελή δύναμη.

      @Roronoa

      Για τους περιορισμούς στο Store, που είναι όντως τραγικοί, θα γίνουν κινήσεις. Ο Spencer έχει δεσμευτεί δημοσίως επ' αυτού μετά την πιο πρόσφατη (δίκαιη) γκρίνια.

    • yaponvezos
    • @Πάγος13

      Όλα έχουν την τιμή τους. Το θέμα είναι να υπάρχει ένας που θέλει να αγοράσει και ένας που να θέλει όντως να του πουλήσει. Τότε όλα γίνονται.

      Μόνο τα hostile takeovers θέλουν πραγματική "τέχνη".

    • xkate93
    • @Roronoa

      http://www.theguardian.com/technology/2016/mar/04/microsoft-monopolise-pc-games-development-epic-games-gears-of-war

      Ένα ενδιαφέρον και ανησυχητικό άρθρο γραμμένο απ'τον Tim Sweeney (co-founder of US-based developer, Epic Games).

    • Roronoa
    • @xkate93

      yep, το ειδα πριν και για αυτο φοβαμε, την microsoft δεν ειναι να την εμπιστευεσε αλλα πιστευω ο κοσμος δεν θα τσιμπήσει ευκολα και θα αναγκαστει να αλλαξει πραγματα.
      Αν δεν κανω λαθος και ο gabe newell κατι τετοια φοβοτανε και για αυτο πρεπει να εγινε και το project του steamOS.

    • yaponvezos
    • @xkate93

      Είναι ενδιαφέρον αλλά όχι ΤΟΣΟ ανησυχητικό όσο το παρουσιάζει ο Tim Sweeney που έχει κι εκείνος τα δικά του συμφέροντα. Αλλά επειδή σηκώνει απάντηση κατεβατό, ή θα τη γράψω εδώ μόλις αδειάσω ή μπορεί να μου τη βαρέσει και να το κάνω άλλο κείμενο. Αν και η πρώτη οδός είναι πιο πιθανή.

      Το σίγουρο είναι ότι θα επανέλθω.

    • diver_gr
    • @Πάγος13

      Το Steam δεν είναι και τόσο μεγάλο όσο νομίζεις για να μην είναι εξαγοράσιμο. Σύμφωνα με το Forbes που είναι ότι ποιο επίσημο υπάρχει σε οικονομικά στοιχεία κάνει μια ανάλυση για τη Valve βάζοντας το κάπου μεταξύ 1 με 1,5 Διςς. Αν αναλογιστούμε ότι η MS έσκασε 2,5 διςς για το Minecraft άνετα αγοράζει τη valve. Ακόμα και αν ισχύουν αναφορές για την σημερινή αξία της εταιρείας 3-3,5 διςς εξακολουθεί να είναι εξαγοράσιμη άνετα. Το θέμα είναι πως δεν νομίζω ότι ο Gabe Newell έχει σκοπό να πουλήσει.

      http://www.forbes.com/sites/oliverchiang/2011/02/15/valve-and-steam-worth-billions/#5ae25df72f17

      Επίσης το Steam πέρα από Half- Life, Portal και Dota δεν έχει κάτι άλλο δικό του ώς Exclusive για να πουλήσει. Όλα τα παιχνίδια λοιπόν που βρίσκονται στο Steam μπορούν αύριο να μπούνε στο Windows Store απλό εμπόριο. Ποιο φθηνά λοιπόν θα βγει στην MS να ρίξει λεφτά για καμιά 10άρα δικά της στούντιο για Exclusives σε Windows10 αλλά και συμφωνίες από 3rd party αποκλειστικά σε Windows10 παρά να εξαγόραζε το Steam.

    • diver_gr
    • Γενικά πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου η κονσόλες σαν κονσόλες να σταματήσουν στη σημερινή μορφή τους και να στραφούν προς PC μεριά. Από ότι φαίνεται η MS θα κάνει την αρχή. Μπορεί να εξακολουθούμε να βλέπουμε κάτι σαν ''κονσόλα'' το οποίο θα φέρει το Brand της εκάστοτε εταιρείας αλλά θα είναι στην ουσία ένα μικρό PC όπου το μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι υπηρεσίες, Xbox live, PS network, Steam κλπ.

      Καταρχήν θα είναι αρκετά ποιο εύκολο και γρήγορα για τις ομάδες να αναπτύσσουν ένα παιχνίδια γιατί άλλο να έχεις 3 ομάδες (PS4, Xbox One & PC) και άλλο να έχεις 1 ομάδα.

      Μεγαλύτερη αγορά για τους μέχρι τώρα First Party developers όπου μπορεί υποθετικά να θεωρηθεί πως ίσως δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε ένα παιχνίδι με τη προοπτική περισσότερων πωλήσεων.

      Όλες οι εκδόσεις τεχνικά θα είναι ίδιες που σημαίνει είτε θα τρέχει σε όλες είτε σε καμιά.

      Περισσότερες επιλογές σε παιχνίδια τόσο για τους PC gamers όσο και για τους console gamers.

      Αυτό που είπε ο Phile Spencer πρόσφατα με αναβαθμίσιμο hardware κάθε 2 χρόνια πχ, μια χαρά το βρίσκω. Ο καθένας ανάλογα με τη τσέπη του ρε παιδιά με το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν θα λέμε μετά ότι οι κονσόλες κρατάνε πίσω την ανάπτυξη των παιχνιδιών λόγο hardware 5ετίας-7ετίας.

      Για μένα Win Win situation :)!

    • Roronoa
    • Αυτα ειναι παλια στοιχεια, το 2012 στο forbes λενε για 3δις, ποιος ξερει ποσο θα αξιζει τωρα αμα σκεφτουμε πως το steam το 11 ειχε 40εκ accounts και τωρα τα εχει τριπλασιασει και ισως τετραπλασιασει (αρα και τα εσοδα της).

      Οχι πως δεν θα ειναι εξαγοράσιμη η valve αλλα σιγουρα δεν ειναι μονο 3δις η αξια της.

    • alex4444
    • Θα συμφωνησω απολυτα σε ολες τις σκεψεις που αναπτύχθηκαν σχετικα με την Microsoft. Ζουμε σε ιδιαιτερα ενδιαφερουσες εποχες και οσοι επιλεξουν να παρουν ρισκα και να αλλαξουν ριζικα καποια πραγματα, θα εχουν σημαντικο προβαδισμα στη νεα εποχη.

      Ο Satya Nadella και ο Phil Spencer ηρθαν την καταλληλη στιγμη, πριν οι εξελιξεις ξεπερασουν κατα πολυ τη Microsoft και κατορθωσαν αυτο τον αχταρμα υπηρεσιων και προιοντων να τον μετατρεψουν σε ενα ενιαιο και αρμονικο οικοσυστημα.

      Για το Redmond λεφτα και χρόνος πλεον υπάρχουν, συντομα θα δουμε αποφασιστικες κινησεις κι απο τους αλλους δυο μεγαλους του gaming. Προσωπικα βλεπω με αισιοδοξια το μέλλον και θεωρω οτι αυτη η ψυχροπολεμικη περίοδος ατολμιας που επικρατησε απο το δεύτερο μισο της προηγουμενης γενιας και μετα θα αλλαξει.

    • yaponvezos
    • So. This took a while. Αλλά από σπόντα γλιτώνω και μέρος του κατεβατού.

      Βοηθά η απάντηση της MS:

      http://www.eurogamer.net/articles/2016-03-04-epic-boss-accuses-microsoft-of-trying-to-monopolise-game-development-on-pc

      Πέραν αυτού, αν υπάρχει μονοπώλιο στο PC gaming, από άποψη διανομής αλλά και συγκεκριμένων τεχνικών παροχών, αυτό είναι του Steam. Που, εδώ που τα λέμε, διάφορα πράγματα μπορεί να κάνει η Valve για αυτό, ακόμη και στην απόκριση του client, που εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Και λόγω πολυπλοκότητας αλλά και λόγω της ασφάλειας που προκύπτει από τη θέση που έχει στην αγορά.

      Το να λέει η MS ότι κάποια features θα είναι δυνατά/επιτρεπτά μόνο στη δική της πλατφόρμα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να το παίζει δίπορτο. Είναι απλά σαν να λέμε ότι στο Wii U υποστηρίζει κάποιος Miiverse και να θιγόμαστε που δεν ισχύει το ίδιο σε έκδοση για PS4.

      Το ότι η MS έχει συμφέρον να κρατήσει δικούς της τίτλους μόνο στην πλατφόρμα της δεν είναι περίεργο, ούτε εγκληματικό. Η Valve που θα έβγαζε το επόμενό της παιχνίδι δηλαδή; Ράφι και Steam δουλεύει από το 2003. Και τότε μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει το Half-Life ως πάτημα για να σπρώξει το Steam.

      Επιπλέον υπάρχει και το παράδειγμα της Apple στην περίπτωση του OS X, του λειτουργικού για Mac. Μια χαρά αγοράζεις από το Mac App Store, μια χαρά και εκτός. Κάποιοι είναι μόνο στο Store, κάποιοι μόνο εκτός, κάποιοι εντός και εκτός. Και μάλιστα οι εκτός εδώ και κάμποσο καιρό τα πηγαίνουν καλύτερα από τους εντός σε κάποιους κλάδους.

      Το μεγαλύτερο παραμύθι του Sweeney είναι άλλο βέβαια. Είναι η διαμαρτυρία του για το 30% που κρατάει ο μεσάζοντας. Δηλαδή τόσα χρόνια στη λιανική που έπαιρνε το developer, έβγαζε ο publisher, ύστερα ο distributor και τελικά ο retailer, το πρόβλημα είναι ότι θα βγάζει και πάλι εκείνος που προσφέρει το δίκτυο διανομής;

      Τα περί 30% ισχύουν εδώ και πολύ, πολύ καιρό σε digital stores. Αλλά όταν έκανε tech demo σε Apple Event για το Infinity Blade η Epic ήταν μια χαρά χαρούμενη για το ρόλο της. Είναι σημαντικότερο να μπορεί ο developer να αλλάζει όποτε θέλει τιμές για τα προϊόντα του, γνωρίζοντας τι να περιμένει, από το να μείνουμε αποκλειστικά και μόνο στο ποσοστό.

      Αν πάλι έχει παράπονο ότι το side loading είναι δύσκολη υπόθεση για τον τελικό χρήστη, να πιέσει τότε ώστε να γίνει πιο απλή διαδικασία. Για να το καταφέρει αυτό δεν είναι προϋπόθεση η ακύρωση του UWP.

      Απλά τώρα κάτι έχει παιχτεί που δεν ξέρουμε και ξεκίνησε πόλεμος δηλώσεων για τα αυτονόητα.

    • mastkwstas
    • @yaponvezos

      Υπάρχει περίπτωση να οδηγηθώ και εγώ σε σεντόνι, θα δούμε στην πορεία.

      Πρώτον, προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να πετύχει το windows store και να μπει ένα ακόμα ένα distribution point στη πλατφόρμα. Ο ανταγωνισμός μόνο καλό μπορεί να κάνει για εμάς. Απλά, πιστεύω ότι η microsoft έβαλε ένα handicap στον εαυτό της που δεν πρόσεξε μερικά πράγματα σχετικά με τα features του store(hardware support, περιορισμοί software κτλπ) και την κυκλοφορία του πρώτου μεγάλου τίτλου (Gears of War HD). Το καλό για εκείνη είναι ότι έχει μια δεύτερη ευκαιρία να το σώσει με Quantum Break και Killer Instinct και πραγματικά ελπίζω να τα καταφέρει. Όπως το Half-Life 2 ήταν το exclusive που έσπρωξε το Steam έτσι πρέπει να κάνουν και αυτά. Αν δεν τα καταφέρει με αυτά τα δύο, δύσκολα θα μείνει στο παιχνίδι.

      Για τα συμφέροντα που μπορεί να έχει ο Sweeny καθώς και τις πιθανώς λανθασμένες (ηθελημένα ή μη) δηλώσεις του συμφωνώ απολύτως και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί σε αυτά τα θέματα.

      Αυτό που μου προκαλεί ανησυχία δεν είναι το side loading ή το όποιο ποσοστό θέλει να παίρνει η microsoft, αλλά οι περιορισμοί που μπαίνουν λόγω του sandbox πρότυπου που ακολουθεί το windows store. Πράγματα που η microsoft διαψεύδει αλλά προσωπικά μόνο αν το δω θα το πιστέψω. Μετρήσεις που γίνονται και βγάζουν το vsync υποχρεωτικά ενεργό και ορισμένες φορές με αμφιβόλου λογική τρόπο. SLI/Crossfire που δεν λειτουργούν και αδυναμία ορισμού Installation path. Forced borderless windowed mode και απαγόρευση σε third party programs (mods κτλπ) να κάνουν attach πάνω στο εκτελέσιμο.

      Συνειδητοποιώ ότι είναι προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν σε μία καινούρια πλατφόρμα όπως και θυμάμαι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ποσοστό του internet τη κατάσταση του steam όταν πρωτοκυκλοφόρησε (είχε φάει τόσο κράξιμο για πολλά θέματα που καθυστέρησα αρκετά να το χρησιμοποιήσω), αλλά με φοβίζει η όλη λογική που προσπαθεί να ακολουθήσει η εταιρεία. Το μοντέλο του απαγορεύονται τα πάντα με εξαίρεση αυτά που επιτρέπω δεν ταιριάζει σε μια ανοιχτή πλατφόρμα όπως είναι ο υπολογιστής (αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που πολλοί από εμάς τον προτιμάμε).

      Στην τελική, μπορεί να δηλώνει όσο θέλει η microsoft ότι το windows store είναι ανοιχτό οικοσύστημα, αλλά έχει κάνει τόσα λάθη στο παρελθόν που πλέον δεν μπορώ να εμπιστευτώ τα λόγια της. Πρέπει να δω πράξεις. Ελπίζω να δω δηλώσεις στο build// που θα μου αλλάξουν τη γνώμη και θα με κάνουν να την εμπιστευτώ. Θέλω να έχω το sweetfx μου, θέλω να βάζω ότι controller μου αρέσει και να λειτουργεί, θέλω να έχω programmable buttons, fraps κ.α. αλλά δεν θέλω και πολύ ακόμα για να γυρίσω σε main O.S. linux που θα ήταν και πιο βολικό για τα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα.

      Τελικά ήταν λίγο σεντονάκι.

    • yaponvezos
    • @mastkwstas

      Για τσ περί v-sync, forced windowed mode κ.λπ. δεν τίθεται θέμα, έχει κάνει χαζομάρα, ακόμη και αν είχε εξ αρχής σκοπό να τα στρώσει μετά. Είναι δηλαδή φως φανάρι ότι κανείς δεν θα διασκέδαζε έτσι. Και, εδώ που τα λέμε, έπρεπε να πει από πιο νωρίς ότι έχει στο roadmap διορθώσεις, όχι να περιμένει να γίνει χαμός με το Quantum Break πρώτα.

      Συμφωνώ, εννοείται, και στο ότι, καλές οι θεωρίες μας, αλλά στην πράξη κρίνονται όλα. Και η MS στο PC gaming έχει αφήσει κρατήρες πίσω της, όχι απλά πληγές.

      Θα διαφωνήσω στο σημείο που λες ότι το αν υπάρχουν περιορισμοί στο Store ακυρώνει το ανοιχτό της πλατφόρμας. Το Store είναι το Store. Ούτε στο Steam κάνεις ακριβώς ό,τι θες και όπως το θες (αν και προφανώς κάνεις πολλά περισσότερα όπως τα θες σε σχέση με το Windows Store). Κλείσιμο της πλατφόρμας θα ήταν να ρίξει άκυρο σε οποιοδήποτε άλλο τρόπο διανομής πλην του Windows Store.

      To sandboxing είναι λίγο πιο μυστήρια κουβέντα. Γενικά το transition αυτό το έχω περάσει (και το ζω ακόμη) στο Mac App Store. Από τη μία η αυξημένη ασφάλεια που προσφέρει το sandboxing δεν είναι κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί. Βέβαια δεν αμφισβητούνται ούτε οι περιορισμοί που φέρνει στο τραπέζι. Νομίζω ότι ειδικά το sandboxing είναι και growing pain. Χρειάζονται APIs που να επιτρέπουν ασφαλή αλληλεπίδραση με κάποια resources που τώρα αποκλείονται. Όχι τόσο το file system. Αυτό δεν είναι τόσο θέμα στην πραγματικότητα. Ή έστω είναι το πιο εύκολο να λυθεί με μια επιλογή για κάποιο default path. Με τα σωστά APIs, υπάρχει χώρος για modding. Αλλά, σίγουρα, είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο και μπορεί να μη το δούμε και ποτέ.

      Το σημαντικότερο, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, είναι να κάνει κάτι τύπου Gatekeeper. Να επιτρέπει δηλαδή εγκαταστάσεις από images, τα οποία προέρχονται από οπουδήποτε, αλλά μόνο από registered developer με valid certificate. Και στις άλλες περιπτώσεις μπορεί να αφήνει το χρήστη να κόβει και αυτόν τον περιορισμό, συνειδητά και με την ευθύνη να αλλάζει χέρια.

    • mastkwstas
    • @yaponvezos

      Στα πλαίσια αυτού που έλεγα πριν, δηλαδή ότι πραγματικά θέλω να πετύχει αυτή της η προσπάθεια για διάφορους λόγους, πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσει να λύσει αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά τα θέματα πάρα πολύ σύντομα. Γιατί, καλώς η κακώς ο σύγχρονος gamer έχει καλομάθει και όταν θα σκάσουν μύτη μεγάλοι τίτλοι που περιμένει κόσμος η κατακραυγή θα είναι μεγάλη. Με το gears τη γλίτωσε μιας και δεν ενδιαφέρει και τόσους πολλούς ένα remake 10ετίας.

      Για το κλείσιμο της πλατφόρμας αναφερόμουν περισσότερο στο store σαν πλατφόρμα όχι ολόκληρο τον υπολογιστή. Προφανώς και δεν περιμένω πλήρη ελευθερία, αλλά περιορισμοί σε hardware (προς στιγμήν τουλάχιστον) μου χτυπάνε καμπανάκια.

      Αν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τύπου Gatekeeper όπως το περιγράφεις είμαι 100% υπέρ. Θεωρώ, είναι η καλύτερη πρακτική να βάζεις default την μέγιστη ασφάλεια, και να παρέχεις σε αυτούς που θέλουν να πάρουν το ρίσκο τη δυνατότητα advanced mode με τα περισσότερα μέτρα ασφαλείας να ακυρώνονται.

      Γενικά πάντως, μου μυρίζει πολύ afterthought η όλη κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι μια εταιρεία του επιπέδου της microsoft δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις για όλα αυτά τα θέματα και είχε "αρκετό" χρόνο από το release (ίσως και νωρίτερα) των windows 10 να κάνει προσαρμογές σε βασικά πραγματάκια. Μπορεί να ακούγεται άκυρο αλλά ακόμα και ο σχεδιασμός του store είναι κακός. Είναι μια χαρά για κινητά η tablets αλλά για κάποιον που θέλει να έρθει να δει τις παιχνίδια προσφέρονται στη πλατφόρμα είναι απαράδεκτο. Δεν γίνεται να ψάχνω να βρω το tomb raider/killer instinct/gears whatever και να βλέπω candy crush. Πρέπει να αποφασίσει που θα δώσει έμφαση δεν γίνεται να τα έχεις όλα.

      Για το sandbox θα το αφήσω σε wait and see κατάσταση. Δεν είμαι ιδιέταιρα υπέρ (για την ακρίβεια είμαι αρκετά κατά), αλλά θα περιμένω για πιο πολλά παραδείγματα για να κρίνω.

    • yaponvezos
    • Αυτό με το search είναι για κάποιο λόγο γενικά πονεμένη ιστορία για πολλούς. Θυμάμαι που η Apple αγόρασε εταιρεία μόνο και μόνο για να ισιώσει το search του App Store και πάλι τραγωδία είναι. Θέλω να πω ότι τι App Store, τι Windows Store, παίζει κάποιο δομικό λάθος στο search. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος δηλαδή.

      Για τα του afterthought που λες, ναι είναι πιθανό. Απλά θεωρώ εξίσου πιθανό και να μην είναι αλλά όχι για λόγο που...στέκεται ως κάποιου είδους δικαιολογία. Η Microsoft έχει περάσει χρόνια και χρόνια ως αργοκίνητο καράβι γιατί είχε μάθει αλλιώς.

      Η σημερινή MS έχει βελτιωθεί ως προς αυτό. Βέβαια άλλο το "βελτιώνομαι" και άλλο το "κάνω αυτό που πρέπει", οπότε no argument there.

    • seventyone
    • Ας μου επιτραπεί να λάβω μέρος στη συζήτηση με ορισμένες παραπομπές σχετικά με το ζήτημα, καθώς το θεωρώ πολύ σοβαρό σχετικά με την ελευθερία που μέχρι τώρα απολαμβάνει ο χρήστης των Windows και που, λόγω του κακού σχεδιασμού ή/και της υποτιθέμενης απληστίας της MS, κινδυνεύει να τη χάσει.

      Πρώτα, λοιπόν, ας μη πηγαίνουμε με το σταυρό στο χέρι πιστεύοντας σε ό,τι λέει η MS, μέσω των εκπροσώπων της, για να αντικρούσει τις ανησυχίες του Sweeney, ενός από τους στενότερους συνεργάτες της, ο οποίος μιλα σπάνια και πάντα έχει λογο για τον οποίο μιλά. Αν ψάξουμε λίγο στο παρελθόν θα δούμε παρόμοιες ανησυχίες του Newel της Valve/Steam και τον λόγο για τον οποίο θέλει να προχωρήσει με το SteamOS.

      Ύστερα, χωρίς να ψάξουμε ιδιαίτερα θα δούμε ένα σωρό θέματα σε σχετικές ιστοσελίδες του εξωτερικού όπως το PC gamer ή το Gamebiz να ασχολούνται με αυτές τις ανησυχίες όπως και ένα θέμα του μόνιμου συντάκτη της MS από το Ars Technica που, κατά την άποψη μου, μοιάζει σαν να κάνει δημόσιες σχέσεις με την εταιρεία. Ακόμα, αν ψάξει κάνεις στο Youtube θα βρεί σχετικά βίντεο από "προσωπικότητες" του Gaming, με παράδειγμα τον Jim Sterling που μπορούν να δώσουν διάσταση σε αυτές τις ανησυχίες.

      Τέλος, πιστεύω πως ο κίνδυνος να εκμεταλλευτεί η (αναξιόπιστη ως τώρα) MS την πρωτοκαθεδρία της στους υπολογιστές, είναι παρών και υπαρκτός και το μόνο μέσο που έχει ο καταναλωτής εναντίον είναι να εκφράζει την αντίθεση του σε κάθε ευκαιρία. Ελπίζω πως τελικά όποια κακόβουλα σχέδια έχει ή κατηγορείται πως έχει η MS να μην πραγματοποιηθούν και ελπίζω το νεό κατάστημα της να αποκτήσει πραγματική αξία για τον καταναλωτή και να ανταγωνιστεί, μέσα σε πλαίσιο ίσων και δίκαιων κανόνων, τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως τα Steam, Origin και GOG και δε θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων όπως το GFWL.

      Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    • yaponvezos
    • @seventyone

      Indeed, in business, σταυρός και χέρι δεν μιλιούνται, I'll give you that.

      Προφανώς όλοι μας απευχόμαστε τα χειρότερα.

      Αυτό που προσπαθώ να περάσω είναι ότι οι ανησυχίες γενικά, από μόνες τους, λίγη χρησιμότητα έχουν αν στοχεύουν σε λάθος σημείο.

      Στο PC gaming, ο μόνος που μοιάζει με μονοπώλιο είναι το Steam, εκ των πραγμάτων. Και προτάσεις σαν το GOG, που το έχω σε μεγάλη εκτίμηση, πασχίζουν πολύ περισσότερο για να φανούν, παρότι ανήκουν σε μια εταιρεία που, σε τελική ανάλυση, αγαπά όλος ο κόσμος εδώ και αρκετά χρόνια.

      Η MS δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν παλιά. Η πίτα έχει μικρύνει στο κλασικό PC και το τρένο έχει χαθεί σε mobile. Ναι, τα Windows βρίσκονται ουσιαστικά παντού, αλλά αν αυτό έφτανε, το Windows Store θα ήταν ήδη τεράστια επιτυχία και χωρίς το gaming. Αντίστοιχα το Mac App Store που δεν έχει ανάλογο ανταγωνισμό, είναι αντικείμενο αρνητικότατης κριτικής από τους πιο πιστούς Apple users, όχι απλά από τον περαστικό Apple hater, και εγκαταλείπεται κατά κύματα από developers, οι οποίοι βέβαια γνωρίζουν ότι η Apple δεν τους μπλοκάρει τη διανομή εκτός του Store.

      Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να έχει κάποιος το OS και το Store, προφανώς εξαιρείται το διαφορετικό περιβάλλον στα mobile OSes, δεν εγγυάται επιτυχία, πόσο μάλλον επικράτηση.

      Ουσία θα έχει όλος αυτός ο φόβος αν αρχίσουν ψίθυροι για αποκλεισμό άλλων Stores πέραν του platform holder.

      Με το SteamOS, για αυτό ακριβώς προετοιμάζεται η Valve. Όχι επειδή είναι δεδομένο ότι θα το χρειαστεί, αλλά επειδή είναι καλύτερο να είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα και να μη βγουν αληθινά τα χειρότερα σενάρια, από το να βγουν και να πιαστούν στον ύπνο. Καλά πράττει η Valve ως προς αυτό.

      Ναι, η MS έχει ξοδέψει χρόνια αποδεικνύοντας την αναξιοπιστία της στο gaming και τη δυσκολία της να προσαρμοστεί σε μια ρευστή πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχει να αποδείξει πολλά περισσότερα και θα χρειαστεί να είναι πιο προσεκτική από κάθε άλλον.

      Το θέμα είναι να το συνειδητοποιεί αυτό. Αν όχι, τότε δεν τη γλιτώνουμε. Αλλά δεν τη γλιτώνει ούτε και η ίδια.

*