Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Redmi Note 11 Pro+ 5G Review

*
Το Redmi Note 11 Pro+ 5G είναι το καλύτερο της σειράς για το 2022 και ένα πραγματικά πλήρες midrange smartphone.

Έχοντας ήδη παρουσιάσει δυο από τα συνολικά 4 μοντέλα της σειράς Redmi Note 11 που αρχικά κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά,  η εταιρεία έφερε ένα ακόμα, το Redmi Note 11 Pro+ 5G. Ίδιο αλλά και διαφορετικό με το απλό Pro 5G, πολύ καλύτερο και ελαφρώς ακριβότερο, το Redmi Note 11 Pro + 5G είναι σίγουρα το καλύτερο midrange της Redmi αυτή τη στιγμή. Οι αναβαθμίσεις που έχει κάνει η Xiaomi στο τηλέφωνο σε σχέση με το Redmi Note 11 Pro 5G είναι λίγες και στοχευμένες: έχουμε ταχύτερο SoC και ταχύτερη φόρτιση (αλλά μικρότερη μπαταρία) με το κόστος να ανεβαίνει κατά €30 στα €459,9 για τη μοναδική έκδοση των 6GB μνήμης 128GB χώρου.




Ανοίγοντας τη συσκευασία βρίσκουμε το τηλέφωνο, ένα πακετάκι με οδηγίες, μια μαλακή θήκη προστασίας το ταχυφορτιστή στα 120Watt (ίδιος με αυτόν που είδαμε στο Xiaomi 12 Pro) με καλώδιο USB Type C. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αντιλαμβάνεται κανείς μια αρκετά premium αίσθηση για τη κατηγορία τιμής. Με διαγώνιο οθόνης στις 6,67’’ (η οποία έχει περασμένη ζελατίνα προστασίας), η συσκευή είναι σχετικά μεγάλη αλλά η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι ικανοποιητική, με το βάρος που βρίσκεται λίγο πάνω από τα 200 γραμμάρια να μη κουράζει. Όσον αφορά στα bezel της, αυτά είναι δεν είναι τα μικρότερα που έχουμε δει για οθόνες Amoled, με το chin να είναι μεγαλούτσικο. Ο σχεδιασμός του τηλεφώνου είναι αντίστοιχος με αυτόν του Redmi Note 11 Pro 5G. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, με γυαλί τύπου Corning Gorilla Glass 5 μπροστά, ενώ γυάλινη είναι και η πλάτη, η οποία έχει ωραία υφή ενώ δε μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα. Όλες οι πλευρές της συσκευής είναι επίπεδες, με τη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή να μας αρέσει, προσφέροντας μια βιομηχανική αίσθηση.



Φυσικά πλήκτρα έχουμε μόνο στη δεξιά πλευρά με το power button να λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσφέροντας ταχύτατο και με ακρίβεια ξεκλείδωμα. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε το βασικό μικρόφωνο, τη type-c USB, το βασικό ηχείο και η υποδοχή για τη ταυτόχρονη τοποθέτηση των 2 καρτών sim ή και της κάρτας microSD ώστε να επεκτείνει κανείς τα 128GB αποθηκευτικού χώρου UFS 2.2. Στο πάνω μέρος βρίσκεται η έξοδος ακουστικών, ένα μικρόφωνο, μια θύρα υπερύθρων αλλά και έξοδος ήχου η οποία συνεργάζεται με το κεντρικό ηχείο, ώστε η συσκευή να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο. Δίπλα στην έξοδο του ήχου υπάρχει το λογότυπο της JBL, υποδηλώνοντας τη σχετική πιστοποίηση που έχει λάβει το στερεοφωνικό σετ ήχου.



Ο ήχος που βγαίνει από το ζευγάρι ηχείων είναι γεμάτος, ισορροπημένος και αρκετά δυνατός. Μάλιστα, τα κανάλια του ήχου προσαρμόζονται στο σωστό ηχείο ανάλογα με το πως κρατάμε τη συσκευή, ώστε να έχουμε πάντα το αριστερό κανάλι στο ηχείο που είναι αριστερά όπως κοιτάμε την οθόνη και αντίστοιχα το δεξί ηχείο στα δεξιά. Να πούμε επίσης ότι το τηλέφωνο έχει και δέκτη ραδιοφώνου FM αλλά για να παίξει χρειάζονται ακουστικά, καθώς επίσης και NFC. Η οθόνη που χρησιμοποιεί το Redmi Note 11 Pro+ 5G είναι ίδια με αυτή του απλού Pro, μια Full HD+ Amoled με υψηλή φωτεινότητα, ωστόσο εδώ έχουμε ενεργό το HDR10, κάτι που το είδαμε να λειτουργεί τόσο στο Youtube όσο και στο Netflix.



Από εκεί και πέρα η οθόνη προσφέρει υποστήριξη ΗRR στα 120Hz, με τα διάφορα games που υποστηρίζουν HRR gaming, να μπορούν να παίξουν στα 120fps. Μέσα από τις επιλογές μπορούμε να διαλέξουμε 60Hz ή 120Hz με τη δεύτερη επιλογή να είναι αυτή που είχαμε κατά κόρον ενεργοποιημένη, κάτι που κάνει το scrolling σαφώς ποιο ξεκούραστο. Στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, το panel παραμένει στα 120Hz (ακόμα και στα παιχνίδια) και μόνο σε εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν τα 120Hz, αυτό γυρνάει στα 60Hz, όπως επίσης και στις εφαρμογές κάμερες, Youtube και Netflix.



Στο κομμάτι της αυτονομίας, παρόλο που το τηλέφωνο έχει μικρότερη μπαταρία από αυτή του απλού Pro, καταφέρνει να αντέξει άνετα για 1,5-2 μέρες τυπικής χρήσης, έχοντας όμως σαν πλεονέκτημα το γεγονός ότι η μπαταρία φορτίζει αστραπιαία γρήγορα. Με το φορτιστή των 120Watt, μπορεί κανείς να φορτίσει το τηλέφωνο από άδειο σε 100% σε λιγότερο από 20 λεπτά (17 λεπτά μετρήσαμε εμείς), έχοντας ενεργό το Boost mode. Χωρίς αυτό, η φόρτιση διαρκεί λίγο πάνω από τα 20 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να έχει ξεχάσει κανείς να φορτίσει το τηλέφωνο και να ετοιμάζεται να φύγει, δε χρειάζεται να ανησυχεί καθώς σε ελάχιστο χρόνο η μπαταρία μπορεί να φτάσει σε ένα επιθυμητό 80%.



Η άλλη αναβάθμιση που έχει το Redmi Note 11 Pro + 5G αφορά στο SoC. Ο Snapdragon 695G που είδαμε στο απλό Pro και δεν μας ενθουσίασε (μάλλον το αντίθετο), αντικαταστάθηκε από ένα Mediatek Dimensity 920, τον οποίο είδαμε και στο Realme 9 Pro +. Και μπορεί το τηλέφωνο να έρχεται με 6GB μνήμης αντί για 8GB μνήμης, ωστόσο το SoC τα καταφέρνει εξαιρετικά και το τηλέφωνο τρέχει άνετα τα πάντα.  Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα παιχνίδια. Δοκιμάσαμε και emulators και παρόλο που συνήθως τα Mali GPUs των Mediatek επεξεργαστών δεν υποστηρίζονται τόσο καλά, μπορέσαμε να παίξουμε PSP games όπως το εξαιρετικά απαιτητικό God of War Ghost of Sparta σε ανάλυση 3x με 60fps. Αρκετά παιχνίδια του Gamecube στο Dolphin emulator μπορούν να παιχτούν με 60fps σε ανάλυση 2x της native ενώ τα Wii games επίσης στο Dolphin παίζουν με 60fps σε 1x ανάλυση (με κάποια να μπορούν ακόμα και σε 2x). Γενικότερα, στο τομέα των games το SoC τα καταφέρνει αρκετά καλά, προσφέροντας επιδόσεις παραπλήσιες με αυτές που έχει ο Snapdragon 778.



Ώρα να μιλήσουμε για τις κάμερες, οι οποίες είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του απλού Pro, όμως λόγω του καλύτερου SoC αποδίδουν διαφορετικά. Η μπροστινή κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, πάνω και κεντρικά, αφήνοντας έτσι το σύνολο της οθόνης για θέαση βίντεο. Στη πλάτη της συσκευής βρίσκουμε τοποθετημένο πάνω και αριστερά το σύστημα τριών καμερών, σε μια διάταξη ελαφρώς διαφορετική έναντι της διάταξης του απλού Pro.  Η βασική κάμερα βασίζεται σε έναν αισθητήρα στα 108Mpixel (Samsung HM2), ένας αισθητήρας που έχουμε δει σε πολλές συσκευές της Xiaomi. Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.9, υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση. Προσφέρει όμως πραγματικά καλές λήψεις. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με μπόλικη λεπτομέρεια, πολύ καλά χρώματα και αρκετό δυναμικό εύρος.


Main Vs Ultra Wide


Main Vs Ultra Wide

Από εκεί και πέρα, το σύστημα εστίασης λειτουργεί ταχύτατα, αναγνωρίζοντας μάλιστα πρόσωπα, προσπαθώντας να εστιάσει εκεί. Ακόμα και το night mode δουλεύει καλά. Η βασικότερη έλλειψη του φακού είναι η οπτική σταθεροποίηση, με τις λήψεις το βράδυ να απαιτούν περισσότερο προσπάθεια, είτε χωρίς είτε με το night mode.


Main Vs Ultra Wide

Ο δεύτερος φακός είναι ένας ultrawide στα 8MP χωρίς autofocus, ο οποίος την ημέρα προσφέρει καλές λήψεις με μπόλικη λεπτομέρεια (κάτι που οφείλεται στο ISP του SoC) αν και ο θόρυβος είναι υπαρκτός.


Main Vs Ultra Wide


Main Vs Ultra Wide

Όταν ο περιβάλλοντας φωτισμός πέφτει, η κάμερα δυσκολεύεται, όμως και εδώ το SoC έρχεται να βελτιώσει τη κατάσταση καθώς μπορεί να υποστηρίξει Night Mode, αναβαθμίζοντας τις νυχτερινές λήψεις ακόμα και με τον ultrawide.


Portait mode με τη βασική κάμερα

Ο τελευταίος φακός είναι ένας απλός macro στα 2MP με τις λήψεις προφανώς να μην ενθουσιάζουν.


Macro

Η selfie κάμερα είναι συμπαθητική και υποστηρίζει και portrait mode με καλό διαχωρισμό


Selfie χωρίς/με Portrait

Πηγαίνοντας τώρα στο βίντεο, και πάλι το SoC προσφέρει περισσότερα σε σχέση με όσα μπορεί να κάνει το Redmi Note 11 Pro 5G, καθώς τουλάχιστον με το βασικό φακό μπορούμε να τραβήξουμε βίντεο σε ανάλυση 4K30 ή 1080p60. Επίσης, ο ήχος στα βίντεο είναι καλός, με το bitrate να φτάνει στα 256Kbps. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και σε 1080p30 που υποστηρίζεται και από την ultrawide κάμερα, δεν είναι δυνατό να αλλάζει κανείς κάμερα κατά την εγγραφή βίντεο, παρά μόνο να σταματήσει το βίντεο και να περάσει στην άλλη κάμερα. Επιλέγοντας 1080p30 video, ενεργοποιείται όπως φαίνεται ηλεκτρονική σταθεροποίηση (και στις δυο κάμερες) η οποία έχει μπόλικο crop αλλά καταφέρνει να μετριάσει το κούνημα, τουλάχιστον την ημέρα, καθώς όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειώνεται, κάνει την εμφάνισή του το jitter. Η βασική κάμερα σε 4K30 τα καταφέρνει εξαιρετικά, με αρκετή λεπτομέρεια και ελάχιστο θόρυβο. 



Το βίντεο της ultrawide (σε 1080p30 πάντα) είναι επίσης αρκετά καλό για τη κατηγορία.



Η selfie κάμερα υποστηρίζει τόσο 1080p30 (με ηλεκτρονική σταθεροποίηση και crop) αλλά και 1080p60 με αρκετά καλύτερη ποιότητα, και ας έχουμε το ίδιο bitrait (20MBps) και στα δυο mode.


1080p60 Selfie camera


1080p30 Selfie camera

Συνολικά, το Redmi Note 11 Pro + 5G μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους και στη πραγματικότητα είναι αυτή η συσκευή που έπρεπε εξ αρχής να κυκλοφορήσει σαν το κορυφαίο Redmi. Στη πραγματικότητα, καθιστά το απλό Redmi Note 11 Pro, μια συσκευή με ελάχιστο ενδιαφέρον. Ναι μεν είναι ελαφρώς ακριβότερο ενώ έχει λιγότερη μνήμη και μικρότερη μπαταρία  όμως με τα €30 παραπάνω παίρνει κανείς πολύ ταχύτερη φόρτιση χωρίς να χάνει αυτονομία, πολύ καλύτερες επιδόσεις και σαφώς βελτιωμένης απόδοσης σύστημα καμερών. Πάντα βέβαια υπάρχει και ο εσωτερικός ανταγωνισμός είτε από το περυσινό Redmi Note 10 Pro (που κοστίζει γύρω στα €300) αλλά και από το εξαιρετικό Xiaomi 11T που και αυτό κοστίζει πολύ λίγα χρήματα στις περιόδους εκπτώσεων (στα €350 τη ημέρα που γράφεται αυτό το κείμενο, πραγματικά είναι μεγάλο δέλεαρ). Υπάρχει και το Realme 9 Pro+ στα €430, με βασική κάμερα που έχει OIS, το ίδιο SoC αλλά μικρότερη και όχι τόσο φωτεινή οθόνη που τρέχει στα 90Hz (χωρίς υποστήριξη HDR) παραπλήσια αυτονομία αλλά όχι τόσο γρήγορη φόρτιση. Κοντά στα ίδια χρήματα (μιλώντας πάλι με επίσημες τιμές) υπάρχει και το νέο Samsung Galaxy A53 5G στην έκδοση 6GB/128GB, με μικρότερη οθόνη που επίσης τρέχει στα 120Hz αλλά δε παίζει HDR, κεντρική κάμερα με OIS που τα καταφέρνει εξαιρετικά χάρη και στους αλγόριθμους της Samsung, πιστοποίηση IP67, αλλά χειρότερο SoC και πολύ πιο αργή φόρτιση (και χωρίς φορτιστή στη συσκευασία).



Το Redmi Note 11 Pro + 5G είναι ένα εξαιρετικό τηλέφωνο συνολικά και παρόλο που όπως φαίνεται το 2022 θα πρέπει να «καταπιούμε» τις νέες αυξημένες τιμές όλων των midrange, εντούτοις δικαιολογεί τα χρήματα που ζητάει πολύ περισσότερο από το μικρότερο αδελφάκι του, όντας μια πραγματικά πλήρης πρόταση. Και ας έρχεται από το εργοστάσιο με Android 11 και MIUI 12.5, δηλαδή το προηγούμενο λειτουργικό της Google και όχι το τελευταίο “skin” της Xiaomi, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις που θα πάρει. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Φορτίζει εξαιρετικά γρήγορα
  • Άριστος στερεοφωνικός ήχος
  • Γρήγορο SoC για τη κατηγορία
  • Καλή βασική κάμερα, για τη κατηγορία τιμής με ωραίο 4K30 βίντεο
  • Υποστήριξη HRR gaming και HDR10 σε Youtube και Netflix
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έρχεται με Android 11 και όχι τη νεώτερη έκδοση του λειτουργικού
  • Το κόστος είναι λίγο "τσιμπημένο" συγκρίνοντάς το κυρίως με το κόστος περυσινών μοντέλων
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*