Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Editorial: Πρώτη φορά Mac

Έχω ακούσει άπειρες διαμάχες ανάμεσα σε PC και Mac users, κυρίως σε όσους ανήκουν στα επαγγέλματα γραφείου. Πέραν των πιο εξειδικευμένων επαγγελμάτων (π.χ. γραφίστες), υπάρχει μια τεράστια μερίδα χρηστών που έχει δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει Mac για…δουλειές γραφείου. Μέχρι σήμερα δεν είχα ποτέ τη δυνατότητα να δουλέψω σε ένα σύστημα Mac, καθώς τη μία και μοναδική φορά που είχα τη δυνατότητα, η παλαιότερη αντιπροσωπεία (Rainbow) μου έστειλε σύστημα και το ζήτησε πίσω σε 3 μέρες. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν θα μπορούσα να έχω σχηματίσει άποψη.

Πρόσφατα έτυχε να πέσει στα χέρια μου ένα σύστημα MacBook Air που κατάφερα να κρατήσω για πάνω από 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να κάνω και το σχετικό πείραμα: να προσπαθήσω να ολοκληρώσω τις καθημερινές μου υποχρεώσεις μέσα από αυτό. Χωρίς τα Windows, χωρίς τα προγράμματα που έχω μάθει να χρησιμοποιώ εκεί. Φόβος υπήρχε, καθώς πάντα επικρατούσε στο μυαλό μου η σκέψη του πόσο γρήγορα θα βρω εναλλακτικές για τα προγράμματα που αξιοποιώ σε καθημερινή βάση στον υπολογιστή γραφείου μου, που πάντοτε είχε λογισμικό της Microsoft. Η ζωή μου λοιπόν αυτές τις 15 μέρες ήταν εύκολη. Παραπάνω εύκολη απ’ όσο θα φανταζόμουν, για την ακρίβεια. Κάτι στο οποίο σαφώς και βοήθησε το γεγονός ότι δουλεύω φορητές συσκευές με λειτουργικό της Apple από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα.

Θυμάμαι μάλιστα δε προ αρκετών ετών που ο Μάνος (Βέζος) μου είχε δώσει για μια Ε3 το δικό του σύστημα, στο οποίο όμως δεν επιχείρησα τίποτα πέραν των βασικών (αναπαραγωγή ταινιών για το αεροπλάνο και σύνταξη κειμένων σε κειμενογράφο). Η απόσταση που έχει διανύσει το λειτουργικό της Apple από τότε είναι τεράστια. Η ευκολία με την οποία βρίσκει κανείς πλέον software για όλες τις βασικές δουλειές, συν το πόσο προσιτό είναι πλέον το λογισμικό της εταιρείας του Cupertino, κάνουν την εμπειρία χρήσης ενός Mac ακόμη και σε έναν «πρωτάρη» διασκέδαση. Με συνοπτικές διαδικασίες εγκαταστάθηκε το Microsoft Office, ενώ για όλες τις βασικές δουλειές, η σουίτα προγραμμάτων της Apple κατάφερε να με βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Μάλιστα, για χρήστη iOS, η χρήση ενός Mac είναι πλέον παιχνιδάκι. Οι εφαρμογές μπορούν να εγκατασταθούν είτε μέσω των σχετικών downloads, είτε μέσω του ειδικού Mac App Store, ενώ μπορούν να αναβαθμιστούν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε update τα apps μας σε iPad/iPhone/iPod. Πέραν όλων των άλλων, αυτό που πάντα με μάγευε στα φορητά της Apple είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους και το πόσο σπάνια χρειαζόταν να κάνω φόρτιση κατά τη διάρκεια των 2 αυτών εβδομάδων. Μέσα σε όλα αυτά, αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι το πόσο πιο ομαλά δουλεύουν οι native OS apps για τις βασικές λειτουργίες σε έναν φορητό υπολογιστή, όπως το πρόγραμμα διαχείρισης της αλληλογραφίας. Όσοι έχουν δουλέψει σε Outlook, πιθανότατα να με καταλάβουν.

Σε επίπεδο design, πλέον (με τον έντονο ανταγωνισμό από πολλές κατασκευάστριες εταιρείες) δεν υπάρχει τόσο χαώδης διαφορά, ωστόσο το MacBook Air κάνει μπαμ ότι ανήκει σε μια premium κατηγορία συστημάτων. Οι εξαιρετικές γραμμές του το κάνουν να ξεχωρίζει από χιλιόμετρα, ενώ το βάρος και οι διαστάσεις σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο εύκολο είναι να το έχεις παντού και πάντα μαζί. Συνολικά, η εμπειρία μου με το Mac ήταν ανέλπιστα θετική για κάποιον που ήταν πάντα ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο να πειραματιστεί με κάτι εκτός Windows. Η αγορά ενός Mac και ειδικά ενός MacBook Air είναι σημαντική επένδυση, ωστόσο πλέον είναι ξεκάθαρο, πως αφού αποτελεί εργαλείο δουλειάς, όσοι θέλουν κάτι αξιόπιστο, πρακτικό, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση σύστημα, είναι μία από τις επικρατέστερες προτάσεις.

Reviews/Previews
Dragon Quest Heroes Review
Kung Fu Panda: Showdown of Legendary Legends Review
Total War: Attila - Age of Charlemagne Review
Deadpool Movie Review
Dragon’s Dogma: Dark Arisen (PC) Review
Sparkle 2 Review (Xbox One)
Clockwork Tales: Of Glass & Ink Review

Αφιερώματα/Ειδικά θέματα
Τα καλύτερα PC Games του 2016

Νέα
Εμφανίστηκε υλικό με ελληνικούς υπότιτλους στο Neflix
“Άνοιξαν” οι εγγραφές για τη beta του PS4 System update 3.5
Φήμη για Forza Horizon 3, Forza Motorsport 6 και Gears 4 στο PC
Ξεκίνησε η διάθεση του February system update του Xbox One
To Dark Souls pre-order bonus του Dark Souls III για Xbox One
Λίθινο PlayStation 4 με θέμα το Far Cry Primal
DICE Awards: Το Fallout 4 παιχνίδι της χρονιάς
Ο Bleszinski δεν ήθελε να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του Silent Hills
Νέο teaser για την έκτη σεζόν του Game of Thrones
Πρώτες ενδείξεις για το sequel του Knack
Τουλάχιστον τρεις νέες ταινίες Transformers μέχρι το 2019
Η Disney γιορτάζει με video την έναρξη γυρισμάτων του Star Wars Episode VIII
Πρώτο επίσημο trailer για τη 2η σεζόν του Daredevil
Το Hitman GO: Definitive Edition έρχεται σε PC, PS4 και PS Vita
Επιστροφή του ZX Spectrum Vega ως portable
Η νέα ταινία Predator αποκτά τίτλο
Στην OtherSide Entertainment ο Warren Spector
Need for Speed: Τα συμβατά τιμόνια-περιφερειακά και PC system specs
Νέο trailer για το Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny
Ανακοινώθηκε το Metal Slug Attack
Όχι με ετήσιες εκδόσεις πλέον η σειρά Assassin’s Creed
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Republique στο PS4
Έρχεται το BioShock: The Collection

Blogs
Δεινή σαύρα: Κάποτε το gaming ήταν ένα δύσκολο άθλημα
Γεύση από κεράσι: Κληρονομιά γραμμένη με χρωματιστό μελάνι
Αφόρητοι: Πίκπατσου, διαλέγω εμένα

Διαγωνισμός εβδομάδας
Διαγωνισμός Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4

YouTube
Τα καλύτερα PC Games του 2016: Poll + Giveaway MSI GTX 970


Let's Play NBA2K16 My Career (Ep6):Ο Καρέτσος μεταγραφή στους Spurs


Enternity Live 18/02/16


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, may the Force be with you!

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
11 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Scott_Pilgrim
    • Δεν φτάνει που έχουμε τις πίκρες μας, σήμερα έχουμε και τον Πίβλο να μας εξηγεί την αγάπη του για την Άπολ και τα πισιά της! :P

      Έχω δουλέψει ελάχιστα σε mac και κάθε φορά που κάθομαι να ασχοληθώ πάντα κάπου θα κολλήσω. Σίγουρα χρειάζεται καθημερινή δουλειά να το συνηθίσεις όπως και τα Windows για έναν χρήστης άλλου OS. Παρόλα αυτά σίγουρα δεν είναι δύσκολο να το μάθεις και ειδικά αν έχεις στη κατοχή σου iphone ή ipad είναι παιχνιδάκι πιστεύω. Αν και για εμένα κάποιος να προτιμήσει αν είναι γραφίστας ή γενικά έχει κάποια ιδιαίτερη δουλειά που τον βοηθάει ο υπολογιστής, καθώς έχει κάποια πολύ καλά προγράμματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως ένας φίλος αγόρασε macbook στα 1500-μπορεί και παραπάνω, για να ασχοληθεί με το DJ-λίκι αλλά βέβαια μετά από μερικούς μήνες το έχει και απλά σκονίζεται.

    • alex4444
    • Τα μοναδικα πραγματα που θα λειψουν σε εναν χρηστη windows στο OS της Apple ειναι το gaming και συμβατοτητες με καποιες συσκευες.

      Τα μηχανηματα της Apple ειναι πληρεστατες προτασεις για ολους με εκπληκτικες native εφαρμογες και μεγαλη προσηλωση στην ομαλοτητα της χρησης. Ειναι φανερο οτι η Microsoft με τα Windows 10 (επιτελους) προσπαθει σιγα σιγα να καλυψει τα τεραστια κενα που υπηρχαν σε αυτους τους τομεις. αλλα εχει ακομη δρομο. Το surface pro 4 συγκεκριμενα νομιζω ειναι οτι πιο κοντα σε αισθηση premium και καινοτομια που οντως λειτουργει.

      Γενικα τοσο τα windows οσο και τα MacOS εχουν τα δικα τους θετικα κι αρνητικα και υπαρχουν λογοι για να προτιμησεις την πλατφορμα τους. Στον καθενα ο,τι ταιριαζει, ειναι κριμα παντως να βγαζει κανεις πορισματα εχοντας δοκιμασει μονο την μια πλευρα.

    • john-data
    • Πάει ο καλός γνήσιος λαικός άντρας του λαού απο win +κοντoσούφλι σε mac +μηλαράκι.
      Ευτυχώς ήταν μόνο για 2 εβδομάδες....

    • PORTAL
    • Παιδια αυτο με τα Mac και τους γραφιστες ειναι αλλος ενας τεραστιος μυθος γυρω απο αυτη την εταιρια. Τυχαινει να ασχολουμαι με τον κλαδο. Oυτε στις σχολες εχουν Mac, ουτε ακουσα ποτε καποιον καθηγητη να τα συστηνει αντι των pc, ουτε ακουσα καποιον σπουδαστη να λεει μακαρι να ειχα Mac, ουτε ακουσα ποτε καποιον γραφιστα να λεει οτι τα Mac κανουν το ταδε καλυτερα απο τα pc. Δλδ τι; Τρεχουν καλυτερα το Photoshop;

      Το ποσοι μυθοι υπαρχουν γυρω απο αυτη την εταιρια ειναι πραγματικα αξιο αποριας και αντικειμενο μελετης για κοινωνιολογους. Ειδικα στην Ελλαδα της κρισης..

    • yaponvezos
    • Όταν πήγα GamePro κανείς δεν είχε Mac για προσωπικό σύστημα, μόνο τα του γραφείου.

      13 χρόνια μετά έχουν όλοι εκτός από έναν.

      Κουφάλες σας κατάφερα όλες σχεδόν.

      Και είσαι λίγος Πίρλο. Θα είμαι around να στο θυμίζω μόνο και μόνο για τις αηδίες που μου ποστάρεις στο FB.

      On a more serious note.

      Το θέμα με τη γραφιστική ξεκίνησε διότι στην αρχή το PhotoShop έβγαινε μόνο για Mac. Το 3.0 ήταν η πρώτη έκδοση για Windows. Το desktop publishing ξεκίνησε σε Mac και για αυτό έχει συνδεθεί η δραστηριότητα με την πλατφόρμα.

      Επίσης εξακολουθούν και ειναι προτιμότερο σε όσους ασχολούνται με χρώμα διότι πάντα έχουν calibrator της προκοπής για το χρώμα, native σε OS level και έχουν παραδοσιακά καλύτερες οθόνες από το μέσο όρο σε notebooks κ.λπ.

    • vonzuchter
    • Ειχα μακ απο το 2002 Μεχρι το 2011... Την εποχη που το πηρα το λειτουργικο μακοσΧ εκδοασ 10.2.6 ηταν ετη φωτος μπροστα απο οτιδηποτε ειχε να προσφερει η μαικροσοφτ. Αλλος κοσμος πραγματικα . Ηταν η καλυτερη υπολογιστικη εμπειρια που ειχα στη ζωη μου μετα την αμιγκα. Παρα τις δυσκολιες τοτε με τα ελληνικα και το διαφορετικο σοφτγουερ στα παντα λογω PowerPC αρχιτεκτονικης και των μοτορολα επεξεργαστων ηταν πραγματικα φοβερη εμπειρια. Αργοτερα ομως , ειδικα απο οταν βγηκαν τα 7αρια η ψαλιδα πραγματικα αρχισε να κλεινει. Βεβαια απο οταν εβαλαν ιντελ και χ86 αρχιτεκτονικη τα μακ αλλαξαν τα παντα πλεον σοφτγουεαρ για τα μακ βγαινουν σχεδον τα παντα και παρα τη γκρινια στην αρχη ηταν μια κινηση που ηταν σωστη. Αλλα πλεον το πισι με το μακ προσφερουν τα ιδια πραγματα. Πανε οι εποχες που ηταν το μακ αλλος κοσμος. Δε βλεπω πλεον λογο να εχει ο μεσος χρηστης μακ.... Ειδικα αν ειναι γκεημερ... Και το μακοσΧ δεν ειναι πλεον αρκετο για να δικαιολογησει το τεραστιο κοστος. Δεν ξερω αν θα ξαναγοραζα μακ σημερα

    • vonzuchter
    • Με την ευκαιρια σημερα πεθανε ο David needle co-founder της αμιγκα και το μυαλο πισω απο τη (χρονια μπροστα απο την εποχη της) φορητη κονσολα Atari lynx... Καντε κανα αφιερωμα

    • diver_gr
    • Παιδιά μην ξεχνάμε όμως ότι το Mac Os είναι ένα κλειστό οικοσύστημα με μετρημένες συνθέσεις σε σχέση με τα PC όπου τα Windows πρέπει να λειτουργούν ομαλά σε 285472398572385792387 διαφορετικά setup.

      Όχι δεν υποστηρίζω τα Windows αλλά η σύγκριση θα πρέπει να είναι και λίγο σε λογικά πλαίσια. Αναρωτιέμαι αν αύριο η Apple άνοιγε το λειτουργικό της για όλα τα PC πόσος κόσμος θα είχε θέματα και κολλήματα? Το ίδιο ισχύει και με τα Smartphones το ios είναι Optimised για 5 κινητά ενώ το Android είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό σε εκατοντάδες.

    • lovesfool
    • Once you go Mac, you can't go back, δηλαδή Παυλάν; Γούστα είναι αυτά. Κανένας δεν είναι τέλειος.

      Συμπτωματικά, χθες χρειάστηκε να κάνω μία δουλίτσα σε Mac συναδέλφου. Από τα 10 λεπτά που τον χρησιμοποίησα και μάλιστα σε πρόγραμμα που χρησιμοποιώ και στο PC (photoshop, συγκεκριμένα, που το έφερε επίσης η κουβέντα), δεν μπορώ να πω ότι είχα αντίστοιχη εμπειρία με αυτή που περιγράφει ο Παύλος. Χάθηκα αρκετά, γιατί το UI είναι πολύ διαφορετικό από το PC. Πιο εύχρηστο ή δύσχρηστο δεν μπορώ να πω. Στα πεταχτά το δούλεψα, οπότε το "διαφορετικό" μεταφράστηκε αυτόματα σε "δύσχρηστο". Ίσως φταίει ότι δεν έχω και την οικειότητα που περιγράφει ο Παύλος με το iOS μέσω κινητών.

      Προσωπικά, χωρίς να ξέρω αν έχουν επιρροές από iOS, τα Windows 10 με έχουν εκπλήξει πολύ ευχάριστα. Επίσης, με δεδομένο ότι το οικιακό PC μου χρησιμοποιείται κατά +90% για gaming, δεν τίθεται θέμα επιλογής.

    • Volga
    • Εγώ νομίζω οτι υπερβάλουν και οι 2 πλευρές. Ως ένας χρήστης Η/Υ εδώ και τουλάχιστον μια 15ετία δεν μπορώ να πω οτι θα δυσκολευτώ στη μέση χρήση οτι και να διαλέξω. Ειδικά στη δική μας εποχή όπου το WEB 2.0 είναι καθημερινότητα με αποτέλεσμα το 80% των εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο καθένας μπορεί να τις χειριστεί μέσα από ένα browser.

      Η διαφορά υπάρχει μονο στην περίπτωση που συναντηθεί κάποιο πρόβλημα όπου συνήθως σε Mac δεν υπάρχει αρκετός κόσμος που να προτείνει λύση... και εκεί ίσως τα βρει σκούτα ο χρήστης.

      Παρόλαυτά το κόστος είναι τεράστιο για να πας σε Mac.

      Αυτό γενικά που λέει ο φίλος yaponvezos σκετικά με το color calibration ίσχυει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν έχει σχέση με το λειτουργικό αλλά με την οθόνη.

      Δεν γίνεται να συγκρίνουμε ένα mac των 1500 ευρώ που έχει κάρτα γραφικών Onboard και μνήμη αστεία ώστε να "σπρώξει" μια καλύτερη οθόνη και καλύτερα υλικά κατασκευής, με ένα PC το οποίο συνήθως ο χρήστης σπρώχνει καλύτερη κάρτα γραφικών και μνήμη αλλά σε αντίθεση...παίρνει περιφερειακά τις πλάκας. (οθόνες των 120-150 ευρώ και πληκτρολόγια και ποντίκια του σωρού).

      Εν πάση περιπτώση θεωρώ οτι αν θέλει κάποιος μπορεί να έχει ποιότητα πολύ καλύτερη από Mac αν τα σκάσει σε ένα PC με τη λογική της Apple. Δηλαδή Άριστο motherboard, οθόνη των 500 ευρώ, καλό επεξεργαστή και νορμάλ μνήμη και μια κάρτα γραφικών αξιόπιστη χωρίς πολλά πολλά.

      Θεωρώ δε πως τα Windows 10 έχουν φτάσει σε ένα εκπληκτικό επίπεδο λειτουργικού αλλά σίγουρα πρέπει να δουλέψει λίγο η microsoft ωστε να παρουσιάσει τις καλά κρυμμένες δυνατότητες τους στο μέσο χρήστη.

      Μόλις προχθες είχα συζήτηση με φίλο που ενώ δουλεύει Windows χρόνια δεν ήξερε οτι μπορεί να ορίσει μια εφαρμογή να ανοίγει μόνη της 5 λεπτά αφού έχει ανοίξει το PC ωστε να μην το επιβαρύνει στο startup!

      Αλλά και γενικά αν δεν αρέσει σε κάποιον το λειτουργικό της Microsoft θεωρώ πως με τα Ubuntu μπορεί να έχει ΟΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ υπάρχει σε ένα mac.

      Πάντως γενικά ο κόσμος έχει πλέον μάθει να μην τον προβληματίζει-φοβίζει το λειτουργικό. Σε αυτό βοήθησαν παρα μα πάρα πολύ οι διαφορετικές προτάσεις στα κινητά τηλέφωνα τα οποία άθελά τους "εκπαίδευσαν" τον χρήστη σε διαφορετικά μοτίβα και λογικές.

    • vonzuchter
    • Οπως τα λεει ο Volga. Οταν πεθανε το μακ μου μετα απο σχεδον 10 χρονια η μεταβαση στο PC ηταν αρκετα οδυνηρη (ειχα βεβαια PC αλλα το χρησιμοποιουσα μονο για gaming, ουτε καν office δεν ειχα περασει μεσα ουτε καν αλλο browser πλην του εxplorer...). Μετα ηρθαν τα εφταρια και επιτελους ηρθε ενα λειτουργιο αξιοπιστο σταθερο με πολλες δυνατοτητες και η ψαλιδα εκλεισε, βεβαια στο διαστημα αυτο το macosx εγινε αριστουργημα.... Τωρα με τα 10αρια νομιζω οτι η ψαλιδα εχει κλεισει τοσο που δε δικαιολογειται με τιποτα η διαφορα στο κοστος. Moυ εχει λειψει το macosX? Nαι.... θα ξαναχρησιμοποιουσα Mac? Ναι αν καποιος μου το χαριζε και ειδικα αν ηταν λαπτοπ. Θα αγοραζα μακ με δικα μου λεφτα? οχι εκτος αν κερδισω κανα τζοκερ. Δεν αξιζει πλεον για μενα. Και αν καποτε ξαναπαρω μακ , αυτο θα ειναι λαπτοπ. Desktop mac πραγματικα πιστευω δεν αξιζει

*